Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ «Οχι» στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή


Να μην ιδιωτικοποιηθεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ζητά το ΚΚΕ με παρέμβασή του στη Βουλή. Στη σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του Κόμματος Ν. Μωραΐτης και Δ. Μανωλάκου σημειώνονται τα εξής:
«Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκεται ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου και γενικά ο λαός της βορειοδυτικής Ελλάδας, μετά την ανακοίνωση, για πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Είναι έγκλημα για μια παραγωγική μονάδα που χαρακτηριζόταν από κυβερνητικά στελέχη ως η "ναυαρχίδα" στον κτηνοτροφικό τομέα, όπου οι εισαγωγές ζωοκομικών ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 2 δισ. ευρώ.
Ηδη οι αγροτοκτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι και ο λαός της Ηπείρου βρίσκονται σε καθημερινές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις κάθε μορφής, για να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση και μετεξέλιξη της βιομηχανίας σε επιχείρηση σκληρής εκμετάλλευσης μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, εργαζομένων, λαϊκής κατανάλωσης με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους του ιδιώτη.
Η ΔΩΔΩΝΗ με τον κρατικοσυνεταιριστικό χαρακτήρα, που έχει, θεωρείται στήριγμα των κτηνοτρόφων, λειτουργεί σαν στάθμη αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμών γάλακτος όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή αλλά για όλη την Ελλάδα και δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης στους καταναλωτές, για την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.Δεδομένου ότι η ΔΩΔΩΝΗ είναι δημιούργημα των ίδιων των κτηνοτρόφων, και η κρατική ΑΤΕ για χρόνια εκμεταλλεύτηκε τον ιδρώτα τους, είναι λογικό και δίκαιο το αίτημά τους για να μη ιδιωτικοποιηθεί και να παραμείνει δημόσια.
Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε τις άμεσες και οδυνηρές επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, ό,τι δηλαδή συμβαίνει και με τις άλλες ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες, που αποτελούν καρτέλ.
Δεν θα παραλαμβάνουν το γάλα των μικρών παραγωγών και των απομακρυσμένων χωριών. Οι τιμές γάλακτος παραγωγού θα μειωθούν σημαντικά. Η εξόφληση του γάλακτος δε θα γίνεται κανονικά αλλά μετά από 6-8 μήνες και περισσότερο. Η ποιότητα των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων θα υπονομευθεί, αφού μπορούν να χρησιμοποιούν υποπροϊόντα, υποκατάστατα και σκόνες γάλακτος. Οι μορφές απασχόλησης θα γίνουν πιο ελαστικές. Με την ιδιωτικοποίηση θα έχουμε ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων, αύξηση της ανεργίας και αποδυνάμωση της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας. Η σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης με τις οδηγίες της ΕΕ, της τρόικας και του ΔΝΤ δίνει βορά στο μεγάλο κεφάλαιο τα πάντα, ενάντια στα συμφέροντα του λαού και της χώρας.
Η πολιτική αυτή είναι αναποτελεσματική και σε βάρος της ύπαρξης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και της ντόπιας παραγωγής. Λύση για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας είναι η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας στην κατεύθυνση ικανοποίησης των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, δημιουργώντας παραγωγικούς συνεταιρισμούς που με την ουσιαστική στήριξη του κρατικού τομέα θα παράγονται καλά, ποιοτικά, ασφαλή και φτηνά εγχώρια τρόφιμα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός αν σκοπεύουν μπρος στη λαϊκή κατακραυγή να ανακαλέσουν την πώληση - χάρισμα της ΔΩΔΩΝΗΣ που αποτελεί λαϊκό πλούτο της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου