Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

O σοσιαλισμός του Τσίπρα


πηγή mygranma

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συχνά αναφέρεται στο σοσιαλισμό ως στόχο της.  Ιδού μια ανάγλυφη περιγραφή του πώς φαντάζεται το σοσιαλισμό αυτό: με τους κεφαλαιοκράτες να συνεχίσουν να κατέχουν τα πάντα.
Φαίνεται ξεκάθαρα στο παρακάτω απόσπασμα από τη συνέντευξή του Αλέξη Τσίπρα στο unfollow:
EP:Αυτοί που λέτε έχουν ονόματα. Είναι, λόγου χάρη, ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης, ο Ψυχάρης, ο Αλαφούζος… Θα τους βρείτε μπροστά σας, εκεί είναι αυτοί, δεν έχουν φύγει…ΑΠ: Εντάξει. Αλλά αποδυναμώνονται όσο περνάει ο χρόνος. Αποδυναμώνονται απέναντι στην κοινή γνώμη. EP: Εσείς έχετε συναντηθεί με αυτούς;
AΠ: Όχι. Γιατί να συναντηθώ;
EP: Επειδή οι κυβερνήσεις αλλάζουν κι αυτοί είναι πάντα εκεί. Μιλάμε για τα πολιτικά τζάκια αλλά κι αυτοί τζάκια είναι…
AΠ: Κοιτάξτε, για να μην παρεξηγηθώ ότι έχω κάποιου είδους ρεβανσισμό, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να είναι στη θέση τους. Αρκεί το παιχνίδι να παίζεται έντιμα και με κανόνες. Είσαι


επιχειρηματίας; Βεβαίως. Εμείς δεν θέλουμε να καταργήσουμε την επιχειρηματικότητα. Θα φορολογείσαι, όμως ρε φίλε. Δεν μπορεί να μη φορολογείσαι εσύ και να μπαίνει φυλακή κάποιος που δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι. Θες να φτιάξεις κανάλια; Μάλιστα. Θα βγάλεις άδεια. Σε ποια χώρα της Ευρώπης υπάρχουν κανάλια που δεν έχουν βγάλει άδεια τόσα χρόνια; Εκεί είναι η διαφορά: εμείς θέλουμε να βάλουμε κάποιους κανόνες εξορθολογισμού, διαφάνειας, δημοκρατίας.”
Οι γραμμές αυτές δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει καταλάβει ο κύριος αυτός για το φύση της κρίσης στην οποία βρισκόμαστε.
Δεν έχει καταλάβει ότι είναι μια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που μόνο τρόπο αναπαραγωγής του έχει πλέον τη ολοκληρωτική λεηλασία των δύο μοναδικών πηγών πλούτου και ευημερίας: των εργαζομένων και της φύσης.
Δεν έχει καταλάβει ότι μία διέξοδος υπάρχει από την κρίση αν θέλουμε να αποφύγουμε τη βαρβαρότητα του πολέμου και του φασισμού: η απαλοτρίωση των καπιταλιστών που έχουν πλήρως μετατραπεί σε βαμπίρ και η οργάνωση της παραγωγής και της ζωής με βάση τη συλλογική ιδιοκτησία και δημοκρατική διαχείριση των μέσων παραγωγής.
Η λύση αυτή περνάει σήμερα από την ανάγκη άμεσω εθνικοποιήσεων σειρά τομέων που λειτουργούν σήμερα μόνο πίνοντας το αίμα του εργαζόμενου λαού: των τραπεζών, της ενέργειας κα. και την επιβολή εργατικού ελέγχου που θα γενικεύεται μέχρι να φτάσουμε στη σοσιαλιστική δημοκρατία.
Αυτά είναι ψιλά γράμματα και ”θεωρίες” για τον μαρξιστικά αγράμματο μεγάλο ηγέτη της αριστεράς που μας λέει ξεκάθαρα ότι δεν έχει πρόβλημα να μείνουν οι Αλαφουζαίοι και οι Λατσαίοι στη θέση τους. Απλά νομίζει ότι επειδή αυτός είναι έξυπνος θα τους βάλει κανόνες.
Δεν υποψιάζεται (?) ότι άμα αυτοί μείνουν στη θέση τους και αυτός πάρει την κυβένρηση το μόνο που θα αλλάξει είναι το ποιος θα τα παίρνει από αυτούς (θα γίνει δηλαδή ο Τσίπρας, Σαμαροκουβέλης στη θέση των Σαμαροκουβέληδων).
Οι σύντροφοι από το Αριστερό Ρεύμα θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τι θα κάνουν απο δω κι εμπρός.
Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων μπήκε δυναμικά στη νέα χρονιά. Ας διαλέξουν που εναποθέτουν τις ελπίδες τους: στον ταξικό συντονισμό / μέτωπο ή στο  ”παιχνίδι (των κεφαλαιοκρατών που θ)α παίζεται έντιμα και με κανόνες” ?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου