Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Ασφυκτικά τα προβλήματα των εκτάκτων εκπαιδευτικών Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή


Γενικευμένα είναι τα προβλήματα των ΤΕΙ της χώρας που έχουν να κάνουν κυρίως με το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζει και το ΤΕΙ Ηπείρου, για το οποίο κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δίνοντας και συγκεκριμένα στοιχεία για το ίδρυμα. Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:
«Το τελευταίο διάστημα, το έκτακτο προσωπικό του ΤΕΙ Ηπείρου βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες προβλέπεται να κλιμακωθούν, αφού οι συμβασιούχοι διδάσκοντες παραμένουν απλήρωτοι από το Μάρτιο, δεν έχουν υπογράψει ακόμα τις συμβάσεις του θερινού εξαμήνου, δέχονται πιέσεις για μείωση ωρών. Ηδη δρομολογούνται και απολύσεις, αφού το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε μόνο 176 θέσεις-πιστώσεις, τη στιγμή που σήμερα στα 13 Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες 267 επιστημονικοί, εργαστηριακοί συνεργάτες και μέλη ΕΡΔΙΠ.
Η απόφαση αυτή, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ανακοινώθηκε σχεδόν 2 μήνες πριν την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους, θα δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου. Εχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στους σπουδαστές και στο ωρομίσθιο προσωπικό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ομαλή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, να κινδυνεύουν να χαθούν μαθήματα και εξεταστικές.
Η κατάσταση αυτή, που είναι γενικευμένη και ιδιαίτερα οξυμένη στα περιφερειακά ΤΕΙ, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της πλήρους υπαγωγής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Είναι συνέχεια των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων που στόχο έχουν να υποτάξουν ολοκληρωτικά το περιεχόμενο, τη δομή και τη διοίκηση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στις στρατηγικές στοχεύσεις για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει ώστε:
  • Να πληρωθούν όλα τα χρωστούμενα, να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις του έκτακτου διδακτικού προσωπικού του ΤΕΙ Ηπείρου.
  • Να διασφαλιστούν για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα, υπολογιζόμενα για όλους τους μήνες του χρόνου.
  • Να καταργηθεί ο θεσμός του συμβασιούχου εκπαιδευτικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, και να υπάρξει άμεση κάλυψη όλων των αναγκών της ανώτατης εκπαίδευσης, μέσα από την προκήρυξη θέσεων μόνιμης, σταθερής, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η εξεταστική των σπουδαστών και να προχωρήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία των εξαμήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου