Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ-Οχι στο σχολείο της ημιμάθειας


Με τους εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής επισκέφθηκε χτες, μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να μη συμφιλιωθούν με τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία, αλλά και γενικότερα. Στη συζήτηση ξεχώρισαν τα θέματα που αφορούν τις άθλιες συνθήκες, στις οποίες ξεκινά, φέτος, η σχολική χρονιά, τα σχέδια της κυβέρνησης για το σχολείο της «αγοράς» και η αναγκαιότητα οργάνωσης και αγώνα των εκπαιδευτικών και των γονιών απέναντι σε όλα αυτά.«Το διαφορετικό σε αυτή τη χρονιά είναι ότι έγινε κάτι που δεν μπορούσε να το φανταστεί και ανθρώπινος νους, να ξεκινήσει μια χρονιά χωρίς βιβλία», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκινώντας την κουβέντα με τους εκπαιδευτικούς. Εκτίμησε πως «κάποια στιγμή θα τα καταργήσουν εντελώς τα βιβλία και το μάθημα θα γίνεται απ' τον ηλεκτρονικό υπολογιστή», σημειώνοντας: «Δεν μπορεί να υποκατασταθεί! Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής βοηθάει να συγκεντρώσεις κάποιες πληροφορίες (...) να γράψεις κείμενο, να το διορθώνεις γρήγορα και να μην έχεις σβήσε γράψε, αλλά δεν μπορεί να γίνει μοναδικό μέσο»!
«Χωρίς να υποτιμάμε το θέμα των βιβλίων, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι και βέβαιοι ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε ένα σχολείο αγνώριστο. Αυτό δε σημαίνει πως αυτό που υπήρχε πριν ήταν το δικό μας όραμα, αλλά θα είναι σχολείο με τέτοια χάλια, που ενδεχομένως να μην το φανταζόμαστε. Καλές και κακές αλλαγές δεν περνάνε τόσο γρήγορα, θέλουν χρόνο», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς επισήμανε: «Εσείς είστε και οι πιο κατάλληλοι να σκεφτείτε από τώρα πού πάει το σχολείο». Εμείς λέμε ότι «θα είναι ένα σχολείο της ημιμάθειας, των πολλών πληροφοριών, πολλές χρήσιμες, πάρα πολλές άχρηστες και η σκέψη του παιδιού (η οργάνωση της σκέψης, το βάθος, το περιεχόμενο, η παιδική του σκέψη) δε θα αναπτυχθεί, μάλλον θα διαστρεβλωθεί»...
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα κενά εκπαιδευτικών, το μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη κ.ά., που προκαλούν τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, συμπληρώνοντας πως ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι ο προϋπολογισμός ο οικονομικός του σχολείου, οι μισθοί των εκπαιδευτικών, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Για το ζήτημα των οικονομικών των σχολείων, όπου προβλέπονται τεράστια προβλήματα, τόνισε πως αν «γλιστρήσουν» οι γονείς ή ο δάσκαλος κάτω απ' την πίεση υπαρκτών προβλημάτων, να πάνε να αναζητήσουν χορηγούς ή να πληρώσουν από την τσέπη τους, τότε «του χρόνου ή τον μεθεπόμενο χρόνο θα πέσουν στην πλάτη της οικογένειας 100% τα έξοδα του σχολείου».
Εδώ, σημείωσε, «μπαίνει η αντίσταση και η μη πειθαρχία σε αυτά τα πράγματα», τονίζοντας, βέβαια πως πρόκειται για «λεπτό ζήτημα, είναι παιδιά του δημοτικού». Ανέφερε παραδείγματα από άλλες χώρες, όπου οι γονείς πληρώνουν τα έξοδα και υπογράμμισε: «Πρέπει να γίνει μια κόκκινη γραμμή, με στήριξη σωματείων, φορέων, ανθρώπων, ατόμων, κινήσεων. Τα σχολεία πρέπει να χρηματοδοτηθούν, να κόψουν το λαιμό τους, με συγχωρείτε, διότι δεν έχει τέλος, θα είναι σαν το τρύπιο πιθάρι. Σήμερα θα πληρώσει εκεί, αύριο το άλλο»...
Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε ένα φθηνό σχολείο, που στοιχίζει ακριβά στους γονείς και κερδίζουν οι επιχειρηματίες. Είναι φθηνό σχολείο από πλευράς της αποστολής του κι εσείς δεν πρέπει να γίνετε γρανάζι σε αυτό το σχολείο». Στην επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο σχολείο ήταν και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής και ο πρώην δήμαρχος Γ. Κατημερτζής, καθώς και στελέχη του ΚΚΕ από το κίνημα των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου