Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

Τα ψυχιατρεία, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο υπαρκτός ... καιροσκοπισμός!

Στις 30.11.2013 έγινε στην Αθήνα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση - που δόθηκε στη δημοσιότητα - «καταδικάζει τις καταστροφικές πολιτικές του υπουργείου Υγείας που προβλέπουν διάλυση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων, βίαιο διαμελισμό των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας), απολύσεις και διαθεσιμότητα, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο λαό και παράδοση δημόσιων δομών και υγειονομικής περίθαλψης σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Και «δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στις διαδικασίες fast track κλεισίματος των ψυχιατρικών νοσοκομείων (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας) οι οποίες εκτός της πλήρους απορρύθμισης της ψυχιατρικής εφημερίας ιδιαίτερα στην Αττική που καλύπτει και άλλες περιοχές της χώρας, αγνοούν επιδεικτικά ότι στον ευαίσθητο χώρο της Ψυχικής Υγείας υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους».
***
Στις 6 - 7 Οκτώβρη 2012 είχε γίνει και πάλι συνδιάσκεψη στην Αθήνα. Στην απόφαση εκείνης της συνδιάσκεψης για την Ψυχική Υγεία υπήρχε η εκτίμηση πως γίνεται «ασυντόνιστη συρρίκνωση των ψυχιατρικών νοσοκομείων, χωρίς τη δημιουργία ανάλογων εναλλακτικών δομών, έχει μετατρέψει τους ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων σε υπηρεσίες με ασυλικές νοοτροπίες και πρακτικές» και ζητούνταν: «Συνέχιση με κρατική χρηματοδότηση και προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή μέσω ευρωπαϊκού ταμείου όλων των σημερινών προγραμμάτων "βοήθειας στο σπίτι" καθώς και των προγραμμάτων αποασυλοποίησης των χρονίως ψυχικά πασχόντων με υπαγωγή στο δημόσιο των δομών τους και συνολική ανασυγκρότηση των δημόσιων ψυχιατρικών μονάδων που αναπτύσσονται στα Γενικά Νοσοκομεία και σταδιακό κλείσιμο όλων των ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων» (σ.σ.: η υπογράμμιση δική μας).
Κι ήρθε το σύμφωνο Λυκουρέντζου - Αντορ στις 28.5.2013, που προβλέπει ρητά τη «θεσμοθέτηση της κατάργησης ως Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των εναπομεινάντων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων μέχρι τον Ιούνη του 2015»!
***
Δώδεκα χρόνια πριν είχε συγκροτηθεί η Εθνική Επιτροπή Ψυχικής Υγείας, στην οποία συμμετείχαν φορείς και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Τελικά, η δραστηριότητα εκείνης της επιτροπής - που τελικά ατόνησε - ήταν κάποιες φιέστες.
Το ΚΚΕ εκπροσωπούσε ο, τότε, βουλευτής - και μακαρίτης πια - Παναγιώτης Κοσιώνης, ο οποίος παραιτήθηκε (30.3.2001) επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να συμμετέχει στην επιτροπή που έχει ως στόχο την εκλαΐκευση μιας «πολιτικής με την οποία μας χωρίζουν τεράστιες διαφορές».
«Τα προβλήματα της Ψυχικής Υγείας, τόνιζε ο Π. Κοσιώνης, είναι τα δυσκολότερα και πιο ευαίσθητα κοινωνικά προβλήματα. Χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική (κρατική) και στην πρόληψη και στη θεραπεία και αποκατάσταση - επανένταξη. Και στη χώρα μας δε φαίνεται κάτι ανάλογο. Είναι μόνο φανερό ότι γίνεται προσπάθεια να περάσουμε από το στάδιο του άκρατου "εγκλεισμού" ψυχασθενών κάτω από συνθήκες απάνθρωπες, εξευτελιστικές, στο στάδιο της άκρατης "αποασυλοποίησης" με τη μορφή προγραμμάτων ΕΕ (με σύντομες ημερομηνίες λήξης) και ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ελάττωση των αντίστοιχων κρατικών κονδυλίων, πιθανόν κατά το πρότυπο των ΗΠΑ, που μετά το τέλος των προγραμμάτων οι ασθενείς έμειναν στον "αέρα"».
Τότε η «Αυγή» (4 και 5 Απρίλη 2001) χαρακτήρισε την αποχώρηση του Π. Κοσιώνη απ' την Εθνική Επιτροπή Ψυχικής Υγείας ως βολή του ΚΚΕ κατά της αποασυλοποίησης, επειδή φοβάται μην εκλείψουν τα άσυλα, που είναι «οι στοιχειώδεις υλικές προϋποθέσεις για το νέο θρίαμβο του υπαρκτού σοσιαλισμού».
***
Στις 23.10.2001 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το κλείσιμο πέντε ψυχιατρείων μέχρι το τέλος του 2006, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς». Ο «Ριζοσπάστης» (24.10.2001) - με τίτλο «Κλείνουν πέντε ψυχιατρεία» - έγραψε: «Ουσιαστικά δηλαδή θα έχουμε ένα βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων, το οποίο - καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες δομές - οδηγεί ουσιαστικά στη "Ρηγκανοποίηση" του συστήματος ψυχιατρικής περίθαλψης που μεταφράζεται στο πέταγμα στο δρόμο των ψυχικά ασθενών που θα νοσηλεύονται για ελάχιστο διάστημα στα συρρικνωμένα ψυχιατρεία, και για όσο διάστημα βρίσκονται σε έξαρση και μετά θα αφήνονται στο έλεος της τύχης τους».
Η «Αυγή» (25.10.2001) έγραψε ότι ο «Ρ» προτιμά τη «βάρβαρη πραγματικότητα των ψυχιατρείων και αγνοεί ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έρχεται επιτέλους στη χώρα μας με καθυστέρηση...». Και τώρα ολοφύρονται και καταγγέλλουν: Η «Αυγή» αποκαλύπτοντας, όπως αναφέρει, ότι «στον αέρα τα ψυχιατρεία με fast track κινητικότητα» (βλέπε δημοσιεύματα 23 και 24 Νοέμβρη 2013) και ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατηγορηματική «αντίθεσή του στις διαδικασίες fast track κλεισίματος των ψυχιατρικών νοσοκομείων».
Δεν έχασαν τα ...λογικά τους. Ούτε έγιναν ...σταλινικοί. Αντίθετα. Εχουν απολύτως «σώας τας φρένας τους». Αλλά ως οπορτουνιστές, αλλάζουν θέσεις ανάλογα με τη συγκυρία και το ακροατήριο. Και «δεσμεύονται» για όσα μπορούν να τους διασφαλίσουν αν γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Για να διαχειριστούν το δράμα αυτών, για τους οποίους, δήθεν, κόπτονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου