Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Διαχείριση του καπιταλισμού... ... και αξεπέραστα «αριστερά» αδιέξοδα

Διαχείριση του καπιταλισμού...
Είναι αποκαλυπτική η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσίευσε χτες η ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ετοιμοι να κυβερνήσουμε, αλλά θέλω μορατόριουμ για το χρέος». Ο Α. Τσίπρας είναι «αποκαλυπτικός» για το εύρος της αριστερής διαχείρισης, καθώς όταν ερωτάται για «τα επόμενα βήματα και τα μηνύματα προς την Ευρώπη» απαντά: «Το πρώτο, είναι ένα μορατόριουμ επί του χρέους. Το δεύτερο, μια σοβαρή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου. Το τρίτον, αξιόπιστα προγράμματα για να ξαναρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία». Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για καραμπινάτη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, που δεν αγγίζει στο ελάχιστο το


μονόδρομο της ΕΕ, άλλωστε υπεραμύνεται της Ευρωζώνης και του ευρώ. Αρα η πολιτική του είναι ενταγμένη στη στρατηγική των ευρωμονοπωλίων. Την επιχειρηματικότητα τη διατυμπανίζει παντού. Μόνο που για να αναπτύσσονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να επενδύουν, χρειάζονται ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη. Αρα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ταυτόχρονα αναγνωρίζει το χρέος, ενώ αν λειτουργούσε για τα συμφέροντά τους θα έπρεπε να το αποκλείσει. Επίσης επαναλαμβάνει τη χιλιοειπωμένη καραμέλα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Και παραπλανά και αυτός με τα περίφημα προγράμματα ανάπτυξης που, εκτός από τον φιλομονοπωλιακό προσανατολισμό, όσον αφορά το περιεχόμενό τους, στοχεύουν σε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο. Αλλά όλ' αυτά βέβαια δεν πρόκειται να προσφέρουν καμία σοβαρή και μακροπρόθεσμη ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα.
... και αξεπέραστα «αριστερά» αδιέξοδα
Τα διαχειριστικά αδιέξοδα προβάλλουν ανάγλυφα στην απάντηση που δίνει στην ερώτηση «αν η Ευρώπη αρνηθεί να σας ικανοποιήσει, θα βγείτε από το ευρώ;». Ιδού τι απαντά: «Εχουμε ένα εξαιρετικό όπλο. Το έχει αναγνωρίσει, πλέον, και η Α. Μέρκελ: όταν πληγεί ένας στόχος, οι αγορές αναζητούν αμέσως τον επόμενο. Πρόκειται για ευρωπαϊκή κρίση και ξεπερνιέται μόνο με ευρωπαϊκή λύση. Είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε μια σύνοδο της Ενωσης, αφιερωμένη στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Δεν βλέπετε ότι το μνημόνιο απέτυχε εντελώς, ότι εμείς οι Ελληνες δεν καταφέρνουμε να βγούμε από αυτή την τρομερή ύφεση;». Απλά να σημειώσουμε ότι η αστεία απειλή του «ντόμινο», θυμίζει την παλαιότερη απειλή του Γ. Παπανδρέου ότι «θα βάλει το περίστροφο στο τραπέζι»... Χώρια ότι για άλλη μια φορά «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» , αφού αποκλείει να δώσει τη μάχη σύγκρουσης με το κεφάλαιο και αναζητά «λύση πανευρωπαϊκή» τρέφοντας για άλλη μια φορά τις αυταπάτες πως είναι δυνατόν να δοθεί φιλολαϊκή λύση από τη λυκοσυμμαχία που στόχο της έχει να υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου