Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ SPRIDER STORESΗ επιχείρηση SPRIDER στα πλαίσια της ¨ανταγωνιστικότητας¨ και της ¨επιχειρηματικότητας¨ θεωρούσε τους εργαζόμενους ¨εργατικό κόστος¨ το οποίο έπρεπε να ¨μειωθεί¨ για να αυξηθεί παραπέρα η κερδοφορία της. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η εργοδοσία στα SPRIDER πανελλαδικά  απασχολούσε εργαζόμενους ωρομίσθιους, που βεβαίως δούλευαν 8 με 10 ώρες την ημέρα, ξένους εργάτες από το Πακιστάν ανασφάλιστους, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Το 2011 έστησε και ένα σωματείο με το οποίο υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών 17% και ταυτόχρονα έκλεινε καταστήματα πετώντας στην ανεργία πάνω από 600 εργαζόμενους.
Σήμερα η επιχείρηση SPRIDER έχοντας πανελλαδικά απλήρωτους τους εργαζόμενους περίπου 4 μήνες (μέσος όρος μισθών στα SPRIDER είναι τα 250 ευρώ, η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι 4ωροι) προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της μέχρι να εκδικαστεί η νέα αίτηση που έχει κάνει η εταιρεία για την υπαγωγή της στον πτωχευτικό νόμο( Άρθρο 99).
Συνάδελφοι είναι αναγκαίο να βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Η “ανταγωνιστικότητα”, η ανάπτυξη και κερδοφορία των επιχειρήσεων βασίζεται στην δική μας εξαθλίωση.
Είναι εκατοντάδες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα  όπου οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι  από 2 έως 5 μήνες, κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που η εργοδοσία επιβάλει αλλεπάλληλες και αυθαίρετες μειώσεις μισθών είτε με


 ατομικές συμβάσεις εργασίας εκβιάζοντας την υπογραφή των εργαζομένων, είτε μονομερώς από την εργοδοσία.
Ακόμα αρκετές επιχειρήσεις και στη πόλη μας έχουν επιβάλλει 4ημερη εργασία, άλλες χρωστούν αρκετούς μήνες δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών, μερικές πληρώνουν ανά εβδομάδα ή ανά δεύτερη 100-150€ οφείλοντας μήνες ή επιχειρήσεις που πληρώνουν άθλιους μισθούς έχοντας τους εργαζόμενους σε συνθήκες τρομοκρατίας, χωρίς να τους επιτρέπουν διάλειμμα.
Αντικειμενικά, όσες θυσίες και να υποστούμε εμείς οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την συγκέντρωση του εμπορικού κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια, δηλαδή συγχώνευση επιχειρήσεων, εξαγορά μικρότερων επιχειρήσεων από μεγαλύτερες, πτωχεύσεις επιχειρήσεων.
Η περίπτωση της SPRIDER δεν αποτελεί ¨επιχειρηματική αστοχία¨ γιατί έτσι και αλλιώς πτωχεύει η επιχείρηση όχι ο επιχειρηματίας, ο οποίος ενδέχεται και τα κέρδη που έχει αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από την σκληρή δουλειά των εργαζομένων, να τα επενδύσει σε κάποια άλλη επιχείρηση, με άλλους εργαζόμενους που θα τους απαιτήσει ίσως και εθελοντική εργασία χωρίς μισθό.
Όλα τα παραπάνω, από την κυβέρνηση και την μεγαλοεργοδοσία ονομάζονται ¨ανάπτυξη¨, η οποία πατάει στην μαζική καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων δηλ. την ανεργία, την απλήρωτη εργασία και την εξαθλίωση των εργαζομένων.
Πολλοί εργαζόμενοι μαζί και οι εργαζόμενοι των SPRIDER θυσίασαν οικειοθελώς τα δικαιώματα τους, μισθούς, επιδόματα, απλήρωτη δουλειά κλπ., με την αυταπάτη, την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα βοηθούσαν την επιχείρηση και οι ίδιοι ίσως να μην έχαναν τη δουλειά τους. Πουθενά όπου έγινε αυτό δε σώθηκαν οι επιχειρήσεις. Παντού έκλεισαν. Μόνο οι επιχειρηματίες έχασαν λιγότερα από τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι σε αυτές της επιχειρήσεις έχασαν περισσότερα ακόμα και από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που από την αρχή είπαν όχι και απαίτησαν τα δικαιώματά τους.
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ενημέρωναν τους εργαζόμενους, μήνες τώρα για τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση, Για τη στάση του εργοδοτικού σωματείου και τις υπογραφές από μέρους τους για τις μειώσεις στους μισθούς (πάγια τακτική του εργοδοτικού συνδικαλισμού και στην Ομοσπονδία από ΠΑΣΚΕ,ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση). Από την πρώτη στιγμή το σωματείο στήριξε τους εργαζόμενους κατευθύνοντάς τους για τις κινήσεις στις οποίες έπρεπε να προβούν. Η διοίκηση του σωματείου με το σύνολο των εργαζομένων έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση εργασίας. Τους ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας και όλες οι ¨αρμόδιες αρχές¨ μπορούν να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα αποθέματα της εταιρείας προς όφελος του εργοδότη, αλλά με κανένα τρόπο δεν θα διασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γιατί το Υπουργείο Εργασίας και το κάθε Υπουργείο υλοποιεί την κυβερνητική αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, ως εκ τούτου και οι νόμοι προστατεύουν αυτούς αφήνοντας στην «τύχη τους» τους εργαζόμενους.
 Καλούμε τους εργαζόμενους που δεν είναι γραμμένοι στο σωματείο, να συσπειρωθούν στο σωματείο ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους σε άλλες πόλεις όπως Βέροια, Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Αττική κλπ που μέσα από τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία αγωνίζονται και διεκδικούν να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους, να πάρουν όλοι επίδομα ανεργίας, να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη. Τους καλούμε όλοι μαζί με το σωματείο να προχωρήσουν σε περιφρούρηση των εμπορευμάτων του καταστήματος για να μην τα αρπάξει η εργοδοσία.
Τα δικαιώματα μας ως εργαζόμενοι τα διασφαλίζουν οι αγώνες μας και η συλλογική μας δράση με το σωματείο μας, δηλαδή κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να πιέσουμε τον εργοδότη, σαν μια γροθιά, να αποδώσει αυτά που  χρωστάει.
Διεκδικούμε την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Επίδομα ανεργίας για όλους τους εργαζόμενους στα SPRIDER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου