Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Από τον ΟΑΕΔ



Σταθερά πάνω από τις 800.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι
Από αυτούς ένα ελάχιστο μέρος παίρνει το επίδομα ανεργίας, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τα απαιτούμενα για τη χορήγησή του ένσημα
 
 
Ακόμα 104.258 άνεργοι προστέθηκαν στις μαύρες λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ μέσα σε ένα χρόνο και έτσι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλη του 2011 έφτασαν τις 815.927 (ήταν 711.669 τον Απρίλη του 2010), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες ο ΟΑΕΔ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος αριθμός των ανέργων στις λίστες του ΟΑΕΔ αποτυπώνει μέρος των τραγικών και εκρηκτικών διαστάσεων που παίρνει η ανεργία όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, καθώς χιλιάδες άνεργοι δεν εγγράφονται στα μητρώα του.
Την ίδια στιγμή που οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται η κυβέρνηση αντί να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα αιτήματα του ταξικού κινήματος για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους, μπουκώνει συνεχώς με χρήματα τους μεγαλοεπιχειρηματίες από τα ταμεία του ΟΑΕΔ και όχι μόνο. Από την άλλη οι άνεργοι - και βέβαια όχι όλοι - καλούνται να επιβιώσουν με 454 ευρώ το μήνα επίδομα ανεργίας. Η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας προχωράει ακόμα παραπέρα αφού, όπως φαίνεται,


σχεδιάζει την αύξηση των ενσήμων που απαιτούνται για τα επιδόματα ανεργίας προκειμένου να περιορίσει δραστικά την καταβολή του σε ακόμα λιγότερους ανέργους.
Για να επιτευχθεί ο στόχος ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να συκοφαντεί επί της ουσίας εργαζόμενους και άνεργους με σκοπό να αποπροσανατολίσει και να διασπάσει τον ενιαίο αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική. Χαρακτηριστικά, η υπουργός Εργασίας σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη και αναφερόμενη στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τα επιδόματα ανεργίας «φωτογράφισε» τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν 5 μήνες το χρόνο και το υπόλοιπο διάστημα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, ενώ παράλληλα δουλεύουν ανασφάλιστοι σε συμφωνία με τον εργοδότη».
Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής χαρακτηρίζει «εμπαιγμό και απύθμενο θράσος να κατηγορεί η υπουργός Εργασίας τους εργαζόμενους του κλάδου ενώ η κυβέρνηση παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που διασφαλίζουν στο τουριστικό κεφάλαιο τη μέγιστη κερδοφορία, όπως απαλλαγή από εργοδοτικές εισφορές, μείωση της φορολογίας, μείωση του ΦΠΑ, δωρεάν διαφήμιση, χαριστικές ρυθμίσεις και νέες επιχορηγήσεις. Πρόσφατα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους μεγαλοξενοδόχους "γην και ύδωρ"».
Και συνεχίζει τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν τρεις και τέσσερις μήνες το χρόνο με ευθύνη των ξενοδόχων, που κρατούν ανοιχτά τα ξενοδοχεία για όσο διάστημα κρατά η μεγάλη τους κερδοφορία, μειώνοντας ταυτόχρονα το «μισθολογικό κόστος». Πρόκειται για το αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που και στον τουρισμό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, καθιστώντας απαγορευτική την αναψυχή για τη λαϊκή οικογένεια, γιατί είναι πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Τουριστικά Γραφεία - Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλη του 2011 έφτασαν τους 704.818 καθώς οι υπόλοιποι 111.109 «δεν αναζητούν εργασία». Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων επιδοτούνται μόλις οι 283.995. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων το 62,49% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 54 ετών, το 28,02% στην ομάδα κάτω των 30 χρόνων και το 9,48% στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 33,64% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,73%. Οι αναγγελίες πρόσληψης τον Απρίλη του 2011 ανήλθαν σε 71.655, μειωμένες κατά 13,77% σε σχέση με τον Απρίλη του 2010 (83.102). Τον ίδιο μήνα χάθηκαν 54.112 θέσεις εργασίας (απολύσεις, λήξεις συμβάσεων και «οικειοθελείς αποχωρήσεις»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου