Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Κώδικας φορολογίας εισοδήματος: Άγρια φοροεπιδρομή σε βάρος των μικρών εισοδημάτων Εξοντωτικοί οι φόροι για μισθωτούς, συνταξιούχους, νέες απαλλαγές για το κεφάλαιο

Νέα άγρια φοροεπιδρομή σε βάρος εκατομμυρίων μισθοσυντήρητων, συνταξιούχων και επαγγελματοβιοτεχνών εξαπολύει η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, μέσω του Σχεδίου Νόμου για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, προκλητικά μειωμένη, σε σχέση με τη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, είναι η φορολογία του κεφαλαίου, γεγονός που επιτείνει τον ταξικό χαρακτήρα της φορολοΝΕΑγικής πολιτικής σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου και του διεθνούς ιμπεριαλισμού σε βάρος των εργαζομένων.
Ενδεικτικό της βαθιάς ταξικής προσέγγισης της φορολογικής πολιτικής αποτελεί και το γεγονός ότι εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις φορολογούνται με συντελεστή 22% ως τα 25.000 ευρώ, με 32% τα επόμενα 17.000 ευρώ ως τα 42.000 ευρώ και με 42% εισοδήματα μεγαλύτερα των 42.000 ευρώ. Πρόκειται κυριολεκτικά για φορολογική κλίμακα σφαγείο των μικρών εισοδημάτων, καθώς εκλείπει κάθε στοιχείο προοδευτικότητας και αναλογικότητας στην επιβολή του φόρου.
Επιπλέον σημειώνεται ότι το φορολογικό βάρος αυξάνει, λόγω της κατάργησης της έκπτωσης φόρου των παιδιών και επί της ουσίας κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών, ενώ η κατάργηση του αφορολόγητου οδηγεί στην επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ. Αντί αυτού, προβλέπεται η μείωση 


του φόρου κατά 2.100 ευρώ για εισοδήματα ως 21.000 ευρώ, ενώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματος, το ποσό των 2.100 ευρώ θα μειώνεται κατά 100 ευρώ. Π.χ. για εισόδημα 22.000 ευρώ η μείωση του φόρου θα περιοριστεί στα 2.000 ευρώ, για εισόδημα 23.000 ευρώ στα 1.900 ευρώ κλπ, μέχρι εισόδημα 41.000 ευρώ οπότε η μείωση φόρου θα είναι 100 ευρώ!
Με τα δεδομένα αυτά, φορολογούμενος με 2 παιδιά και εισόδημα 15.000 ευρώ θα καταβάλει φόρο 1.200 ευρώ, ενώ με τη φορολογική κλίμακα του 2010 δεν θα πλήρωνε καθόλου φόρο.
Εισόδημα 25.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 3.800 ευρώ, εισόδημα 30.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 5.900 ευρώ κ.ο.κ.
Με πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές φορολογούνται και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ με προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ) και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς εισόδημα 50.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 26% και τα πλέον των 50.000 ευρώ εισοδήματα με συντελεστή 33%, ενώ δεν προβλέπεται μείωση φόρου, με συνέπεια να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα (αυξημένα κόστη παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών μηχανημάτων) θεωρούνται από το νομοθέτη... επιχειρηματίες οι οποίοι θα πρέπει να τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας (εσόδων - εξόδων) και το εισόδημά τους θα φορολογείται με συντελεστή 13%.
Σε ό,τι όμως αφορά τη φορολογία του κεφαλαίου, οι συντελεστές φόρου είναι αρκετά προσγειωμένοι... Ενδεικτικά, η υπεραξία από τη μεταβίβαση κεφαλαίου (διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης των μετοχών, μερισμάτων κλπ και της τιμής πώλησης αυτών) φορολογείται με συντελεστή 15%. Αυτό ισχύει για την εξαγορά επιχειρήσεων είτε εισηγμένων στο Χρηματιστήριο είτε όχι, αν και συναλλασσόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να αποφύγουν την πληρωμή φόρου μέσω της τεχνητής μείωσης της τιμής των πωλούμενων μετοχών.
Αντίστοιχα χαμηλοί είναι και οι συντελεστές φορολογίας των διανεμόμενων μερισμάτων (10%), των τόκων (15%) και των δικαιωμάτων (χρήση εμπορικών σημάτων, πνευματικής ιδιοκτησίας κλπ - 20%).
Τα μη διανεμόμενα επιχειρηματικά κέρδη, τέλος, των ΑΕ και των ΕΠΕ, φορολογούνται με συντελεστή 26%, αν και η δραστική μείωσή του είναι θέμα χρόνου, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για περιορισμό του στο 15%.
Τεκμήρια - φωτιά
Τα τεκμήρια - φωτιά που επινόησαν οι οικονομικοί εγκέφαλοι της συγκυβέρνησης, σε συνδυασμό μάλιστα με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με τη λεγόμενη «αντικειμενική δαπάνη» των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά αποτελούν ένα εκβιαστικό όπλο για την εξασφάλιση περισσοτέρων φόρων. Ακόμα και από όσους δεν έχουν εισόδημα.
Για να γίνει κατανοητό:
«Αντικειμενική δαπάνη» ή τεκμήριο θεωρείται ένα έξοδο, μια δαπάνη, που υποτίθεται ότι έχει γίνει οπωσδήποτε, για να συντηρηθεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο, όπως για παράδειγμα είναι το σπίτι και το ΙΧ. Το ύψος των τεκμηρίων αυτής της υποτιθέμενης δαπάνης το ορίζει η κυβέρνηση. Από τη στιγμή που οριστούν τα τεκμήρια, κανείς δεν μπορεί να δηλώσει χαμηλότερο εισόδημα από αυτά.
Να το δούμε στην πράξη.
1) Κάθε φορολογούμενος θεωρείται ότι για να επιβιώσει ξόδεψε μέσα στο φορολογικό χρόνο 3.000 ευρώ. Άρα κανείς φορολογούμενος δεν μπορεί να δηλώσει εισόδημα κάτω από το επίπεδο αυτό.
2) Κάθε φορολογούμενος θεωρείται ότι μένοντας σε ένα σπίτι, είτε είναι δικό του είτε όχι, δαπάνησε κάποιο ποσό για να το συντηρήσει. Το ποσό αυτό η κυβέρνηση το ορίζει στα 40 ευρώ/τετραγωνικό για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα, 65 ευρώ το τετραγωνικό για τα επόμενα 40 τετραγωνικά και 110 ευρώ για μέχρι και τα 200 τετραγωνικά. Αν κάποιος δηλαδή ζει σε ένα σπίτι 80 τετραγωνικών θεωρείται ότι έχει εισόδημα (40x80) 3.200 ευρώ. Δηλαδή, μαζί με το προηγούμενο 6.200 ευρώ.
3) Αν ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του και ένα αυτοκινητάκι των 1.200 μόλις κυβικών, τα τεκμήρια αυξάνουν ακόμα κατά 4.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να βρεθούμε στα 10.200 ευρώ.
Για το τεκμαρτό αυτό εισόδημα, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι φορολογείται με συντελεστή 26%, δηλαδή ο φόρος που αναλογεί είναι 2.652 ευρώ!!! Από το ποσό αυτό αφαιρείται το γενικό αφορολόγητο των 2.100 ευρώ και ο ενδιαφερόμενος θα πληρώσει 552 ευρώ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου