Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη τύπου της Επιτροπής του ΠΑΜΕ Πρέβεζας με αφορμή τα προβλήματα των παιδικών σταθμών. Αναδημοσίευση από atpreveza.gr


Ξεκάθαροι για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί της Πρέβεζας, για το ενδεχόμενο να μείνουν παιδιά λαϊκών οικογενειών εκτός σταθμών τη νέα χρονιά, αλλά και για τα... ευχολόγια της δημοτικής αρχής, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης και των δυνάμεων που τη στηρίζουν, ήταν ο Γιώργος Μπακιρτζόγλου (μέλος της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ) και η Άννα Παππά (μέλος του Συλλόγου Γυναικών Πρέβεζας-παράρτημα της ΟΓΕ και μέλος της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.


Γιώργος Μπακιρτζόγλου: «Υπάρχει κίνδυνος να μείνουν έξω παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς»

Στα γενικότερα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών της χώρας μας αναφέρθηκε ο κ. Μπακιρτζόγλου και συνέδεσε το πρόβλημα των δημόσιων παιδικών σταθμών με τη γενικότερη πολιτική καταρράκωσης των όποιων παροχών από το Δημόσιο.
«Το σύνθημά μας είναι αυτά που απαιτούμε: Δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, να γίνει κάλυψη όλων των αναγκών και καμία απόλυση εργαζομένων», τόνισε το μέλος του ΠΑΜΕ και επισήμανε: «Υπάρχει κίνδυνος να μείνουν έξω παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς. Δε το λέμε για να δημαγωγήσουμε, αλλά βασιζόμαστε σε στοιχεία. Οι σταθμοί του ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση 150.000.000 ευρώ, θα δεχθούν μόνο 60.000 παιδιά. Οι αιτήσεις είναι 


120.000, ενώ υπάρχουν και οι περιορισμοί. Είναι ατελείωτος αριθμός παιδιών που θα μείνει απ' έξω».
Παράλληλα πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο το τρίπολο (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-βάζω και τη ΔΗΜΑΡ), που στηρίζει, αλλά και πολλές αιρετές διοικήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, δημοτικά συμβούλια που στηρίζουν την αντιλαϊκή αυτή πολιτική.
Και κάποιοι που στα λόγια λένε δε συμφωνούμε με αυτή την πολιτική, με τις πράξεις τους τη στηρίζουν. Συγκεκριμένα οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, αλλά και ΑΣΚ, συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ με συνεταίρο τις Παρεμβάσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Δε τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Έχουν διαφορετική στρατηγική ο καθένας».
Ο κ. Μπακιρτζόγλου ανέφερε τις πάγιες θέσεις του ΠΑΜΕ, αναφορικά με τους παιδικούς σταθμούς: «Γενναία χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία. Να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι στην στήριξη της λαϊκής οικογένειας, να καταργηθούν τα απαράδεκτα κριτήρια.
Βασικό στοιχείο και για το ΠΑΜΕ, είναι η κατάργηση των τροφείων, που τα θεωρούμε βήμα προς την ιδιωτικοποίηση. Να αξιοποιηθούν τα δημόσια και κρατικά κτίρια για νέους παιδικούς σταθμούς. Να μη κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Οι προσχολικοί σταθμοί να είναι ενταγμένοι σε έναν ενιαίο κρατικό φορέα με ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Από το 2000, λέγαμε ότι πρέπει να διατηρηθεί ο παιδαγωγικός χαρακτήρας των παιδικών σταθμών. Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό στους σταθμούς.
Να γίνουν αποδεκτά τα παιδιά όλων των οικογενειών. Δε μιλάμε για γαλαζοαίματους και μαυροαίματους. Δεν ξεχωρίζουμε τα παιδιά μεταναστών και Ελλήνων. Δεν ξεχωρίζουμε τα παιδιά των Πρεβεζάνων από αυτούς που κατοικούν εδώ. Ανάγκη έχουν όλες οι λαϊκές οικογένειες. Είμαστε αντίθετοι στη λογική του ρατσισμού, που εκθρεύει τη Χρυσή Αυγή και τους νεοναζί. Κάλπικα λόγια και βρώμικα για να θολώσουν τα νερά, στη βάση ότι το παιδί του Αλβανού, του Πακιστανού, του Αφρικανού δεν έχει δικαίωμα να πάει στο νοσοκομείο, το σχολείο, τον παιδικό σταθμό. Οι φασίστες-νεοναζί, υπηρετούν τα αφεντικά τους, γιατί είναι ορκισμένοι εχθροί του εργάτη.
Κεντρικό σύνθημα έχουμε το όλοι για έναν και ένας για όλους και είμαστε αντίθετοι σε πολιτικές... marketing που λένε ότι «ελάτε να ενωθούμε για να αλλάξουμε τον διαχειριστή της κατάστασης». Γιατί εμείς βλέπουμε όλους μαζί, όλους τους εργαζομένους και όχι το Λάτση, το Βαρδινογιάννη, τον Κόκκαλη. Όλοι είναι οι εργαζόμενοι. Κι όταν είναι οργανωμένοι οι εργαζόμενοι, φέρνουν αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στο Πέραμα, που παραλίγο να βγει σε πλειστηριασμό για 1677 ευρώ, το σπίτι ενός εργάτη και το ταξικό σωματείο της ναυπηγικής ζώνης, έκανε παρέμβαση και το απέτρεψε».


Άννα Παππά: «Μπορεί να καθίσει ένα παιδί 8 ώρες σε ένα... κλουβί;»


Η κα Άννα Παππά επισήμανε πως ως Σύλλογος Γυναικών Πρέβεζας είχαν επισκεφτεί μαζί με άλλες κοινωνικές δυνάμεις τον Δήμαρχο Πρέβεζας και εξασφάλισαν τη δέσμευσή του να μπουν όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς.
Ο Δήμαρχος τους είπε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ενώ η κα Παππά έθεσε σημαντικά ερωτήματα: «Σε ποιους παιδικούς σταθμούς όμως, με ποιες προϋποθέσεις, με ποιους εκπαιδευτικούς και σε ποιους χώρους;». Κλιμάκιο του Συλλόγου Γυναικών επισκέφτηκε τους 7 δημόσιους παιδικούς σταθμούς στην πόλη της Πρέβεζας, οι γυναίκες κουβέντιασαν με τους εργαζομένους εκεί. Παρατηρήθηκε έλλειψη -όχι σε όλους- εκπαιδευτικού προσωπικού, μαγείρων, καθαριστριών, σύμφωνα με την κα Παππά, η οποία συμπλήρωσε: «Δεν θα την πούμε τραγική, αλλά υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Είναι πάλι το θέμα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, παρατηρήθηκε σε μία περίπτωση η καθαρίστρια να κάνει το ρόλο της μαγείρισας κτλ.».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η κα Παππά στάθηκε κυρίως στο ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά είπε: «... δεν είδαμε την πλήρη εγκατάλειψη των χώρων, να είμαστε και αντικειμενικοί».Παράλληλα τόνισε πως τα παιδιά πρέπει να έχουν καλή ποιότητα σίτισης, καθώς όπως ανέφερε: «Στη σίτιση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έλειπε το κόκκινο κρέας. Τα παιδιά έτρωγαν ρίζι, μακαρόνια, πατάτες. Από το Πάσχα και μετά λύθηκε το πρόβλημα σταδιακά, όπως μας είπαν».
Επίσης κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι στους δύο σταθμούς που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο και πρόσθεσε: «Επισκεφτήκαμε και τον κ. Νέσσερη, την κα Καζάκου και την υπεύθυνη του ΕΣΠΑ. Πήραμε... ευχές ότι και οι ίδιοι εύχονται να μπουν όλα τα παιδιά,να μην υπάρχουν προβλήματα, αλλά με ευχές και επιθυμίες δε λύνονται τα προβλήματα. Ευχή και επιθυμία εκφράζουμε εμείς. Απαιτούμε γιατί θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι.
Επισκεφτήκαμε και την προϊσταμένη. 500 νέες αιτήσεις. 260 αιτήσεις υπεράριθμων. Πρέπει να προσληφθούν 11 εκπαιδευτικοί ακόμη!!!
Πού θα στεγαστούν αυτά τα παιδιά; Η νομοθεσία λέει 20 παιδιά. Τα έκαναν 23-24. Υπέρβαση. Ο κ. Δήμαρχος μας είπε ότι όλοι πρέπει να κάνουμε υπέρβαση. Ο γονέας το στέλνει το παιδί του στην προσχολική αγωγή μόνο για ένα πιάτο φαϊ; Μπορεί να καθίσει ένα παιδί 8 ώρες σε ένα... κλουβί; Γιατί περί κλουβιού θα πρόκειται, αν θα στοιβαχθούν μέσα 30 παιδιά;
Πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων πως θα πληρωθούν από το ΕΣΠΑ οι εργαζόμενοι και τον Δεκέμβριο. Και μετά θα περιμένουν άλλο κονδύλι. Υπάρχει βέβαια και η κατεύθυνση να γίνουν αυτοί οι σταθμοί κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και να αναλάβουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί τη λειτουργία. Αυτό το ακούσαμε κι από τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο. Ότι δεν έτρεξαν οι εργαζόμενοι να βρουν παιδιά. Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αυτό;».
Παράλληλα πρότεινε την κατάργηση των τροφείων: «Εμείς λέμε να καταργηθούν τα τροφεία. Είναι δύσκολη η κατάσταση για όλους. Υπάρχει η λογική του καταφυγίου με τους σκύλους στο Δήμο. Με το 1 ευρώ στους λογαριασμούς του νερού. Είναι πολιτική σκέψη αυτό. Ό,τι θέλεις το φτιάχνω, αλλά θα το πληρώσεις. Τι επιστρέφεις σε εμάς όμως; Δεν πληρώνουμε φόρους; Πού πηγαίνουν αυτοί;»


Ο κ. Μπακιρτζόγλου από την πλευρά του σημείωσε: «Βάλαμε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και η απάντηση από τον κ. Πιπιλίδη ήταν ότι εμείς θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε τα δεδουλευμένα. Ποια είναι η δράση; Η αποδοχή των αποφάσεων της Κυβέρνησης; Θέλουν να ανοίξουν πεδίο λαμπρό στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου».
Η κα Άννα Παππά πάλι τόνισε πως για τον αύλειο χώρο, θα στείλει ο Δήμαρχος τους δύο μηχανικούς του Δήμου, να γίνουν βαψίματα και ό,τι χρειάζεται, ενώ της μετέφερε ο Δήμαρχος πως βρήκε για τη σίτιση ότι υπήρχε κάποιο χρέος, το οποίο προσπαθεί και είναι σε καλό δρόμο ώστε να το καλύψει».
Κάλεσε τις μητέρες να πλαισιώσουν το Σύλλογο Γυναικών και τους άλλους κοινωνικούς φορείς, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ενώ διευκρίνισε πως σημείο αναφοράς του συλλόγου είναι το γραφείο της Βάσως Σκληρού-Νόβα (Πρόεδρος του Συλλόγου) και τηλέφωνο επικοινωνίας το 6973662426 (Άννα Παππά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου