Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα χτες στη Λάρισα(απόσπασμα)

Το αυθόρμητο αναπτύσσεται γιατί υπάρχει συνειδητό κίνημα
-- Ενα σχόλιο για τις αυθόρμητες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα πρότυπα της Ισπανίας που είχαμε χτες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
-- Το αυθόρμητο υπάρχει κι αυτό το αυθόρμητο αναπτύσσεται γιατί υπάρχει ένα συνειδητό κίνημα. Μπορεί να μην είναι οργανωμένη η πλειοψηφία του λαού. Υπάρχει όμως ένα συνειδητό κίνημα που καλλιεργεί το έδαφος. Και σε αυτό το κίνημα προσχωρούν και νέες λαϊκές μάζες, αν θέλετε ηλικιακά νεότερες ηλικίες, που τους χωρίζει δυστυχώς μεγάλη απόσταση από μεγάλους αγώνες που ζήσαμε στο παρελθόν. Από αυτή την άποψη ο αυθορμητισμός δεν είναι κακός. Αλλά σίγουρα, οι ανώνυμες οργανωμένες κινητοποιήσεις κρύβουν και επώνυμες βλέψεις. Να προλάβουν τη συνειδητοποίηση, να την υποκαταστήσουν με μια ορμητική διαμαρτυρία που εύκολα μπορεί να απορροφηθεί κάτω από τη συνθετότητα και τις δυσκολίες του συνειδητά οργανωμένου αγώνα που κατευθύνεται στην πάλη για την εξουσία. Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι αργά ή γρήγορα οι άνθρωποι αυτοί που μπαίνουν στον αγώνα


χωρίς πείρα, θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν και τη δική τους πείρα. Πριν την άμεση αυτή πείρα που αποκτούν τη διαδεχθεί η απογοήτευση ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Εκβιάζουν γιατί θέλουν τη συναίνεση της κοινωνίας
-- Στο ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος, με ποια πρόταση θα βγει στον ελληνικό λαό το ΚΚΕ;
-- Το δημοψήφισμα, όπως τίθεται από τον κ. Δασκαλόπουλο, είναι και αυτό ένας αισχρός εκβιασμός. Ομως πίσω από την τοποθέτησή του υπάρχει κάτι, που πρέπει πολύ σοβαρά να το πάρουν υπόψη οι εργαζόμενοι. Και πριν απ' όλα η εργατιά, η σύγχρονη εργατιά. Λέει ο κ. Δασκαλόπουλος: Δε μου αρκεί η συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα. Πρέπει να επιβάλλουμε τη συναίνεση της κοινωνίας. Δηλαδή οι εργατοϋπάλληλοι, η φτωχή αγροτιά, τα άλλα λαϊκά στρώματα, κάθε μέρα να βλέπουν τις τσέπες τους να αδειάζουν, να βλέπουν να χάνονται στοιχειώδη δικαιώματα κοινωνικής πολιτικής και να είναι και ευχαριστημένοι, να λένε, γλιτώσαμε από τα χειρότερα... Επομένως, ο εκβιασμός αυτή τη στιγμή απευθύνεται στον ελληνικό λαό. Και αγώνες και επιτυχίες στους αγώνες δε γίνεται, όταν ο εκβιασμός επηρεάζει. Αφήστε που ο εκβιαστής δε σταματάει τον εκβιασμό, θα τον κάνει συνεχώς, δεν υπάρχει περίπτωση. Επανέρχεται με νέο και νέο και νέο εκβιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου