Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ 2/06/2013

Την Κυριακή 2/06/2013 η ΚΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση συζήτηση για τα ζητήματα της υγείας συνολικά (παροχές υγείας-πρόνοιας, νοσοκομεία-κέντρα υγείας, ασφαλιστικό κλπ), παρουσίασε τις θέσεις του και πρότεινε τη διέξοδο.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης η Κατερίνα Μιχαλιού μέλος του ΓΠ της Επιτροπής Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ. 
Ξεκινώντας της ομιλία της ανέφερε: «Αδιαμφισβήτητα η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε όλα τα δικαιώματα τους είναι θυελλώδης. Δεν υπάρχει πλευρά της ζωής που να μην έχει θιχθεί. Η πλειοψηφία του λαού αισθάνεται ότι δεν αντέχει άλλο, βράζει από αγανάκτηση.
Το κομμουνιστικό κόμμα και σήμερα και πάντα επιμένει ότι δεν είναι  μονόδρομος αυτή η κατάσταση. Ότι ο λαός με συλλογικό αγώνα μπορεί να εμποδίσει αυτή την κατάσταση αρκεί να εμπιστευτεί τις δυνάμεις του. Μπορεί  όχι μόνο να εμποδίσει αλλά και να ανατρέψει την βαρβαρότητα. Για να συνειδητοποιήσει κανείς, για να νιώσει την ανάγκη να ανατραπεί ριζικά αυτή βαρβαρότητα και το σύστημα που την παράγει, δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξει την κατάσταση στο χώρο της υγείας- πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης.
Το ΚΚΕ σημαίνει συναγερμό προς όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες και τους νέους από τα λαϊκά στρώματα για την κατάσταση που υπάρχει σε αυτούς τους τομείς. Συναγερμό γιατί στην υγεία 


χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές και θα χαθούν ακόμη περισσότερες. Γιατί ολόκληρες οικογένειες που ζουν από μία σύνταξη μες τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα θα βουτηχτούν ακόμη πιο βαθιά στη φτώχια.
Τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας- πρόνοιας  χρειάζεται άμεσα επιτακτικά να γίνουν υπόθεση του λαού. Τα προβλήματα στον χώρο της υγείας δεν είναι μόνο ευθύνη των γιατρών, των νοσηλευτών, του υγειονομικού προσωπικού μόνο. Τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης δεν  είναι ζήτημα μόνο των συνταξιούχων.»
Στη συνέχεια είπε: «Ενδεικτική είναι η κατάσταση στις υπηρεσίες υγείας. Στο νοσοκομείο της Πρέβεζας και στα ΚΥ της περιοχής (Σύβοτα, Πάργα). Κλινικές του νοσοκομείου όπως η παθολογική κλείνει λόγω έλλειψης προσωπικού. Συνολικότερα υπάρχει τραγική ελλείψη προσωπικού που εξαναγκάζει ειδικά τους γιατρούς να μετακινούνται σε όλη την περιφέρεια για να καλύψουν κενά. Οι καθημερινές ελλείψεις φαρμάκων,  ο εξοπλισμός που δεν λειτουργεί, οι εξετάσεις που δεν γίνονται γιατί δεν υπάρχουν τα υλικά είναι καθημερινά φαινόμενα. Το νοσοκομείο υποβαθμίζεται καθημερινά και με ταχύτητα. Ο κίνδυνος να κλείσει ή να υποβαθμιστεί σε ένα υποστελεχωμένο ΚΥ είναι εντελώς υπαρκτός. Όλα αυτά βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων, υποχρεώνει τους ασθενείς από την Πρέβεζα να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία- Ιωάννινα-τα οποία επίσης υπερφορτώνονται και δεν μπορούν να παρέχουν ποιοτικές  υπηρεσίες. Στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού αντί για προσλήψεις, προβλέπονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Το υγειονομικό προσωπικό δουλεύει στα όρια της εξάντλησης, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, απλήρωτοι.
Η κατάσταση αυτή βέβαια δεν αφορά μόνο την Πρέβεζα. Πανελλαδικά το πολιτικό σχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση 10.000 κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία, τη συγχώνευση- κλείσιμο 774 κλινικών, το κλείσιμο νοσοκομείων.»
Καταδεικνύοντας τους ενόχους ανέφερε: Σε αυτό το σημείο είναι που προκύπτει η σχεδιασμένη, πραγματικά περίτεχνη προσπάθεια που συνεχίζει από τις προηγούμενες η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα άλλα κόμματα, τα ΜΜΕ ακόμη και επιστημονικοί φορείς στην υγείας, για να αποκρυφτούν οι πραγματικές αιτίες και υπεύθυνοι. Ο αποπροσανατολισμός, τα ψέματα, οι εκβιασμοί, οι αυταπάτες είναι κάθε μέρα παρόν προκειμένου να πειστούν τα λαϊκά στρώματα να δεχτούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να χειραγωγηθεί η αγανάκτηση των εργαζομένων, να περιοριστεί ως εκεί που δεν αγγίζει τους πραγματικούς υπεύθυνους και τις πραγματικές ρίζες του προβλήματος.
Κυβέρνηση και Ε.Ε. λένε για την υγεία – πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση, ότι λένε για όλη την οικονομία. Ότι τα μέτρα έχουν στόχο τον εξορθολογισμό, την πάταξης της σπατάλης και της διαφθοράς.  Ότι είναι μονόδρομος για να πληρωθεί το χρέος, να σωθεί η χώρα. Άλλοτε λένε ότι για τα μέτρα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Άλλοτε οι οι συνταξιούχοι που ζουν πολύ, που υπερκαταναλώνουν φάρμακα. Τα άλλα κόμματα που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση εντός και εκτός βουλής λένε διάφορες παραλλαγές. Ότι φταίνε τα μνημόνια,  φταίει η κυβέρνηση που δεν κάνει καλή διαπραγμάτευση, είναι υποταγμένη και νεοφιλελεύθερη. Ότι φταίει η Μέρκελ, το ευρώ, οι χώρες του Βορρά και τελοσπάντων φταίει των κακό το ριζικό μας. Όλη όμως κρύβουν την αλήθεια.
  Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα μέτρα εδώ και χρόνια έχουν αποφασιστεί στο επίπεδο της Ε.Ε. και έχουν την συμφωνία όλων των κυβερνήσεων είτε φιλελεύθερες, είτε σοσιαλδημοκρατικές, είτε συνεργασίας, είτε αριστερές, είτε πολύχρωμες. Παρόμοια μέτρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίηση της υγείας λαμβάνονται παντού σε όλη την Ε.Ε. είτε έχουν μνημόνια είτε όχι είτε έχουν ευρώ είτε όχι είτε είναι στο Βορρά είτε στο Νότο. Π.χ. στην Γαλλία δεν έχουν μνημόνιο. Στην Μ. Βρετανία και στη Σουηδία δεν έχουν ευρώ, η Δανία δεν είναι χώρα του Νότου αλλά  σε όλες αυτές τις χώρες περικόπτουν τις κρατικές δαπάνες για την υγείας- πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση. Ιδιωτικοποιούν νοσοκομεία, απολύουν υγειονομικό προσωπικό, αυξάνουν τις πληρωμές των λαϊκών οικογενειών. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση βέβαια εξασφάλισε το υπόβαθρο για να προωθήσουν τα μέτρα γρηγορότερα και μαζικά.

Αναδεικνύοντας τους στόχους είπε: «Τα μέτρα στην υγεία- πρόνοια έχουν στόχο να απαλλαγεί το κράτος και οι  εργοδότες από τις δαπάνες και την ευθύνη για την υγεία- πρόνοια. Θεωρούν σπατάλη το δικαίωμα στη πρόληψη, τα εμβόλια των παιδιών, τη δυνατότητα κάθε οικογένειες να έχει στην περιοχή της γενικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, ασθενοφόρα και προσωπικό. Τα θεωρούν σπατάλη και έξοδα που μειώνουν τα κέρδη τους και τη «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων. Με τις περικοπές οι κυβερνήσεις εξοικονομούν εκατομμύρια ευρώ από την υγεία για να χρηματοδοτήσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες για να συνεχίσουν την κερδοφορία τους.
Χρειάζεται όμως να εστιάσουμε την προσοχή όλων ότι εδώ δεν μιλάμε για επιχειρηματική δράση μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Η πολιτικής της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων είναι να λειτουργούν τα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας ως επιχειρήσεις Α..Ε. Με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αντικειμενικά όσες δημόσιες μονάδες απομείνουν από τις συγχωνεύσεις, θα υποχρεωθούν να λειτουργούν με όρους επιχείρησης για να είναι όπως λένε «ΒΙΩΣΙΜΕΣ». Δηλαδή να ληστεύουν ακόμη πιο άγρια τους ασθενείς,  να φθηνύνουν ακόμη περισσότερο το υγειονομικό προσωπικό. Σε αυτή την κατεύθυνση βασικό κριτήριο επιλογής και της θεραπείας, του φαρμάκου, της νοσηλείας στις μονάδες δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες και τα επιστημονικά κριτήρια, αλλά το κόστος. Με βάση το κόστος διώχνουν πιο νωρίς τους ασθενείς ανεξάρτητα από την πορεία της νόσου. Κάνουν εκπτώσεις σε τομείς όπως η διατροφή των ασθενών, η καθαριότητα των νοσοκομείων (όπως ήδη γίνεται) συμβάλλοντας στην αύξηση π.χ. των λοιμώξεων και των επιπλοκών στην υγεία.
Με αυτή την έννοια λοιπόν η πάλη ενάντια στην υποβάθμιση των νοσοκομείων, το κλείσιμο των κλινικών που αναπτύσσεται δίκαια και εδώ στην Πρέβεζα είναι αντικειμενικά αναποτελεσματική και αδιέξοδη αν δεν συνδεθεί με την  πάλη ενάντια στην επιχειρηματική δράση και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Γιατί ακόμη και αν δεν κλείσει ένα νοσοκομείο, θα είναι κλειστό στην πραγματικότητα  για την πλειοψηφία του λαού που δεν θα έχει να πληρώσει. Ακόμη και αν φτιαχτεί ένα ολοκαίνουργιο, σύγχρονο νοσοκομείο σε με περιοχή πάλι θα είναι κλειστό για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.
Όσο υπάρχει επιχειρηματική δράση στην υγεία δεν μπορεί να εξασφαλιστούν για όλο το λαό δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Δεν μπορεί να εξασφαλίζεται με σιγουριά ότι τα φάρμακα που παίρνουμε είναι ασφαλή, ποιοτικά και αποτελεσματικά, αφού τα μονοπώλια παράγουν με γνώμονα το κέρδος και δεν διστάζουν γι αυτό να βάζουν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές. Αυτός είναι νόμος στο σύστημα που ζούμε. Αυτός είναι ο καπιταλισμός.
Για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που παρουσιάζονται ως ευαίσθητες είπε: «Τώρα βέβαια που ο λαός έχει χρεοκοπήσει η κυβέρνηση και η Ε.Ε. προσπαθούν να κοροϊδέψουν άλλη μία φορά το λαό. Λένε ότι τώρα αλλάζει το κλίμα, θα βγούμε από το τούνελ. Ότι θα έρθει ανάπτυξη που θα φέρει θέσεις εργασίας. Τα ίδια υπόσχεται στην ουσία και ο ΣΥΡΙΖΑ  που υπόσχεται μία άλλη διαχείριση της βαρβαρότητας. Υπόσχεται λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη με εθνικό σχέδιο ανοικοδόμησης και υγιή- δημιουργική επιχειρηματικότητα. Αυτό που δεν λένε όλοι, είναι ότι πρόκειται για ανάπτυξη των επιχειρηματιών πάνω στα συντρίμμια των δικών μας δικαιωμάτων. Οι επενδύσεις των επιχειρηματιών έχουν ως προϋπόθεση τη κατάργηση των ΣΣΕ, του ωραρίου, των μισθών, των παροχών υγείας- πρόνοιας. Είναι προϋπόθεση η χρηματοδότηση τους από το κράτος με λεφτά του λαού, λεφτά που θα συνεχίζουν να κόβουν από την υγεία- την παιδεία, τις κοινωνικές ανάγκες κλπ.  
Η διέξοδος από την κρίση και από την απελπισία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφετηρία το ψέμα και την αυταπάτη ότι με τις «κατάλληλες πολιτικές και διαπραγματεύσεις», μπορούν να ικανοποιηθούν ΚΑΙ οι λαϊκές ανάγκες ΚΑΙ ταυτόχρονα οι απατήσεις του κεφαλαίου. Ότι υπάρχουν ηθικοί και καλοί καπιταλιστές, καλή Ε.Ε., καλός καπιταλισμός, ξεχνώντας τον αδυσώπητο ανταγωνισμό και το νόμο του κέρδους. Δωρεάν όμως φάρμακα  και υπηρεσίες για όλο το λαό και ταυτόχρονη ενίσχυση των κερδών των φαρμακοβιομηχανιών που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται. Η υγεία να είναι κοινωνικό αγαθό και δωρεάν για όλους, ν να καθολική κοινωνική ασφάλιση όπως λένε πολλά κόμματα και ταυτόχρονα εξασφάλιση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας- δηλαδή η υγείας εμπόρευμα απλά δεν γίνεται. Είναι αυταπάτη ή καλύτερα απάτη.
Το σύστημα όμως δεν έχει μόνο το ΣΥΡΙΖΑ που στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού και του νέου εγκλωβισμού του λαού αποτελεί τον ένα από τους δύο νέους πόλους εγκλωβισμού των εργαζομένων. Μαζί είναι και  ναζιστική οργάνωση της Χ.Α. που αξιοποιεί τα προβλήματα στην υγεία – πρόνοια για να ρίξει το φασιστικό – ρατσιστικό – βαθιά ταξικό δηλητήριο της. Κατηγορεί τους μετανάστες ότι είναι «υγειονομικές βόμβες». Ότι αυτοί φταίνε για την άθλια κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας και τις περικοπές τις μπουκάρουν ως σύγχρονα τάγματα ασφάλειας οργανώνουν αιμοδοσίες για να φτιάξουν τράπεζα αίματος μόνο για Έλληνες.
Ο ρόλος τους και ο χαρακτήρας τους ως ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ που στηρίζει τα κέρδη των μονοπωλίων φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι δεν λένε κουβέντα για την τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τον τομέα της υγείας – πρόνοιας.
Για την πρόταση του ΚΚΕ σαν απάντηση είπε: «Όλα τα δεδομένα συνηγορούν στη θέση του ΚΚΕ ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί. Δεν μπορεί να γίνει λίγο βάρβαρό. Κανείς  δεν μπορεί να έχει αυταπάτη ότι μια άλλη διαχείριση, μια άλλη κυβέρνηση που όμως δεν θα θίξει την κυριαρχία των μονοπωλίων στην παραγωγή, την πολιτική της Ε.Ε. όπως διακηρύττει ο ΣΥΡΙΖΑ κλπ ότι μπορεί να προστατέψει την υγεία μας, να φέρει διέξοδο υπέρ του λαού από την κρίση.
Σήμερα  σε συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή από το εργατικό- λαϊκό κίνημα, ώστε να μη θεωρηθεί «πολυτέλεια» η προστασία της υγείας συνολικά αλλά και στους χώρους δουλειάς, να μη θεωρηθεί πολυτέλεια η δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, να παραιτηθούμε από τις σύγχρονες ανάγκες μας, τον αγώνα για μέτρα προστασίας από κάθε κίνδυνο για την υγεία, για σύγχρονες ολοκληρωμένες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Να μην υποχωρήσουμε σε εκβιασμούς που θέτουν  οι καπιταλιστές, όπως π.χ. ή ανεργία ή μια δουλειά έστω και με τους χειρότερες συνθήκες εργασίας.
Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συζήτησης, συμμετοχής και συσπείρωσης, σε όλους τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους άνεργους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους συνταξιούχους, για την οργάνωση της πάλης, για τη Λαϊκή Συμμαχία, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να εμποδιστούν χειρότερα μέτρα. Σας καλούμε σε συμπόρευση και συσπείρωση με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, να συμβάλουμε ώστε ο λαός να εκδηλώσει τη δύναμή του, για να βάλει τέρμα στα βάσανα που γεννούν η καπιταλιστική οικονομική κρίση, τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αστικές κυβερνήσεις και το κράτος τους. Με επίκεντρο την πάλη για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, να αγωνιστούμε για ριζικές αλλαγές, για να ανήκει στο λαό ο πλούτος που παράγει με την εργατική - λαϊκή εξουσία.
Να ενώνουμε τις δυνάμεις μέσα από την κοινή δράση των σωματείων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα των συσπειρώσεων στους ανάπηρους, τους αυτοαπασχολούμενους και στη φτωχή αγροτιά, τους γυναικείους συλλόγους, τις επιτροπές ανέργων, τις επιτροπές αγώνα της νεολαίας, μέσα από τις λαϊκές επιτροπές στις γειτονίες. Με την δράση όλων μας να αλλάξουμε ταυτόχρονα τους συσχετισμούς στο εργατικό λαϊκό κίνημα, ώστε να απαλλάσσεται από τη λογική της συναίνεσης, να απομονώνονται οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού- εργοδοτικού συνδικαλισμού, να χρεοκοπεί η λογική του μικρότερου κακού. Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητα των αγώνων.
Επιδιώκουμε στην πράξη να αναδειχθεί κεντρικό ζήτημα της πάλης το σύνθημα «Να καταργηθεί κάθε πληρωμή στην υγεία- πρόνοια - Καμία επιχειρηματική δράση.
Σε αυτή την κατεύθυνση δένουμε και την πάλη για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας- πρόνοιας.
Αυτό σημαίνει: πάλη για κατάργηση των πληρωμών για εισιτήρια, συμμετοχή σε ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση των πληρωμών- συμμετοχών που επέβαλε ο ΕΟΠΥΥ της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.
Σημαίνει πάλη για πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. Σημαίνει πάλη για επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα».
Κάθε μαζικός – συνδικαλιστικός φορέας να δώσει τη μάχη για χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους, ανασφάλιστους, μετανάστες και τις οικογένειές τους, για ανανέωση όλων αυτών που δεν έχουν τα ένσημα. Παλεύουμε για  δημόσιες υποδομές, για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στις υπηρεσίες υγείας- πρόνοιας ώστε να καλύπτονται με επάρκεια, ασφάλεια και ποιότητα όλες οι λαϊκές ανάγκες.
Δεν επιτρέπουμε καμία συγχώνευση ή κατάργηση κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες και στα δημοτικά ιατρεία Απαιτούμε την εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων Υγείας – Πρόνοιας.
Επιμένουμε ως βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, την έμπρακτη πάλη για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, (απογευματινά ιατρεία, συνέργεια κλπ) αλλά στο σύνολο των υπηρεσιών υγείας με την πάλη για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων στην  υγεία, την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας- πρόνοιας ως ουσιαστική λύση και στην απελπισία που βρίσκονται ειδικά οι νέοι από την πίεση των μονοπωλίων και τα μέτρα. 
Παλεύουμε για την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν με κεντρικό σχεδιασμό,  με εξειδίκευση τους με βάση τις ανάγκες, τις διαφορετικές ηλικίες, το φύλο κλπ, με προσανατολισμό την πρόληψη πρώτα και κύρια.  Τέτοιο σύστημα απαιτεί την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης
Το ΚΚΕ παλεύει να οργανωθεί πάλη ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, το κόκκινο συναγερμό στα ταμεία. Να παλέψουμε να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης τα μονοπώλια και το κράτος τους και όχι η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, εργαζομένων με προσωρινή απασχόληση και συμβάσεις έργου. Να αυξηθούν οι συντάξεις, να μειωθούν τα όρια ηλικίας, να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Δεν μπορούμε στο όνομα της κρίσης και της σωτηρίας δήθεν της πατρίδας να υποχωρήσουν από την απαίτηση κάλυψης νέων και σύγχρονων αναγκών στην υγεία. Από αυτή τη σκοπιά αντιμετωπίζουμε και το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Δηλαδή τη δημιουργία όλων αυτών των μορφωμάτων των κοινωνικών ιατρείων, παντοπωλείων, φαρμακείων κλπ από κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΧΑ, φορείς όπως η εκκλησία, οι δήμοι,  ΜΚΟ, μεμονωμένες συσπειρώσεις σε γειτονίες έχουν αναπτύξει τέτοιες δομές και η δημιουργία τους αποτελεί εδώ και χρόνια πολιτική κατεύθυνση της Ε.Ε.
Οι δομές αυτές μπορεί να προσφέρουν κάποια προσωρινή ανακούφιση στα πιο εξαθλιωμένα τμήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, παρόλα αυτά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πως αξιοποιούν την αλληλεγγύη αυτοί που την προσφέρουν αλλά και οι κυβερνήσεις και το κράτος.
Στήνονται σχεδιασμένα για να διαχειριστούν τη φτώχια με παροχή υπηρεσιών για εξαθλιωμένους, για να απαλλάξουν το κράτος από την ευθύνη του. Βοηθάνε να υιοθετούν οι εργαζόμενοι την λογική ότι το κράτος δεν έχει λεφτά για τις ανάγκες τους, να αρκούνται σε περιορισμένες, αποσπασματικές υπηρεσίες υγείας- πρόνοιας που προσφέρουν φιλάνθρωποι, πολυεθνικές
Για το ΚΚΕ η αλληλεγγύη δεν είναι, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται, ως φιλανθρωπία ή εθελοντισμός που συνειδητά υποκαθιστά την κρατική ευθύνη. Η έκφραση αλληλεγγύης καμία σχέση δεν έχει με την διαχείριση της φτώχειας μεταξύ μας. Σκοπός  δεν μπορεί να είναι να παρέχει απλώς μόνο κάποια βοήθεια- πρόσκαιρη ή μονιμότερη αλλά να διατυπώνει αιτήματα, στόχους πάλης να οργανώνει τον αγώνα για παροχή κρατικών και τοπικών υποδομών βοήθειας.
Η πάλη όμως δεν μπορεί να μείνει εδώ. Καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν και να προβληματιστούν ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας. Δεν είμαστε στον αιώνα που δεν είχαν ανακαλυφθεί οι αιτίες πολλών ασθενειών και η παραγωγή φαρμάκων ήταν σε εμβρυακό επίπεδο. Σήμερα παράγεται τεράστιος πλούτους από τους εργαζόμενους για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες υγείας- πρόνοιας δωρεάν. Εμπόδιο δεν είναι άλλο από την πολιτική που υποτάσσει τα πάντα στα κέρδη των μονοπωλίων. Εμπόδιο είναι ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας και οι επιχειρήσεις είναι στα χέρια των καπιταλιστών.
Αυτός όμως δεν είναι μονόδρομος. Η ανθρωπότητα και οι λαοί έχουν δείξει ότι μπορούν να τραβήξουν άλλο δρόμο. Δύσκολο μεν, με θυσίες, αλλά θυσίες για τα δικά  μας δικαιώματα και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών
Υπάρχει διέξοδος φιλολαϊκή, από την κρίση. Με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο σε όλους τους τομείς της οικονομίας – παραγωγής ο σοσιαλισμός μπορεί να λύσει χιλιάδες προβλήματα που εμφανίζονται στον τομέα της υγείας στον καπιταλισμό. Θα μπορούν να αξιοποιηθούν ολόπλευρα όλες οι δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή φαρμάκου και ιατρικού υλικού, μειώνοντας την εξάρτηση από άλλες χώρες, τους εκβιασμούς των πολυεθνικών.  Όλος ο πλούτος της χώρας και το επιστημονικό δυναμικό θα μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού με συνδυασμένα κριτήρια. Δηλαδή με ανάπτυξη που δεν  θα σπαταλά τις πρώτες ύλες,  θα προστατεύει το περιβάλλον και την δημόσια υγεία, θα παρέχει μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, προστατεύοντας την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.
Η πείρα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού αποδεικνύει ότι έχουμε κάθε λόγο, μαθαίνοντας από τα λάθη, να παλέψουμε γι αυτό τον δρόμο σήμερα. Ξέρουμε ότι αυτή η στρατηγική του ΚΚΕ θλίβει και εξοργίζει το σύστημα που θέλει διακαώς να τα μαζέψει το ΚΚΕ, να πάψει να βάζει στο στόχαστρο του το καπιταλιστικό σύστημα. Προκαλούμε πονοκέφαλο στο σύστημα γιατί υποτάσσουμε όλους του αγώνες, της συμμαχίες μας στην κοινωνία με στόχο την ανατροπή και γι αυτό δεν δεχόμαστε να γίνουμε δεκανίκι κανενός συστήματος, και συνιστώσα κανενός κόμματος του συστήματος. Ότι θυσίες και να χρειαστεί, όποιο και να είναι το κόστος συνεχίζουμε κάτω από την ίδια σημαία που βαδίζουμε 9 δεκαετίες. Ξέρουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό.
Σας καλούμε να σπάσουμε το φόβο. Να σπάσουμε τη λογική ανάθεσης σε μία κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα. Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοι της μπορούν και πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Έτσι προχωράει μπροστά η ιστορία με την ταξική πάλη. Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοι της πρέπει και μπορούν να πάρουν την εξουσία και τη διακυβέρνηση για την ανάπτυξη της οικονομίας αποκλειστικά για τα δικά του συμφέροντα, έξω από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Για αυτό το μέλλον αξίζουν όλες οι θυσίες. Γι΄ αυτό το μέλλον το ΚΚΕ δίνει όλες τις  δυνάμεις του. Αυτό το μέλλον είναι για σήμερα. Σήμερα πρέπει να προστατέψουμε την υγεία μας γιατί ο καπιταλισμός την βλάπτει σοβαρά. Μπορεί και πρέπει να γίνει σήμερα. Χρειάζεται να γίνει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου