Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Εργασιακός Μεσαίωνας

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Επιβάλλουν πολύχρονο εργασιακό Μεσαίωνα
 
Σε αγαστή συνεργασία και με τεράστιες προπαγανδιστικές δόσεις συμπαιγνίας σε βάρος του λαού, κυβέρνηση και τρόικα οριστικοποιούν σήμερα το νέο εργασιακό Μεσαίωνα καθώς στις 10 π.μ. θα γίνει συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή και του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση.
Το νέο σκληρό πακέτο για τα εργασιακά εξειδικεύει τις προβλέψεις του 2ου μνημονίου, εξασφαλίζοντας για το μεγάλο κεφάλαιο τις συνθήκες της πιο άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που γνώρισαν οι εργαζόμενοι τις τελευταίες δεκαετίες. Οι δήθεν διαφωνίες και τα περί «ηρωικής» διαπραγμάτευσης της συγκυβέρνησης είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για να τους αποπροσανατολίσουν και να τους καθηλώσουν σε αναμονή, μπροστά και στην απεργία της ερχόμενης Πέμπτης.
Καταργείται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Σύμφωνα με το παράρτημα που περιέχεται σε σχετικό κείμενο το οποίο απεστάλη από την τρόικα στους επικεφαλής των ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα το προηγούμενο Σάββατο, για τον κατώτερο μισθό και την ΕΓΣΣΕ ορίζεται:
«Η κυβέρνηση θα καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για να προσαρμόσει τον κατώτατο μισθό στην 


Ελλάδα. Με βάση το νέο πλαίσιο, ο βασικός κατώτατος μισθός, το επίδομα ωρίμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα που καθορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση θα αντικατασταθούν από έναν ελάχιστο μισθό που θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και ανεξάρτητους ειδικούς. Αυτό το σύστημα που θα αρχίσει να ισχύει το Μάρτιο του 2013, θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο νόμιμο ελάχιστο μισθό ως νομικά δεσμευτικό κατώτατο μισθολογικό όριο και οι συντελεστές ωρίμανσης και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν σταδιακά, με το πρώτο βήμα να γίνεται από τα τέλη Μαρτίου 2013». Επιπλέον: «Το τρέχον πάγωμα του βασικού κατώτατου μισθού θα παραμείνει ως έχει κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος, και στη συνέχεια, για οποιαδήποτε ρύθμιση θα λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές συνθήκες, ιδίως το επίπεδο της ανεργίας». Δηλαδή, τα 586 ευρώ θα παραμείνουν όχι μόνο όσο ισχύει το Πρόγραμμα αλλά και για πολλά χρόνια μετά, σε εξάρτηση από το ποσοστό της ανεργίας.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας ήδη έχει ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής θέτοντας ως ημερομηνία εφαρμογής του νέου πλαισίου τον Απρίλη του 2013.
Γίνεται φανερό ότι αυτό το νέο πλαίσιο, μετά τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% και 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών, που επιβλήθηκε με την ΠΥΣ τον περασμένο Φλεβάρη, σηματοδοτεί το γκρέμισμα ολόκληρης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Από τον Απρίλη του επόμενου έτους, οι επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους που αμείβονται με βάση την ΕΓΣΣΕ, υποχρεούνται να καταβάλλουν μόνο τον «ελάχιστο μισθό» των 586 ευρώ μεικτά. Δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν ούτε τις τριετίες, ούτε το επίδομα γάμου, ούτε τις άδειες, ούτε ό,τι άλλο προβλέπεται στην ΕΓΣΣΕ. Ετσι, ένας εργαζόμενος μετά και από 10 χρόνια δουλειάς, έγγαμος, θα λαμβάνει 586 ευρώ μεικτά (καθαρά περίπου 490 ευρώ) αντί για 1.036 ευρώ μεικτά που προέβλεπε η Εθνική Σύμβαση, και αυτό θα είναι και το ποσό με το οποίο θα ασφαλίζεται για σύνταξη. Αυτόματα, με τον τρόπο αυτό, το εργατικό εισόδημα για ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων και μάλιστα αυτών που μέχρι τώρα αμείβονταν έτσι και αλλιώς με πενιχρές αμοιβές, στην κυριολεξία καταβαραθρώνεται κάτω και από το όριο της φτώχειας.
Επιπλέον, η ανατροπή στην ΕΓΣΣΕ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που αμείβονταν με αυτή. Ερχεται και «δένει» και με τις ανατροπές που έγιναν στις κλαδικές συμβάσεις και τη γνωστή μετενέργεια τον περασμένο Φλεβάρη, με τις οποίες ορίστηκε ότι οι κλαδικές συμβάσεις που είχαν συναφθεί λήγουν το Φλεβάρη του 2013 και μετά επέρχονται οι αλλαγές που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ετσι, από τον Απρίλη του 2013, αντιμέτωποι με τη νέα κατάσταση και τα δεδομένα που επιβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ έρχονται όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα. Πάνω από το κεφάλι της συντριπτικής πλειοψηφίας της εργατικής τάξης της χώρας μας θα επικρέμεται η «δαμόκλειος σπάθη» όχι απλά της ΕΓΣΣΕ, αλλά του ελάχιστου μισθού των 586 ευρώ μεικτά. Με αυτό το όπλο στα χέρια οι εργοδότες θα απειλούν τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και θα απαιτούν την υπογραφή ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων.
Μείωση κατά 50% στην αποζημίωση λόγω απόλυσης
Παράλληλα, κυβέρνηση και τρόικα δίνουν νέα ώθηση στο τσουνάμι των απολύσεων και της φθηνής αντικατάστασης ή ανακύκλωσης εργατικού δυναμικού με τη δεύτερη μέσα σε δύο χρόνια μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης. Το ύψος της μείωσης φθάνει το 50% και επέρχεται μέσω και της μείωσης του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) που ίσχυε με βάση το νόμο 3863/2010 στους 3 μήνες (μάξιμουμ), αλλά και του ποσού της αποζημίωσης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μισθούς των τακτικών αποδοχών. Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει συμπληρώσει τα 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη και άρα έχει «κατοχυρώσει» τους 12 μισθούς ως αποζημίωση με βάση τα σημερινά ισχύοντα, για τα επιπλέον χρόνια θα δίνεται κάποιο επιπλέον ποσό, το οποίο όμως δε θα μπορεί να ξεπερνά τους 6 κατώτερους μισθούς, δηλαδή περίπου το ποσό των 3.000 ευρώ. Η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει και την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης που δίνεται όταν ο εργαζόμενος έχοντας συμπληρώσει τα 15 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη, συνταξιοδοτείται και το ύψος της αποζημίωσης σήμερα αναλογεί στο 40% έως 50% του ποσού της αποζημίωσης λόγω απόλυσης.
Εργάτες - λάστιχο
Η επίθεση κλιμακώνεται με την παραπέρα ενίσχυση της ελαστικότητας στο χρόνο εργασίας, ο οποίος υποτάσσεται - και μαζί και ο εργαζόμενος - στις αξιώσεις των επιχειρήσεων. Στο κείμενο ορίζεται ρητά: «Για να ενισχύσουμε την ελαστικότητα της εργασίας, μέσα στα πλαίσια της εργασίας εβδομαδιαίως, επιτρέποντας μια συμβατική (ή αμοιβαία συμφωνημένη) βάση: 1) συμφωνίες σχετικά με τις ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο έξω από τα αναφερόμενα στις συλλογικές συμβάσεις, 2) επιμήκυνση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 μέρες τη βδομάδα σε όλους τους εργασιακούς τομείς, 3) θέτοντας πάλι το ελάχιστο όριο ξεκούρασης ημερησίως σε 11 ώρες, 4) η συνεχής 15νθήμερη άδεια να μπορεί να παρθεί οποιαδήποτε στιγμή όλο το χρόνο σε εποχιακά επαγγέλματα».
Καταρχήν ομολογείται ότι ο χρόνος εργασίας του εργαζόμενου μπορεί να καθοριστεί παρά και ενάντια στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δηλαδή, ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει ό,τι θέλει, χωρίς κανένα νομικό περιορισμό. Ο ημερήσιος χρόνος εργασίας μπορεί να φτάσει μέχρι και 13 ώρες αφού ο μόνος περιορισμός είναι οι 11 ώρες ξεκούρασης ανάμεσα σε δύο βάρδιες. Το 8ωρο - 5νθήμερο - 40ωρο καταργείται και όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να κατανέμουν το χρόνο εργασίας μέσα στις 6 μέρες της εβδομάδας όπως τους συμφέρει, χωρίς βέβαια να πληρώνουν ούτε υπερωριακή αποζημίωση, όταν ξεπερνούν το 8ωρο. Εμπόδια μπαίνουν και στην καλοκαιρινή άδεια στα εποχικά επαγγέλματα σπάζοντας κάθε οικογενειακό προγραμματισμό. Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας αυξάνει κατακόρυφα το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καταπονεί τον οργανισμό τους και ταυτόχρονα διαλύει την κοινωνική και οικογενειακή ζωή τους.
Μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβρη αναμένεται νέα νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ύστερα από την απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές τους για ΟΕΚ και ΟΕΕ. Συνολικά το ύψος των απαλλαγών θα ανέλθει στα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως. Στα πλαίσια αυτά θα απαλλάξουν τους εργοδότες και από «γραφειοκρατικούς», όπως τους λένε, περιορισμούς, όπως υποβολή εκ των προτέρων στο ΣΕΠΕ των ωραρίων εργασίας και προέγκρισης για τις υπερωρίες. Στην πραγματικότητα, βγάζουν από τη μέση και τους πιο απλούς τυπικούς περιορισμούς στην ασυδοσία των επιχειρήσεων, δημιουργώντας συνθήκες πραγματικής εργασιακής ζούγκλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου