Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ


Μέτρα για την ανεργία προσαρμοσμένα στα μονοπώλια
Ξεκινάνε σήμερα οι εργασίες με βασικό θέμα τα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης
Πρόσθετα μέτρα υπέρ των μονοπωλίων στο όνομα της ανάσχεσης της ανεργίας που χτυπάει κόκκινο σε συνθήκες κρίσης, αναμένεται να αποφάσισει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ξεκινάει σήμερα. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, προς τους αρχηγούς των κρατών μελών, αναφορικά με τη θεματολογία της Συνόδου.
Μεταξύ άλλων, τους προτρέπει να αποφασίσουν ένα σχέδιο δράσης «για τις επενδύσεις με μέτρα χρηματοδότησης και παροχής ρευστότητας στην οικονομία» και να συμφωνηθεί «η κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την υποστήριξη της απασχόλησης των νέων και της κινητικότητας εντός της ΕΕ με πλήρη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων».
Πιο συγκεκριμένα η Σύνοδος εστιάζει:
-- Στην ολοκλήρωση του φετινού «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», στη διάρκεια του οποίου τα κράτη μέλη ευθυγραμμίζουν τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές τους προς τους στόχους και


 τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωενωσιακό επίπεδο, και στις ειδικές συστάσεις ανά κράτος μέλος που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποτιμάται δηλαδή η συμμόρφωση στο ευρωενωσιακό μνημόνιο διαρκείας που συνιστά η φιλομονοπωλιακή στρατηγική της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας προωθούνται αντιλαϊκά μέτρα - καρμπόν σε όλα τα κράτη μέλη και αποφασίζονται νέα για τη διόρθωση παρεκκλίσεων ή την επίτευξη των στόχων. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και η πορεία της τραπεζικής ένωσης.
-- Στην αξιολόγηση των προσπαθειών για την προαγωγή της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης, με έμφαση στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Δηλαδή, πρόσθετα μέτρα και με τη μορφή ενισχύσεων, κινήτρων, φοροαπαλλαγών, αλλά και με τη μορφή νέου «ψαλιδίσματος» στα εναπομείναντα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της ΕΕ. Ολα αυτά στο όνομα του να ενισχυθεί η απασχόληση, την οποία συνδέουν άμεσα με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας, που προϋποθέτει συνολική υποτίμηση της εργατικής δύναμης.
Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, λόγος γίνεται για 6 δισ. ευρώ, που πρόκειται να διατεθούν την επόμενη διετία, απευθείας στους επιχειρηματικούς ομίλους για την υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης - συγκάλυψης της ανεργίας και της στατιστικής «ακραίας φτώχειας», σε περιοχές της ΕΕ με ποσοστά μεγαλύτερα του 25%.
Πρόκειται για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, επιδότησης ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών, διά βίου μάθησης, εργασιακής κινητικότητας και «κοινωνικής οικονομίας». Ολα αυτά καταλήγουν σε χρήμα και φτηνή εργατική δύναμη, που θα επιτρέψει στους επιχειρηματικούς ομίλους να μειώσουν το λεγόμενο «εργατικό κόστος» και να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, που είναι ο καημός της ΕΕ.
Κόλαφος κύρια για τους νέους
Η Σύνοδος θα κινηθεί πάνω στις κατευθύνσεις που έχει ήδη δώσει η ΕΕ στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών για την «αντιμετώπιση της ανεργίας» των νέων, που αποτελούν κόλαφο για το σύνολο της εργατικής τάξης:
  • «Να μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας». Να μειώσουν δηλαδή ακόμα περισσότερο τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, θα προκαλέσουν τεράστιες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • «Να αξιοποιήσουν στοχοθετημένες και σωστά σχεδιασμένες επιδοτήσεις μισθών και προσλήψεων για να ενθαρρύνονται οι εργοδότες να δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους νέους». Να επιδοτήσουν τους εργοδότες ακόμα και με την κάλυψη τμήματος του μισθού των εργαζομένων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, προκειμένου να δημιουργήσουν προσωρινές θέσεις εργασίας, μερικής απασχόλησης, μαθητείας κ.ά.
  • «Να προωθήσουν την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, μέσω υπηρεσιών και συστημάτων, όπως είναι το δίκτυο EURES, που ενθαρρύνουν τους πολίτες να μετακινούνται και να εργάζονται εντός της ΕΕ». Να δημιουργήσουν ουσιαστικά περιπλανώμενους εργαζόμενους, μέσα στα όρια της ΕΕ, οι οποίοι θα εργάζονται όπου και όπως τους χρειάζεται το κεφάλαιο.
  • «Να διαθέσουν περισσότερες υπηρεσίες στήριξης της εκκίνησης νέων επιχειρήσεων, ειδικά στους τομείς της "κοινωνικής οικονομίας"». Με δεδομένη τη διάλυση των υποδομών Πρόνοιας σε μεγάλο τμήμα της ΕΕ, εξαιτίας των δημοσιονομικών περικοπών, προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίησή της, χρησιμοποιώντας τους ανέργους σαν όχημα για να απαλλαγεί το κράτος από την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου