Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-Οι παρεμβάσεις βουλευτών του Κόμματος στη συζήτηση της Βουλής


Σφυροκόπησαν την πολιτική πτώχευσης του λαού

Τη συνολική πολιτική στόχευση, αλλά και τις επιμέρους πτυχές του προϋπολογισμού του 2012, που πλήττουν βάναυσα τα λαϊκά στρώματα, ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχολίασε στην ομιλία του ο Γιώργος Μαρίνος, τονίζοντας: «Κρύβουν μελετημένα ότι η ισοπέδωση των λαϊκών δικαιωμάτων, η πτώχευση του λαού δεν αφορά τη σωτηρία της πατρίδας, όπως ισχυρίζονται, αλλά την αύξηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας. Ακριβώς αυτό που κρύβουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιβάλλεται να γίνει το βασικό κριτήριο των εργαζομένων, γιατί οι εξελίξεις θα κριθούν από την καταπολέμηση κάθε προσπάθειας χειραγώγησης του λαού, κάθε προσπάθειας που παρουσιάζει το μονόδρομο της πλουτοκρατίας ως εθνική πολιτική, ταυτίζει την πατρίδα και τον πατριωτισμό με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τα οποία εμφανίζει ως καθολικά συμφέροντα».
Αναφερόμενος στην ταύτιση των κομμάτων αυτών όσον αφορά την ΕΕ ο Γ. Μαρίνος σημείωσε: «Υπερασπίζεστε φανατικά την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν μπορείτε να κρύψετε ότι είναι λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου κατά των λαών, με 23 εκατομμύρια ανέργους κι άλλους τόσους υποαπασχολούμενους και με 50 εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας. Από το 2008 έως το 2010, την ώρα που στενάζουν οι λαοί, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδωσαν στους τραπεζίτες 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ! Κι εσείς ψηφίσατε προχτές άλλα 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τους τραπεζίτες. Είναι φανερό ότι τώρα που οξύνονται οι ανταγωνισμοί, τώρα που τρίζουν τα θεμέλια αυτού του αντιλαϊκού κατασκευάσματος, η επίθεση κατά των εργαζομένων θα γίνει πιο σκληρή, πιο οργανωμένη». Ο Γ. Μαρίνος τόνισε επίσης: «Λέμε στο λαό να έχει αυστηρό κριτήριο, να κρίνει προσεκτικά την πολιτική των κομμάτων, με βάση τα δικά του συμφέροντα, κι απ' αυτήν τη σκοπιά θα δει καθαρά, παραδείγματος χάριν, ότι εκτός από τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ., ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ευθύνες έχει και η Δημοκρατική Αριστερά, που έχουν αναλάβει την ευθύνη του θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής λυκοσυμμαχίας. Εχουν προτάσεις αναλώσιμες, χρεοκοπημένες, που διευκολύνουν τις αστικές κυβερνήσεις, οι οποίες μιλούν και αυτές για την έκδοση ευρωομολόγων και αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Γ. Μαρίνος σημείωσε: «Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων, στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, σε κάθε πόλη και χωριό (...). Είναι ανάγκη να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού, να οργανωθεί η οικονομία στη βάση της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού, να διαμορφωθούν άλλες, αμοιβαία επωφελείς διεθνείς σχέσεις και να αποδεσμευθεί η Ελλάδα από τις λυκοσυμμαχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ».
Ο Γ. Πρωτούλης
Για έναν προϋπολογισμό λιτότητας, που προετοιμάζει ένα μοντέλο ανάπτυξης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, μίλησε στην παρέμβασή του ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «στα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη έχουν παρθεί θα προστεθούν και άλλα με μαθηματική ακρίβεια». Αναφερόμενος στις περίφημες «διαρθρωτικές αλλαγές» που προβλέπονται τόνισε: «Αποτελούν έναν καθοριστικό παράγοντα για εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης βασισμένου στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει αυτό που γίνεται σήμερα στην "Ελληνική Χαλυβουργία", όπου ο βιομήχανος απαιτεί να μπουν οι εργάτες μέσα στο χυτήριο, στα τμήματα ελασμάτων και πλέγματος, με 500 ευρώ. Αυτό είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση δε σχεδιάζει ορισμένα επιμέρους μέτρα αντιλαϊκού χαρακτήρα, αλλά έχει σαν βάση τη στρατηγική στήριξης των μεγάλων επιχειρηματιών, έχει στρατηγική ανάπτυξης με κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλίων».
Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο χώρο της Παιδείας, επισημαίνοντας: «Στα ΑΕΙ, ΤΕΙ κόβεται περαιτέρω η δωρεάν σίτιση, ξεπουλιούνται οι εστίες σε ιδιώτες, οι φοιτητές πληρώνουν συνεχώς αυξανόμενα ενοίκια τη στιγμή που υπάρχουν αναξιοποίητα κτίρια, ξενοδοχεία. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την κατάσταση που έχουν οι φοιτητικές εστίες, γι' αυτή την αθλιότητα που υπάρχει. Κόβονται τα δωρεάν συγγράμματα και οι φοιτητές πρέπει να ακριβοπληρώνουν βιβλία και σημειώσεις ή να καταφεύγουν στην αναδιανομή των βιβλίων με επιβράβευση τη συμμετοχή και σε λοταρία μάλιστα για τα βιβλία». Συνολικά τόνισε ότι υπάρχει «μείωση στις λειτουργικές δαπάνες στο 83,3%. Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία; Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μείωση των λειτουργικών δαπανών της τάξης του 57,8%. Στα ΤΕΙ η μείωση είναι στο 18%, σε ιδρύματα που ήδη σήμερα αδυνατούν να λειτουργήσουν και να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Στα πανεπιστήμια το ίδιο».
Ο Θ. Παφίλης
Να μην παραπλανηθεί ο λαός από τους «ενδοοικογενειακούς» καυγάδες της κυβέρνησης, ζήτησε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «είστε σε μία κυβέρνηση που ανεξάρτητα αν φωνάζει η Νέα Δημοκρατία ή γκρινιάζει το ΠΑΣΟΚ ή προσπαθεί με κωλοτούμπες ο ΛΑ.Ο.Σ. να αποφύγει το πικρό ποτήρι, η αλήθεια είναι ότι έχετε συμφωνήσει σε όλα, μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο, Προϋπολογισμός, κοινή ενιαία 


γραμμή μαύρου μετώπου απέναντι στους εργαζόμενους, απέναντι στον ελληνικό λαό που προσπαθείτε ματαίως να τον γονατίσετε». Αναφερόμενος στον υπό συζήτηση προϋπολογισμό ο Θ. Παφίλης επισήμανε: «Πάντα μέσα από τον Προϋπολογισμό περνούσε η κυρίαρχη πολιτική. Τώρα σε συνθήκες κρίσης είναι βάρβαρος. Είναι Προϋπολογισμός χρεοκοπίας και εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων και αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα και τις κλάψες. Εσείς αποφασίζετε να τσακίσετε το λαό, με τη δική σας ψήφο».
Ακόμη, άσκησε έντονη κριτική στην προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος ...συνευθύνης στους εργαζόμενους για το δημόσιο χρέος και την κρίση τονίζοντας: «Είναι κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Το χρέος είναι συνέπεια, είναι σύμφυτο με το ίδιο το σύστημα. Από πού δημιουργήθηκε; Από τους υψηλούς μισθούς; Από τις υψηλές συντάξεις; Από την υπερκατανάλωση; Μα, τι λέτε τώρα; Και αυτά περί Μεταπολίτευσης, ότι φταίει η Μεταπολίτευση; Ο,τι κέρδισε ο εργαζόμενος όλα αυτά τα χρόνια, τα ελάχιστα, που θα μπορούσε να έχει κερδίσει πολύ περισσότερα, του φορτώνετε ότι φταίει αυτός». Ο Θ. Παφίλης συνέχισε λέγοντας για τον εκβιασμό περί παραμονής στο ευρώ: «Αυτήν τη στιγμή βάζετε το θέμα ότι το στοίχημα της Ελλάδας είναι να παραμείνει στο ευρώ. Γιατί πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ; Για να σώσει ο λαός την περιουσία του, τις καταθέσεις του και το βιοτικό του επίπεδο. Εδώ γελάμε. Γιατί την περιουσία του, του την παίρνετε από το ίδιο του το σπίτι, γιατί τις καταθέσεις, επειδή δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και ό,τι οικονομίες έχει θα τις φάει ή θα του τις πάρετε σε μια περίπτωση χρεοκοπίας και το βιοτικό του επίπεδο μοιάζει για ανέκδοτο, έχει πέσει 40%. Δεν είναι στοίχημα του λαού αυτό, ούτε μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση επειδή το ήθελε ο λαός. Μπήκαμε για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων κεφαλαίων».
Η Δ. Μανωλάκου
Ο προϋπολογισμός προωθεί μια αγροτική πολιτική «εξόντωσης» των αγροτών, που είναι «της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δική σας και των τριών κομμάτων», επισήμανε στην τοποθέτησή της η Διαμάντω Μανωλάκου. Τόνισε ότι από τη φορολογική επίθεση κάθε άλλο παρά εξαιρούνται οι φτωχοί αγρότες, αφού «πάνω από το 25% δεν έχει, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές στον ΟΓΑ και είναι ανασφάλιστοι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τι κάνετε; Εχετε αυξήσει μέσα στο 2011 δύο φορές τις ασφαλιστικές εισφορές, προβλέπετε και νέα, τρίτη, και, ταυτόχρονα, μειώνετε τις πενιχρές συντάξεις». Πρόσθεσε ακόμη: «Το κράτος χρωστάει εισφορές στον ΟΓΑ εδώ και χρόνια. Και από πάνω; Στο φετινό Προϋπολογισμό μειώνει ακόμη πιο πολύ τη χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά 23,5%. Ετσι κόβονται μια σειρά εξετάσεις και φάρμακα, όταν το αγροτικό εισόδημα μειώνεται δραστικά. Βαρβαρότητα. Τα ίδια και με τον αγροτικό φορέα της αγροτικής παραγωγής, των ΕΛΓΑ. Αυξήσατε υπέρογκα τις ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να εγγυάστε τις αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καταστροφής, το 2012 κατά 5%».
Ο Ν. Παπακωνσταντίνου
Στην ανάγκη αποδέσμευσης της χώρας από τους θεσμούς της ΕΕ εστίασε την παρέμβασή του ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντάς τη «ζωτική αναγκαιότητα». Είπε: «Ας είμαστε βέβαιοι, μαζί μας είναι και προσβλέπουν σε εμάς οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι εργάτες. Η Ελλάδα, η πραγματική Ελλάδα, των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών και ξωμάχων του κάμπου, με τη νεολαία, μπορεί να μπει σε τροχιά λαϊκής ευημερίας και αναγέννησης, γιατί έχουμε ενεργειακές πηγές, ορυκτό πλούτο, αγροτική επιδεξιότητα και εμπειρία, τεχνογνωσία και παραγωγική πείρα του εργατικού και τεχνικού προσωπικού». «Τι μας εμποδίζει, λοιπόν;» αναρωτήθηκε ρητορικά ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Μας εμποδίζουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες και μεγαλομέτοχοι των ανωνύμων εταιρειών, οι "πρίγκιπες" των κρατικών επιδοτήσεων, οι "πασάδες" των φοροαπαλλαγών και της φοροδιαφυγής, οι "μαχαραγιάδες" εφοπλιστές, που είναι σε ασυλία και τους ταΐζει νομοθετικά το ελληνικό κράτος, οι χρηματιστές και οι "ιππότες" της τύχης του τραπεζιτικού κεφαλαίου, που κρατούν τα κλειδιά της ελληνικής οικονομίας, την ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων κοινωνικής παραγωγής».
Η Σ. Καλαντίδου
«Τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος μέσω της ανελέητης φορολόγησης τη βιώνουν με πιο έντονο τρόπο οι γυναίκες της εργατικής τάξης, οι φτωχές αγρότισσες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι μικρέμποροι, οι χαμηλοσυνταξιούχες, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια», τόνισε παρεμβαίνοντας η Σοφία Καλαντίδου, αναφερόμενη στην πτυχή αυτή των ασκούμενων αντιλαϊκών πολιτικών. Οπως είπε, ο προϋπολογισμός «χτυπάει τις άνεργες που ζουν με το επίδομα του ΟΑΕΔ, τις εργαζόμενες που επιβιώνουν με το μισό μεροκάματο της ημιαπασχόλησης, τις εργαζόμενες που επιβιώνουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με εκ περιτροπής εργασία μία ή και δύο μέρες τη βδομάδα (...). Τη χαριστική βολή τη δίνει ο Προϋπολογισμός με τις περικοπές στις παροχές Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας. Διότι η θέση της γυναίκας πραγματικά την φέρνει σ' αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, στο να είναι ακόμα πιο ευάλωτη με τη μείωση των παροχών Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας». Πρόσθεσε μάλιστα για τις νέες μητέρες: «Καταργείτε στην ουσία το επίδομα τοκετού, περικόπτετε το επίδομα λουτροθεραπείας, κάνετε περικοπές στον αριθμό φυσικοθεραπειών. Δραματικές είναι οι περικοπές που γίνονται στις δαπάνες για την Ειδική Αγωγή των παιδιών, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες».
Η Λ. Κανέλλη
«Τα γράμματα των παιδιών της εργατικής τάξης στον Αγιο Βασίλη λένε ένα πράγμα: "Δώστε πίσω στον πατέρα μου και στη μάνα μου, στον παππού και στη γιαγιά μου, τα δικαιώματά του, τη σύνταξή του, το μισθό του, τη ζωή του και το όνειρό του"», σημείωσε στην ομιλία της η Λιάνα Κανέλλη. «Δε ζητάνε ποδήλατα, κύριοι. Δε ζητάνε ηλεκτρονικά μηχανήματα. Ζητάνε βιβλία στα σχολεία, που δεν έχουν, και το μισθό και το δικαίωμα του πατέρα τους και της μάνας τους να είναι αξιοπρεπείς, που δεν έχουν». Η βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε καυστικά τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με το ότι η διάσωση του ευρώ είναι θέμα ...εθνικής σημασίας για την Ελλάδα τονίζοντας: «Ο κόσμος που μας ακούει έξω και δεν έχει να φάει, θα περάσει τα μαύρα των Χριστουγέννων. Δεν έχει κατάθλιψη γιατί έχει ψυχολογική αντίληψη των πραγμάτων, ούτε γιατί η οικονομία είναι ψυχολογία. Δεν ξυπνάνε οι άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε - πεντακόσιες χιλιάδες οικογένειες με ούτε έναν εργαζόμενο μέσα - με την αντίληψη ότι διακυβεύεται η ψυχολογία των αγορών και κρέμονται από τον NASDAG. Δεν κρέμονται από τον NASDAG. Κρέμονται απ' αυτά που κέρδισαν μέχρι σήμερα».
Στη μείωση των δαπανών για την Υγεία αφιέρωσε την ομιλία του ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους σημειώνοντας: «Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού είναι και για την Υγεία και για την Πρόνοια πολύ μειωμένες. Είναι περίπου 6,5% λιγότερα τα χρήματα που δίδονται από ό,τι στον Προϋπολογισμό του 2011». Τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός του 2012 «δεν περιλαμβάνει κονδύλια για προσλήψεις προσωπικού, ενώ όλοι ξέρουμε ότι είναι τεράστιες αυτές οι ανάγκες. Λείπει πάνω από 25.000 νοσηλευτικό προσωπικό, πάνω από 4.500 γιατροί και πάρα πολλοί στο διοικητικό και στο εργατοτεχνικό». Παράλληλα, σημείωσε ότι με τις μειώσεις που προβλέπονται και στη λογική των «αναδιαρθρώσεων» στο χώρο της Υγείας «κλείνουν μία σειρά από μονάδες Υγείας, ακόμη και εξειδικευμένες, όπως είναι η Παιδοκαρδιοχειρουργική και η Μονάδα Κυστικής Ινωσης στο "Αγία Σοφία". Συμπτύσσουν και κλείνουν νοσοκομεία. Μειώνουν κατά 1.000 περίπου τις κλινικές. Μειώνουν τα νοσοκομειακά κρεβάτια κατά 11.423».
Ο Απ. Νάνος
«Ο προϋπολογισμός των Δήμων και Περιφερειών, συνολικά της Τοπικής Διοίκησης, εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων», τόνισε στη συζήτηση ο Απόστολος Νάνος. Αναφερόμενος ενδεικτικά στις σχολικές επιτροπές των δήμων σημείωσε: «Το αποτέλεσμα της συγχώνευσης σε πρώτη φάση είναι η μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης, που οδηγεί σε νέα επιβάρυνση των γονιών για να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες, όπως πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, αναλώσιμα». Ειδικά για τους παιδικούς σταθμούς επισήμανε: «Δεν ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις για χιλιάδες οικογένειες, αποτέλεσμα της έλλειψης υποδομών, προσωπικού, χρηματοδότησης. Τα τροφεία παραμένουν, πολλαπλασιάζοντας το ήδη δυσβάσταχτο φορτίο των εργαζόμενων γονιών. Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και καλύπτονται από συμβασιούχους μερικής απασχόλησης, ενώ ήδη γίνονται περικοπές ακόμα και στη σίτιση των νηπίων, με ό,τι κακό αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους».
Η Β. Νικολαΐδου
Στις συνεχώς μειούμενες δαπάνες για τον Πολιτισμό αλλά και στην κατεύθυνση που τις χαρακτηρίζει αναφέρθηκε η Βέρα Νικολαΐδου. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αφορούν κυρίως αρχαιολογικούς χώρους, εκδηλώσεις και προγράμματα προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και προβολή της χώρας ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό». Σημείωσε: «Είναι φανερό ότι η όποια πολιτιστική δραστηριότητα υποτάσσεται τελείως στις ανάγκες ανάπτυξης του τουριστικού κεφαλαίου (...). Οι υπόλοιποι κρατικοί εποπτευόμενοι φορείς και δημόσιοι οργανισμοί του Πολιτισμού, θέατρα, ορχήστρες, μουσικά σύνολα, θα αντιμετωπίσουν πρωτοφανή επιδείνωση της λειτουργίας τους με στόχο το πέρασμά τους ανοιχτά πια στα χέρια του κεφαλαίου». Η Β. Νικολαΐδου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ποσοστά τονίζοντας: «Το 2010 το ποσοστό του συνόλου των δαπανών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ήταν 0,51% του τακτικού προϋπολογισμού. Το 2011 θα είναι 0,30% και η πρόβλεψη για το 2012 είναι πως θα φτάσει το 0,26%».
Ο Ν. Μωραΐτης
Για «τσεκούρι» στις δαπάνες που αφορούν τους αγρότες μίλησε ο Νίκος Μωραΐτης, επισημαίνοντας ότι στο φετινό Προϋπολογισμό «έχουμε δραστική μείωση δαπανών για τον αγροτικό τομέα. Κατάργηση, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών προς τους αγρότες. Τα συνολικά κονδύλια που προβλέπονται για την αγροτική οικονομία για το 2012 είναι μειωμένα κατά 8% σε σχέση με το 2011 που ήταν ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα». Μάλιστα, ο Ν. Μωραΐτης αναφέρθηκε και σε θεσμικές ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά σημειώνοντας: «Εχετε διαχωρίσει τους αγροτοκτηνοτρόφους σε κατά κύριο επάγγελμα και μη και αύριο σε ενεργούς και μη ενεργούς, μειώνοντας έτσι παραπέρα το εισόδημα των πιο φτωχών που έχει ξεκληρίσει η πολιτική της ΕΕ». Επιπρόσθετα ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε: «Είναι τεράστια η ευθύνη των δυνάμεων του οπορτουνισμού που όλα αυτά τα χρόνια έστηναν παγίδες στη φτωχή αγροτιά ότι με καλύτερη διαχείριση των κονδυλίων θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα».
Ο Στ. Σκοπελίτης
Στα νησιά του Αιγαίου αναφέρθηκε ο Σταύρος Σκοπελίτης, ο οποίος τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός του 2012 φέρνει στους κατοίκους τους «αύξηση της φορολογίας, χάρατσια, αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23%», ενώ «η ανεργία παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις». Επισήμανε ότι οι πολιτικές της ΕΕ έχουν συρρικνώσει την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία αλλά και την αλιεία, οδηγώντας τους κατοίκους των νησιών στη φτώχεια. Ιδιαίτερα στάθηκε όμως στο θέμα της σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, τονίζοντας πως «με την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που προχωρήσατε - και τα δύο κόμματα - εκείνο που απελευθερώσατε είναι η ασυδοσία των εφοπλιστών και των ναυτιλιακών εταιρειών που μετέτρεψαν τις συγκοινωνίες σε ξέφραγο αμπέλι. Κάνουν ό,τι τους περνάει από το μυαλό, ό,τι τους καπνίσει, σε σχέση με τα δρομολόγια των πλοίων. Αποκλείουν νησιά όποτε θέλουν (...). Με την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και των ναύλων έγιναν αποτρεπτικά για τα λαϊκά στρώματα».

ΠΗΓΗ rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου