Να
ενισχύσουν εκλογικά το ΚΚΕ και να δυναμώσουν το μέτωπο που θα οδηγήσει
στην εργατική λαϊκή εξουσία, η οποία, με αποδέσμευση από την ΕΕ και
κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, θα προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του
χρέους, θα προγραμματίσει την ανάπτυξη με κεντρικό και πανεθνικό
σχεδιασμό, με αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της
χώρας, με εργατικό έλεγχο και γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων
λαϊκών αναγκών. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα
Παπαρήγα, στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Ανατολικής
Μακεδονίας και της Θράκης, κατά τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε
το Σάββατο και την Κυριακή σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα και
Δράμα. «Αυτή η προοπτική δεν είναι στο αόρατο μέλλον. Οι λαοί θα
αποφασίσουν πόσο πιο κοντά θα φέρουν αυτή τη μεγάλη αλλαγή», ξεκαθάρισε η
Αλέκα Παπαρήγα. Στη διάρκεια της περιοδείας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε
σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη με θέμα την πάλη για την ισοτιμία της
γυναίκας, συναντήθηκε με τους απεργούς εργάτες της ΣΕΛΜΑΝ στην Κομοτηνή,
έδωσε συνεντεύξεις Τύπου σε Κομοτηνή και Καβάλα και μίλησε σε μεγάλες
πολιτικές συγκεντρώσεις σε Κομοτηνή (αίθουσα εκδηλώσεων Εργατικού
Κέντρου) και Δράμα (αίθουσα εκδηλώσεων Διοικητηρίου).
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Καβάλα, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:«Τα
ψέματα τέλειωσαν. Εμείς προχωράμε στην εκλογική εκστρατεία και ξέρουμε
ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε συκοφαντίες, προβοκάτσιες, βρωμιές, τα
πάντα. Οχι μόνο εμείς, αλλά και ειδικά το ΚΚΕ. Η θεωρία που αρχίζει και
την έχει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα δύο άκρα. Κοιτάξτε να δείτε:
Συνεργάζονται με το ΛΑ.Ο.Σ. αγκαλιά. Γνωστά στελέχη, ακροδεξιά και
φασίζοντα, σήμερα είναι και στην κυβέρνηση, ένας από αυτούς. Μιλάνε
σκόπιμα για τα δύο άκρα, λένε "ο φασισμός και ο κομμουνισμός είναι το
ίδιο πράγμα".
Κύριοι, δεν είναι το ίδιο. Εμείς είμαστε κομμουνιστές. Γεωγραφικά ας πάνε να βρουν πού είμαστε, μέσο, άκρο, πάνω, κάτω. Είμαστε κομμουνιστές, τι θα πει άκρα; Είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα που ποτέ δεν κρύβουμε, από το 1918, που ιδρυθήκαμε, ότι παλεύουμε κατά του καπιταλισμού και υπέρ του σοσιαλισμού. Πάντα όμως είμαστε παρόντες στα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού. Δεν υπάρχει πρόβλημα που το ΚΚΕ να μην πάρει θέση. Αυτά εμείς τα λέμε. Δεν κάνουν καμιά αποκάλυψη. Τώρα θέλουν να μας λένε "άκρα", θέλουν να μας λένε "μέσα", ας μας πουν όπως θέλουνε. Αυτά είναι γεωγραφικά. Είμαστε κομμουνιστές, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί; Δεν τους ενοχλεί το ΚΚΕ και το σφυροδρέπανο. Τους ενοχλεί ότι το ΚΚΕ και το σφυροδρέπανο έχει αντιστοιχία και στο πρόγραμμά του. Γιατί, ξέρετε, είναι της μόδας
σήμερα να χρησιμοποιείς μεγάλα λόγια, αλλά να μην αντιστοιχούν στην ουσία. Ε, αυτό λίγο τους ενοχλεί. Αν ήμαστε ένα ΚΚΕ λίγο του γλυκού νερού, θα ήμαστε το θετικό παράδειγμα στο λαό.
Λοιπόν, εμείς θα δώσουμε την εκλογική μάχη ως εξής: Βεβαίως κάνοντας διάλογο με το λαό και συζητώντας, με τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει μέρα που να μην είμαστε κοντά στους εργάτες που κινδυνεύουν με απόλυση, που εκβιάζονται από τους εργοδότες, στις λαϊκές γειτονιές που κλείνουν τα Κέντρα Υγείας, εκεί που τα σχολεία δεν έχουν πετρέλαιο, γιατί δεν έχουνε να τα τροφοδοτήσουν. Δηλαδή, θα είμαστε μέσα στα προβλήματα και θα πάμε στις εκλογές με αγώνες.
Και αν θέλετε, ως Κόμμα, η κατεύθυνση που δίνουμε στις Οργανώσεις μας, στα μέλη μας είναι: Δε θα κάνουμε μια μάχη εκλογική απλά για ψήφους, που είναι απαραίτητη η ψήφος στο ΚΚΕ, δε θα αφήσουμε να περάσει αυτό το δίμηνο όπου στο όνομα μιας γενικής εκλογικής εκστρατείας ξεφύγουμε λίγο και δεν έχουμε στο νου μας ποιος υποφέρει, πού κόβεται το ρεύμα, που πρέπει να το παρεμποδίσουμε, πού μπαίνει το νέο χαράτσι στην εφορία. Γιατί δε θέλουμε αυτό το δίμηνο, κάτω από το κλίμα της προεκλογικής προπαγάνδας, να υπάρχει μια νέα επίθεση στο λαό.
Η καλύτερη προεκλογική δουλειά για το Κόμμα είναι να μη σταματήσει την προσπάθειά του, την αλληλεγγύη του και τη δράση του γι' αυτούς που υποφέρουν, και είναι πάρα πολλοί. Δεν ξέρεις πού να πρωτοπρολάβεις να βρεθείς, στο χωράφι, στο εργοστάσιο, στη γειτονιά. Ο λαός πρέπει να προετοιμαστεί, γιατί αυτή η εκλογική μάχη πρέπει να δείξει το εξής: Οτι ο λαός και δε φοβάται και δεν αυταπατάται. Εκεί θα κριθεί τι θέλει ο λαός. Θα κριθεί πόσο άφοβος είναι και πόσο ανοιχτομάτης είναι ύστερα από μια μακρόχρονη εμπειρία.
Οχι στο φόβο, όχι στις αυταπάτες. Τότε το δρόμο του θα τον βρει ο λαός. Δεν πρέπει να επιτρέψει οι εκλογές να νομιμοποιήσουν ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα ή να γίνει το μικρό πλήγμα. Το μεγάλο πλήγμα για το σύστημα είναι η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ».
«Αυτό δεν είναι κίνημα. Είναι μια προσπάθεια που κάνουν οι παραγωγοί, που έχουν περίσσευμα και κινδυνεύουν να τους σαπίσει, που δεν μπορούν να τις πουλήσουν, για να τις πουλήσουν, ώστε έστω κάτι να πάρουν για να ζημιώσουν λιγότερο. Γιατί να τους κατηγορήσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Υπάρχει και ο κόσμος που πάει να αγοράσει την πατάτα πιο φθηνά. Γιατί να τους κατηγορήσουμε;
Οταν αυτό το πράγμα το άρπαξαν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, εφοπλιστές, κατασκευαστικές εταιρείες και άρχισαν να λένε "μπράβο", εκεί είπαμε το εξής: Δεν καταργούνται οι ενδιάμεσοι μόνιμα μέσα από αυτή τη διαδικασία. Δεν μπορεί να γυρίσουμε δεκαετίες πίσω. Να φεύγει ο παραγωγός από την Κρήτη, να πουλήσει τα προϊόντα του στην Πελοπόννησο ή στη Θεσσαλονίκη.
Οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων έχουν καταργήσει τους ενδιάμεσους και παίρνουν απευθείας προϊόντα από παραγωγούς. Το καπιταλιστικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να καταργήσει και τους ενδιάμεσους και αυτή θα είναι η τάση, για να καρπωθεί ακόμη περισσότερο κέρδος. Αυτό είπαμε και ξεσηκώθηκαν να μας φάνε ότι είμαστε κατά των παραγωγών, της φθηνής πατάτας και του καταναλωτή. Νόμιζαν ότι θα μας κολλούσαν στον τοίχο.
Τέτοιες εκστρατείες όχι μόνο δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο, αλλά είναι και μια ευκαιρία, γιατί δίνουν τη δυνατότητα στο λαό, στους αγρότες να καταλάβουν την αλήθεια, ποιοι είναι απέναντί τους, εχθροί, και ποιοι είναι δίπλα τους, φίλοι και σύμμαχοι. Μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε την άποψή μας γιατί οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι μικροκαταστηματάρχες, οι μικροπαραγωγοί αγρότες έχουν συμφέρον ταυτισμένο με αυτό που εμείς λέμε εργατική - λαϊκή εξουσία και τι σημαίνει γι' αυτούς λαϊκή οικονομία.
Δίνεται η δυνατότητα να βγει στην επιφάνεια το ζήτημα του πανεθνικού σχεδιασμού παραγωγής αγροτικών προϊόντων, που θα λύσει 100% το πρόβλημα της διατροφής, χωρίς εισαγωγές και χωρίς τους γνωστούς στυγνούς ανταγωνισμούς με την εμπορία αγροτικών προϊόντων από άλλα μονοπώλια εκτός Ελλάδας, και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Μας δίνει την ευκαιρία να πούμε πώς βλέπουμε τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, αυτό που λέμε από την παραγωγή στην κατανάλωση.
Τι είπε το ΚΚΕ; Ολη αυτή η διαδικασία ούτε του παραγωγού λύνει το πρόβλημα ούτε καταργούνται οι μεσάζοντες, ούτε τελικά θα πετύχει ο ελληνικός λαός να τρώει φθηνά αγροτικά προϊόντα, σε συνδυασμό και με το συμφέρον του μικρού παραγωγού. Αυτό τους ενόχλησε, γιατί, σου λέει, βρήκαμε μια ευκαιρία να κοροϊδέψουμε τον κόσμο και έρχεται το ΚΚΕ και σκίζει αυτό το πέπλο της σύγχυσης.
Ο παραγωγός που πούλησε την πατάτα με 25 λεπτά, κέρδισε τελικά; Πόσο του κόστισε η καλλιέργεια για την παραγωγή, πόσο η μεταφορά και η συσκευασία; Ενας πολύ μεγάλος παραγωγός με πολλά στρέμματα ενδεχομένως έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Ο μικρός όμως μπορεί να το κάνει; Τι θα γίνει του χρόνου; Η εμπορία αγροτικών προϊόντων δεν μπορεί να γίνεται με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην οργάνωση του εμπορίου 300 και 400 χρόνια πίσω, όπου θα ανταλλάσσουμε προϊόντα.
Η πρόταση του ΚΚΕ λέει ότι πρέπει να δημιουργηθούν, στις συνθήκες της λαϊκής οικονομίας, σύγχρονοι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, όπου οι συνεταιρισμένοι αγρότες παραλαμβάνουν όλα τα καλλιεργητικά εφόδια, το σπόρο, τα φάρμακα, τα μηχανήματα, από το κράτος. Παράγουν σχεδιασμένα και μπορεί να σχεδιαστεί πόσες ποσότητες προϊόντων χρειαζόμαστε. Το κράτος συγκεντρώνει την παραγωγή και με κρατικό σύστημα διανομής εφοδιάζει όλα τα καταστήματα της λιανικής πώλησης.
Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης παραγωγός δεν έχει το άγχος αν παρήγαγε περισσότερα και τι θα τα κάνει, αν παρήγαγε λιγότερα και δε φτάνουν. Ο παραγωγός θα έχει ένα καλό εισόδημα, δωρεάν Παιδεία και Υγεία, όλες τις υπηρεσίες δωρεάν. Και όλος ο λαός θα προμηθεύεται φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, γιατί θα φύγει από τη μέση όχι μόνο ο μεσάζοντας, θα φύγει από τη μέση το καπιταλιστικό κέρδος, το κέρδος των πολυκαταστημάτων των καπιταλιστών και θα υπάρχει μόνο η αναπαραγωγή του προϊόντος και η αναπαραγωγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ένα ανώτερο επίπεδο.
Το ίδιο λέμε και για όλο τον πλούτο που υπάρχει στον τόπο. Ορυκτός πλούτος λαϊκή περιουσία, τα εργοστάσια, η βιομηχανία, ό,τι έχει δημιουργηθεί σε αυτόν τον τόπο θα περάσει στα χέρια του λαού, θα απαγορεύονται οι εισαγωγές σε προϊόντα που μπορούμε εμείς να παράγουμε».
«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με πολύ ορυκτό πλούτο, και μάλιστα έχει ορυκτά προϊόντα που λείπουν από πολλές χώρες της Ευρώπης. Και ο ορυκτός πλούτος σήμερα είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, και μάλιστα πολλών κλάδων της βιομηχανίας. Προσέξτε όμως: Τώρα θα πέσουν πάνω τα μονοπώλια να πάρουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ενας από τους λόγους που δέχτηκαν 100 δισ. "κούρεμα" στο χρέος είναι γιατί το αντιστάθμισμα θα είναι ο ορυκτός πλούτος, τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, ο χρυσός, κ.λπ.
Η "Eldorado Gold" πήρε το χρυσό της Θράκης και της Χαλκιδικής και προχωρά, καθώς και το Κιλκίς επίσης έχει σημαντικό ορυκτό πλούτο. Η θέση μας για τη συγκεκριμένη επένδυση είναι ξεκάθαρη. Είπαμε όχι, αν έρθει στη Βουλή θα την καταψηφίσουμε για τον εξής λόγο: Γιατί εμείς δε δεχόμαστε τον ορυκτό πλούτο της χώρας να τον πάρουν ιδιώτες, είτε είναι Ελληνες, είτε είναι ξένοι. Γιατί μια τέτοια επιχείρηση καπιταλιστική δε θα μπορέσει να συνδυάσει την προστασία του περιβάλλοντος, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και ευρύτερα και την αξιοποίηση του χρυσού για την ανάπτυξη άλλων βιομηχανικών κλάδων, θα τον αξιοποιήσει για πάρτη της.
Και για περιβαλλοντικούς λόγους και για λόγους ιδιοκτησιακούς και για λόγους αναπτυξιακούς, δεν εμπιστευόμαστε αυτή την επένδυση. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει θα είναι 300 για την κατασκευή του έργου και στη συνέχεια μέχρι 200 μόνιμες θέσεις. Δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία. Τα οφέλη, δε, που θα έρθουν από την απασχόληση δεν μπορεί να θεωρηθούν αντιστάθμισμα. Πολύ περισσότερο που οι μισθοί που θα έχουν οι εργαζόμενοι και η λειψή προστασία στη δουλειά τους δεν μπορεί να μας δελεάσουν. Δεν τους εμπιστευόμαστε ότι θα πάρουν όλα τα επιστημονικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και των εργαζομένων, γιατί θα πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των κερδών τους. Και αυτοί δεν παραιτούνται.
Εμείς βλέπουμε τον ορυκτό πλούτο σαν μέσο ανάπτυξης της βιομηχανίας. Σε συνθήκες της λαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στη βιομηχανία, με την ανάπτυξη όλων των κλάδων που σήμερα δεν είναι αναπτυγμένοι και κλάδων που κλείνουν τα εργοστάσια. Εξασφαλίζεται και το περιβάλλον και η ανάπτυξη και η προστασία των εργαζομένων, όταν στην εξουσία υπάρχει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, οι οποίοι οργανώνουν την οικονομία, όλη την παραγωγή και την κοινωνία με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι με βάση την κερδοφορία.
Κατά τη γνώμη μας ο αγώνας εδώ πρέπει να είναι και για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για το θέμα της ιδιοκτησίας του πλούτου. Λέμε, λοιπόν, έξω οι ιδιώτες από τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ο ορυκτός πλούτος ανήκει στο λαό».
«Μιλάμε για συνθήκες δουλεμπορίου. Θα είναι τραγωδία για την ανάπτυξη της περιοχής και γενικότερα της Ελλάδας. Είναι δοκιμασμένες και σε άλλες χώρες. Οχι, λέω κατηγορηματικά. Οχι μόνο δεν πρόκειται να προσφέρουν, θα κάνουν ζημιά. Οι ΕΟΖ φτιάχνονται εκεί που θέλουν να ρίξουν το μισθό, τα μεροκάματα, τις εργασιακές σχέσεις, κάτω από τον πάτο. Κυρίως πρόκειται για επενδύσεις προσωρινού χαρακτήρα, με εργασιακές σχέσεις που μετά γενικεύονται. Δεν προσφέρουν ούτε στην περιοχή που γίνονται, ούτε στη γενικότερη ανάπτυξη υπέρ του λαού.
Πρέπει να έχεις γενική πολιτική ανάπτυξης υπέρ του λαού και μετά να γίνει η περιφερειακή εξειδίκευση. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην περιφερειακή εξειδίκευση, αλλά πρώτα πρέπει να έχεις γενική πολιτική υπέρ της ανάπτυξης όλων των κλάδων, της βιομηχανίας, της αλιείας, της αγροτικής παραγωγής και του μικρού παραγωγού και μετά να πας και να δεις οι παραμεθόριες περιοχές τι ειδικά οξυμένα προβλήματα έχουν και να κάνεις εξειδίκευση και πολιτική άρσης της περιφερειακής ανισότητας. Οταν έχεις συνολικά άδικη πολιτική, δεν μπορεί να έχεις θετική πολιτική τοπικά και ιδιαίτερα μάλιστα τώρα.
Γιατί έχεις βαθιά κρίση του καπιταλισμού. Οχι μόνο στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη - που θα χειροτερεύσει -, έχεις χαμηλή ανάκαμψη στις ΗΠΑ, έχεις οξύτατο ανταγωνισμό στην περιοχή με την Τουρκία, έχεις το δρόμο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που είναι βρεγμένος με αίμα και περιμένεις μια ΕΟΖ στην Κομοτηνή ή στην Καβάλα να λύσει τα προβλήματα;».
Κύριοι, δεν είναι το ίδιο. Εμείς είμαστε κομμουνιστές. Γεωγραφικά ας πάνε να βρουν πού είμαστε, μέσο, άκρο, πάνω, κάτω. Είμαστε κομμουνιστές, τι θα πει άκρα; Είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα που ποτέ δεν κρύβουμε, από το 1918, που ιδρυθήκαμε, ότι παλεύουμε κατά του καπιταλισμού και υπέρ του σοσιαλισμού. Πάντα όμως είμαστε παρόντες στα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού. Δεν υπάρχει πρόβλημα που το ΚΚΕ να μην πάρει θέση. Αυτά εμείς τα λέμε. Δεν κάνουν καμιά αποκάλυψη. Τώρα θέλουν να μας λένε "άκρα", θέλουν να μας λένε "μέσα", ας μας πουν όπως θέλουνε. Αυτά είναι γεωγραφικά. Είμαστε κομμουνιστές, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί; Δεν τους ενοχλεί το ΚΚΕ και το σφυροδρέπανο. Τους ενοχλεί ότι το ΚΚΕ και το σφυροδρέπανο έχει αντιστοιχία και στο πρόγραμμά του. Γιατί, ξέρετε, είναι της μόδας
σήμερα να χρησιμοποιείς μεγάλα λόγια, αλλά να μην αντιστοιχούν στην ουσία. Ε, αυτό λίγο τους ενοχλεί. Αν ήμαστε ένα ΚΚΕ λίγο του γλυκού νερού, θα ήμαστε το θετικό παράδειγμα στο λαό.
Λοιπόν, εμείς θα δώσουμε την εκλογική μάχη ως εξής: Βεβαίως κάνοντας διάλογο με το λαό και συζητώντας, με τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει μέρα που να μην είμαστε κοντά στους εργάτες που κινδυνεύουν με απόλυση, που εκβιάζονται από τους εργοδότες, στις λαϊκές γειτονιές που κλείνουν τα Κέντρα Υγείας, εκεί που τα σχολεία δεν έχουν πετρέλαιο, γιατί δεν έχουνε να τα τροφοδοτήσουν. Δηλαδή, θα είμαστε μέσα στα προβλήματα και θα πάμε στις εκλογές με αγώνες.
Και αν θέλετε, ως Κόμμα, η κατεύθυνση που δίνουμε στις Οργανώσεις μας, στα μέλη μας είναι: Δε θα κάνουμε μια μάχη εκλογική απλά για ψήφους, που είναι απαραίτητη η ψήφος στο ΚΚΕ, δε θα αφήσουμε να περάσει αυτό το δίμηνο όπου στο όνομα μιας γενικής εκλογικής εκστρατείας ξεφύγουμε λίγο και δεν έχουμε στο νου μας ποιος υποφέρει, πού κόβεται το ρεύμα, που πρέπει να το παρεμποδίσουμε, πού μπαίνει το νέο χαράτσι στην εφορία. Γιατί δε θέλουμε αυτό το δίμηνο, κάτω από το κλίμα της προεκλογικής προπαγάνδας, να υπάρχει μια νέα επίθεση στο λαό.
Η καλύτερη προεκλογική δουλειά για το Κόμμα είναι να μη σταματήσει την προσπάθειά του, την αλληλεγγύη του και τη δράση του γι' αυτούς που υποφέρουν, και είναι πάρα πολλοί. Δεν ξέρεις πού να πρωτοπρολάβεις να βρεθείς, στο χωράφι, στο εργοστάσιο, στη γειτονιά. Ο λαός πρέπει να προετοιμαστεί, γιατί αυτή η εκλογική μάχη πρέπει να δείξει το εξής: Οτι ο λαός και δε φοβάται και δεν αυταπατάται. Εκεί θα κριθεί τι θέλει ο λαός. Θα κριθεί πόσο άφοβος είναι και πόσο ανοιχτομάτης είναι ύστερα από μια μακρόχρονη εμπειρία.
Οχι στο φόβο, όχι στις αυταπάτες. Τότε το δρόμο του θα τον βρει ο λαός. Δεν πρέπει να επιτρέψει οι εκλογές να νομιμοποιήσουν ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα ή να γίνει το μικρό πλήγμα. Το μεγάλο πλήγμα για το σύστημα είναι η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ».
Για το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας»
Σε ερώτηση για το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» και την επίθεση ενάντια στη θέση του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:«Αυτό δεν είναι κίνημα. Είναι μια προσπάθεια που κάνουν οι παραγωγοί, που έχουν περίσσευμα και κινδυνεύουν να τους σαπίσει, που δεν μπορούν να τις πουλήσουν, για να τις πουλήσουν, ώστε έστω κάτι να πάρουν για να ζημιώσουν λιγότερο. Γιατί να τους κατηγορήσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Υπάρχει και ο κόσμος που πάει να αγοράσει την πατάτα πιο φθηνά. Γιατί να τους κατηγορήσουμε;
Οταν αυτό το πράγμα το άρπαξαν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, εφοπλιστές, κατασκευαστικές εταιρείες και άρχισαν να λένε "μπράβο", εκεί είπαμε το εξής: Δεν καταργούνται οι ενδιάμεσοι μόνιμα μέσα από αυτή τη διαδικασία. Δεν μπορεί να γυρίσουμε δεκαετίες πίσω. Να φεύγει ο παραγωγός από την Κρήτη, να πουλήσει τα προϊόντα του στην Πελοπόννησο ή στη Θεσσαλονίκη.
Οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων έχουν καταργήσει τους ενδιάμεσους και παίρνουν απευθείας προϊόντα από παραγωγούς. Το καπιταλιστικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να καταργήσει και τους ενδιάμεσους και αυτή θα είναι η τάση, για να καρπωθεί ακόμη περισσότερο κέρδος. Αυτό είπαμε και ξεσηκώθηκαν να μας φάνε ότι είμαστε κατά των παραγωγών, της φθηνής πατάτας και του καταναλωτή. Νόμιζαν ότι θα μας κολλούσαν στον τοίχο.
Τέτοιες εκστρατείες όχι μόνο δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο, αλλά είναι και μια ευκαιρία, γιατί δίνουν τη δυνατότητα στο λαό, στους αγρότες να καταλάβουν την αλήθεια, ποιοι είναι απέναντί τους, εχθροί, και ποιοι είναι δίπλα τους, φίλοι και σύμμαχοι. Μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε την άποψή μας γιατί οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι μικροκαταστηματάρχες, οι μικροπαραγωγοί αγρότες έχουν συμφέρον ταυτισμένο με αυτό που εμείς λέμε εργατική - λαϊκή εξουσία και τι σημαίνει γι' αυτούς λαϊκή οικονομία.
Δίνεται η δυνατότητα να βγει στην επιφάνεια το ζήτημα του πανεθνικού σχεδιασμού παραγωγής αγροτικών προϊόντων, που θα λύσει 100% το πρόβλημα της διατροφής, χωρίς εισαγωγές και χωρίς τους γνωστούς στυγνούς ανταγωνισμούς με την εμπορία αγροτικών προϊόντων από άλλα μονοπώλια εκτός Ελλάδας, και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Μας δίνει την ευκαιρία να πούμε πώς βλέπουμε τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, αυτό που λέμε από την παραγωγή στην κατανάλωση.
Τι είπε το ΚΚΕ; Ολη αυτή η διαδικασία ούτε του παραγωγού λύνει το πρόβλημα ούτε καταργούνται οι μεσάζοντες, ούτε τελικά θα πετύχει ο ελληνικός λαός να τρώει φθηνά αγροτικά προϊόντα, σε συνδυασμό και με το συμφέρον του μικρού παραγωγού. Αυτό τους ενόχλησε, γιατί, σου λέει, βρήκαμε μια ευκαιρία να κοροϊδέψουμε τον κόσμο και έρχεται το ΚΚΕ και σκίζει αυτό το πέπλο της σύγχυσης.
Ο παραγωγός που πούλησε την πατάτα με 25 λεπτά, κέρδισε τελικά; Πόσο του κόστισε η καλλιέργεια για την παραγωγή, πόσο η μεταφορά και η συσκευασία; Ενας πολύ μεγάλος παραγωγός με πολλά στρέμματα ενδεχομένως έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Ο μικρός όμως μπορεί να το κάνει; Τι θα γίνει του χρόνου; Η εμπορία αγροτικών προϊόντων δεν μπορεί να γίνεται με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην οργάνωση του εμπορίου 300 και 400 χρόνια πίσω, όπου θα ανταλλάσσουμε προϊόντα.
Η πρόταση του ΚΚΕ λέει ότι πρέπει να δημιουργηθούν, στις συνθήκες της λαϊκής οικονομίας, σύγχρονοι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, όπου οι συνεταιρισμένοι αγρότες παραλαμβάνουν όλα τα καλλιεργητικά εφόδια, το σπόρο, τα φάρμακα, τα μηχανήματα, από το κράτος. Παράγουν σχεδιασμένα και μπορεί να σχεδιαστεί πόσες ποσότητες προϊόντων χρειαζόμαστε. Το κράτος συγκεντρώνει την παραγωγή και με κρατικό σύστημα διανομής εφοδιάζει όλα τα καταστήματα της λιανικής πώλησης.
Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης παραγωγός δεν έχει το άγχος αν παρήγαγε περισσότερα και τι θα τα κάνει, αν παρήγαγε λιγότερα και δε φτάνουν. Ο παραγωγός θα έχει ένα καλό εισόδημα, δωρεάν Παιδεία και Υγεία, όλες τις υπηρεσίες δωρεάν. Και όλος ο λαός θα προμηθεύεται φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, γιατί θα φύγει από τη μέση όχι μόνο ο μεσάζοντας, θα φύγει από τη μέση το καπιταλιστικό κέρδος, το κέρδος των πολυκαταστημάτων των καπιταλιστών και θα υπάρχει μόνο η αναπαραγωγή του προϊόντος και η αναπαραγωγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ένα ανώτερο επίπεδο.
Το ίδιο λέμε και για όλο τον πλούτο που υπάρχει στον τόπο. Ορυκτός πλούτος λαϊκή περιουσία, τα εργοστάσια, η βιομηχανία, ό,τι έχει δημιουργηθεί σε αυτόν τον τόπο θα περάσει στα χέρια του λαού, θα απαγορεύονται οι εισαγωγές σε προϊόντα που μπορούμε εμείς να παράγουμε».
Ο ορυκτός πλούτος ανήκει στο λαό
Απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταλλουργία χρυσού στη Θράκη, κατά τη συνέντευξη στην Κομοτηνή, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με πολύ ορυκτό πλούτο, και μάλιστα έχει ορυκτά προϊόντα που λείπουν από πολλές χώρες της Ευρώπης. Και ο ορυκτός πλούτος σήμερα είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, και μάλιστα πολλών κλάδων της βιομηχανίας. Προσέξτε όμως: Τώρα θα πέσουν πάνω τα μονοπώλια να πάρουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ενας από τους λόγους που δέχτηκαν 100 δισ. "κούρεμα" στο χρέος είναι γιατί το αντιστάθμισμα θα είναι ο ορυκτός πλούτος, τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, ο χρυσός, κ.λπ.
Η "Eldorado Gold" πήρε το χρυσό της Θράκης και της Χαλκιδικής και προχωρά, καθώς και το Κιλκίς επίσης έχει σημαντικό ορυκτό πλούτο. Η θέση μας για τη συγκεκριμένη επένδυση είναι ξεκάθαρη. Είπαμε όχι, αν έρθει στη Βουλή θα την καταψηφίσουμε για τον εξής λόγο: Γιατί εμείς δε δεχόμαστε τον ορυκτό πλούτο της χώρας να τον πάρουν ιδιώτες, είτε είναι Ελληνες, είτε είναι ξένοι. Γιατί μια τέτοια επιχείρηση καπιταλιστική δε θα μπορέσει να συνδυάσει την προστασία του περιβάλλοντος, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και ευρύτερα και την αξιοποίηση του χρυσού για την ανάπτυξη άλλων βιομηχανικών κλάδων, θα τον αξιοποιήσει για πάρτη της.
Και για περιβαλλοντικούς λόγους και για λόγους ιδιοκτησιακούς και για λόγους αναπτυξιακούς, δεν εμπιστευόμαστε αυτή την επένδυση. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει θα είναι 300 για την κατασκευή του έργου και στη συνέχεια μέχρι 200 μόνιμες θέσεις. Δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία. Τα οφέλη, δε, που θα έρθουν από την απασχόληση δεν μπορεί να θεωρηθούν αντιστάθμισμα. Πολύ περισσότερο που οι μισθοί που θα έχουν οι εργαζόμενοι και η λειψή προστασία στη δουλειά τους δεν μπορεί να μας δελεάσουν. Δεν τους εμπιστευόμαστε ότι θα πάρουν όλα τα επιστημονικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και των εργαζομένων, γιατί θα πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των κερδών τους. Και αυτοί δεν παραιτούνται.
Εμείς βλέπουμε τον ορυκτό πλούτο σαν μέσο ανάπτυξης της βιομηχανίας. Σε συνθήκες της λαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στη βιομηχανία, με την ανάπτυξη όλων των κλάδων που σήμερα δεν είναι αναπτυγμένοι και κλάδων που κλείνουν τα εργοστάσια. Εξασφαλίζεται και το περιβάλλον και η ανάπτυξη και η προστασία των εργαζομένων, όταν στην εξουσία υπάρχει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, οι οποίοι οργανώνουν την οικονομία, όλη την παραγωγή και την κοινωνία με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι με βάση την κερδοφορία.
Κατά τη γνώμη μας ο αγώνας εδώ πρέπει να είναι και για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για το θέμα της ιδιοκτησίας του πλούτου. Λέμε, λοιπόν, έξω οι ιδιώτες από τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ο ορυκτός πλούτος ανήκει στο λαό».
Οι ΕΟΖ θα είναι μια τραγωδία
Απαντώντας
σε άλλη ερώτηση, για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ), που
προωθούνται με πρώτη την περιοχή της Θράκης, με πρόσχημα τη μείωση της
ανεργίας, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:«Μιλάμε για συνθήκες δουλεμπορίου. Θα είναι τραγωδία για την ανάπτυξη της περιοχής και γενικότερα της Ελλάδας. Είναι δοκιμασμένες και σε άλλες χώρες. Οχι, λέω κατηγορηματικά. Οχι μόνο δεν πρόκειται να προσφέρουν, θα κάνουν ζημιά. Οι ΕΟΖ φτιάχνονται εκεί που θέλουν να ρίξουν το μισθό, τα μεροκάματα, τις εργασιακές σχέσεις, κάτω από τον πάτο. Κυρίως πρόκειται για επενδύσεις προσωρινού χαρακτήρα, με εργασιακές σχέσεις που μετά γενικεύονται. Δεν προσφέρουν ούτε στην περιοχή που γίνονται, ούτε στη γενικότερη ανάπτυξη υπέρ του λαού.
Πρέπει να έχεις γενική πολιτική ανάπτυξης υπέρ του λαού και μετά να γίνει η περιφερειακή εξειδίκευση. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην περιφερειακή εξειδίκευση, αλλά πρώτα πρέπει να έχεις γενική πολιτική υπέρ της ανάπτυξης όλων των κλάδων, της βιομηχανίας, της αλιείας, της αγροτικής παραγωγής και του μικρού παραγωγού και μετά να πας και να δεις οι παραμεθόριες περιοχές τι ειδικά οξυμένα προβλήματα έχουν και να κάνεις εξειδίκευση και πολιτική άρσης της περιφερειακής ανισότητας. Οταν έχεις συνολικά άδικη πολιτική, δεν μπορεί να έχεις θετική πολιτική τοπικά και ιδιαίτερα μάλιστα τώρα.
Γιατί έχεις βαθιά κρίση του καπιταλισμού. Οχι μόνο στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη - που θα χειροτερεύσει -, έχεις χαμηλή ανάκαμψη στις ΗΠΑ, έχεις οξύτατο ανταγωνισμό στην περιοχή με την Τουρκία, έχεις το δρόμο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που είναι βρεγμένος με αίμα και περιμένεις μια ΕΟΖ στην Κομοτηνή ή στην Καβάλα να λύσει τα προβλήματα;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου