Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ    Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των λαϊκών στρωμάτων είναι επικίνδυνη και εγκληματική, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της σημερινής συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, της ΕΕ και του κεφαλαίου.
    Οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας πρόβαλλαν τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ως καινοτομία για ενιαίες και σύγχρονες παροχές υγείας, ως «νοικοκύρεμα» και χτύπημα της "σπατάλης". Γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι αποτελούν ένα πλουμιστό περιτύλιγμα, για να κρυφτεί ο πραγματικός τους στόχος, να περιορίσουν τις δημόσιες παροχές στην υγεία-πρόνοια και στο φάρμακο στο ελάχιστο επίπεδο του λεγόμενου "βασικού πακέτου". Να ενισχύσουν την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων στην υγεία και στο φάρμακο, ως χώρο στρατηγικής σημασίας για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόκειται για κοινό προγραμματικό στόχο όλων των κομμάτων της συγκυβέρνησης, επιλεγμένο πολύ πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο δέχεται ισχυρά πλήγματα ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών και γιατρών. Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι νέοι σε ηλικία γιατροί και φαρμακοποιοί.
    Ο ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει το φορέα υλοποίησης της πολιτικής των


περικοπών για όλους τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους από την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα είναι ζητήματα προσαρμογής στη λειτουργία του νέου θεσμού. Αντίθετα, όσο ο ΕΟΠΥΥ ενισχύει τη λειτουργία του, τόσο περισσότερο οι ασθενείς, οι χρόνιοι πάσχοντες θα έρχονται αντιμέτωποι με τις δραστικές περικοπές στην παροχή υπηρεσιών υγείας, εργαστηριακών και ιατρικών εξετάσεων, φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, επιδομάτων κλπ., με αύξηση της συμμετοχής τους στις πληρωμές γι’ αυτές τις υπηρεσίες είτε στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο είτε στον άμεσα επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά προβλέπονται και προωθούνται με τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, με την καθιέρωση ή αύξηση των συμπληρωμών από τους ασφαλισμένους, με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των συνταξιούχων, με πληρωμές στο 100% για εκατοντάδες φάρμακα που δεν αποζημιώνονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία.
    Αυτό αποδεικνύεται με τις μεγάλες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση. Προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για τον ΕΟΠΠΥ, που θα καλύπτει 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν στο ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά πρόκειται για μείωση στο μισό της προηγούμενης επιδότησης. Σημαίνει ότι τα υποχρηματοδοτούμενα και λεηλατημένα από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικά ταμεία, πολύ γρήγορα θα προχωρήσουν σε νέες περικοπές παροχών και αύξηση των εισφορών. Επίσης η καθιέρωση των πανάκριβων Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), εξομοιώνει υγειονομικές εργασίες των δημόσιων νοσοκομείων με αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα.
    Ιδιαίτερα σήμερα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανασφάλιστων που δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε κρατικές παροχές και κάποιοι ελάχιστοι απ’ αυτούς, οι τελείως εξαθλιωμένοι, θα οδηγούνται στη «φιλανθρωπία», στις ΜΚΟ και στους Δήμους με ελάχιστες και υποβαθμισμένες παροχές.
    Οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι, με την κατάργηση και συγχώνευση των δημόσιων μονάδων υγείας και των πολυϊατρείων του ΙΚΑ, αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις και να υφίστανται την ταλαιπωρία των μακροχρόνιων λιστών αναμονής, την αδυναμία των δημόσιων μονάδων να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, από την έλλειψη προσωπικού και υλικών, λόγω της κρατικής στάσης πληρωμών και προσλήψεων.
    Με την χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας ως συνέπεια της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων είναι βέβαιο ότι θα υποσκάπτεται η υγεία χιλιάδων εργαζομένων και ειδικά των γυναικών.
    Αυτά τα μέτρα συνιστούν την πολιτική μείωσης του λεγόμενου από τους ίδιους "μη μισθολογικού κόστους", τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση, η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων. Εξυπηρετούν τη διοχέτευση των κρατικών εσόδων στην άμεση στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ συνδυάζονται και με μέτρα φοροαπαλλαγών, εισφοροαπαλλαγών. Στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου ενοχοποιείται και θυσιάζεται κάθε λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα, επιδεινώνονται οι όροι παροχής υπηρεσιών υγείας στους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η επαγγελματική και επιστημονική θέση ενός μεγάλου μέρους των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και φαρμακοποιών. Οι νέες κρατικές ρυθμίσεις βοηθούν στην περαιτέρω εξάπλωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις εργασίες που αφορούν την υγεία, εκτοπίζοντας ένα μέρος των αυτοαπασχολουμένων γιατρών και φαρμακοποιών, αλλά και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση προωθεί μέτρα που καταργούν κάθε εμπόδιο για τις επενδύσεις του κεφαλαίου στο χώρο του λιανικού εμπορίου του φαρμάκου και στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).        
    Το ΚΚΕ τονίζει ότι τώρα είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των φτωχών αγροτών, των γιατρών και φαρμακοποιών με χαμηλά εισοδήματα, με μέτωπο απέναντι στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, στα πολιτικά και συνδικαλιστικά τους στηρίγματα.
    Να διεκδικήσουν πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να πληρωθούν τα χρωστούμενα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς και μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους να μην καταβάλλουν ΦΠΑ και φόρο.
    Να καταργηθούν για όλους οι εισφορές, οι πληρωμές και οι συμμετοχές για υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, για φάρμακα.
    Να αναπτυχθούν κρατικά Κέντρα Υγείας σε κάθε πόλη και Δήμο που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, να μην καταργηθεί καμία κρατική μονάδα υγείας, καθώς και του ΙΚΑ. Τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας.
    Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα - Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία- οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και φαρμακοποιοί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Με 6ωρο – 5μερο - 30ωρο, ένταξη στα ΒΑΕ, μία εφημερία την εβδομάδα και άδεια ανάπαυσης την επόμενη ημέρα. Με μισθό 2.200 € μεικτά στους πρωτοδιοριζόμενους ειδικευμένους και με προσαύξηση αναλόγως της προϋπηρεσίας των αυτοαπασχολούμενων και κατώτατη σύνταξη 1.760€.
    Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 € για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 για κάθε παιδί και κατάργηση όλων των χαρατσιών.
    Η ισχυρή κοινωνική συμμαχία και η πάλη θα έχει αποτελέσματα και προοπτική όσο θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για την κατάκτηση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με εργατική – λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα έχει στο κέντρο του την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.
    Σε αυτή την ανάπτυξη διασφαλίζεται η σχεδιασμένη και πλήρης αξιοποίηση όλων των υγειονομικών, μέσα από το αποκλειστικά κρατικό δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με την ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων από όλες τις κρατικές κοινωνικές μονάδες υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.
Κ.Ο.ΠΡΕΒΕΖΑΣ
kke_ne_preveza@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου