Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Νέο, ωραίο, μνημόνιο ψάχνει ταίρι… Νο 2. (Θύμιος Καλαμούκης-ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ)

 
Σε συνέχεια του χτεσινού κειμένου, προσπαθούμε να συλλέξουμε τις καταστροφικές αλλαγές που έφεραν στην ζωή μας τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα των προδοτικών κυβερνήσεων, των ξεπουλημένων εγκληματιών, που ακόμη κυκλοφορούν ελεύθεροι και διεκδικούν και την ψήφο μας! Χτες είχαμε τα οικονομικά μέτρα, σήμερα τα εργασιακά-ασφαλιστικά. Μερικά από αυτά:
Το χρονικό όριο της χρήσης του καθεστώτος της ενοικιαζόμενης εργασίας επεκτάθηκε από 18 μήνες που ίσχυε διαδοχικά σε 36 μήνες.
Η εκ περιτροπής εργασία επεκτάθηκε διαδοχικά από το χρονικό όριο των 6 μηνών στους 9 μήνες.
Επέκταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου από 2 χρόνια σε 3.
Κατάργηση του 8ωρου, μέσα από 10ωρο χωρίς αμοιβή για τις 2 πρόσθετες ώρες εργασίας… (το είπανε διευθέτηση χρόνου εργασίας!!!).
Απελευθέρωση της δυνατότητας του εργοδότη να 
 
ανανεώνει απεριόριστα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διατηρώντας τον εργαζόμενο σε κατάσταση ομηρείας…
Κατάργηση της μονιμότητας σε  ημικρατικές επιχειρήσεις και τράπεζες.
Οι επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων μπορούν να απολύουν μέχρι και 30 άτομα τον μήνα από 2% που ίσχυε.
Μειώθηκε ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση και το ύψος της αποζημίωσης.
Επεκτάθηκε η δοκιμαστική περίοδος των εργαζομένων διαδοχικά από 2 μήνες σε 12. (σε αυτό το διάστημα ο εργοδότης επικαλούμενος την δοκιμαστική περίοδο, μπορεί να προβεί σε απόλυση χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση!!! Και βέβαια μπορεί συνεχώς να προσλαμβάνει νέους εκβιάζοντας τους παλιούς αν υπάρχουν…).
Καταργήθηκαν οι οργανισμοί ΟΕΚ και Εργατική Εστία, με επίπτωση σε κοινωνικές παροχές προς εργαζόμενους… (εκδρομές, θέατρα κλπ).
Αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης από 6 μήνες μέχρι 15 χρόνια (Νόμοι Λοβέρδου 3863 και 3865. Πρώτος στην Β' Αθήνας…).
Εξαίρεση 167.000 εργαζομένων από τα βαρέα.
Κατάργηση μετενέργειας.
Με το Νόμο 3899 δίνεται η δυνατότητα, οι επιχειρησιακές συμβάσεις να αποκλίνουν από τις κλαδικές συμβάσεις, προ τα κάτω μέχρι το επίπεδο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα στα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα των εργαζομένων. Τα ερωτήματα και οι διαπιστώσεις είναι ίδια. Η αυριανή κυβέρνηση Σαμαρά, δεν θα καταργήσει κανένα από τα παραπάνω και σίγουρα θα προσθέσει νέα. Η αυριανή αριστερή κυβέρνηση τι από αυτά θα αλλάξει; Ή μάλλον τι  από αυτά θα μπορέσει να αλλάξει; Με δεδομένο τον έρωτά της προς την Ενωμένη Ευρώπη… Και με δεδομένο ότι στις περισσότερες χώρες, ισχύουν όλα αυτά και άλλα τόσα χωρίς μνημόνια και πάντως εδώ και χρόνια.
Ή πιστεύει κάποιος ότι η Μέρκελ θα «επιτρέψει» στην Ελλάδα και την αριστερή της κυβέρνηση, να αποτελέσει φωτεινή εξαίρεση στον ασφυκτικό ευρωπαϊκό κανόνα- αλυσίδα για τους λαούς της;
Και λοιπόν τι θα αναρωτηθείτε; Και λοιπόν μακελειό. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν να αλλάξουμε τίποτα, αν δεν δουν έναν λαό αποφασισμένο και έτοιμο να τα αλλάξει όλα. Να τα αναποδογυρίσει όλα. Είναι ο μόνος δρόμος.
Αλλιώς σε ένα χρόνο θα έχουμε γίνει και εμείς στατιστική και ένα ακόμη κείμενο σε κάποιο σάιτ.
 
Καλά βόλια.
 
Θύμιος Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου