Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Συνέπειες από την πολιτική ιδιωτικοποίησης(ΔΩΔΩΝΗ)


Στο «σφυρί» βγαίνει και η ΔΩΔΩΝΗ, η οποία είναι η τελευταία συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία που απέμεινε στην Ελλάδα. Η απόφαση πώλησης πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΤΕ και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει οριστεί και ο σύμβουλος πώλησης. Το σχέδιο της διοίκησης της ΑΤΕ είναι η ΔΩΔΩΝΗ να έχει πουληθεί μέχρι το 2013. Μάλιστα, ο διοικητής της ΑΤΕ έχει δηλώσει σχετικά με τη ΔΩΔΩΝΗ ότι πρώτο μέλημα της τράπεζας είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους από την πώληση του μεριδίου της. Να σημειωθεί ότι η ΑΤΕ κατέχει το 68% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας. Η πώλησή της σε ιδιωτικά συμφέροντα, ντόπια ή ξένα, θα έχει δραματικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και όλης της χώρας. Η πώλησή της θα σημάνει την κατρακύλα της τιμής παραγωγού στο γάλα, στην Ηπειρο και σε όλη τη χώρα. Γίνεται φανερό και σ'


αυτήν την περίπτωση ότι η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και ξεπουλήματος των θυγατρικών της, που επιβάλλει το μνημόνιο, αποτελεί πλήγμα και για τους αγροτοκτηνοτρόφους, και για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, και συνολικότερα για τα λαϊκά στρώματα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έναν ακόμα λόγο να αντιδράσουν συντονισμένα οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι. Απαιτείται αγώνας για να μπει φρένο στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην άγρια εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία. Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, να αγωνιστούν ενάντια στην ολέθρια πολιτική που ακολουθείται. Να αγωνιστούν σε κοινό μέτωπο με την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.
ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
«Αναδιάρθρωση» στις νόρμες των μονοπωλίων
«Πράσινο φως» από την Κομισιόν. Μαζικό ξεφόρτωμα και λουκέτα στις επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου. Βίαιη συγκέντρωση των υποθηκευμένων αγροτικών εκτάσεων
Πολιτική βίαιης συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης για τον όμιλο της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) δρομολογούν κυβέρνηση και ΕΕ μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων και με στόχο την προσφορά ζωτικού χώρου στους τραπεζίτες, αλλά και σε άλλης προέλευσης πολυεθνικά κεφάλαια που θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν εκτάσεις γης.
Το πράσινο φως στο «σχέδιο αναδιάρθρωσης» της τράπεζας δόθηκε και τυπικά χτες από την Κομισιόν με βασικούς άξονες:
  • Το ξεφόρτωμα περιουσιακών στοιχείων («μείωση ενεργητικού») τουλάχιστον σε ποσοστό 25% μέχρι το 2013, πολιτική που μπορεί να εφαρμοστεί με ξεπούλημα και λουκέτα σε επιχειρήσεις του «μη χρηματοπιστωτικού κλάδου». Με αυτόν το στόχο ξεφορτώνουν άμεσα όλες τις θυγατρικές εταιρείες του γεωργικού κλάδου («Δωδώνη», «Ροδόπη», ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας), επίσης το ποσοστό 10% που η ΑΤΕ κατέχει στην ΕΥΔΑΠ κ.ά. Η απαξίωση του ενεργητικού μπορεί να περάσει και από το ξεφόρτωμα των κρατικών ομολόγων, από την πλήρη απραξία της τράπεζας στις νέες δημοπρασίες κρατικού χρέους κ.ά... Είναι φανερό ότι ο επίδοξος «επενδυτής» θα παραλάβει ζεστά κεφάλαια, έτοιμα προς κερδοφορία.
  • Μείωση των «λειτουργικών δαπανών» τουλάχιστον σε ποσοστό 25% μέχρι το 2013. Είναι απόλυτα φανερό ότι θα προχωρήσουν και σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων προκειμένου να τονώσουν το ενδιαφέρον της πιάτσας, του μελλοντικού ιδιοκτήτη που θα βάλει πόδι στην ίδια την ΑΤΕ.
  • «Μεταβολή του τρόπου διαχείρισης κινδύνων και της διαδικασίας έγκρισης δανείων με αυστηρή τήρηση υγιών πρακτικών της αγοράς». Είναι απόλυτα φανερό ότι διαμορφώνουν συνθήκες για τη βίαιη συγκέντρωση υποθηκευμένων αγροτικών εκτάσεων, που επίσης θα περάσουν «προίκα» στο νέο ιδιοκτήτη.
  • Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ, ποσά που καλυφθούν από την κυβέρνηση...
Εύσημα στην πολιτική διάλυσης - ιδιωτικοποίησης έδωσε ο κοινοτικός Επίτροπος Χ. Αλμούνια, δηλώνοντας ότι «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ περιλαμβάνει κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της τράπεζας και την ελαχιστοποίηση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου