Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Τυποεκδοτική & 902 ... RELOADED

από globbing

Γυρίζοντας απο τις διακοπές, προσγειώνεται κανείς απότομα στην πραγματικότητα. Απο εκεί που βρίσκεσαι σε μια σχετική γαλήνη και ηρεμία, χρειάζεσαι ένα μεσοδιάστημα να συνηθίσεις ξανά, την παράνοια, την ανυπαρξία λογικής, τα αντεπιστημονικά λογίδρια και τους τόνους ψεύδους που μερικοί διακινούν ως τάχα μου, πληροφορίες και ενημέρωση ...

Διαβάζοντας τον τύπο των τελευταίων ημερών και βλέποντας τα δελτία ειδήσεων των συστημικών τηλεοπτικών μέσων, βλέπει κανείς πως εκτός απο την αμείωτης έντασης, αντιλαϊκή επίθεση της αστικής εξουσίας, έχει ξεκινήσει και ένας νέος γύρος συκοφάντησης του Κομμουνιστικού Κόμματος η απήχηση του οποίου ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά. Φορείς αυτής της νέας επίθεσης εκτός από τον ΣΚΑΙ του εφοπλιστή Αλαφούζου και διάφορα άλλα αστικά δίκτυα "ενημέρωσης", είναι και οι γνωστοί μας αριστεροί της ιντελεκτουέλ υποκουλτούρας, οι οποίοι έχουν πάρει οριστικά διαζύγιο με την γνώση και την επιστήμη, και έχουν αφοσιωθεί στην ακούσια υποστήριξη του συστήματος.

Αναγκαστικά λοιπόν το πρώτο θέμα του Φθινοπώρου, θα ασχοληθεί με ακριβώς αυτό το θέμα, τις περσινές απολύσεις του 902 (οι οποίες οδήγησαν σε κινητοποίησεις μιας ομάδας ανθρώπων, φέτος τον Σεπτέμβριο), αλλά και φυσικά για αυτές που θα έρλουν νομοτελειακά πιο μετά, στον 902 ή στην Τυποεκδοτική, καθώς όπως φαίνεται αυτές θα χρησιμοποιούνται συστηματικά ως δόρυ ενάντια στο ΚΚΕ, στους κομμουνιστές και στο εργατικό κίνημα συνολικά.

Το πρώτο ζήτημα, που απασχολεί τους επικριτές του Κόμματος, είναι το εάν είναι, ή δεν είναι η "Σύγχρονη Εποχή - Εκδοτική ΑΕΒΕ", η "Τυποεκδοτική ΑΕ" και η "Ραδιοτηλεοπτική 902 Αριστερά στα FM", καπιταλιστικές επιχειρήσεις ! Φυσικά οι επιχειρήσεις αυτές, δημιουργήθηκαν βάση της αστικής νομοθεσίας περι εταιρειών, έχουν διοικητικό συμβούλιο, έχουν εργαζόμενους (κυρίως μέλη του Κόμματος, αλλά και μη μέλη), παραδίδουν ισολογισμούς οι οποίοι δημοσιεύονται σε ΦΕΚ κάθε χρόνο, έχουν έσοδα, έχουν έξοδα, παίρνουν δάνεια, έχουν πάγια περιουσία και συνδιαλέγονται με ένα καπιταλιστικό περιβάλλον ώστε να πραγματοποιήσουν την παραγωγή τους. Φυσικά και παράγεται ένα προϊόν, όπως επίσης παράγεται ένα υπερπροϊόν. Αυτό όμως που δεν έχουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, είναι μερίσματα για τους μετόχους της, δηλαδή Κέρδη ! Με λίγα λόγια το υπερπροϊόν δεν καρπώνεται απο κάποιον, αλλά διαμοιράζεται ξανά ως γνώση, ως ιδέα, ως ενημέρωση, στους φίλους και τα μέλη του Κόμματος.

Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των τριών αυτών επιχειρήσεων (παρακάτω βλέπετε τα τελευταία 7 χρόνια), δεν έχει υπάρξει ούτε μια χρονιά στην οποία υπήρξαν κερδοφόρες επιχειρήσεις, και αυτό διότι ο σκοπός τους δεν είναι η αναπαραγωγή του κεφαλαίου, δεν πρόκειται δηλαδή για επιχειρήσεις - επενδύσεις, ώστε ο ιδιοκτήτης τους να αναπτύξει τα κεφάλαιά του. Ο σκοπός των επιχειρήσεων αυτών είναι η αναπαραγωγή των ιδεών και των θέσεών του Κομμουνιστικού Κόμματος, η πρόωθηση των δράσεων και του προγράμματός του, όπως άλλωστε και η θεωρητική θωράκιση των φίλων και μελών του.

Κύκλος εργασιών και κέρδη (μετα φόρων) των επιχειρήσεων του ΚΚΕ.

Απο τον παραπάνω πίνακα, βλέπουμε πως μόνο το 2010, συσσωρεύτηκαν απο τις 3 αυτές επιχειρήσεις περίπου 13,6 εκατ. € ζημίες, οι οποίες καλύφθηκαν εν μέρει απο την κρατική χρηματοδότηση (περίπου 6,5 εκατ €), απο την εισφορά φίλων και μελών του κόμματος και δυστυχώς απο νέα δάνεια. Το 2011 όμως και χωρίς κρατική επιχορήγηση, και εφόσον το Κόμμα δεν έχει την δυνατότητα να τυπώνει χρήμα απο το πουθενά, θα αναγκαστούν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος να υποκαταστήσουν και το κράτος, όσον αναφορά την χρηματοδότηση. Και μην ξεχνάμε πως το Κόμμα δεν έχει μόνο αυτά τα έξοδα !

Είναι εμφανές για όποιον θέλει καλοπροαίρετα να κατανοήσει τις συνθήκες, πως εαν οι επιχειρήσεις 
 
αυτές ήταν καπιταλιστικές με την στενή έννοια του όρου, δηλαδή εαν είχαν ως στόχο την αναπαραγωγή του Κεφαλαίου, τότε είτε : (Α) θα είχαν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια, υπαγόμενες σε κάποιο άρθρο χρεωκοπημένων εταιρειών (και οι εργαζόμενοι δεν θα έπαιρναν στην κυριολεξία, φράγκο), καθώς κανένας νοήμων επιχειρηματίας, δεν πληρώνει μια επιχείρηση χωρίς να έχει προοπτικές, όχι απλά κερδοφορίας, αλλά υψηλών και ανταγωνιστικών αποδόσεων, (B) θα είχαν ακολουθήσει επεκτατική και ανταγωνιστική πολιτική, το οποίο σημαίνει πως και οι εργαζόμενοι θα ήταν καταρχάς λιγότεροι με μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, με αρκετούς απο αυτούς να μην λαμβάνουν καν τους μισθούς που καθορίζονται απο την συλλογική σύμβαση, όπως εξάλλου και πλήρη ασφάλιση κλπ, με τα διαγράμματα εργασίας και παραγωγικότητας να καθορίζουν, ποιός μένει και ποιός φεύγει ... !


Άρα στην ερώτηση, εαν είναι οι επιχειρήσεις αυτές είναι καπιταλιστικές, η απάντηση είναι πως ναι μεν υπακούν στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς και δρουν εντός αυτής (δεν γίνεται εξάλλου διαφορετικά), αλλά στην ουσία δεν πραγματοποιείται αναπαραγωγή κεφαλαίου αλλά μονάχα αναπαραγωγή ιδεών και ενημέρωσης.


Το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τους επικριτές του Κόμματος, είναι οι απολύσεις που είναι αναγκασμένο να πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες. Πραγματικά καταλαβαίνω την αγωνία του κάθε εργαζόμενου που χάνει την εργασία του, η οποία αποτελεί στον Καπιταλισμό και την μοναδική πηγή εσόδων ώστε να καλύψει τις ανάγκες του. Και φυσικά ο καθένας είναι ελεύθερος να διαμαρτυρηθεί για το δικαίωμά του στην εργασία και ενάντια στα αίτια που τον οδήγησαν στην ανεργία. Αλλά πραγματικά, έχει αναρωτηθεί έστω και ένας απο τους διαμαρτυρόμενους απολυμένους ή ένας απο τους "αριστερούς μαχητές της δικαιοσύνης", ποιά είναι πραγματικά τα αίτια που τους οδήγησαν στην ανεργία ? Δηλαδή κατ' αυτούς το αίτιο συγκεντρώνεται σύσσωμο, γύρω απο μια απόφαση του Κόμματος για την περιστολή των δαπανών στις επιχειρήσεις του ?

Ας μας πει λοιπόν ένας απο τους παραπάνω, ποιά θα ήταν η δικιά του απόφαση, εάν είχε να αντιμετωπίσει, περισσότερο από 13,6 εκατ € ζημίες, κομμένη την κρατική χρηματοδότηση, μείωση του δραστηριοτήτων λόγω διαδικτύου και αθέμιτου ανταγωνισμού, με τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος ως κύριοι χρηματοδότες πλέον, να ζουν και αυτοί με ολοένα και μειούμενο (ή καθόλου) εισόδημα.


Τα αίτια των απολύσεων και της αυξανόμενης ανεργίας, όπως εξάλλου και της συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων εν γένει, είναι συνυφασμένα με τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής και τις κρίσεις στις οποίες οδηγεί. Δεν εξαρτώνται τόσο απο τις επιλογές του διοικητικού συμβουλίου μιας επιχείρησης, όσο απο τους ίδιους τους κανόνες του συστήματος, ακόμα κι αν πρόκειται για επιχείρηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας.


Είτε πρόκειται για μια μονοπωλιακή επιχείρηση η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει το διαρκώς μειούμενο ποσοστό της κερδοφορίας της, είτε πρόκειται για μια μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση η οποία προσπαθεί να παραμείνει στην κερδοφορία, είτε πρόκειται για τις επιχειρήσεις ενός Κομμουνιστικού Κόμματος που στραγγαλίζεται οικονομικά απο την αστική εξουσία, ο στόχος είναι ο ίδιος ... η επιβίωση ! Και όταν μιλάμε για το ΚΚΕ, εννοούμε επιβίωση του Ριζοσπάστη, επιβίωση των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής, επιβίωση ενός ραδιοφώνου ενημέρωσης και μερικών ιστοσελίδων ...

Θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει με πολλά, από τον αριθμό των εργαζομένων, τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, έως το γιατί δεν πρόβλεψε τις εξελίξεις ώστε να δράσει νωρίτερα, αλλά ουσιαστικά όλα τα παραπάνω δεν βοηθούν τους απολυμένους. Το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο και χειρότερο για αυτούς. Όχι φυσικά επειδή το ΚΚΕ συμπεριφέρεται ως εργοδότης όπως λένε μέσα στην άγνοια ή απόγνωσή τους οι απολυμένοι, αλλά διότι έτσι λειτουργούν οι νόμοι του Καπιταλισμού. Και για την ανατροπή ακριβώς αυτών των νόμων, καλεί τους εργαζόμενους το ΚΚΕ. Για να εξαφανιστούν τα πραγματικά αίτια για τα οποία κάποιος μένει άνεργος.


Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε συντόμως όπως προβλέπουμε, καθώς δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για το σύστημα και τους παρατρεχάμενούς τους, να χτυπήσουν τις ολοκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ. Υπενθυμίζω ως προς πάσα κατεύθυνση, πως το παραπάνω κείμενο αποτελεί την προσωπική άποψη του μπλόγκερ Redfly και μόνο, και δεν πρόκειται για κάποια επίσημη απάντηση του ΚΚΕ. Τα στοιχεία για τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων του ΚΚΕ, μπορεί κάποιος να τα αναζητήσει εύκολα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου