Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΔΩΔΩΝΗ»


Παναγροτικός ξεσηκωμός στην Ηπειρο για την κινητοποίηση της ΠΑΣΥ
Τα κλιμάκια της ΠΑΣΥ συνεχίζουν ακατάπαυστα τη μάχη ώστε το αγωνιστικό κάλεσμα να φτάσει παντού για να μη λείψει κανένας την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι
Από παλιότερη κινητοποίηση
Eurokinissi
Παναγροτικός ξεσηκωμός έχει σημάνει σε όλα τα χωριά της Ηπείρου ενόψει της πανηπειρωτικής κινητοποίησης που διοργανώνει η ΠΑΣΥ ενάντια στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από τη Γαλακτοβιομηχανία.
Τα κλιμάκια της ΠΑΣΥ συνεχίζουν ακατάπαυστα τη μάχη ώστε το αγωνιστικό κάλεσμα να φτάσει παντού, να μην λείψει κανένας αγροτοκτηνοτρόφος από τη λαϊκή κινητοποίηση για την υπεράσπιση του μόχθου και του ιδρώτα του. Καλεί τους αγρότες να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να βγάλουν συμπεράσματα για τις επαναλαμβανόμες προσπάθειες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να παραδώσουν τη «ΔΩΔΩΝΗ» σε ιδιώτες. Αναδεικνύουν την ανάγκη οι αγροτοκτηνοτρόφοι να μη δείξουν καμία αναμονή, κανέναν εφησυχασμό.
Τα ίδια τα γεγονότα και οι εξελίξεις που διαδραματίζονται εδώ από 20 χρόνια στην υπόθεση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» μαρτυρούν ότι η απόφαση σήμερα για πώληση της γαλακτοβιομηχανίας από την ΑΤΕ που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών (67,7%) αποτελεί το επιστέγασμα πολύχρονων κυβερνητικών παρεμβάσεων και μεθοδεύσεων. Οτι σε καμία περίπτωση η απόφαση της ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εχει ευθύνες και ενόχους.
Το γεγονός ότι η ΑΤΕ έχει αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της «ΔΩΔΩΝΗΣ» σε συνδυασμό με την όξυνση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού στην αγροτική παραγωγή, τη διείσδυση ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων στο κλάδο του γάλακτος όπως «Vivartia», «ΦΑΓΕ», «Frieshland», την αθρόα εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων κ.ά. επιτάχυναν την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της «ΔΩΔΩΝΗΣ» που άρχισε να χάνει τα οποία συνεταιριστικά της χαρακτηριστικά, βαθαίνοντας την εκμετάλλευση παραγωγών και εργαζομένων.
Αντίσταση στο ξεπούλημα
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2010 η «ΔΩΔΩΝΗ» παρουσίασε άνοδο 1,45% των πωλήσεων και υπερτετραπλασιασμό των προ φόρων κερδών (6,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1,5 εκατομμύριο το 2009). Κερδοφορία μέσα από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων αφού εργαζόμενοι οδηγήθηκαν σε οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενισχύθηκαν οι συμβασιούχοι, μειώθηκαν οι μισθοί κατά 10% στο μόνιμο προσωπικό, ενώ οι τιμές στο γάλα παραμένουν παγωμένες ή και μειώθηκαν, όπως στο αγελαδινό γάλα, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής μόνο για τις ζωοτροφές έχει αυξηθεί έως και 70%.
Σήμερα, με όχημα την καπιταλιστική κρίση επιδιώκεται να ολοκληρωθεί η τελική πράξη ξεπουλήματος. Η ΑΤΕ χρειάζεται να απαλλαγεί από όλες ανεξαιρέτως τις θυγατρικές της εταιρίες, όπως είναι η «ΔΩΔΩΝΗ», για να εξασφαλίσει κεφάλαια πιο αποδοτικά και με καλύτερους όρους. Σε αυτή την πολιτική οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι διοικήσεις των ενώσεων στην Ηπειρο έδειξαν και δείχνουν ανοχή και στήριξη. Εχουν ευθύνη γιατί όλα αυτά τα χρόνια ενώ γνώριζαν ποια είναι η στρατηγική του κεφαλαίου, ουσιαστικά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να παροπλίσουν το αγροτικό κίνημα, να μην αντιδράσει, να μην προετοιμαστεί.
Ακόμη και σήμερα που το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» είναι προ των πυλών αναλαμβάνουν να πάρουν μέρος στη διαχείριση, παροπλίζοντας την αγωνιστική διάθεση των αγροτών. Ζητούν να εξαγοράσουν τις μετοχές της ΑΤΕ για να παραμείνει στους «φυσικούς φορείς» όπως λένε, εννοώντας τις ενώσεις παραβλέποντας, αφ' ενός, ότι αυτές μετατρέπονται πια σε ισχυρές ανώνυμες καπιταλιστικές εταιρίες και, αφ' ετέρου, ότι μαραζώνουν οικονομικά, φυτοζωούν με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ενωση στην Πρέβεζα που μπαίνει σε διαδικασία πτώχευσης.
Οι φτωχοί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των 7.000 παραγωγών στην Ηπειρο, που με τον ιδρώτα και το μόχθο τους προμηθεύουν με 80.000 περίπου τόνους γάλα το χρόνο τη «ΔΩΔΩΝΗ», που βιώνουν την αγωνία για να παραμείνουν στον τόπο τους, χρειάζεται να τους παραμερίσουν. Να κάνουν πέρα όλους όσους έβαλαν και βάζουν ουσιαστικά πλάτη στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, συμφωνούν με την κυρίαρχη αντιαγροτική πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, σε συνθήκες ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης, ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κάστρο του αγώνα, της κοινής πάλης των αγροτών με τους εργατοϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στα μονοπώλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου