Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Το δέκατο πολιτικό βαρόμετρο του Red Star.Στο 41,9 % ο δικομματισμός.Στο 8,3% μειώνεται η διαφορά Ν.Δ-ΠΑ.ΣΟ.Κ.Τρίτο κόμμα το Κ.Κ.Ε, ανεβαίνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α , πέφτει η ΔΗ.ΑΡΙ.Και ένα σχόλιο για τα γκάλοπ-αυταπάτης στο ίντερνετ.


ΠΗΓΗ kke4ever
Αυτό είναι το δέκατο βαρόμετρο στην σειρά που ανεβάζω και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Υποθέτουμε όλοι πως θα είναι στις 6 Μάη ή στις 13 Μάη, αλλά ας αφήσουμε ανοιχτό και το ενδεχόμενο αναβολής τους. Μένουν 5 ή 6 βδομάδες περίπου για να φτάσουμε στην ημέρα των πιο κρίσιμων εκλογών του 21 ου αιώνα για την Ελλάδα…

Και ενώ πριν κάτι μήνες , μιλάγαμε για μια τεράστια αποχή ,τα δεδομένα αλλάζουν και ο κόσμος φαίνεται θα πάει στις κάλπες παρά την δυσαρέσκεια του. Τους τελευταίους μήνες φαίνεται να αυξάνεται η διάθεση για συμμετοχή.

Η αποχή  αγγίζει  το 32 %  ενώ το άθροισμα λευκών και άκυρων είναι πάλι κοντά στο  3 %.Το εκλογικό σώμα που θα ψηφίσει έγκυρα κάποιο κόμμα το υπολογίζω στους 6.500.000 περίπου όπως άλλωστε και πριν 2 εβδομάδες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ

Η Ν.Δ  είχε καταγράψει μια σημαντική πτώση δυνάμεων εξαιτίας της δημιουργίας του νέου κόμματος του Πάνου Καμμένου. Αν και πλέον δεν έχει προβλήματα ούτε με το ΛΑ.Ο.Σ. ούτε με την Δημοκρατική Συμμαχία η αυτοδυναμία δεν είναι εφικτή. Όσο προχωράμε προς την μέρα της κάλπης οι πιέσεις προς τα συγγενικά κόμματα της δεξιάς θα συνεχιστούν με το επιχείρημα της χαμένης ψήφου. Όμως όσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ  βρίσκεται μακριά στην δεύτερη θέση και ο κόσμος της δεξιάς κατανοεί πως το 36 -38% που θέλει η Ν.Δ για αυτοδυναμία είναι ανέφικτο η πόλωση δεν είναι εύκολη υπόθεση.Η μεγάλη αδυναμία της Ν.Δ στην Αττική (τραγικά ποσοστά και στην Α΄Αθήνας και στην Β΄Αθηνών) αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα (ενδεικτικά αναφέρω Θεσσαλονίκη,Πάτρα.Ηράκλειο,Πάτρα) δείχνουν ανέφικτη όχι μόνο την αδυναμία αλλά και ένα ποσοστό παρόμοιο με το 2009.Σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο η Ν.Δ χάνει ακόμα μερικές χιλιάδες ψήφους προς τους Αν.Έλληνες. Με +- 2 % στατιστικό 

σφάλμα κινείται από 23,1 % ως 27,1 %.Είναι νέο αρνητικό ρεκόρ της, αλλά τολμώ να προβλέψω πως από εδώ και πέρα θα σταθεροποιηθεί σε αυτά τα ποσοστά και δεν θα πέσει άλλο (εκτός απροόπτων ασφαλώς)

Η Νέα Δημοκρατία μπροστά με το ασθενικό 25,1 % ως μέσο όρο και 1.630.000 ψήφους.
 (-0,7 % από τις 16/3/2012)
Εύρος ποσοστών 23,1-27,1 %

  Το ΠΑ.ΣΟ.Κ  έχει αυξήσει την συσπείρωση του περίπου στο 35 %. Από εκεί και πέρα συνεχίζει να έχει τις γνωστές απώλειες προς τα αριστερά του αλλά προς τα δεξιά του. Η Κοινωνική Συμφωνία
Κατσέλη-Καστανίδη δεν είναι πρόβλημα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ  καθώς κινείται σε ποσοστά κάτω του 2 %.Ανάσα παίρνει με την επιστροφή πολλών οπαδών του που είχαν μετακομίσει δημοσκοπικά και προσωρινά στην Δημοκρατική Αριστερά. Επίσης πολίτες που είχαν απομακρυνθεί από το λεγόμενο Κίνημα εξαιτίας του ΓΑΠ και σκεφτόντουσαν την αποχή τώρα δυστυχώς για εμάς σκοπεύουν να ψηφίσουν τον Βενιζέλο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ  καταφέρνει να ξεπεράσει τον στόχο του 1.000.000 ψήφων. Πρώτο κόμμα δεν θα γίνει ,ενώ αρχίζει να απομακρύνεται και από το τρίτο Κ.Κ.Ε. με τα ως τώρα δεδομένα. Στην Αττική πάντως όπως και η Ν.Δ έχει χαμηλά ποσοστά που δεν του εξασφαλίζουν την δεύτερη θέση (από το Κ.Κ.Ε). Έχει ανοδική τάση για την ώρα, αλλά ως την κάλπη ενδέχεται να δούμε διακυμάνσεις και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Απέχει από τη Ν.Δ. 8,3 % (μέση τιμή ) .Σε αυτό το βαρόμετρο έχω αυξήσει προσωρινά το περιθώριο σφάλματος στο +- 1,7 %

Το  ΠΑ.ΣΟ.Κ  είναι στην δεύτερη θέση με 16,8 % και  1.090.000 ψήφους (+1,7 % από 16/2/2012) 
Εύρος ποσοστών 15,1-18,5 %

 Για το Κ.Κ.Ε. τα πράγματα δεν δείχνουν ενθαρρυντικά αν πιστέψουμε το τελευταίο κύμα των γκάλοπ. Φυσικά δεν είναι ούτε η πρώτη ,ούτε θα είναι η τελευταία φορά που οι εταιρίες δημοσκοπήσεων ρίχνουν το Κ.Κ.Ε. Αυτό που δεν μπορούν πλέον να κρύψουν είναι αυτό που εδώ και καιρό λέω στα πολιτικά μου βαρόμετρα. Ποτέ το Κ.Κ.Ε από τις περιφερειακές εκλογές και μετά δεν έχασε την τρίτη θέση από κάποιο άλλο κόμμα .Με διάφορες αλχημείες η ΔΗ.ΑΡΙ.  παρουσιαζόταν με εξωφρενικά ποσοστά. Το κόλπο είναι απλό και όσοι έχουν δουλέψει ως απλοί ερευνητές ή  ως επόπτες σε εταιρίες γκάλοπ το ξέρουν. Πίεσε τον αναποφάσιστο όσο μπορείς και καθοδήγησε τον έμμεσα στο να δώσει μια απάντηση χαλαρή. Αυτή η απάντηση υπό πίεση θα φουσκώσει τα ποσοστά αυτού του light κόμματος (βλέπε Δημοκρατική Αριστερά). Π.χ. Ψηφοφόρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ του 2009.Στο ερώτημα τι θα ψηφίζατε αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές, απαντά δεν ξέρω. Επιμένει ο ερευνητής :Μα δεν υπάρχει κάποιο κόμμα που θα μπορούσατε να ψηφίσετε ; Αυτός το καλοσκέφτεται και λέει απογοητευμένος είμαι ,αλά ξέρω γω ίσως να ψήφιζα τον Κουβέλη. Μια χαρά εκμαιεύουν τις απαντήσεις όταν θέλουν ερευνητές και επόπτες που επεμβαίνουν (διακριτικά) πιέζοντας προς την θεμιτή απάντηση.
Γυρνάμε στο Κ.Κ.Ε τώρα. Αν κάτι έχει αλλάξει σε σχέση με την περασμένη μέτρηση είναι μια περιορισμένη μετακίνηση δεξιών ψηφοφόρων της ΝΔ του 2009 ,που είχαν επιλέξει το Κ.Κ.Ε ως αντιμνημονιακή ψήφο διαμαρτυρίας και τώρα το γυρνάνε στον Καμμένο. Επίσης μια μικρή υποχώρηση στην δημοτικότητας της Αλέκας Παπαρήγα μετά από πολύ καιρό. Τέλος το Κ.Κ.Ε δεν δείχνει να ωφελείται από την πτώση της ΔΗ.ΑΡΙ όσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κάτι που είναι απολύτως λογικό. Η γνώμη μου είναι πως η δυνατότητα του Κ.Κ.Ε να κάνει μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη (ίσως το μόνο κόμμα που θα κάνει ανοιχτές μαζικές συγκεντρώσεις)  θα συσπειρώσει τους οπαδούς του και κυρίως αυτούς που ψήφισαν για πρώτη φορά στις Περιφερειακές Εκλογές υποψήφιο που στήριζε το Κ.Κ.Ε. Η ύπαρξη πολλών κομμάτων διαμαρτυρίας όμως θα δυσκολέψει το Κ.Κ.Ε. αν δεν δώσει βαρύτητα και στον επικοινωνιακό τομέα. Έτσι όπως και σε προηγούμενες αναμετρήσεις Ευρωεκλογών το Κ.Κ.Ε δεν κατάφερε να πιάσει τους ανώτερους εκλογικούς στόχους λόγω διασποράς ψήφων σε διάφορα σχήματα της αριστεράς και όχι μόνο για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος για το κόμμα του Περισσού.

Σε αυτή την εκτίμηση ψήφου λόγω αύξησης της αβεβαιότητας ψήφου έχω αυξήσει κατά 0,2 % τα όρια του στατιστικού λάθους για το Κ.Κ.Ε στο +-1,3 % (προσωρινά)


Παραμένει τρίτο κόμμα το Κ.Κ.Ε με μέσο ποσοστό 12,8 % και  835.000 ψήφους  (- 0,3 % από τις 16/3/2012) 
Εύρος ποσοστών 11,5-14,1 %

Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α υπάρχει επίσης η τάση από κάποιες δημοσκοπήσεις να υποτιμούν την απήχηση του (μιλάω για το τελευταίο κύμα γκάλοπ). Τα επιμέρους στοιχεία όμως ,καθώς και οι μετρήσεις σε τοπικό επίπεδο δείχνουν την μέση τιμή του πάνω από το 10 % και μάλιστα αυξημένη κατά 0,2 % σε σχέση με το περασμένο βαρόμετρο μου. Υπάρχει ένας μικρός επαναπατρισμός από την ΔΗ.ΑΡΙ. ενώ εξακολουθεί να έχει σημαντικές μετακινήσεις από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.Η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα αν και κάτω από τον Φώτη Κουβέλη και τον Γιάννη Δημαρά. Λειτουργεί ως κόμμα υποδοχής διαμαρτυρόμενων ψηφοφόρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ και ελκύει πάντα σημαντικές μερίδες νεολαίας. Σε αντίθεση με το Κ.Κ.Ε όμως έχει το μειονέκτημα ότι όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα των εκλογών συνήθως αδυνατεί να συσπειρώσει περισσότερο κόσμο. Μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις δεν κάνει και κατά κοινή ομολογία οι προεκλογικές του καμπάνιες στην τηλεόραση, ραδιόφωνο και αλλού (αφίσες κλπ) δεν αποδίδουν , στο βαθμό που επηρεάζουν κάποιους πολίτες. Ως κόμμα διαμαρτυρίας και ως συμμαχικό σχήμα μειονεκτεί όσο δεν συγκεκριμενοποιεί την πολιτική του πρόταση και όσο αφήνει ανοιχτά μέτωπα με συνιστώσες του. Αν ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα μπορεί να ευελπιστεί στην ψήφο της τελευταίας στιγμής πολιτών που είναι αναποφάσιστοι ή αποφασισμένοι να  απέχουν .Προς το παρόν και για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α αυξάνω κατά 0,2 % το περιθώριο στατιστικού λάθους από το 1,0 στο 1,2 %(+-) και στην επόμενη μέτρηση θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση.


Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι στην τέταρτη θέση με μέσο ποσοστό 10,5 % και  685.000 ψήφους.
( + 0,2 % από 16/3/2012)
 Εύρος ποσοστών 9,3-11,7  %


Για την Δημοκρατική Αριστερά έγραψα δυο λόγια πιο πάνω. Δείχνει να ξεφουσκώνει και να έχει πτωτική τάση. Εγώ ποτέ δεν έδωσα μέση τιμή της διψήφια ,αλλά τι να κάνουμε υπάρχουν τόσοι άλλοι καλοθελητές διαμορφωτές κοινής γνώμης που κόντεψαν να μας πείσουν πως μπορεί να φτάσει ακόμα και  στην πρώτη θέση. Πάντως η ΔΗ.ΑΡΙ. παραμένει ισχυρή στην Αττική και είναι δημοσκοπικά κοντά σε ΠΑ.ΣΟ.Κ και Κ.Κ.Ε. Μένει να δούμε πόσο θα αντέξει σε αυτή την κούρσα των 40-45 ημερών.

  Στο +-1,2 παραμένει το περιθώριο σφάλματος.

Πέμπτο κόμμα  η Δημοκρατική Αριστερά με μέσο ποσοστό 8,5 % και  555.000 ψήφους.
( - 1,2 % καμιά μεταβολή σε σχέση με  τις 16/3/2012) 
Εύρος ποσοστών 7,3-9,7  %


 Η δεύτερη μέτρηση του κόμματος του Πάνου Καμμέου επιβεβαιώνει την πρώτη. Μπαίνει δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ,αποσπά μερίδιο ψήφων από το κομμάτι των ως τώρα αναποφάσιστων και ασφαλώς από τη Ν.Δ. Στριμώχνει επικίνδυνα τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό σε ποσοστά κοντά στο 3 % και κόβει ψήφους από την Χρυσή Αυγή. Θα αποτελέσει το μπαλαντέρ για τις μετεκλογικές εξελίξεις αν καταφέρει να διατηρήσει αυτή την δυναμική. Κινείται ανάμεσα στο 5,2 % και το  7,4 % με πιο μέση τιμή το 6,3 % και τάση να προσεγγίζει την ανώτερη τιμή .Το στατιστικό σφάλμα πέφτει στο +-1,1 %.

Έκτο κόμμα  οι Ανεξάρτητοι Έλληνες  με μέσο ποσοστό 6,3 % και  410.000 ψήφους. 
( +1,1 %   σε σχέση με  τις 16/3/2012) 
Εύρος ποσοστών 5,2-7,4  %


Κατηφόρα για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Που θα σταματήσει κανείς δεν ξέρει. Για την ώρα μπαίνει στην βουλή αλλά θα έχει λιγότερους βουλευτές από το 2009. Δύσκολες ώρες για ο κόμμα Καρατζαφέρη από την ώρα που κυβέρνησε. Το είχα τονίσει και παλαιότερα ότι ο λαός θα τιμωρήσει τις κωλοτούμπες αυτού του κόμματος. Ο Καρατζαφέρης από δημοτικότητες που ξεπερνούσαν το 30 % φλερτάρει με μονοψήφια νούμερα και την τελευταία θέση παλεύοντας με τη Ντόρα.Με +- 0,6 % ο μέσος όρος για το ΛΑ.Ο.Σ είναι το 3,5 %.


Στην έβδομη θέση  ο ΛΑ.Ο.Σ με 3,5 % με 230.000 ψήφους. (- 0,4 % σε σχέση με τις 16/3/2012)
Εύρος ποσοστών 2,9- 4,1 %

   Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν στις περασμένες ευρωκλογές το προνόμιο να είναι το κόμμα διαμαρτυρίας που συμπαθούσε πολύς κόσμος. Είχαν αποκτήσει φωνή μέσα στα τηλεοπτικά πάνελ και τα δελτία ειδήσεων.Η μόδα τους πέρασε η μπογιά της Οικολογίας και της πράσινης ανάπτυξης ξεβάφει (όχι ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντολογικά θέματα και προβλήματα πια) ,αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα για ένα κόμμα με προσανατολισμό την Οικολογία σε ώρες μεγάλης οικονομικής κρίσης. Έχω ξαναγράψει πως αντέχουν και δείχνουν να ελπίζουν βάσιμα ότι θα μπουν στην βουλή αυτή την φορά. Έχουν όμως μια μικρή πτωτική τάση που ίσως πρέπει να τους ανησυχεί λίγο. Με περιθώριο σφάλματος +-0,6 % έχουν μέσο ποσοστό 3,4 % πολύ κοντά στον Καρατζαφέρη (ουσιαστικά μαζί)

Οριακά όγδοο κόμμα οι Οικολόγοι Πράσινοι με μέσο ποσοστό 3,4  % και 220.000 ψήφους.(  - 0,3 % από τις 16/3/ 2012)  
Εύρος ποσοστών 2,8-4,0 %


Η Δημοκρατική Συμμαχία μετά την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου του κύριου Κούβελου εξανεμίζει τις ελπίδες της για είσοδο στην βουλή.Την πιέζει και η Ν.Δ. ,επιστρέφουν και κάποια στελέχη της εκεί και κάπως έτσι φαίνεται πως δεν μπορεί να κάνει την έκπληξη. Το κάστρο της η Κρήτη κρατά ακόμα και όσο κρατά θα ελπίζει η Ντόρα στο θαύμα.Με +- 0,5 % το στατιστικό σφάλμα ή μέση της τιμή είναι το 2,7 % με τάση όμως να πέφτει προς το 2 %.

Ένατο κόμμα η Δημοκρατική Συμμαχία με  2,7 % και 190.000 ψήφους.( -0,1 % σε σχέση με τις 16/3/2012) 
Εύρος ποσοστών 2,2-3,2 %



Η Χρυσή Αυγή μπορεί να πανηγυρίζει ότι παίρνει απίστευτα ποσοστά σε δημοσκοπήσεις παρωδία του διαδικτύου αλλά η πραγματικότητα είναι πως αν και πολλαπλασιάζει επικίνδυνα τις δυνάμεις και στην  Α΄Αθήνας είναι υπαρκτή πολιτική δύναμη δεν φαίνεται να έχει την δυναμική εισόδου στην βουλή. Παραμένει στο ίδιο ποσοστό του 2,3 %.Δεν φτάνει να έχεις φανατικούς υποστηρικτές στο ίντερνετ που αλλοιώνουν τα γκαλοπάκια των μπλογκς.(Το KKE4ever.blogpspot.com είχε αυτή την εμπειρία πριν 2 χρόνια όταν οι φασίστες της Χ.Α, μας ανάγκασαν να σταματήσουν σχετική ηλεκτρονική μας ψηφοφορία αφού δεν τηρούσαν καν τα προσχήματα πολλαπλής ψήφου από το ίδιο IP μέσα σε ελάχιστα λεπτά.


  Δέκατη η Χρυσή Αυγή με μέσο ποσοστό της το 2,3 % και 140.000 ψήφους   (το ίδιο με τις 16/3/2012)
Εύρος ποσοστών 1,8 – 2,8 %

Ο Γιάννης Δημαράς με την τεράστια θετική δημοτικότητα  βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να ψάξει συμμάχους για να μπει την βουλή. Όσο αργεί να πάρει μια απόφαση ,να κατέβει αυτόνομα ή να συνεργαστεί με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α( το σενάριο συνεργασίας με τον Καμμένο έχει αποκλειστεί από τον ίδιο) θα συνεχίσει να πέφτει. Τις δύσκολες αυτές στιγμές τις έχει περάσει στο παρελθόν και με το ΔΗ.Κ.ΚΙ. ο συμπαθέστατος Γιάννης Δημαράς και για μένα η αυτόνομη κάθοδος δεν θα προσφέρει τίποτα άλλο παρά ένα ποσοστό μάλλον κάτω και από το 2 %.

Ενδέκατο το κόμμα το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών με μέσο ποσοστό 1,8 % και 130.000 ψήφους.( - 0,4 %   σε σχέση  με τις  16/3/2012)  
Εύρος ποσοστών 1,3 - 2,3 %


 Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α θα καταγράψει μια αισθητή άνοδο σε ψήφους και ποσοστά. Υπάρχουν έρευνες που την δείχνουν κάτω από το 1 % ,κάτω και από κόμματα όπως αυτό της Δράσης ή των αποστράτων. Πιστεύω πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και διατηρεί ένα κοινό που θα την τιμήσει με την ψήφο του. Δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις 16 Μάρτη, διατηρεί μέση τιμή το 1,5 %.

 Δωδέκατη η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α  με 1,5 % και 100.000 ψήφους είναι στην δωδέκατη  θέση. (Ίδιο ποσοστό με τις 16/3/2012)
Εύρος ποσοστών 1,1 – 1,9  %



Το νέο κόμμα από τα σπλάχνα του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν φαίνεται να πείθει όπως πείθουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Πως να το κάνει άλλωστε όταν η μία εκ των προέδρων του Λούκα Κατσέλη ήταν αυτή που εφάρμοσε πιστά το πρώτο μνημόνιο ως υπουργός του ΓΑΠ. Η αντιμνημονιακή ρητορική της πάντως συγκινεί ένα μικρό κομμάτι του ΠΑ.ΣΟ.Κ και έτσι καταγράφει οριακά ένα ποσοστό πάνω από την μονάδα.
Η Κοινωνική Συμφωνία  είναι στην δέκατη τρίτη θέση με 1,2 % και 80.000 ψήφους για πρώτη φορά στο βαρόμετρο μας.
Εύρος ποσοστών 0,8 – 1,6  %

Το υπόλοιπο  3,6  % που αντιστοιχεί σε 235.000 συμπολίτες μας κατά μέσο όρο που φαίνεται ότι θα ψηφίσει μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς κανένας από τους οποίους δεν φτάνει το 1 %.
Το εύρος ποσοστών για τα λοιπά κόμματα είναι 2,6 -4,6 %

Σαν υστερόγραφο  θα ήθελα να αναφερθώ  στις μετρήσεις που κάνουν μπλογκς στο ίντερνετ. Μερικά με  πολλές χιλιάδες ψήφους διατρανώνουν ότι εμείς έχουμε τεράστιο δείγμα σε σχέση με τις εταιρίες γκάλοπ κλπ.

Να πω πως ακόμα και η χειρότερη ,η πιο μαγειρεμένη ,ψεύτικη και κάλπικη δημοσκόπηση εταιρείας που έχει άδεια από το κράτος είναι πιο σωστή από το μεγαλύτερο και καλύτερο διαδικτυακό γκάλοπ. Αν και οι λόγοι είναι προφανείς επιγραμματικά να πω πως τα δείγματα στο ίντερνετ ,δεν είναι τυχαία, δεν είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού και βέβαια δεν καταγράφουν τίποτα περισσότερο από αυτό που κάνει η… Eurovision.Δηλαδή πόσο φανατικούς οπαδούς έχει κάθε κόμμα ,ανάμεσα τον πληθυσμό που έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. Γι’αυτό ας μην πέφτουν και οι φίλοι και αναγνώστες του kke4ever.blogspot.com σε πλάνες και αυταπάτες σχετικά με αυτές τις μετρήσεις, όπως βέβαια να μην παίρνουν τοις μετρητοίς και τις υποτιθέμενες σοβαρές έρευνες κάποιων εταιρειών δημοσκοπήσεων. Και βέβαια ας εκτιμήσουν πως και η δική μου δουλειά με το πολιτικό βαρόμετρο σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε αυτές τις κακές έρευνες που κυκλοφορούν και σε άλλες που δεν κυκλοφορούν αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ για την πιστότητα τους. Αυτό δεν με σταματά από το να βελτιώνω τις μεθόδους αξιολόγησης τους και να μοιράζομαι μαζί σας για ενημερωτικούς λόγους τα λεγόμενα πολιτικά βαρόμετρα ,που ελπίζω να καταγράφουν τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων. Μακάρι να μπορούσα να κάνω δικιά μου Πανελλαδική μέτρηση, αλλά μέχρι ο γάιδαρος στο χωριό μου αρχίζει να φτύνει χρυσά νομίσματα θα πρέπει να με ανεχτείτε ως είμαι, φτωχός πλην τίμιος πολιτικά ερασιτέχνης αναλυτής.


Red Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου