Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Θαυμαστής (και) του Ομπάμα!


Συνέντευξη στο Ρόιτερς έδωσε ο Αλ. Τσίπρας, αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ:
  • «Ναι, θέλουμε τη στήριξη και την ενίσχυση της Ευρώπης, αλλά δεν θέλουμε να χαθούν τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Και τα δύο πακέτα στήριξης πήγαν στο σκουπιδοτενεκέ, σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο (...) Αν συνεχιστεί αυτό, θα χρειαστούμε σε έξι μήνες και τρίτο πακέτο (...) Αν οι Ευρωπαίοι δεν το συνειδητοποιήσουν θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο ιστορικό λάθος, επειδή ο πραγματικός ασθενής δεν είναι μόνο η Ελλάδα (...) Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε θεραπεία πριν είναι πολύ αργά για την Ευρώπη». Η αποθέωση της διαχείρισης και μάλιστα με φρασεολογία που θυμίζει τον Γ. Παπανδρέου, την περίοδο πριν το δεύτερο μνημόνιο. Επί της ουσίας, ο Αλ. Τσίπρας λέει ότι τα δάνεια από την ΕΕ είναι αναγκαία 
  •  
  • και μάλιστα, μια κυβέρνηση της αριστεράς, έχει σκοπό να τα ξεπληρώσει. Υπόσχεται δηλαδή ότι θα πληρώσει μέχρι δεκάρας το χρέος που δημιούργησε και γιγάντωσε η πλουτοκρατία και σ' αυτό το πλαίσιο ζητάει «άλλο μείγμα» διαχείρισης από τους Ευρωπαίους εταίρους, για να πιάσουν τόπο τα λεφτά και τα δάνεια!
  • «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την αλληλεγγύη και τη χρηματοδότηση της Ευρώπης ως βάση για τις μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις μας. Εχουμε όμως ανάγκη να ξέρουμε ότι σε δύο-τρία χρόνια θα έχουμε βγει από αυτή τη δίνη, ότι θα έχουμε ανάπτυξη και ότι θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα χρήματα που μας έδωσαν. Δεν θα μπορέσουμε σε καμία περίπτωση να τα ξοφλήσουμε αν συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα». Αλήθεια, ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θέλει να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες θα εξασφαλίζουν από τη μια τα λεφτά των δανειστών και τη λαϊκή ευημερία από την άλλη; Είναι δεδομένο ότι οι μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ καθορίζονται από τη στρατηγική ΕΕ 2020, όπως είναι δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων λένε ότι τα δάνεια είναι αγορά χρόνου από την Ελλάδα για να κάνει μεταρρυθμίσεις που δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Η φρασεολογία τους «κουμπώνει» μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο με αυτή που κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια, εκεί που θα τρέξουν μετεκλογικά να διαπραγματευτούν το τσάκισμα του λαού, καλώντας μάλιστα το κίνημα να μπει στον πάγο.
  • Στην ίδια ανταπόκριση διαβάζουμε ότι ο Τσίπρας, στη συνέντευξή του «έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την κυβέρνηση Ομπάμα, όπου το πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας "μεταφράστηκε" σε μικρότερη ύφεση σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη». Να που προέκυψε και θιασώτης της πολιτικής Ομπάμα ο ΣΥΡΙΖΑ! Τι έκανε όμως η κυβέρνηση Ομπάμα; Εκοψε χρήμα και το έδωσε στα μονοπώλια για να κάνουν επενδύσεις. Τι κέρδισε η εργατική τάξη και ο λαός στις ΗΠΑ; Παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης, μισθούς πείνας. Η οικονομία ζεστάθηκε οριακά, με το λαό στο καναβάτσο.
  • Το ίδιο θέλει και ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Λέει η ανταπόκριση του Ρόιτερς: «Ανάμεσα στα μέτρα που επιθυμεί να τεθούν προς συζήτηση (σ.σ. ο Τσίπρας) συγκαταλέγονται η χρηματοδότηση κρατικών προϋπολογισμών από την ΕΚΤ ("πρόταση-ανάθεμα για τη Γερμανία", κατά το CNBC), καθώς και η έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν ένα "σχέδιο Μάρσαλ" για επενδύσεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. "Η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα. Εχει πολύ ήλιο, μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ύδατά της, έχει άνεμο. Μπορεί να μετατραπεί σε Ελντοράντο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας"». Τι λέει ο Τσίπρας; Με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο διαφημίζει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ξεχωρίζοντας τον τομέα της Ενέργειας, όπου ήδη ετοιμάζονται να ρίξουν κεφάλαια τα μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια. Σ' αυτές τις επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες, κακοπληρωμένες και με συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η ανάπτυξη που θέλει να φέρει είναι καπιταλιστική και μάλιστα σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών παγκοσμίως. Τα μονοπώλια θα γλεντάνε και ο λαός θα πεινάει, είτε με κεντροαριστερή, είτε με κεντροδεξιά διαχείριση.

Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου