Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η ριζοσπαστική κυβερνώσα κεντροαριστερά

Η διάψευση του Κ. Λαλιώτη σε δημοσίευμα εφημερίδας για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτική για τους σχεδιασμούς της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και στην προκειμένη περίπτωση για τη διαμόρφωση του πόλου της κεντροαριστεράς με τη συμβολή και του ίδιου, όπως γράφει στη διάψευση. Μπορεί να λέει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζονται "Συμβουλάτορες" και "Καθοδηγητές" στο παρασκήνιο γιατί έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά, γιατί έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να ιεραρχούν μόνοι τους και με το δικό τους τρόπο τους στόχους στο στρατηγικό, πολιτικό, οικονομικό, επικοινωνιακό και εκλογικό σχεδιασμό τους».
Μόνο που ο ίδιος αναφέρεται στις δικές του πολιτικές αξίες και παρεμβάσεις, «εξωθεσμικά», όπως ο


ίδιος εξηγεί. Ας τις δούμε όπως τις αναφέρει στην επιστολή της διάψευσης: «Είναι γνωστό ότι με δική μου πρωτοβουλία τον Ιούλιο του 2003 έχω παραιτηθεί από όλα τα πολιτικά, κομματικά, κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά αξιώματα και από τότε δε συμμετέχω σε κανένα θεσμικό όργανο αλλά όμως σε κρίσιμες στιγμές δεν έχω αρνηθεί ποτέ τη θετική συμβολή μου. Από τότε μέχρι σήμερα ανεξάρτητα από τις συμφωνίες μου, τις διαφορές ή τις ριζικές διαφωνίες μου σε στρατηγικές, προγραμματικές πολιτικές, κοινωνικές, ιδεολογικές και αξιακές επιλογές των ηγετικών οργάνων του Κινήματος (π.χ. σχέδιο Ανάν, "Λεφτά υπάρχουν", προσφυγή στο ΔΝΤ, υπογραφή Μνημονίων με όλα τα συνεπακόλουθα μέτρα κ.α.) (η υπογράμμιση δική μας)». Μήπως η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετική; Για αντιμνημονιακή πολιτική κάνει λόγο ο Κ. Λαλιώτης, για αντιμνημονιακή και ο ΣΥΡΙΖΑ.
***
Γράφει ακόμη:«Διαχρονικά, επίσης, έχω προσπαθήσει να συμβάλω γόνιμα και θετικά πάντα και κυρίως σε κάθε κρίσιμη καμπή για το γεωστρατηγικό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ισοδύναμο της χώρας μας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, για την ανασύνθεση και την ανανέωση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης μέσα από την αναγέννηση και την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, για τη σύγχρονη, πολυκομματική και ριζοσπαστική Κυβερνώσα Κεντροαριστερά με αδιαπραγμάτευτο Ευρωπαϊκό προσανατολισμό (...), για μια δημιουργική κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».
Μήπως όλο το παραπάνω πλαίσιο δεν είναι το πλαίσιο της πολιτικής που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ δε μιλά για επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά μήπως δεν είναι ενταγμένος στα πλαίσια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, στον πόλο της κεντροαριστεράς; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβάλλει ως κυβερνητική λύση μια προοδευτική διακυβέρνηση με πυρήνα την «αριστερά»; Δε θα ήθελε ένα επανιδρυμένο ΠΑΣΟΚ αντινεοφιλελεύθερο; Τώρα δυνάμεις του λεγόμενου αντιμνημονιακού ΠΑΣΟΚ δεν έχει συσπειρώσει; Μήπως η κυβερνητική του λύση διαφέρει καθόλου από την «πολυκομματική κυβερνώσα κεντροαριστερά» του Κ. Λαλιώτη; Μήπως δεν προβάλλει την αντίληψη ενός «ανθρώπινου» καπιταλισμού; Ποια η διαφορά από τη «δημιουργική κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς»; Αλλά και ο Κ. Λαλιώτης λέει πως είναι αντίθετος στο «μνημονιακό» ΠΑΣΟΚ. Επίσης, για τις πολιτικές του απόψεις σχετικά με «την κλιμακούμενη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στη διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική της διάσταση ενδεικτικά παραπέμπω στα άρθρα μου στα ΝΕΑ με τίτλο "Από την Κρίση στο Κραχ; Φόβοι και Ελπίδες" και στην ΑΥΓΗ με τίτλο "Ο Νεοφιλελευθερισμός και η άλλη Λύση", την άνοιξη του 2008». Αντινεοφιλελεύθερος ο Κ. Λαλιώτης, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εντάξει η διάψευση, αλλά πολλές οι συμπτώσεις.
***
Υπάρχει ταυτόχρονα ένα άλλο ουσιαστικό ζήτημα σε σχέση με το «αντιμνημονιακό ΠΑΣΟΚ». Ολο σχεδόν έχει μετακομίσει και έχει ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά οργανώθηκε μια πολιτική κίνηση που εκπροσωπούσε ο Ν. Κοτζιάς, ο Αλ. Μητρόπουλος και ο Π. Κουρουμπλής. Και αυτή εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε οι δύο τελευταίοι είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχουν και οι λεγόμενοι «αντιμνημονιακοί» εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ, δηλαδή του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, και ιδιαίτερα η εργατική αριστοκρατία των πρώην ΔΕΚΟ, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά έγινε φανερό και μέσα από την ανοιχτή εκλογική δράση και το κάλεσμα πολλών τέτοιων συνδικαλιστών και άλλων στελεχών. Οπως, π.χ., ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, αν και κύκλοι του το διαψεύδουν. Συμμετέχουν δε ο Γιώργος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ την περίοδο 1983 - '89, που είχε ταχθεί με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο Αντώνης Κοτσακάς, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και γραμματέας του οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ από το 1989 έως και το 1993. Ο Γιάννης Γκόβας, παλαιός συνδικαλιστής της «Πειραϊκής - Πατραϊκής», ο Γιάννης Σταθάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, ενώ λέγεται ότι ο Β. Χωραφάς, σύμβουλος κάποτε του Ακη Τσοχατζόπουλου, είναι επίσης στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου