Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

«ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ» Ο δρόμος για την ανεργία


Με περισσό θράσος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καυγαδίζουν για το ποιος ξέρει να εφαρμόσει καλύτερα την αποκαλούμενη «εργασιακή εφεδρεία». Ενας νεολογισμός που χρησιμοποιούν τα κόμματα του κεφαλαίου για να κρύψουν αυτό που πραγματικά ετοιμάζεται: Απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, που δουλεύουν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στις ΔΕΚΟ, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, το στενό Δημόσιο. Ετσι, μετά την πρόσφατη δήλωση του Αντ. Σαμαρά οτι «η εργασιακή εφεδρεία ήταν δική μας πρόταση...» η ΝΔ προσπαθεί να αναδιπλωθεί και ισχυρίζεται οτι «η ΝΔ δεν θα συνδύαζε το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας με απολύσεις...» Ομως, τα ήξεις - αφήξεις της ΝΔ δεν έχουν την παραμικρή αξία για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Σύμφωνα και με χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου οι εργαζόμενοι που θα αξιολογηθούν για να κριθεί αν αποτελούν «πλεονάζον προσωπικό» και κατά συνέπεια θα ενταχθούν σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας», αριθμούν περί τους 200.000.
  • Οσοι από αυτούς μπουν στην «εργασιακή εφεδρεία» θα αμείβονται για ένα χρόνο με το 60% των βασικών αποδοχών τους και μετά το τέλος του ενός χρόνου θα απολύονται.
  • Μέχρι να τελειώσει ο χρόνος αυτός πολύ λίγοι θα ενταχθούν στο δημόσιο τομέα με σύμβαση αορίστου χρόνου, σε άλλες θέσεις. Ο αριθμός όσων ενταχθούν θα είναι το 10% των προσλήψεων που θα γίνονται. Για παράδειγμα, εάν το 2012 αποχωρήσουν 50.000 υπάλληλοι θα προσληφθούν 5.000 κατ' εφαρμογή της αναλογίας «1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις». Από αυτές τις 5.000, οι 500 θα προέρχονται από τους εργαζόμενους που έχουν μπει σε «εργασιακή εφεδρεία»!
  • Η άλλη «λύση» είναι ένα κομμάτι από αυτούς να προσληφθούν ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Βασικά, η μέθοδος είναι ίδια με την προηγούμενη. Ο αριθμός τους θα είναι το 30% των προσλήψεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Ομως, τέτοιες προσλήψεις στο εξής, ουσιαστικά, θα είναι εξαιρετικά λίγες (από το 2012 και μετά, οι συμβασιούχοι, συνολικά, που θα προσλαμβάνονται θα είναι το 10% των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που προσλήφθηκαν το 2010). Και, βέβαια, όσοι προσλαμβάνονται θα απολύονται ύστερα από λίγο καιρό.
  • Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που έχουν μπει στην «εργασιακή εφεδρεία», δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία, θα απολυθούν μόλις περάσει το ένα έτος.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα μετατρέψει τους δημόσιους υπαλλήλους σε «κρατικούς υπαλλήλους» που θα αλλάζουν υπηρεσία, φορέα, ακόμα και αντικείμενο εργασίας.

από r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου