Την ώρα που η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία απειλούνται με χρεοκοπία και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία ασφυκτιούν εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους, στη Γερμανία συντελείται ένα «θαύμα». Μια πλευρά αυτού του «θαύματος» αφορά στην εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες εκτοξεύθηκαν το Μάρτη 7,4% υψηλότερα σε σχέση με το Φλεβάρη, στα 98,3 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΠΕΔΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ το υψηλότερο από το 1950, όταν ξεκίνησαν να κρατούνται τα σχετικά στοιχεία. Αντίστοιχο ρεκόρ στα 79,4 δισ. ευρώ σημείωσαν και οι εισαγωγές, επιτυγχάνοντας άνοδο 3,1% σε σχέση με το Φλεβάρη. Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε έτσι στα 18,9 δισ. ευρώ από 11,9 δισ. ευρώ το Φλεβάρη. Η σημαντική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου αντικατοπτρίζει τη θεαματική ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα των μεγάλων εξαγωγικών της επιχειρήσεων.
Μια άλλη πλευρά του γερμανικού «θαύματος» αφορά στη ραγδαία μείωση της ανεργίας, η οποία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1992.
ΟΜΩΣ, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ κρύβεται μια άλλη πραγματικότητα, που αποδεικνύει ότι πίσω από τους ευημερούντες αριθμούς οι εργαζόμενοι πληρώνουν σκληρά το τίμημα της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών.
Παραδείγματος χάριν, τον περασμένο Απρίλη, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία ήταν μικρότερος των 3 εκατομμυρίων (2,97 εκατ.), δηλαδή το 7,1% του εργατικού δυναμικού. Την ίδια ώρα, η ανεργία σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία ξεπερνά το 15% και 20%, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2005 το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία ήταν 12% και ο αριθμός των ανέργων ξεπερνούσε τα πέντε εκατομμύρια.
ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, το «θαύμα» της μείωσης της ανεργίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αύξηση της μερικής απασχόλησης σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, συνταγή την οποία η Γερμανία προωθεί σαν πανάκεια για την έξοδο από την κρίση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των χαμηλά αμειβομένων εργαζόμενων ξεπερνούσε το Σεπτέμβρη του 2010 τα 7,3 εκατομμύρια, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 1,6 εκατομμύρια άτομα, αύξηση 27% σε σχέση με το 2003.(1)
ΟΙ ΧΑΜΗΛΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΕΣ θέσεις εργασίας είναι θέσεις μερικής απασχόλησης, στις οποίες ο εργαζόμενος βγάζει έως και 400 ευρώ το μήνα. Για την πλειονότητα των εργαζομένων αυτών (περί τα 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία), τα «400 ευρώ» είναι η μοναδική τους δουλειά, ενώ για τα υπόλοιπα δύο και πλέον εκατομμύρια η απασχόληση αυτή είναι ένας τρόπος να βγάλουν κάποια επιπλέον χρήματα.
Από το 2004 ο αριθμός των προσωρινά απασχολούμενων Γερμανών έχει αυξηθεί κατά 140% και έφθασε τους 900.000 στις αρχές του 2011. Οι προσωρινά απασχολούμενοι προσλαμβάνονται και απολύονται ευκολότερα και έχουν βέβαια και χαμηλότερους μισθούς. Κατά μέσο όρο, ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης στο δυτικό κομμάτι της Γερμανίας βγάζει καθαρά 2.800 ευρώ το μήνα, σε σχέση με λιγότερο από 1.500 ευρώ που βγάζει ένας μερικώς απασχολούμενος, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (DGB).
(1) Στοιχεία από την «Ελευθεροτυπία» 8/5/2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 15/5/2011
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου