Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΚΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Η νέα απώλεια ανθρωπίνων ζωών που συνέβη στην περιοχή μας  επαναφέρει με τον πιο τραγικό τρόπο το μεταναστευτικό ζήτημα. Γεγονός που όπως και το
ναυάγιο στην Κέρκυρα αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της σύγχρονης βαρβαρότητας.
Είναι αποτέλεσμα της  εφαρμοζόμενης πολιτικής απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας. 
 
Πρόσφυγες  και μετανάστες, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονται από χώρες που έχουν δεχθεί στρατιωτικές επεμβάσεις, βρίσκονται υπό κατοχή, σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους και τυραννικά καθεστώτα ή από χώρες όπου διώκονται για τις απόψεις τους, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα - αν και έχουν τελικό προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ - εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ της ΕΕ, χωρίς δικαιώματα, κάτω από απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες.
Αποτέλεσμα  της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι να οργιάζει σε βάρος των μεταναστών η «μαύρη» εργασία, οι εξευτελιστικές αμοιβές, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, η ομηρία από εργοδότες, η έκθεσή τους σε αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς και διάφορα εγκληματικά κυκλώματα.
Η κυβέρνηση, αντί να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να δώσει λύσεις αντίστοιχες με τη σοβαρότητα που έχει, επιλέγει την καταστολή, παρότι γνωρίζει ότι η καταστολή - εκτός του ότι είναι απάνθρωπη - είναι και αδιέξοδη
Το Κόμμα μας επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά το πασιφανές: Ότι όσο παραμένουν και οξύνονται οι αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και προσφυγιά, τόσο θα δημιουργούνται και θα γιγαντώνονται τα κύματα των πεινασμένων, εξαθλιωμένων και κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων, που θα αναζητούν στη μετανάστευση τη διέξοδο για να σώσουν τη ζωή τους.
Οι αιτίες αυτές, που συνειδητά αποσιωπούνται ή υποβαθμίζονται, είναι η συνέχιση και η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, η καταλήστευση του πλούτου των λαών από μια χούφτα μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Ο αγώνας, που δίνουν κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους οι άνθρωποι αυτοί, όχι μόνο είναι δίκαιος, αλλά και πιο ισχυρός από οποιοδήποτε κατασταλτικό μέτρο. Κανένας Frontex, κανένας φράχτης, κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης - χερσαίο ή πλωτό - δεν θα τους εμποδίσει.
Ως κόμμα, έχουμε επανειλημμένα αναδείξει και καταγγείλει τις παραπάνω αιτίες της σύγχρονης μαζικής μετανάστευσης και προσφυγιάς. Είμαστε αντίθετοι με το σύνολο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.
Μπροστά στην απαράδεκτη και ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για όλους τους εργαζόμενους κατοίκους της χώρας μας, το Κόμμα μας, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης, που η υιοθέτησή τους αποκτά επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα. Αυτά είναι :
α) Η παύση της συμμόρφωσης με τον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, που κρατάει ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και η παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αυτούς, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους,
β) Η άμεση παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων (πχ αυτών που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία),
γ) Η αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, η χορήγησή της και στους ανέργους, η απλοποίηση των διαδικασιών και η διευκόλυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης,
δ) Η άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν φυσικά να παραμείνουν.
Τα μέτρα αυτά θεωρούμε ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα τόσο των Ελλήνων όσο και των μεταναστών εργαζομένων και προσφύγων, ικανοποιούν δίκαια αιτήματα, είναι ρεαλιστικά και ώριμα να ληφθούν. Συμβάλλουν σε μια, έστω προσωρινή, διέξοδο στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας, το οποίο η κυβέρνηση - όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις - αναγνωρίζει και επικαλείται συχνά. Η κυβέρνηση με τον κατασταλτικό μονόδρομο που ακολουθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, φέρει την ευθύνη και  για τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.
                                                                                                  Πρέβεζα 18 Μαϊ. 11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου