Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Φτώχεια και ανεργία για τους δημόσιους υπάλληλους


Το ενιαίο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία που συζητήθηκαν στο χτεσινό υπουργικό, διαμορφώνουν συνθήκες εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους
rizospastis 
Τα νέα μέτρα για τους δημόσιους υπαλλήλους, αθροίζονται στις συνέπειες που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι από τις μέχρι τώρα ανατροπές και οδηγούν τις λαϊκές οικογένειες στην απόλυτη φτώχεια
Με «πυξίδα» τις αντιδραστικές αποφάσεις τις 21ης Ιουλίου της ΕΕ και τα βάρβαρα μέτρα που προβλέπει το σχέδιο της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την καθολική μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της εφαρμογής του «ενιαίου μισθολογίου», που θα φτάσει μέχρι και 40% του μισθού τους.Στη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε επίσης το θέμα της υπαγωγής 30.000 εργαζομένων του δημόσιου στο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας», με την κυβέρνηση να εξετάζει πλέον την απευθείας απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Ανάμεσα στα άλλα θέματα του υπουργικού, ήταν και η συνέχιση με αμείωτους ρυθμούς της φοροεπιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Σε νέο Υπουργικό Συμβούλιο την Κυριακή θα συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Θα καταληχθεί επίσης το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας και το τελικό σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο. Χτες βράδυ, ο Γ. Παπανδρέου έφτασε στη Βαρσοβία όπου σήμερα θα συμμετάσχει στη «Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση» και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Σήμερα, επίσης, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί.
Οι κυβερνητικές κατευθύνσεις
Οι βασικές αποφάσεις στο χτεσινό υπουργικό, αφορούν στα εξής:
«ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ»: Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν τα εξής:
  • Κατάργηση των επιδομάτων που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και διατήρηση μόνο των επιδομάτων θέσης, ευθύνης, οικογένειας και το πριμ παραγωγικότητας.
  • Ο κατώτατος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, θα διαμορφωθεί στα 780 ευρώ (μεικτά). Σε συνδυασμό με την κατάργηση των επιδομάτων, σε πολλές περιπτώσεις θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση αποδοχών, αφού ο κατώτερος μισθός για την ίδια κατηγορία εργαζομένων είναι σήμερα 711 ευρώ, αλλά αυξάνεται με τα ισχύοντα επιδόματα.
  • Ο ανώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 2.200 ευρώ (μεικτά). Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν υπάλληλοι του δημοσίου που θα υποστούν απώλειες εισοδήματος που θα ξεπεράσουν τα 2.000 ευρώ το μήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφεραν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20% των δημοσίων υπαλλήλων θα «υποστούν μεγάλες μειώσεις» που θα κυμανθούν από 20% μέχρι και 40%. Θέλοντας να χρυσώσει το χάπι, υποστήριξαν ακόμα ότι «δεν αλλάζει η μισθολογική κατάσταση για το 70% των εργαζομένων», ενώ, όπως ισχυρίστηκαν θα υπάρξει μια «μικρή αύξηση για το 7,5% των υπαλλήλων».
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το θέμα του ενιαίου μισθολογίου «δεν έχει κλείσει ακόμα αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τελικές συζητήσεις με την τρόικα». Στόχος είναι να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Οκτώβρη και να εφαρμοστεί από 1/11/2011. Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις στο εισόδημά τους, συμπληρωματικές σε αυτές που ήδη βιώνουν από την αύξηση της φορολογίας, των έμμεσων φόρων και τις ονομαστικές μειώσεις στους μισθούς.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Η κυβέρνηση μετέθεσε την έγκριση της εφαρμογής του μέτρου της «εργασιακής εφεδρείας» για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους μέσα στο 2011 σε νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Τα κυβερνητικά στελέχη επικαλέστηκαν χτες την ύπαρξη «νομικών εμποδίων» για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, αλλά η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο μαζικών απολύσεων τόσο στο στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από τρία σενάρια:
  • Το πρώτο προβλέπει την ένταξη στην εφεδρεία των εργαζομένων στο δημόσιο που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης. Αν εφαρμοστεί η απόφαση, θα σηματοδοτήσει τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο 60% του βασικού μισθού που εισέπρατταν με την ένταξη τους στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και συγχρόνως θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Το δεύτερο προβλέπει την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, από το 2000 ως σήμερα.
  • Το τρίτο προβλέπει την απευθείας απόλυση των εργαζομένων μέσω της κατάργησης δημόσιων οργανισμών, το κλείσιμο υπηρεσιών και κατ' επέκταση την κατάργηση των οργανικών θέσεων που υπάγονται σ' αυτούς. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει προκρίνει εδώ και ένα χρόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας «θα εξαιρεθούν εκπαιδευτικοί, το προσωπικό των νοσοκομείων και των σωμάτων ασφαλείας». Οπως σημείωναν χτες υπουργοί της κυβέρνησης, οι 30.000 υπό απόλυση δημόσιοι υπάλληλοι «θα προέλθουν από τους οργανισμούς του δημοσίου και τα υπουργεία». Τα τρία σενάρια τέθηκαν επί τάπητος και στην χτεσινή συνάντηση του Ευαγ. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας που επέστρεψε στην Αθήνα.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Από νέο φορολογικό σάρωμα σχεδιάζει να περάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα λαϊκά εισοδήματα το 2012. Μετά από τις εξοντωτικές φορολογικές ρυθμίσεις του φετινού χρόνου, που σηματοδότησαν την αρπαγή σημαντικού μέρους του εισοδήματος των εργαζομένων, η κυβέρνηση εξέτασε στο χθεσινό Υπουργικό και αποδέχτηκε ομόθυμα - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - την πρόταση Βενιζέλου «το διαθέσιμο δηλωμένο εισόδημα κάθε νοικοκυριού, να γίνεται επί τη βάσει, όχι μόνο της δήλωσης αλλά και διαφόρων διασταυρώσεων και αλγοριθμικών κριτηρίων», ώστε «να τεκμηριώνεται πλήρως, τόσο ως προς το μέρος της κατανάλωσης, όσο και ως προς το μέρος της αποταμίευσης».
Με τα παραπάνω, το υπουργείο Οικονομικών έχει υπόψη του να χρησιμοποιήσει το μέτρο των αποδείξεων για αγορές αγαθών και πληρωμές υπηρεσιών, όχι ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά ως όπλο εναντίον εκείνων που δηλώνουν κανονικά τα εισοδήματά τους και οι οποίοι θα υποχρεώνονται στην πληρωμή πρόσθετων φόρων - προστίμων στις περιπτώσεις εκείνες που εμφανίζονται να μην έχουν καταναλώσει μέρος του εισοδήματός τους. Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το μέτρο ως «καθολικό ηλεκτρονικό πόθεν έσχες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου