Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Εισήγηση του Δ.Σ. του Σωματείου, στην Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας Πέμπτη 17 Μάη 2012

Συνάδελφοι,
Σήμερα κλείνουμε 200 μέρες σκληρού απεργιακού αγώνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο απεργιακό αγώνα στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας μας και έναν από τους πιο μεγάλους που έχουν γίνει διεθνώς. Είμαστε γι' αυτό υπερήφανοι και ταυτόχρονα αποφασισμένοι, να υπερασπίσουμε και να περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο τον ηρωικό αυτό αγώνα μας. Το τι κάναμε αυτές τις 200 μέρες, τα έχουμε συζητήσει αναλυτικά στις προηγούμενες συνελεύσεις μας, στη μεγάλη πρωτομαγιάτικη απεργία και συγκέντρωση, εδώ μπροστά στην πύλη της "Χαλυβουργίας". Η σημερινή μας συνέλευση είναι εκλογοαπολογιστική.
Στις 200 μέρες και νύχτες απεργιακού αγώνα, αντιμετωπίσαμε θεούς και δαίμονες και τους νικήσαμε. Απέναντί μας είχαμε την αδίστακτη εργοδοσία με τους μηχανισμούς της. Την κυβέρνηση 


και τους μηχανισμούς της, τις δικαστικές διώξεις. Τα ΜΜΕ και τον Τύπο των εφοπλιστών, βιομήχανων, μεγαλοκατασκευαστών, των συναδέλφων δηλαδή του Μάνεση. Είχαμε τις προσπάθειες διάφορων να συκοφαντήσουν και να υπονομεύσουν τον αγώνα μας.
Τους νικήσαμε όλους. Κανένας δεν μας έβαλε στο χέρι. Αποδείξαμε ότι είμαστε πιο δυνατοί. Μας είχαν παρεξηγήσει. Νόμιζαν ότι μπορούσαν να μας ξεγελάσουν με ένα ξεροκόμματο, ότι το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να είμαστε σκλάβοι, να δουλεύουμε και να λιώνουμε το σίδερο για να βγάζουν κέρδος, για να ζούνε όλοι αυτοί καλά.
Τους νικήσαμε γιατί είχαμε το δίκιο με το μέρος μας, γιατί είμαστε ενωμένοι. Γιατί δεν μπόρεσαν να μας διασπάσουν, με όσες προσπάθειες και αν έκαναν. Γιατί δουλεύουμε με βάση το «ένας για όλους και όλοι για έναν». Γιατί 200 μέρες παλεύουμε και ταυτόχρονα περιφρουρούμε τον αγώνα μας.
Τους νικήσαμε γιατί δεν είμαστε μόνοι μας. Μαζί μας είναι όλη η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνάδελφοι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι. Κάνανε τον αγώνα μας δικό τους αγώνα, και 200 μέρες και νύχτες μας στηρίζουν οικονομικά και ηθικά. Διοργάνωσαν εκατοντάδες συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα. Μας στήριξαν από το υστέρημά τους.
Τους νικήσαμε γιατί ο αγώνας στηρίζεται από ταξικά συνδικάτα και οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Διοργάνωσαν και εκεί εκδηλώσεις, έκφρασαν την αλληλεγγύη τους και μας στήριξαν οικονομικά. Επιβεβαιώθηκε ξανά, ότι οι εργάτες σε όλο τον κόσμο έχουν κοινό ταξικό συμφέρον, δεν έχουνε τίποτα να χωρίσουν.
Κανένας από τους αντιπάλους μας, ο Μάνεσης, η κυβέρνηση, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν μας περίμεναν τόσο δυνατούς. Μας υποτίμησαν, μας θεωρούσαν κατώτερους, φοβισμένους, με σκυμμένο το κεφάλι και έχασαν πανηγυρικά. Νόμιζαν ότι θα μας φοβίσουν, θα μας γονατίσουν, θα μας απομονώσουν από τους υπόλοιπους εργάτες και γελάστηκαν οικτρά. Τους νικήσαμε όλους, αυτός είναι ο δικός μας απολογισμός».
Να απομονωθούν οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί
«Συνάδελφοι,
Δυστυχώς αυτό τον ηρωικό αγώνα, από τον οποίο έχουν συγκινηθεί ακόμα και οι πέτρες, προσπάθησαν να τον αμαυρώσουν με τη στάση τους μια χούφτα απεργοσπάστες. Δε μιλάμε για αυτούς τους συναδέλφους που πιθανόν σε κάποια φάση του αγώνα ταλαντεύτηκαν, είχαν κάποιες άλλες σκέψεις...
Μιλάμε για τους διευθυντές και τους παρατρεχάμενους του Μάνεση που πέρασαν ανοιχτά με το μέρος του αντιπάλου. Εγιναν όργανα του Μάνεση. Προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την αστυνομία, τα δικαστήρια, τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες των εφοπλιστών και των βιομήχανων ενάντια στα μέλη του ΔΣ, ενάντια στους συναδέλφους τους. Η Ιστορία θα τους καταγράψει ως προδότες, ως μελανό σημείο στον αγώνα. Τους 17 που πήγαν προχτές στην Εισαγγελία και ζήτησαν να συλληφθούν τα μέλη του ΔΣ και απεργοί, η Ιστορία θα τους γράψει με μαύρα γράμματα, ποτέ κανένας δεν πρόκειται να τους συγχωρέσει γι' αυτή την ατιμία.
Ολοι μας πρέπει να καταδικάσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες αυτές, να τους απομονώσουμε. Συκοφάντησαν τον αγώνα μας, μπήκαν στην υπηρεσία του αντιπάλου, προσπάθησαν να σύρουνε στα δικαστήρια συναδέλφους, να τους καταδικάσουνε. Να πάρουμε υπόψη, ότι όποτε λήξει η απεργία, αυτοί οι ίδιοι θα αξιοποιηθούνε για να υλοποιήσουνε το σχέδιο εκδίκησης του Μάνεση ενάντια στους απεργούς. Αυτός είναι ο βρώμικος απολογισμός ο δικός τους.
Αντίθετα, ο απολογισμός του ΔΣ, είναι θετικός και για εμάς τους χαλυβουργούς και για τους εργάτες συνολικότερα. Είναι ένας απολογισμός που θα ήθελε να έχει κάθε ΔΣ, οι εργάτες κάθε χώρου δουλειάς. Καμαρώνουμε γι' αυτό, χωρίς καθόλου να ξεχνάμε πως ό,τι κάναμε το κάναμε όλοι μαζί οι χαλυβουργοί, με τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης».
«Να στριμώξουμε κι άλλο την εργοδοσία»
«Συνάδελφοι,
Σήμερα ο αγώνας μας βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Οι τελευταίες μέρες δείχνουν ότι η εργοδοσία είναι στριμωγμένη, έχει χάσει την ψυχραιμία της, έχει βγει έξω από τα νερά της και σκληραίνει τη στάση της. Χρησιμοποιεί όλους τους μηχανισμούς. Τη βοηθάνε τα ΜΜΕ, και άλλες δυνάμεις. Φαίνεται ότι ο Μάνεσης θέλει να ανοίξει το εργοστάσιο και πιέζει.
Εδώ είναι που εμείς πρέπει να πιέσουμε πιο πολύ. Εχουμε κάνει 200 μέρες απεργία και πρέπει να αντέξουμε να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας. Χωρίς την εχθρική και προδοτική δράση του απεργοσπαστικού μηχανισμού, οι προϋποθέσεις για να νικήσουμε θα ήταν καλύτερες, γι' αυτό και θα πρέπει να απομονωθεί.
Αυτό δεν αφορά μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο. Γιατί όταν ολοκληρωθεί αυτή η μάχη, ο αγώνας δεν σταματάει, συνεχίζεται. Δεν σταματάνε τα προβλήματα. Ισα ίσα, στο σχεδιασμό τους έχουνε να πάρουνε και άλλα αντεργατικά μέτρα, όποια κυβέρνηση του ευρωμονόδρομου κι αν βγει, όπως και αν τη λένε. Οταν ξαναγυρίσουμε στη δουλειά νικητές, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι ρόδινα. Τότε ο Μάνεσης θα προσπαθήσει να μας εκδικηθεί, να πάρει το αίμα του πίσω. Θα αξιοποιήσει επομένως όλο αυτό τον αντεργατικό μηχανισμό που σήμερα μας κυνηγάει με τα δικαστήρια, την αστυνομία, για να μας κυνηγάει μέσα στο χώρο δουλειάς.
Επομένως, έχει μεγάλη σημασία τι ΔΣ θα εκλέξουμε για την καθοδήγηση του απεργιακού αγώνα μας, αλλά και τι θα γίνει μετά το κλείσιμο του αγώνα. Για το πώς θα απαντήσουμε στη λυσσαλέα επίθεση που θα εξαπολύσει εναντίον μας ο Μάνεσης. Κανένας απεργοσπάστης, εχθρός του σωματείου δεν θα πρέπει να πάρει ούτε έναν ψήφο τίμιου και αγωνιστή χαλυβουργού».
«Φάρος» κάθε τίμιου, ανυπότακτου εργάτη
«Συνάδελφοι.
Με βάση αυτά σας καλούμε να εγκρίνετε με ψηλά το κεφάλι τον απολογισμό δράσης του σωματείου, δηλαδή αυτά που όλοι μαζί κάναμε αυτό το διάστημα. Να εγκρίνουμε έναν απολογισμό των απεργών χαλυβουργών της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" που αποτελεί το θετικό παράδειγμα για τους εργάτες όλου του κόσμου. Που προκάλεσε τη συγκίνηση, το σεβασμό και το θαυμασμό κάθε τίμιου εργαζόμενου.
Να εγκρίνετε μια αγωνιστική δράση που συνέβαλε στη διαπαιδαγώγηση όλων των εργαζόμενων, που ανέδειξε την εργατική περηφάνια, τη συλλογικότητα, την αποφασιστικότητα, την αλληλεγγύη. Που ανέδειξε το χαλυβουργό του Ασπροπύργου ως το θετικό παράδειγμα του κάθε τίμιου εργάτη που δεν σκύβει το κεφάλι, που διεκδικεί τίμια με τον αγώνα του τα δικαιώματά του. Που αρνείται να προδώσει τις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο, και συνεχίζει αταλάντευτα μέχρι τη νίκη.
Σας καλούμε στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν, να εκλέξουμε τους συναδέλφους που οργάνωσαν και πρωτοστάτησαν σε αυτό τον αγώνα και όπως ενωμένοι μέχρι τώρα έδωσαν τον αγώνα, έτσι ενωμένοι θα κατέβουν σε κοινό ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες. Να εκλέξουμε τους συναδέλφους που θα υπηρετούν τα συμφέροντα όλων των χαλυβουργών και όχι του Μάνεση και της κλίκας του. Αυτούς που όταν θα αρχίσει να δουλεύει ξανά το εργοστάσιο, με όλους τους εργαζόμενους που δούλευαν πριν την απεργία, θα επαγρυπνούνε για τα δικαιώματά μας. Θα οργανώνουνε την πάλη ενάντια στην επίθεση που θα μας γίνεται. Θα συντονίζουν την πάλη των χαλυβουργών με την πάλη όλων των εργατών. Αυτούς που δεν θα νοιάζονται μόνο για το τομάρι τους, που δεν θα λένε "εγώ να έχω δουλειά και δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται με τους άλλους", "δεν με ενδιαφέρουν οι απολυμένοι"...
Συνάδελφοι,
Ξέρουμε ότι η εργοδοσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βάλει στο σωματείο τους δικούς της ανθρώπους, για να βάλει το σωματείο στο χέρι της. Οτι θα κινητοποιήσει το μηχανισμό της, ότι θα προσπαθήσει να απειλήσει, να εξαγοράσει. Είναι στο δικό μας χέρι να μην το επιτρέψουμε. Ολοι μας, εργαζόμενοι και απολυμένοι, που δουλεύουμε μέσα στη φωτιά και στο σίδερο, που κινδυνεύουμε καθημερινά, δεν πρέπει να παραδώσουμε τις τύχες μας στο μηχανισμό του Μάνεση, στους διευθυντές και στους προϊστάμενους. Εχουμε ξαναπεί πως είμαστε όλοι απολυμένοι και πρέπει να αναδείξουμε τους δικούς μας ανθρώπους που ήταν μπροστά όλο αυτό το διάστημα, και θα συνεχίσουν το επόμενο. Να εκλέξουμε ένα ΔΣ που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα ταξικά και εξετάζοντας όλα τα δεδομένα να δει τη συνέχεια του αγώνα μας.
Καλούμε με την ψήφο μας να εγκρίνουμε το πιο μεγάλο και ηρωικό αγώνα και να τιμήσουμε τη συγκινητική αλληλεγγύη και τη στήριξη που μας έδωσαν απλόχερα οι εργάτες από τη χώρα μας και διεθνώς. Να κάνουμε για άλλη μια φορά τα παιδιά μας να νιώσουν υπερήφανα. Συνεχίζουμε αταλάντευτα, απομονώνουμε τους απεργοσπάστες και περιφρουρούμε τον αγώνα μας.
Ζήτω οι ηρωικοί χαλυβουργοί!
Ζήτω η εργατική αλληλεγγύη!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου