Εχουμε πίστη ότι ο λαός δεν θα αυτοκτονήσει πολιτικά στην κάλπη
Η εισηγητική τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εισαγωγική της παρέμβαση υπογράμμισε:
«Εχουμε
την πίστη, έχουμε την πεποίθηση, ότι η εργατική τάξη της Δυτικής
Μακεδονίας, η φτωχή αγροτιά, τα μικρομάγαζα, οι νέοι και οι νέες που
είναι άνεργοι - ξέρουμε ότι έχει από τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας η
περιοχή σας, ενώ έχει πλούτο, ορυκτό και γενικότερο φυσικό πλούτο - ότι
καινούργιες δυνάμεις λαϊκές είναι σε θέση να έχουν βγάλει πολιτικά
συμπεράσματα, να έχουν κατασταλάξει σωστά. Οχι μόνο για ό,τι έχει συμβεί
την περίοδο 2008 - 2012, που έχει ξεσπάσει οικονομική καπιταλιστική
κρίση στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, αλλά μπορούν να βγάλουν
συμπεράσματα και για όλη, αν θέλετε, την τελευταία 20ετία. Κι αυτά τα
συμπεράσματα είναι πολύτιμα και για την εκλογική μάχη, αλλά και για τις
μεγάλες αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές.Επομένως, για μας δεν πρόκειται και δεν πρέπει εδώ στην περιοχή σας και γενικότερα να κυριαρχήσει αυτό που λένε κάποιοι "πολιτική ή εθνική κατάθλιψη", δεν πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής, αυτοί που υποφέρουν, να αυτοκτονήσουν πολιτικά μέσα στην κάλπη, μέσα στο παραβάν. Γιατί πολιτική αυτοκτονία είναι, χαρακίρι για το λαό, να δοκιμάσει, να ξαναεπιλέξει δοκιμασμένες
λύσεις. Είτε αφορούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δοκιμασμένες λύσεις και στην Ελλάδα τώρα με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δοκιμασμένες λύσεις στην καπιταλιστική Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, κεντροδεξιά, κεντροαριστερά και διάφορα ποικίλα σχήματα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν, όταν δεν μπορούν να έχουν μια κυβέρνηση 100% του χεριού τους, να έχουν μια κυβέρνηση που μπορούν εύκολα να τη βάλουν στο χέρι.
Εμείς θεωρούμε ότι οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν μια άμεση λύση. Εκλογική λύση. Για να μπορεί αυτή η εκλογική λύση να μετατραπεί σε δυνατότητα του λαού να αποτρέψει τα χειρότερα που προδιαγεγραμμένα έρχονται, να μπορέσει ο λαός σε κάποια στιγμή να αισθανθεί και να είναι πράγματι νικητής. Αυτή η ρεαλιστική αγωνιστική λύση που υπάρχει μπροστά στο λαό είναι να αποδυναμώσει πριν απ' όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να τα αποδυναμώσει όσο γίνεται περισσότερο, όσο γίνεται πιο κάτω.
Ιδιαίτερα αυτό πρέπει να γίνει με εργατικές ψήφους, με νεανικές ψήφους. Αλλωστε έχετε εδώ και τα περίφημα ΤΕΙ της Κοζάνης, φιλοξενείτε νέους από όλη την Ελλάδα και ξέρετε πού έχουν καταντήσει την τεχνολογική εκπαίδευση, νέους και νέες που είναι στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ και τα οποία τα έχουν κάνει κυριολεκτικά σαν μια αποθήκη για να αντλήσουν το πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, των 150 - 200 ευρώ, αυτών που θα δουλεύουν μια - δυο μέρες τη βδομάδα και δεν θα καταγράφονται καν στις λίστες ανεργίας. Η άμεση λοιπόν και ρεαλιστική λύση είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των δυο μεγάλων κομμάτων.
Εγγύηση και μπροστάρης το ΚΚΕ
Το
τι έχει προσφέρει το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια και πιο παλιά στην Ελλάδα,
είναι γνωστό. Δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, τοπικός, κλαδικός,
ειδικός αγώνας που οι κομμουνιστές δεν ήταν στην πρώτη γραμμή, δεν
προσπάθησαν, δεν πάλεψαν, έστω και για μικρές λύσεις, έστω και για
προσωρινές, γιατί πέρα από όλα τα άλλα είμαστε μέσα στην εργατική τάξη
και στο λαό και ζούμε από πρώτο χέρι τα προβλήματά του και τα ξέρουμε
πάρα πολύ καλά. Και όταν κάτι δεν το ξέρουμε, φροντίζουμε να πηγαίνουμε
στους χώρους δουλειάς και να τα μαθαίνουμε ακόμα περισσότερο.Τι εγγύηση είναι το ΚΚΕ, ειδικά μετά τις εκλογές; Οσες καινούργιες χιλιάδες ψήφους πάρει το ΚΚΕ, παλιές και καινούργιες - και θα πάρει - σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται αυτές τις ψήφους να τις ανταλλάξει με ζεστές υπουργικές θεσούλες, σε οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί και του προταθεί να πάρει μέρος. Σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, όποιο πρόσημο κι αν έχει αυτή: Εκσυγχρονισμένη, προοδευτική, φιλελεύθερη, αριστερή, αριστερούτσικη, με κορμό την αριστερά και άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις...
Και δεν πρόκειται να τις ανταλλάξουμε με υπουργικές θεσούλες, γιατί καμιά κυβέρνηση που θα βγει από αυτές τις συγκεκριμένες εκλογές ούτε θέλει, ούτε μπορεί, ούτε θα τολμήσει να συγκρουστεί με το κατεστημένο, με την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στην Ελλάδα και με την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων στην Ευρώπη.
Αλλωστε, στα προεκλογικά τους προγράμματα δεν περιλαμβάνουν ούτε καν φραστική σύγκρουση. Ο λαός βεβαίως μπορεί να νικήσει στην πορεία. Αλλά θα νικήσει όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα πλαίσια αυτού του πολιτικού συστήματος, αλλά υπάρχει εναλλακτική λύση έξω και σε σύγκρουση με αυτό.
Εμείς λοιπόν, σε αυτές τις κυβερνήσεις που προβάλλουν τα άλλα κόμματα, στις υπουργικές καρέκλες, αντιπαραθέτουμε το ΚΚΕ μπροστάρη στην αναγέννηση του κινήματος για τους καινούργιους αγώνες και αντιπαραθέτουμε πρόταση εξουσίας, που έχει ένα όνομα: Εργατική λαϊκή εξουσία. Μια εξουσία που θα έχει τα πόδια της στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωράφια, στις λαϊκές συνοικίες, που θα στηρίζεται στον οργανωμένο λαό. Οχι στο λαό που ψηφίζει κάθε 3-4 χρόνια και εναποθέτει τις ελπίδες του στους περιοδεύοντες θιάσους των βουλευτών, που λένε ότι στα τοπικά προβλήματα θα είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά στη βουλή αποφασίζουν διαφορετικά.
Λαός κυρίαρχος αυτός που έχει τον πλούτο στα χέρια του
Στην
εργατική - λαϊκή εξουσία, η οποία από την πρώτη στιγμή, θα κινηθεί στο
εξής τρίπτυχο: Μονομερής διαγραφή του χρέους. Κοινωνικοποίηση του
πλούτου που υπάρχει σε αυτό τον τόπο, δηλαδή μετατροπή του φυσικού
πλούτου και του πλούτου που έχει παραχθεί από τον ανθρώπινο μόχθο σε
λαϊκή ιδιοκτησία, που θα συνεργάζεται και θα στηρίζει τον παραγωγικό
συνεταιρισμό, το συνεταιρισμό των μικροπαραγωγών που για διάφορους
λόγους δεν είναι δυνατόν από την αρχή να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία. Και
που θα ορθώσει ο λαός το ανάστημά του να απεγκλωβιστεί από την
καταλυτική δέσμευση των μονοπωλίων που επιβάλλει η ΕΕ και θα μπορέσει
αυτός ο λαός να γίνει πραγματικά κυρίαρχος, για ένα και μοναδικό λόγο:
Γιατί θα έχει τον πλούτο του τόπου στα χέρια του.Δεν μπορεί να υπάρξει λαός κυρίαρχος, δεν μπορεί να υπάρξει λαϊκή κυριαρχία, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, όταν αποφασίζουν τα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η ΕΕ τι θα παραχθεί στην Ελλάδα, με ποιο κατώτερο μισθό, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τι θα παραχθεί, πώς θα παραχθεί με κύριο σκοπό το κέρδος.
Για μας, στην Ελλάδα πρέπει να παραχθούν τα πάντα, που μπορεί να παραχθούν και να αναπτυχθούν με ένα σκοπό: Την ικανοποίηση των εσωτερικών λαϊκών αναγκών και κάτω από αυτούς τους όρους δημιουργούνται οι προϋποθέσεις η Ελλάδα να έχει και εναλλακτικές οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες, γιατί βεβαίως μας ενδιαφέρει και η πώληση των προϊόντων στο εξωτερικό. Ετσι κι αλλιώς η ΕΕ βρίσκεται σε βαθιά κρίση και τα επόμενα χρόνια θα τρίβουν τα μάτια τους όσοι εργαζόμενοι πίστευαν ότι η ΕΕ θα δυναμώνει, θα διευρύνεται και θα εξασφαλίσει τη σύγκλιση των οικονομιών, των μισθών, των μεροκαμάτων και των κατακτήσεων.
Αυτή η ΕΕ θα παραδίδει στην κρίση, αργά ή γρήγορα θα αναδιπλωθεί σε άλλα σχήματα, αργά ή γρήγορα οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα είναι μεγαλύτερες, αργά ή γρήγορα μπορεί να πετάξουν με κλωτσιές χώρες της ΕΕ εκτός αυτής. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί όταν τους συνέφερε να τις έχουν κράτη - μέλη, τους συνέφερε, όταν τους συμφέρει να αναδιπλωθούν στον ισχυρότερο πυρήνα και να συνάψουν άλλες διεθνείς συμμαχίες, θα τις πετάξουν με κλωτσιές. Και είναι προτιμότερο, ο λαός με ψηλά το κεφάλι και με τον πλούτο τον ελληνικό στα χέρια του να αποφασίσει ο ίδιος να ξεκόψει από αυτήν την ιμπεριαλιστική ένωση, παρά να τον πετάξουν κλοτσηδόν και με τους όρους τους δικούς τους».
Οσοι μιλούν «αντιμνημονιακά» δίνουν τη μάχη στην παρανυχίδα
Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Στη
συζήτηση με τους δημοσιογράφους, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην
Κοζάνη, τέθηκαν μεταξύ άλλων το ζήτημα της λεγόμενης «αντιμνημονιακής
κυβέρνησης, αλλά και η αυτοκτονία του 77χρονου προχτές στο Σύνταγμα.
Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι σχετικές απαντήσεις από την Αλέκα
Παπαρήγα.
-- Ηδη έχουμε απαντήσει. Οσα κόμματα επικαλούνται ότι το μέτωπο στην Ελλάδα είναι μνημόνιο - αντιμνημόνιο είναι απολύτως υπεύθυνα για τον εγκλωβισμό του λαού σε μια αντιπαράθεση που θα τον βυθίσει σε ακόμα περισσότερα προβλήματα. Και να πούμε το εξής πράγμα: Το μνημόνιο δεν δημιούργησε την κρίση. Πρώτα είχαμε την κρίση και μετά ήρθε το μνημόνιο. Πού οφείλεται η κρίση; Δεν παλεύουν τις αιτίες της κρίσης, αλλά παλεύουν ένα φυσιολογικό παρεπόμενο της κρίσης.
Δεύτερο: Στην ουσία τι μας λένε, δηλαδή; Κάνουν έναν αγώνα, με συγχωρείτε για τη λαϊκή έκφραση που θα χρησιμοποιήσω, της πλάκας. Για να καταργηθεί το μνημόνιο σημαίνει ότι πρέπει να συγκρουστείς εφ' όλης της ύλης όχι με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί, αλλά πρέπει να συγκρουστείς εφ' όλης της ύλης με τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα που έχουν συμφέρον από το μνημόνιο. Βεβαίως, τώρα το μνημόνιο έχει ξεπεραστεί, γιατί έχουμε τη δανειακή σύμβαση 30 χρόνων.
Οσοι, λοιπόν, μιλάνε «αντιμνημονιακά», δίνουν τη μάχη κυριολεκτικά στην έναρξη, στην παρανυχίδα. Οχι ότι τα μέτρα που πήρε το μνημόνιο δεν ήταν δραματικά, αλλά τώρα το αρχικό μνημόνιο έχει ξεπεραστεί. Τώρα έχουμε τη δανειακή σύμβαση. Επομένως, ή θα συγκρουστείς, αυτό που λέμε με τα μονοπώλια ή με το λαό. Κοροϊδεύουν το λαό. Λένε ψέματα συνειδητά. Εκτός αν πολιτικά είναι άχρηστοι, αν πολιτικά είναι επιπόλαιοι. Εγώ δεν θεωρώ ότι κανένας πολιτικός χώρος είναι επιπόλαιος.
Κοροϊδεύουν. Κυριολεκτικά, κοροϊδεύουν το λαό. Καταργούν το μνημόνιο, τη δανειακή συνθήκη τη δέχονται; Αφού ήδη λένε να αρχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος μετά από 3 χρόνια, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μετά από 3 χρόνια πού θα βρεθούν τα λεφτά να πληρώσεις το χρέος; Αρα αναγνωρίζουν χρέος. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το χρέος. Εμείς ζητάμε διαγραφή. Το χρέος πάλι από το λαό θα πληρωθεί, δηλαδή σε τρία χρόνια τι θα γίνει; Και το χρέος το 2020 θα είναι 400 δισ., άρα όταν θα αρχίσουν να πληρώνουν το χρέος το 2015 από το 2015 έως το 2020, πού θα βγάλουν τα 400 δισ.;
Δε μας λένε, τι θα γίνει με τη ΔΕΗ; Δεν μας είπε ο κ. Τσίπρας. Θα πάμε να συνεργαστούμε εμείς για να πουλήσουμε τη ΔΕΗ, το λιγνίτη; Τέτοιες υπουργικές καρέκλες δεν τις θέλουμε. Γιατί εδώ δεν είναι ότι θα κάνει λίγα αυτή η κυβέρνηση κι εμείς θέλουμε πολλά. Οχι μόνο δεν θα κάνει τίποτα, θα μας πάει πίσω. Θα αδρανοποιήσει το κίνημα. Και το ΚΚΕ πρέπει να είναι ισχυρό μέσα στο κίνημα για να μπορεί να έχει κάποιο λόγο το κίνημα, αλλιώς δεν θα υπάρχει κίνημα στην Ελλάδα, άμα μπούμε κι εμείς σε μια κυβέρνηση. Ποιος θα το κάνει το κίνημα, η Χρυσή Αυγή ή ο Σαμαράς με το Βενιζέλο, άμα πάμε σε μια τέτοια κυβέρνηση της αριστεράς; Θα εναποθέσουμε το κίνημα στην Ελλάδα, στο Σαμαρά και στο Βενιζέλο που θα είναι στην αντιπολίτευση;
-- Ούτε ψήφο ανοχής θα δίνατε σε μια τέτοια κυβέρνηση;
-- Σε καμία. Και κομμουνιστική να τη λέγαμε, άμα δεν είναι κομμουνιστική στην ουσία δε θα δίναμε. Τίτλους και συνθήματα; Δεν γνωρίσαμε αριστερές κυβερνήσεις στην Ιταλία και στη Γαλλία, κ.λπ., τις έχουμε γνωρίσει. Και μάλιστα σε περίοδο που δεν υπήρχε καπιταλιστική οικονομική κρίση και είχαν περισσότερα περιθώρια κάτι να κάνουν. Δεν μας νοιάζουν εμάς οι τίτλοι, οι σημαίες, αλλά η ουσία. Δεν κρίνουμε τον άλλο από το αν είναι «παλιά» ή «νέα» ΝΔ, «παλιό» ή «νέο» ΠΑΣΟΚ, με τον άλφα ή τον βήτα αρχηγό.
Τι θα κάνουν τη ΔΕΗ; Η ΔΕΗ πρέπει να γίνει λαϊκή περιουσία. Πουλιούνται τα φιλέτα, πουλιέται ο λιγνίτης της Δράμας, της Ελασσόνας, το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ στην ηλιακή ενέργεια το έχουν βγάλει στο σφυρί για να το δώσουν σε Ελληνες και ξένους καπιταλιστές. Εχετε ακούσει από αυτούς καμιά κουβέντα; Στο κάτω κάτω αν μπούμε σε μια κυβέρνηση θα μας πούνε, με συγχωρείτε, δεν τα ξέρατε αυτά; Μετά θα βγαίνουμε για να κάνουμε τους διαμαρτυρόμενους; Δεν είναι ότι διαφωνούμε σε κάποια σημεία, κι ας κάνουμε μεγάλο στομάχι για να μπούμε. Εδώ είναι συγκεκριμένα πράγματα.
-- Αν θα προσέξετε την ανακοίνωσή μας, καταγγείλαμε όλους αυτούς που κλαίνε και μιλάνε για «προβληματισμό», «στοχασμό» και δηλώνουν συγκλονισμένοι, για την αυτοκτονία αυτού του ανθρώπου. Οντως, γίνεται πολιτική εκμετάλλευση, τραγική. Καταρχήν, έχουμε διαβάσει, έχουμε ακούσει ότι το τελευταίο διάστημα πάνω από 1.500 άτομα έχουν αυτοκτονήσει. Ο άνθρωπος αυτός διάλεξε έναν τρόπο για να μιλήσει και στην κοινωνία. 1.500 άτομα έχουν αυτοκτονήσει, άνθρωποι που είχαν χρέη, δεν άντεχαν, κ.λπ., και για να γλιτώσουν την οικογένειά τους ορισμένοι από αυτούς.
Πραγματικά, έγινε μια αισχρή εκμετάλλευση, μίλησε για «εθνική κατάθλιψη» ο Σαμαράς. Η «εθνική κατάθλιψη» γιατί υπάρχει; Απότομα, δηλαδή, ένας ζωηρός λαός, όπως είμαστε, που εύκολα το ρίχνουμε στο γλέντι, πάθαμε κατάθλιψη; Γιατί, για ψυχίατρο είμαστε; Απαράδεκτο αυτό που έγινε. Δηλαδή, οι εργάτες της Χαλυβουργίας που είναι 5 μήνες σε απεργία, άλλοι που απολύονται και δεν έχουν πού να γείρουν το κεφάλι τους; Εμείς, μάλιστα, καλούμε το λαό να «αυτοκτονήσει» πολιτικά τους υπεύθυνους και όχι να αυτοκτονήσει ο ίδιος. Ο άνθρωπος έκανε την επιλογή του, δεν τον επικρίνουμε.
-- Δέχεστε το χαρακτηρισμό πολιτική αυτοκτονία;
-- Επειδή έτυχε να διαβάσω σήμερα κι αυτά που έγραψε, οπωσδήποτε η επιλογή του ήταν ένα πολιτικό μήνυμα. Αν είναι αυτά τα χαρτιά που βρήκανε που είχε αφήσει. Εδωσε ένα πολιτικό μήνυμα. Μόνο που εμείς δίνουμε ένα πολιτικό μήνυμα, ώστε αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν, να τιμωρηθούν. Θυμάστε παλιά στο Βιετνάμ, αυτοπυρπολούνταν, στη δεκαετία του '60 εναντίον των Αμερικανών και για να συγκινήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, αυτοπυρπολούνταν. Δηλαδή, έχουμε τέτοια παραδείγματα, όπου κάποιος δίνει ένα πολιτικό μήνυμα με αυτόν τον τρόπο. Αυτοί που ζώνονται τα πυρομαχικά κ.λπ
***
-- Στην πρόσκληση για αντιμνημονιακή κυβέρνηση μετά τις εκλογές πώς απαντάτε και ιδιαίτερα στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα;-- Ηδη έχουμε απαντήσει. Οσα κόμματα επικαλούνται ότι το μέτωπο στην Ελλάδα είναι μνημόνιο - αντιμνημόνιο είναι απολύτως υπεύθυνα για τον εγκλωβισμό του λαού σε μια αντιπαράθεση που θα τον βυθίσει σε ακόμα περισσότερα προβλήματα. Και να πούμε το εξής πράγμα: Το μνημόνιο δεν δημιούργησε την κρίση. Πρώτα είχαμε την κρίση και μετά ήρθε το μνημόνιο. Πού οφείλεται η κρίση; Δεν παλεύουν τις αιτίες της κρίσης, αλλά παλεύουν ένα φυσιολογικό παρεπόμενο της κρίσης.
Δεύτερο: Στην ουσία τι μας λένε, δηλαδή; Κάνουν έναν αγώνα, με συγχωρείτε για τη λαϊκή έκφραση που θα χρησιμοποιήσω, της πλάκας. Για να καταργηθεί το μνημόνιο σημαίνει ότι πρέπει να συγκρουστείς εφ' όλης της ύλης όχι με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί, αλλά πρέπει να συγκρουστείς εφ' όλης της ύλης με τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα που έχουν συμφέρον από το μνημόνιο. Βεβαίως, τώρα το μνημόνιο έχει ξεπεραστεί, γιατί έχουμε τη δανειακή σύμβαση 30 χρόνων.
Οσοι, λοιπόν, μιλάνε «αντιμνημονιακά», δίνουν τη μάχη κυριολεκτικά στην έναρξη, στην παρανυχίδα. Οχι ότι τα μέτρα που πήρε το μνημόνιο δεν ήταν δραματικά, αλλά τώρα το αρχικό μνημόνιο έχει ξεπεραστεί. Τώρα έχουμε τη δανειακή σύμβαση. Επομένως, ή θα συγκρουστείς, αυτό που λέμε με τα μονοπώλια ή με το λαό. Κοροϊδεύουν το λαό. Λένε ψέματα συνειδητά. Εκτός αν πολιτικά είναι άχρηστοι, αν πολιτικά είναι επιπόλαιοι. Εγώ δεν θεωρώ ότι κανένας πολιτικός χώρος είναι επιπόλαιος.
Κοροϊδεύουν. Κυριολεκτικά, κοροϊδεύουν το λαό. Καταργούν το μνημόνιο, τη δανειακή συνθήκη τη δέχονται; Αφού ήδη λένε να αρχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος μετά από 3 χρόνια, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μετά από 3 χρόνια πού θα βρεθούν τα λεφτά να πληρώσεις το χρέος; Αρα αναγνωρίζουν χρέος. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το χρέος. Εμείς ζητάμε διαγραφή. Το χρέος πάλι από το λαό θα πληρωθεί, δηλαδή σε τρία χρόνια τι θα γίνει; Και το χρέος το 2020 θα είναι 400 δισ., άρα όταν θα αρχίσουν να πληρώνουν το χρέος το 2015 από το 2015 έως το 2020, πού θα βγάλουν τα 400 δισ.;
Δε μας λένε, τι θα γίνει με τη ΔΕΗ; Δεν μας είπε ο κ. Τσίπρας. Θα πάμε να συνεργαστούμε εμείς για να πουλήσουμε τη ΔΕΗ, το λιγνίτη; Τέτοιες υπουργικές καρέκλες δεν τις θέλουμε. Γιατί εδώ δεν είναι ότι θα κάνει λίγα αυτή η κυβέρνηση κι εμείς θέλουμε πολλά. Οχι μόνο δεν θα κάνει τίποτα, θα μας πάει πίσω. Θα αδρανοποιήσει το κίνημα. Και το ΚΚΕ πρέπει να είναι ισχυρό μέσα στο κίνημα για να μπορεί να έχει κάποιο λόγο το κίνημα, αλλιώς δεν θα υπάρχει κίνημα στην Ελλάδα, άμα μπούμε κι εμείς σε μια κυβέρνηση. Ποιος θα το κάνει το κίνημα, η Χρυσή Αυγή ή ο Σαμαράς με το Βενιζέλο, άμα πάμε σε μια τέτοια κυβέρνηση της αριστεράς; Θα εναποθέσουμε το κίνημα στην Ελλάδα, στο Σαμαρά και στο Βενιζέλο που θα είναι στην αντιπολίτευση;
-- Ούτε ψήφο ανοχής θα δίνατε σε μια τέτοια κυβέρνηση;
-- Σε καμία. Και κομμουνιστική να τη λέγαμε, άμα δεν είναι κομμουνιστική στην ουσία δε θα δίναμε. Τίτλους και συνθήματα; Δεν γνωρίσαμε αριστερές κυβερνήσεις στην Ιταλία και στη Γαλλία, κ.λπ., τις έχουμε γνωρίσει. Και μάλιστα σε περίοδο που δεν υπήρχε καπιταλιστική οικονομική κρίση και είχαν περισσότερα περιθώρια κάτι να κάνουν. Δεν μας νοιάζουν εμάς οι τίτλοι, οι σημαίες, αλλά η ουσία. Δεν κρίνουμε τον άλλο από το αν είναι «παλιά» ή «νέα» ΝΔ, «παλιό» ή «νέο» ΠΑΣΟΚ, με τον άλφα ή τον βήτα αρχηγό.
Τι θα κάνουν τη ΔΕΗ; Η ΔΕΗ πρέπει να γίνει λαϊκή περιουσία. Πουλιούνται τα φιλέτα, πουλιέται ο λιγνίτης της Δράμας, της Ελασσόνας, το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ στην ηλιακή ενέργεια το έχουν βγάλει στο σφυρί για να το δώσουν σε Ελληνες και ξένους καπιταλιστές. Εχετε ακούσει από αυτούς καμιά κουβέντα; Στο κάτω κάτω αν μπούμε σε μια κυβέρνηση θα μας πούνε, με συγχωρείτε, δεν τα ξέρατε αυτά; Μετά θα βγαίνουμε για να κάνουμε τους διαμαρτυρόμενους; Δεν είναι ότι διαφωνούμε σε κάποια σημεία, κι ας κάνουμε μεγάλο στομάχι για να μπούμε. Εδώ είναι συγκεκριμένα πράγματα.
Πολιτική εκμετάλλευση της αυτοκτονίας στο Σύνταγμα
--
Θα ήθελα το σχόλιό σας για την αυτοκτονία στο Σύνταγμα και αν θεωρείτε
ότι υπάρχει προσπάθεια να γίνει σπέκουλα από κάποια κόμματα πάνω στο
τραγικό αυτό γεγονός.-- Αν θα προσέξετε την ανακοίνωσή μας, καταγγείλαμε όλους αυτούς που κλαίνε και μιλάνε για «προβληματισμό», «στοχασμό» και δηλώνουν συγκλονισμένοι, για την αυτοκτονία αυτού του ανθρώπου. Οντως, γίνεται πολιτική εκμετάλλευση, τραγική. Καταρχήν, έχουμε διαβάσει, έχουμε ακούσει ότι το τελευταίο διάστημα πάνω από 1.500 άτομα έχουν αυτοκτονήσει. Ο άνθρωπος αυτός διάλεξε έναν τρόπο για να μιλήσει και στην κοινωνία. 1.500 άτομα έχουν αυτοκτονήσει, άνθρωποι που είχαν χρέη, δεν άντεχαν, κ.λπ., και για να γλιτώσουν την οικογένειά τους ορισμένοι από αυτούς.
Πραγματικά, έγινε μια αισχρή εκμετάλλευση, μίλησε για «εθνική κατάθλιψη» ο Σαμαράς. Η «εθνική κατάθλιψη» γιατί υπάρχει; Απότομα, δηλαδή, ένας ζωηρός λαός, όπως είμαστε, που εύκολα το ρίχνουμε στο γλέντι, πάθαμε κατάθλιψη; Γιατί, για ψυχίατρο είμαστε; Απαράδεκτο αυτό που έγινε. Δηλαδή, οι εργάτες της Χαλυβουργίας που είναι 5 μήνες σε απεργία, άλλοι που απολύονται και δεν έχουν πού να γείρουν το κεφάλι τους; Εμείς, μάλιστα, καλούμε το λαό να «αυτοκτονήσει» πολιτικά τους υπεύθυνους και όχι να αυτοκτονήσει ο ίδιος. Ο άνθρωπος έκανε την επιλογή του, δεν τον επικρίνουμε.
-- Δέχεστε το χαρακτηρισμό πολιτική αυτοκτονία;
-- Επειδή έτυχε να διαβάσω σήμερα κι αυτά που έγραψε, οπωσδήποτε η επιλογή του ήταν ένα πολιτικό μήνυμα. Αν είναι αυτά τα χαρτιά που βρήκανε που είχε αφήσει. Εδωσε ένα πολιτικό μήνυμα. Μόνο που εμείς δίνουμε ένα πολιτικό μήνυμα, ώστε αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν, να τιμωρηθούν. Θυμάστε παλιά στο Βιετνάμ, αυτοπυρπολούνταν, στη δεκαετία του '60 εναντίον των Αμερικανών και για να συγκινήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, αυτοπυρπολούνταν. Δηλαδή, έχουμε τέτοια παραδείγματα, όπου κάποιος δίνει ένα πολιτικό μήνυμα με αυτόν τον τρόπο. Αυτοί που ζώνονται τα πυρομαχικά κ.λπ
Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας!
Από την ομιλία στους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ και της ΕΠΑΣ Κοζάνης
«
Υπάρχουν
πάρα πολλοί παράγοντες σήμερα που οδηγούν τους νέους ανθρώπους να
αισθάνονται απογοητευμένοι, να αισθάνονται αγανάκτηση, αλλά και
απογοήτευση, και μάλιστα θέλω να σχολιάσω και τις χτεσινές δηλώσεις με
αφορμή την αυτοκτονία του συνταξιούχου φαρμακοποιού. Ολοι λέγανε ότι
υποφέρουμε από εθνική κατάθλιψη, ότι οδηγούμαστε στις αυτοκτονίες κλπ.
Ε, όχι! Εμείς καλούμε τη νεολαία να πολεμήσει και είναι αδιανόητο για
μας, κάτω από οποιοδήποτε βάρος προβλημάτων, να καταληφθεί από εθνική
κατάθλιψη ή πολύ περισσότερο να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι μια μορφή
διεξόδου και πάλης είναι να αυτοκτονείς. Χωρίς να θέλω να σχολιάσω τον
συγκεκριμένο άνθρωπο, στο κάτω κάτω ο ίδιος αποφάσισε.
Εμείς
θα λέγαμε να οδηγήσουμε αυτούς που φταίνε στην πολιτική αυτοκτονία. Να
τους "αυτοκτονήσουμε" εμείς. Με όποιο τρόπο μπορούμε, πολιτικά εννοούμε,
βεβαίως, δεν μας ενδιαφέρει να χάσει κανείς τη ζωή του. Ιδιαίτερα εσείς
οι νέοι έχετε και την υποχρέωση να αναλάβετε πρωτοβουλίες δράσης. Πρώτα
- πρώτα γιατί θα σηκώσετε το μεγαλύτερο βάρος των προβλημάτων.
Οι εργάτες γεννάνε τον πλούτο
Και
μάλιστα εσείς έχετε και μια υποχρέωση παραπάνω - και με συγχωρείτε που
σας το λέω καθηκοντολογικά. Διότι, ξέρετε, το ΚΚΕ μιλάει για το λαό,
μιλάει για τη νεολαία, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό
που εμείς λέμε εργατική τάξη και δίνουμε ακόμα περισσότερη έμφαση στα
παιδιά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των πιο φτωχών λαϊκών
στρωμάτων και κυρίως σε εκείνα τα παιδιά που κατά 99% θα παραμείνουν
ταξικά στην εργατική τάξη. Κι αυτό για μας δεν είναι μόνο, ας πούμε,
κάτι το προβληματικό, με την έννοια ότι η εργατική τάξη έχει τα
περισσότερα προβλήματα.Εμείς θεωρούμε ότι η εργατική τάξη, αν και η πιο ταλαιπωρημένη, είναι κατά κάποιο τρόπο η χαρισματική τάξη της κοινωνίας μας, γιατί αυτή η τάξη είναι που μέσα από την ίδια της την πείρα - κι αν θέλετε, όσο συμπορεύεται με το ΚΚΕ κι αυτό θα την ωφελήσει - θα γίνει τάξη απελευθερώτρια της κοινωνίας. Σε μια κοινωνία που εμείς παλεύουμε να μην υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στη χειρωνακτική, στην πνευματική δουλειά, ανάμεσα στη λιγότερο ειδικευμένη και στην περισσότερο ειδικευμένη εργασία, μια κοινωνία όπου οι πάντες και όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν θέση.
Γιατί στο κάτω κάτω μια κοινωνία, μια οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με τους διπλωματούχους του Χάρβαρντ ή τους διδακτορικούς. Μια κοινωνία θέλει όλων των ειδών τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες, όλων των ειδών τα πτυχία, που όμως να έχουν αξία.
Και πάνω από όλα, η τάξη που γεννάει τον πλούτο είναι η εργατική τάξη. Και με αυτή την έννοια ξεχωρίζουμε τα παιδιά της, χωρίς να τα αντιπαραθέτουμε στα άλλα, και θεωρούμε ότι μέσα από τους δικούς σας χώρους, της Παιδείας, της γειτονιάς σας πρέπει να ξεπηδήσει μια καινούρια συνείδηση, η πιο πρωτοπόρα συνείδηση της νεολαίας και η πιο ανατρεπτική. Και εκεί είναι βέβαιο ότι θα συναντηθούμε με όλους σας, ακόμη και με εσάς που μπορεί να έχετε ερωτήματα, διαφορές με το ΚΚΕ ή αν θέλετε όχι και πολύ καλή γνώμη. Αλλά μέσα από αυτό το δρόμο επίλυσης των προβλημάτων σας, σαν παιδιά που ανήκετε στα εργατικά, λαϊκά στρώματα και στην πιο χαρισματική τάξη, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούμε χέρι - χέρι και στους νέους αγώνες».
Χειραφετημένος λαός και ισχυρό ΚΚΕ
Στους εργαζόμενους του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου μίλησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα
«Χειραφετημένος λαός από διλήμματα και τρομοκρατία και αυταπάτες και ισχυρό ΚΚΕ, αυτό πρέπει να αναδειχθεί από τις εκλογές»,
σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χθες σε συγκέντρωση των εργαζομένων
του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη. Και
πρόσθεσε πως η εργατική τάξη και στη ΔΕΗ, πρέπει να ξεπεράσει αυταπάτες
για εύκολες λύσεις μέσα από «εναλλακτικά» κυβερνητικά σχήματα και να
στρώσει το δρόμο για να πάρει την εξουσία στα χέρια της, δηλαδή να γίνει
ιδιοκτήτης του πλούτου και να διευθύνει την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της
επίσκεψης, η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε και με τη διοίκηση του
εργοστασίου.
Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι ο μεγαλύτερος
λιγνιτικός σταθμός παραγωγής ενέργειας και παράγει το 20% της ηλεκτρικής
ενέργειας της χώρας. Εχει ενταχθεί σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για να
πωληθεί στη συνέχεια, ενώ ήδη στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής
Μακεδονίας έχουν βγει προς πώληση οι ΑΗΣ Μελίτης και Αμυνταίου.Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι δέχονται επίθεση στο εισόδημά τους (οι μειώσεις μισθών έχουν ξεπεράσει το 40%) και εντατικοποιείται η εργασία, αφού συρρικνώνεται δραματικά ο αριθμός τους. Οσοι συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αποχωρούν και τα κενά που καλύπτονται με 8μηνες συμβάσεις και με εργαζόμενους άγρια εκμεταλλευόμενους μέσω των εργολάβων.
Μιλώντας στους εργαζόμενους, στο εστιατόριο του ΑΗΣ, την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις γενικότερες εξελίξεις, αλλά και ειδικότερα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
«Η ΔΕΗ θα περάσει 100% στους ιδιώτες, πουλιέται. Και θα πουληθούν τα πιο βασικά κομμάτια και φιλέτα. Είναι σε διαπραγμάτευση. Εάν δεν έχουν πουληθεί τα φιλέτα έως τώρα, δεν είναι γιατί υπήρχε οποιαδήποτε αντίσταση, αλλά γιατί πριν γίνει το "κούρεμα" και η χρεοκοπία, δεν αγόραζε κανείς τίποτε γιατί ήθελε να δει ποια θα είναι η πραγματική αξία. Ηθελε να αγοράσει τα φιλέτα εντελώς υποτιμημένα. Και επειδή γίνονται και συζητήσεις ότι μπορεί να χρειαστεί και νέο "κούρεμα", να ξέρετε ότι οι αγοραστές θα έρθουν να αγοράσουν όταν πέσει ακόμη πιο κάτω η τιμή. Αγοράζουν φθηνά για να κερδίσουν πολύ. Επομένως μην εφυσηχάζετε αν δεν έχουν πουληθεί τα φιλέτα. Υπάρχει ένας κατάλογος ανταγωνιστών. Θέλουν το λιγνίτη, της Δράμας, της Ελασσόνας κλπ και θέλουν να τα πάρουν όλα».
Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, δεν μιλά πια απλά για «δημόσια ΔΕΗ». «Τώρα που όλα πουλιούνται, εμείς προβάλουμε σαν άμεσο ζήτημα συσπείρωσης του λαού, την εργατική λαϊκή εξουσία». Και πρόσθεσε: «Η ευθύνη, ειδικά των εργατών, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Μην έχετε αυταπάτες, όποια κυβέρνηση κι αν βγει και σημαίες κόκκινες να σηκώσει, αν ο λαός δεν αποφασίσει τη ριζική αλλαγή, αυτή η κυβέρνηση και θα προδώσει αυτά που θα υποσχεθεί και θα πολλαπλασιάσει την απογοήτευση του κόσμου.
Αν δεν τα βάλεις με τα μονοπώλια, αν δεν τα βάλεις με την ΕΕ, με λαϊκή παρέμβαση και λαϊκή κινητοποίηση και λαϊκή σύγκρουση, θα πηγαίνουν καιροσκοπικά στις Βρυξέλλες, θα λένε μεγάλες κουβέντες, θα τρώνε καμιά καρπαζιά και θα γυρνάνε. Καλούμε το λαό, μέσα από την πείρα του, να ανακαλύψει τη δύναμή του και να βάλει φρένο σε αυτές τις εξελίξεις και να αντεπιτεθεί μέχρι την τελική νίκη. Αν η εργατική τάξη δεν σηκώσει κεφάλι θα χαθούμε όλοι μαζί, και πρέπει να σηκώσει κεφάλι όσο γίνεται πιο γρήγορα».
Ο καθένας με τους συμμάχους του
Αναφορά στις συστάσεις του ΔΝΤ να υπερψηφιστούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη Σιάτιστα
Κοιτάξτε, εμείς δεν το εκλαμβάνουμε αυτό απλά σαν μια εξωτερική επέμβαση προς τον ελληνικό λαό. Στην πραγματικότητα, έτσι κάνουν οι σύμμαχοι, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η ΕΕ, αυτή είναι η τρόικα. Παρεμβαίνουν για να στηρίξουν όχι στενά τα συμφέροντα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης στην Ελλάδα. Τα συμφέροντα των ισχυρών επιχειρηματιών, παντού. Στη βιομηχανία, στη ναυτιλία, στις τράπεζες, στο εμπόριο, στην αγροτική παραγωγή. Συμπεριφέρονται ως σύμμαχοι.
Μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί το ΚΚΕ υποστηρίζει μία και μοναδική συμμαχία: Τη συμμαχία εκείνη που ενώνει τα συμφέροντα των εργατοϋπαλλήλων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα με ποιες εργασιακές σχέσεις δουλεύουν, με τα συμφέροντα των μικρών παραγωγών, των μικρών επιχειρηματιών. Εμείς αυτή την κοινωνική συμμαχία αναγνωρίζουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου