Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Πρέβεζας με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Οι ελλείψεις φθάνουν το 30% ή 40% σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό ακόμα και με τον οργανισμό λειτουργία του Νοσοκομείου που είναι της δεκαετίας του '90 και δεν έχει πλέον καμία σχέση με τις ανάγκες ανάπτυξης του Νοσοκομείου.
Το γεγονός ότι σήμερα προσφέρονται υπηρεσίες οφείλεται στις προσπάθειες και την αυταπάρνηση του προσωπικού. Συγκεκριμένα:
- Στη μαιευτική κλινική από τις 10 θέσεις μαιών υπηρετούν μόνο 5.
- Τραυματιοφορείς υπηρετούν επίσης μόνο 5 και δεν έχουν πάρει τις άδειες του 2010.
- Το νεφρολογικό έχει έλλειψη σε μηχανήματα αιμοκάθαρσης, σε νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς. Υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής νεφροπαθών με αποτέλεσμα πολλοί να φεύγουν για Γιάννενα ακόμα και για Αθήνα. Με σοβαρή οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία των ιδίων και των οικογενειών τους
- Στο παθολογοανατομικό τμήμα υπάρχει μόνο ένας γιατρός και χωρίς παρασκευαστή, με αποτέλεσμα σοβαρές εξετάσεις να καθυστερούν. Επιπλέον ο τεχνολογικός εξοπλισμός και τα αναλώσιμα υλικά είναι είδη προς εξαφάνιση. Ο γιατρός δουλεύει με εργαλεία που αγόρασε μόνος του, χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση ότι δεν υπάρχουν ράμματα, γάντια, επίδεσμοι.
- Η καρδιολογική μονάδα εμφραγμάτων λειτουργεί με έναν υπέρηχο 20ετίας.
- Τα ασθενοφόρα νοσοκομείου και ΕΚΑΒ είναι παλιάς τεχνολογίας, περασμένων δεκαετιών, δεν έχουν καμιά αξιοπιστία και κατά μεγάλα διαστήματα βρίσκονται στα συνεργεία. Δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.
- Στα μαγειρεία η καθαρίστρια κάνει την μαγείρισσα και η υπάλληλος των πλυντηρίων την τραπεζοκόμο.
Ο κατάλογος των ελλείψεων δεν έχει τελειωμό. Συνεπεία αυτών των προβλημάτων είναι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ή να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα, ή και για απλά πράγματα να ταξιδεύουν ακόμη και ως την Αθήνα.
Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας συνειδητής πολιτικής που ασκούν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και τις δημόσιες μονάδες υγείας ως επιχειρήσεις. Πολιτική που ενισχύει την επιχειρηματική δράση στην υγεία μέσα και έξω από τον δημόσιο τομέα. Πολιτική που δεν δίνει τις απαραίτητες πιστώσεις, για να λειτουργήσει το νοσοκομείο της Πρέβεζας και τα άλλα δημόσια νοσοκομεία με βάση τις ανάγκες, ενώ από την άλλα χαρίζει 110δις€ στις τράπεζες μόνο τα τελευταία 2 χρόνια. Η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει διαμορφώσει επικίνδυνη κατάσταση σε βάρος ασθενών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει ώστε το νοσοκομείο να λειτουργεί με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών της ευρύτερης περιοχής με συνθήκες ασφάλειας για ασθενείς και εργαζόμενους, και πιο συγκεκριμένα:
- Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού σταθερής, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με βάση τις ανάγκες.
- Να μην γίνει καμία απόλυση επικουρικού γιατρού ή συμβασιούχου εργαζόμενου και εργαζόμενου στα ιδιωτικά συνεργία και να μονιμοποιηθούν όλοι αυτή που δουλεύουν με τέτοιες σχέσεις εργασίας.
- Να δοθούν όλες οι απαιτούμενες πιστώσεις για να εξασφαλιστεί επάρκεια φαρμάκων υγειονομικού και άλλου αναλώσιμου υλικού στο νοσοκομείο. Καθώς και να γίνει πλήρης ανανέωση του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού όπως σε μηχανήματα στην μονάδα τεχνητού νεφρού και την καρδιολογική μονάδα, και η προμήθεια νέων σύγχρονων ασθενοφόρων που να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.
- Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν προσερχόμενοι στα πρωινά, ή απογευματινά ιατρεία, στα επείγοντα περιστατικά και στα εργαστήρια του νοσοκομείου.
- Να μην φεύγει κανείς ασθενής χωρίς τις απαραίτητες εξετάσεις και νοσηλεία επειδή δεν έχει να πληρώσει και είναι απολυμένος, άνεργος, ή ανασφάλιστος.
Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μπάμπης Χαραλάμπους |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου