Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


Μαχαίρι στη φοιτητική στέγη
Μειώνονται τα δωμάτια και πετιούνται στο δρόμο εκατοντάδες φοιτητές
Προπομπό των σαρωτικών αλλαγών που θα φέρει στα πανεπιστήμια ο νόμος - πλαίσιο σηματοδοτούν οι εξελίξεις στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε ό,τι αφορά την φοιτητική στέγη. Οι φοιτητές, για ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβρη - περίοδο εξεταστικής - έμειναν εκτός δωματίων των συμβεβλημένων με το ίδρυμα ξενοδοχείων για παροχή φοιτητικής στέγης και τώρα... ανακοινώθηκε ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν για την στέγαση φέτος θα είναι μειωμένα κατά 80%, περίπου! Θα διατεθούν μόλις 193.000 ευρώ από 1.000.000 ευρώ που δόθηκαν πέρυσι, γεγονός που θα οδηγήσει σε οριστικό ξεσπίτωμα πάνω από το 50% των φοιτητών. Τα συμβεβλημένα με το ίδρυμα ξενοδοχεία από 6 που ήταν πέρσι και κάλυπταν 450 περίπου φοιτητές, μειώνονται στα 2 με αποτέλεσμα να καλυφθούν σε στέγη μόλις 100 φοιτητές. 350 φοιτητές δηλαδή θα αναγκαστούν (όσοι από αυτούς έχουν την οικονομική δυνατότητα) να καταφύγουν στα ενοίκια ή να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Κι αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι πρωτοετείς που θα μπουν φέτος στο ίδρυμα.
Κι όλα αυτά σε ένα ίδρυμα που μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη, η στέγαση ήταν δωρεάν για όλους τους φοιτητές του ιδρύματος που προέρχονταν από άλλες πόλεις. Τον περασμένο Οκτώβρη θεσπίστηκαν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για πρώτη φορά «κριτήρια» για την στέγαση και με αυτά έμειναν στο δρόμο όσοι είχαν υπερβεί τα κανονικά έτη σπουδών και επιβλήθηκε χαράτσι 90 ευρώ σε κάθε φοιτητή που το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούσε τα 12.000 ευρώ.
Το κερασάκι σε όλη αυτή την κατάσταση αποτελεί η στάση της ΠΑΣΠ που στην σχετική συνεδρίαση της Συγκλήτου πρόκρινε μεταξύ άλλων ως εναλλακτική λύση την μείωση στα κονδύλια της στέγης σε 40% αντί 80% σε συνδυασμό με την μείωση της τιμής ανά κλίνη κατά 1 ευρώ (από 9 σε 8). Αντέταξε δηλαδή το παζάρι για το πόσοι φοιτητές θα πεταχθούν στο δρόμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου