Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Επαγρύπνηση και ετοιμότητα(Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ)


Απ' άκρη σ' άκρη στην «Ευρώπη της ευημερίας των λαών» απλώνονται τα συσσίτια. Και ομολογείται, πια, ότι η καπιταλιστική κρίση είναι πανταχού παρούσα. Και την ώρα που ο Ομπάμα πλασάρει την πολιτική του ως λύση, τα στοιχεία για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία μαρτυρούν πως είτε η περίφημη ανάκαμψη είναι αναιμική (ΗΠΑ) είτε πως η κρίση αγκαλιάζει και τους πλέον ισχυρούς (Κίνα).
Σ' αυτό το διεθνές πλαίσιο, οι ντόπιοι υπερασπιστές της ΕΕ και της Ευρωζώνης, «αριστεροί» και «δεξιοί», επιμένουν να μιλούν για αυτούς ή τους άλλους χειρισμούς που δήθεν θα φέρουν την ανάκαμψη.
Οι δηλώσεις, ειδικά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εγκλωβισμό πλατιών λαϊκών μαζών ώστε να αποτραπεί πάση θυσία η ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων, είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο.
Χτες ήταν ο Δραγασάκης που ωμά δήλωσε πως «το θέμα δεν είναι το μνημόνιο», ενώ υποτίθεται πως κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του μνημονίου. Προχτές ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας


που με την επιστολή του στην ΕΕ έκανε γαργάρα όσα λέει στο εσωτερικό της χώρας περί κατάργησης του μνημονίου. Και την ίδια ώρα η Βαλαβάνη στον ΣΚΑΪ επί ένα δίωρο χτες επαναλάμβανε πως παραμένει στόχος η κατάργηση του μνημονίου.
Πρέπει να 'χει κάποιος ικανότητες χαρτοπαίχτη για να μπορεί στοιχειωδώς να τους παρακολουθεί στο τζογάρισμα που κάνουν μια εδώ και μια εκεί.
Μόνο που η ζωή των ανθρώπων δεν είναι τζόγος. Χτες, για παράδειγμα, η ΔΕΗ ζήτησε έγκριση για να αυξήσει την εγγύηση στους λογαριασμούς ρεύματος έτσι που να φτάσει σε ύψος ίσο με την αξία κατανάλωσης ρεύματος έξι μηνών! Πρόκειται για νέο τρελό χαράτσι και πάει να περάσει στα μουλωχτά την ώρα που ήδη στο όνομα των κρατικών εσόδων αυξάνει και η πίεση για διακοπές ρεύματος προκειμένου να πιεστούν οι καταναλωτές που δεν πληρώνουν το χαράτσι, να το πληρώσουν.
***
Μόλις πέντε μέρες πριν η ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε ότι «κανένα σύνθημα διαπραγμάτευσης ή αναδιαπραγμάτευσης δεν ακουμπά στο ελάχιστο τις οξυμένες ανάγκες των εργαζομένων και ανέργων», τόνιζε ότι ο λαός δεν πρέπει να κρατήσει στάση αναμονής μπροστά στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι η επιχειρούμενη αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος πρέπει να συναντήσει τη λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα με τη μαζική οργάνωση και πάλη παντού για την απόκρουση των νέων μέτρων που έρχονται.
Μόλις προχτές, επίσης, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία του λαού με τις «διερευνητικές» και να μην εγκλωβισθεί σε κάλπικα διλήμματα όπως «Ευρώ ή δραχμή» αφού και με ευρώ και με δραχμή ο λαός θα είναι εξαθλιωμένος, «Ελληνική ή ευρωπαϊκή λύση», γιατί το ζήτημα κρίνεται στην ταξική πάλη πρώτα μέσα στην Ελλάδα, «Λιτότητα ή ανάπτυξη», γιατί ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης συνεπάγεται τη λιτότητα, «Δεξιά ή αριστερά ή μνημόνιο - αντιμνημόνιο», διλήμματα που συσκοτίζουν τις πραγματικές αντιθέσεις.
***
Οι εξελίξεις που συνοδεύουν την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και αποκαλύπτουν τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης, επιβεβαιώνουν και την εκτίμηση του ΚΚΕ για ένταση της προσπάθειας του πιο σκληρού πυρήνα της αστικής τάξης για να δεχτεί ο λαός διάφορα πολιτικά υποκατάστατα πριν δυναμώσει και μαζικοποιηθεί ο εργατικός λαϊκός ριζοσπαστισμός, η οργάνωση και λαϊκή αυτενέργεια, για να ανακόψουν έγκαιρα την όξυνση της ταξικής πάλης, το δυνάμωμα της ταξικής συνείδησης και τη συσπείρωση δυνάμεων που έχουν συμφέρον να έρθουν σε ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.
Στην κατεύθυνση αυτή βιάζονται να περάσουν στις λαϊκές συνειδήσεις τη θέση ότι υπάρχει «ρεύμα αλλαγής» στην ΕΕ. Σπέρνουν αυταπάτες για «αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο», φροντίζοντας παράλληλα να ξορκίζουν τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής (Λαπαβίτσας χτες στον ΣΚΑΪ).
Οι ευθύνες, ειδικά των δυνάμεων του οπορτουνισμού, που τα δίνουν όλα για να κρατήσουν καθηλωμένο το λαό να περιμένει από τα πάνω λύση μέσα από κάποιες διαπραγματεύσεις, είναι πράγματι ιστορικών διαστάσεων.
***
Το γεγονός ότι τόσο γρήγορα επιβεβαιώνονται για μια ακόμα φορά οι θέσεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ, προκαλούν έναν εκνευρισμό στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο που μια από τις κυρίες του επιτελείου του να ζητάει χτες - μέσα από τον ραδιοσταθμό τους - να πάει το ΚΚΕ να βάλει υποψηφιότητα στη ...βόρεια Κορέα (πάλι καλά, η ίδια πριν από είκοσι χρόνια ζητούσε απλά τη διάλυση του ΚΚΕ). Την ίδια ώρα άλλο στέλεχός τους, μέσα από το site του Λαφαζάνη, δήλωνε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να έχει τεντωμένο το χέρι της συνεργασίας προς το ΚΚΕ» νομίζοντας πως θα συνεχίσουν να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις στην «ενότητα» στην υποταγή.
Για τους κομμουνιστές η ετοιμότητα και εύστοχη προσαρμογή σε κάθε στροφή του αγώνα είναι η απαίτηση της στιγμής. Οπως και η άμεση δράση στο βαθμό που δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας και προκηρυχτούν νέες εκλογές που θα επαναφέρουν ακόμα πιο ισχυρά εκλογικά διλήμματα και πιο ισχυρές αυταπάτες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου