Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Αλλάζουν το χέρι που κρατά το βούρδουλα


Παράξενο πράγμα τα τζάκια της αστικής εξουσίας. Πάνω που άρχισαν τα πανηγύρια γιατί «βγήκε άσπρος καπνός» από το προεδρικό μέγαρο, μαύρη μαυρίλα πλάκωσε στην πόλη. Σε σημείο που να βυθίζονται στην απελπισία οι ήδη ξάγρυπνοι δημοσιογράφοι. Τι αγωνία κι αυτή για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα κρατά τον βούρδουλα...
Αντιθέτως, ούτε κρύο ούτε ζέστη στα εργατόσπιτα. `Η, μάλλον, μόνο κρύο. Καθώς λεφτά για πετρέλαιο δεν υπάρχουν, λεφτά για ρεύμα δεν υπάρχουν, λεφτά για τα νέα χαράτσια δεν υπάρχουν, λεφτά γενικά δεν υπάρχουν. Κι έτσι φτάσαμε ξανά εκεί που ξεκινήσαμε. Στη στάση πληρωμών. Το κράτος δεν πληρώνει, συγκεντρώνει χρήμα μόνο για τις ανάγκες των καπιταλιστών (αυτός εξάλλου είναι ο ρόλος του). Οι καπιταλιστές δεν πληρώνουν για να μειώσουν κι άλλο τα μεροκάματα (αυτός, εξάλλου, είναι ο τρόπος αύξησης των κερδών τους). Οι εργάτες δεν έχουν να πληρώσουν κανένα λογαριασμό, αφού δεν πληρώνονται ή πληρώνονται λιγότερα κι απ' όσα χρειάζονται για να πάνε την επομένη στη δουλειά. Ανεργοι και συνταξιούχοι παραμιλάνε, οι αυτοαπασχολούμενοι δύσκολα, αναγκαστικά όμως, συνειδητοποιούν με πίκρα ότι η επόμενη μέρα και γι' αυτούς είναι στις λίστες της ανεργίας. Στα σχολεία οι δάσκαλοι μπαλατζάρουν ανάμεσα στο να μάθουν στα παιδιά την αλφαβήτα ή να τους κάνουν μάθημα γυμναστικής μπας και ζεσταθούν τα κούτσικα στις αίθουσες - ψυγεία.
Κάπως έτσι - εκεί που την ξορκίζουνε διάφοροι - προκύπτει σαν το νερό που τρέχει ανεμπόδιστο, ξανά η ανάγκη για τη λαϊκή συμμαχία που θα βάλει τέρμα σ' όλη αυτή τη φαύλη εξουσία που τσακίζει εργάτες, ισχυροποιεί το κεφάλαιο.
***
Η αστική τάξη άλλαξε κυβέρνηση για να σώσει ό,τι σώζεται μπροστά στην εντεινόμενη καπιταλιστική κρίση και την όξυνση της ταξικής πάλης.
Την έντυσαν με φρου φρου κι αρώματα για να εμφανιστεί σαν σωτηρία της πατρίδας, σαν η κυβέρνηση που θα φέρει το χρήμα κι ύστερα θα πάει στο καλό για να να 'ρθει μία ίδια μ' αυτήν, αλλά ξεπλυμένη από τις αμαρτίες του παρελθόντος αστική κυβέρνηση να πάρει τη θέση της.
Πριν λαλήσει ο πετεινός άρχισαν οι δηλώσεις: Δε θα είναι μεταβατική κυβέρνηση, θα είναι κυβέρνηση με τα όλα της και δουλειά της είναι να εφαρμόσει όλα όσα εκκρεμούν. Τόπε καθαρά χτες το βράδυ στο Mega ο Πεταλωτής, το 'χαν γράψει ήδη οι αρθρογράφοι. Εκκρεμούν τα χαράτσια, εκκρεμούν οι νέοι φόροι, εκκρεμούν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, εκκρεμούν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, εκκρεμούν ιδιωτικοποιήσεις κι άλλα μύρια όσα πρέπει να γίνουν για να ξαναπάρει μπροστά η καπιταλιστική μηχανή που έχει συσσωρεύσει κέρδη επί κερδών και δεν ξέρει πού να τα επενδύσει για να έχει κι άλλα κέρδη. Η επόμενη αστική κυβέρνηση μπορεί να περιμένει.
Τίποτα το νέο.
Πριν ακόμα βγουν ανοιχτά να πουν ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει ό,τι ακριβώς και η παλιά, το ΚΚΕ προειδοποίησε τα λαϊκά στρώματα για το νέο σχέδιο τσακίσματος των λαϊκών στρωμάτων που προωθεί η αστική τάξη.
Πριν ακόμα βγουν και δηλώσουν ότι δε φτάνει ο χρόνος μέχρι τις εκλογές το ΚΚΕ εκτιμούσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι πρόβα για την επόμενη και κάλεσε την εργατική τάξη να εντείνει τους αγώνες της με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση.
***
Αν χτες ήταν μια φορά καθαρό, σήμερα λάμπει στο φως των εξελίξεων: Μονόδρομος για το λαό αυτό ακριβώς: Ο δρόμος για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτός ακριβώς ο δρόμος τον οποίον προσπαθούν να θολώσουν διάφοροι καλοθελητές κάθε φορά που το σύστημα έχει πρόβλημα.
Δε πρόλαβε να γίνει καθαρό ότι το ΠΑΣΟΚ αλλάζει φορεσιά, για να συνεχίσει ό,τι έκανε και χτες, άρχισαν οι συμψηφισμοί: «Ως και 50% θα πάρει η αριστερά στις εκλογές» εκτιμούν μερικοί. Και τσουβαλιάζουν τους «διαφωνούντες» εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, τους υπερασπιστές της ΕΕ του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, τους οπαδούς της μετάλλαξης του καπιταλισμού από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με το ΚΚΕ που παλεύει ευθέως για αποδέσμευση από την ΕΕ για τη λαϊκή εξουσία το σοσιαλισμό.
Η σούπα της «ενωμένης αριστεράς», που δουλεύει για τη μακροημέρευση της εξουσίας των μονοπωλίων, δοκιμασμένη στο παρελθόν κράτησε για χρόνια εγκλωβισμένους τους εργαζόμενους. Ετσι ορισμένοι πιστεύουν πως η επανάληψή της θα 'ναι επιτυχής και σήμερα για το σύστημα.
Ο χρόνος τέλειωσε. Η απάντηση για το ποια πρέπει να 'ναι η επόμενη μέρα δίνεται ήδη από τους οργανωμένους εργάτες που και απεγκλωβίζονται από τα κόμματα του δικομματισμού και δεν εγκλωβίζονται σ' αυτόν ή τον άλλο διαχειριστή, συσπειρώνονται στο ΚΚΕ.
Αυτή η λαϊκή συσπείρωση είναι που ανησυχεί την αστική τάξη και ορθώνει αναχώματα. Αυτά τα αναχώματα πρέπει να γκρεμιστούν όπως ακριβώς και η κυβέρνηση του κεφαλαίου. Με ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση στο ΚΚΕ, με διεύρυνση - ισχυροποίηση της εργατικής - λαϊκής συμμαχίας, με άμεσο στόχο απόλυτο στην καθαρότητα της προοπτικής του: Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία. Κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, όλον τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο στο λαό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου