Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA)


Συνώνυμο της διαφθοράς και της σαπίλας
Η ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα άναψε φωτιές στον Μπλάτερ και τη ΦΙΦΑ
Eurokinissi
Λιγότερο από δυο βδομάδες πριν από τις επερχόμενες φετινές εκλογές στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου και ούτε που θα μπορούσε να φανταστεί ο νυν πρόεδρός της Ζεπ Μπλάτερ το γεγονός ότι αντί να τρέχει για να μαζέψει ψήφους θα τρέχει ...για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ο 75χρονος Ελβετός παράγοντας, που ετοιμάζεται να διεκδικήσει ακόμα μια προεδρική θητεία στην κορυφή της διοίκησης του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου και θα έχει αντίπαλο τον πρόεδρο της Ασιατικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Μοχάμεντ Μπιν Χαμάν από το Κατάρ, εδώ και μερικές ημέρες έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Εστω και εάν δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που ο Μπλάτερ βρέθηκε στο μέσο επικρίσεων που αφορούσαν σκάνδαλα (οικονομικά, διαφθοράς) είτε του ίδιου είτε παραγόντων της Ομοσπονδίας, αυτή τη φορά τα πράγματα δείχνουν να είναι αρκετά δύσκολα.Αιτία οι πρόσφατες αποκαλύψεις του προέδρου της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και προέδρου της Επιτροπής Διεκδίκησης του Μουντιάλ 2018 λόρδου Τρίσμαν που κατηγόρησε - μιλώντας σε έρευνα που πραγματοποίησε το αγγλικό κοινοβούλιο - ευθέως τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΙΦΑ (η οποία ήταν υπεύθυνη για τη διαδικασία


ανάθεσης των Μουντιάλ 2018 και 2022 τα οποία κατέληξαν σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα) ως άτομα «με ηθικές αξίες λιγότερες από το αποδεκτό», σημειώνοντας ότι οι κ.κ. Τζακ Γουόρνερ (Τρινιντάντ και Τομπάγκο), Νίκολας Λεόζ (Παραγουάη), Ρικάρντο Τεξέιρα (Βραζιλία) και Γουοράουι Μακούντι (Ταϊλάνδη) ουσιαστικά ζήτησαν χρηματικά ανταλλάγματα προκειμένου να υποστηρίξουν την αγγλική υποψηφιότητα!
Ατελείωτη σήψη και σαπίλα
Ο ίδιος ο Μπλάτερ μετά τις αποκαλύψεις δήλωσε σοκαρισμένος και πως «περιμένω να δω το φάκελο που θα μας στείλουν οι Αγγλοι». Ωστόσο, παρά το σοκ του προέδρου, λίγοι είναι αυτοί που έπεσαν από τα σύννεφα καθώς τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν συνεχώς οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα που αφορούν την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Οι αποκαλύψεις του Τρίσμαν, έστω και αν γίνονται υπό τη σκιά της ηττημένης πλευράς του πολέμου συμφερόντων που αφορά την ανάληψη μιας πλήρους εμπορευματοποιημένης διοργάνωσης, που λειτουργεί ως μέσο για αύξηση κερδών από τις πολυεθνικές εταιρείες (χορηγοί, εταιρείες αθλητικών ειδών, κατασκευαστικές, διαφημιστικές), είναι ενδεικτικές της σήψης και της σαπίλας που επικρατεί στην κορυφή του οικοδομήματος του σημερινού Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου. Παιχνίδια παρασκηνίου, εξυπηρετήσεις συμφερόντων, αλληλοκαρφώματα, μάχη για το μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα των κερδών, δωροδοκίες είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της βρώμικης εικόνας ενός αθλήματος που αποτελεί πεδίο δράσης για κάθε λογής συναλλαγή.
Τις σκιές που υπήρχαν πίσω από τις δύο ψηφοφορίες της ΦΙΦΑ αποκάλυψε στο αγγλικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Αγγλικής Ομοσπονδίας, λόρδος Τρίσμαν
Eurokinissi
Μετά τις αποκαλύψεις του Τρίσμαν, πλέον το 1/3 του σώματος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΙΦΑ που διεξήγαγε την ψηφοφορία για την ανάληψη των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 φέρεται να είναι μπλεγμένο σε υπόθεση διαφθοράς. Υπενθυμίζεται ότι εκτός των ονομάτων που ανέφερε ο πρόεδρος της Αγγλικής Ομοσπονδίας, λίγο καιρό πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας οι «Times» του Λονδίνου είχαν αποκαλύψει το σκάνδαλο με τους Αμος Αντάμου (Νιγηρία) και Ρεϊνάλντ Τεμάρι (Αϊτή) οι οποίοι και αποκλείστηκαν από τη διαδικασία ψηφοφορίας και τιμωρήθηκαν από τη ΦΙΦΑ. Μάλιστα, η εφημερίδα του Λονδίνου πρόσφατα επανλθε με νέο δημοσίευμα που αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας (CAF) Ισα Χαγιάτου (Καμερούν) και ο Ζακ Αρούμα (Ακτή Ελεφαντοστού) δωροδοκήθηκαν από ανθρώπους της υποψηφιότητας του Κατάρ.
«Ιππότης» ...για μια ψήφο
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε το αγγλικό κοινοβούλιο ο Τρίσμαν όσον αφορά τα ανταλλάγματα που ζητούσαν οι συγκεκριμένοι παράγοντες προκειμένου να δώσουν την ψήφο τους. Μπορεί κάποια από αυτά να προκαλούν και γέλιο, ωστόσο όμως είναι ενδεικτικά της λογικής που επικρατεί στους κόλπους των παραγόντων, δείχνοντας τον ατελείωτο πόλεμο για το κυνήγι του προσωπικού κέρδους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αγγλικής Ομοσπονδίας, αυτά που ζητήθηκαν ήταν:
-- Ο εκ των αντιπροέδρων της ΦΙΦΑ κ. Γουόρνερ ζήτησε 2,5 εκατ. στερλίνες για την κατασκευή ενός σχολείου στο Τρινιντάντ, με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα διοχετευτούν μέσω δικών του λογαριασμών! Επιπλέον ζήτησε 500.000 στερλίνες για να αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Μουντιάλ για την πληγείσα από το σεισμό Αϊτή, με την προϋπόθεση και αυτά τα χρήματα να διοχετευτούν μέσω δικών του λογαριασμών!
-- Ο Παραγουανός παράγοντας Λεόζ δεν ζήτησε χρήματα, παρά μόνο να χριστεί ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ!
-- Ο πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κ. Τεξέιρα ήταν πιο ξεδιάντροπος: «Πείτε του να έρθει και να μου πει τι έχει για μένα» ήταν το σαφέστατο μήνυμα που έστειλε προς την αγγλική υποψηφιότητα.
-- Ο εκ Ταϊλάνδης ορμώμενος κ. Μακούντι απαίτησε να του δοθούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα ενός φιλικού αγώνα της Εθνικής Αγγλίας και της Εθνικής Ταϊλάνδης.
Το εκπληκτικό είναι ότι ο λόρδος Τρίσμαν, ανάμεσα στους υπόλοιπους που κατηγόρησε, ανέφερε και τον εκτελεστικό διευθυντή της Πρέμιερ Λιγκ κ. Ρίτσαρντ Στάνταμορ, ο οποίος φέρεται να ζήτησε στήριξη της ομοσπονδίας για το περίφημο σχέδιο του «39ου αγώνα» της Πρέμιερ Λιγκ σε αντάλλαγμα με την προώθηση της αγγλικής υποψηφιότητας. Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά τις βλέψεις της διοργανώτριας αρχής της πρώτης κατηγορίας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Αγγλίας ώστε κάποια παιχνίδια της συγκεκριμένης αγωνιστικής να δίνονται σε άλλες χώρες με σκοπό την εκμετάλλευση της αγοράς.
Βγήκαν τα μαχαίρια
Βέβαια τα όσα ειπώθηκαν στο αγγλικό κοινοβούλιο δεν έμειναν αναπάντητα αφού ήδη κάποιοι από αυτούς που φέρονται μπλεγμένοι στην υπόθεση πέρασαν στην αντεπίθεση. Ο Ταϊλανδός Γουοράουι Μακούντι, ο οποίος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΙΦΑ, δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του πρώην προέδρου της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ντέιβιντ Τρίσμαν, για τις καταγγελίες του τελευταίου περί δωροδοκίας. «Ο ισχυρισμός είναι ανοησία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μακούντι και πρόσθεσε: «Θέλω να φέρω αυτή την υπόθεση στο δικαστήριο για να καθαρίσω το όνομά μου για χάρη της οικογένειάς μου». Ο Μακούντι διέψευσε ακόμη ότι δεν είναι πια επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ταϊλάνδης, λέγοντας πως είναι ακόμη «ενεργός πρόεδρος», αφού δεν έχει γίνει κάποια ψηφοφορία για την αντικατάστασή του. Πάντως, όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες ημέρες και ενόψει της ημερομηνίας των εκλογών η μάχη αναμένεται να φουντώσει. Οπως και τα αλληλοκαρφώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου