Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Το χαράτσι παραμένει με άλλο όνομα

Το χαράτσι παραμένει. Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να το εισπράττει. Δεν θα το λένε, όμως, χαράτσι, αλλά ενιαίο φόρο στα ακίνητα.
Χειρότερα κι από το «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Κουβέλης και Βενιζέλος βγήκαν από την κυβερνητική σύσκεψη για να ανακοινώσουν ό,τι ήταν ήδη γνωστό: Ότι το τσάκισμα του λαού θα συνεχιστεί και ότι ο καθένας από τους συνεταίρους της κυβέρνησης κοιτάει να βγάλει από πάνω του την ευθύνη.
Αναλυτικά οι εξελίξεις:
Στην επίλυση όλων των «εκκρεμοτήτων», προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως τα συμφωνηθέντα με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι το κλίμα «διαφωνιών» που καλλιεργούνταν τις προηγούμενες μέρες, αφορούσε τον επιμερισμό του πολιτικού κόστους και αποσκοπούσε στον αποπροσανατολισμό του λαού.
Από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη σύσκεψη, προκύπτει καθαρά η βούληση των κυβερνητικών εταίρων να κλείσουν όλα τα θέματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που ξεκινούν την Πέμπτη, δίνοντας στην πραγματικότητα το πράσινο φως για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα


μέτωπα. Για το σκοπό αυτό, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καλλιέργησαν με τις δηλώσεις τους εικόνα ομοφωνίας και σύμπνοιας, προβάλλοντας ιδιαίτερα την «κοινή θέση» στην οποία κατέληξαν για το ζήτημα του χαρατσιού των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, που τεχνηέντως είχαν αναδείξει σε μείζον ζήτημα.
Οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης ανήγγειλαν περιχαρείς ότι «προσέρχονται με κοινή θέση» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσον αφορά το χαράτσι, αν και απέφυγαν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι για το περιεχόμενο της πρότασης που συμφώνησαν. Το μόνο σίγουρο, σύμφωνα με τα όσα είπαν, είναι ότι το χαράτσι θα συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ και το 2013.
Μάλιστα, το «κενό» (150-200 εκατ. ευρώ) που θα δημιουργηθεί στα προσδοκώμενα έσοδα από την όποια μείωση γίνει κάτω από την πίεση των λαϊκών αντιδράσεων - διαρρέεται ότι θα είναι της τάξης του 10-15% - θα καλυφθεί με την επέκταση του χαρατσιού στα εκτός σχεδίου ακίνητα και την αύξηση του ΦΑΠ το 2013. Δηλαδή, με νέα αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας από την άλλη τσέπη.
Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι στη σύσκεψη «κουβεντιάσαμε τα χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου που θα ισχύσει στα ακίνητα το 2014», επισημαίνοντας ότι το χαράτσι «για φέτος και μόνο για φέτος θα συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ». Απέφυγε όμως να απαντήσει σε ερωτήσεις για την πρόταση που θα παρουσιαστεί στην τρόικα, δηλώνοντας με νόημα: «Θα κάνουμε μια πρόταση στην τρόικα και θα σας πούμε».
Εφ' όλης της ύλης η σύμπνοια
Το στίγμα των επιδιώξεων της κυβέρνησης το έδωσε ο Ευ. Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι «πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι συζητήσεις με την τρόικα, να εκταμιευθεί η δόση και να επικρατήσει ένα κλίμα ομαλότητας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη θωράκισης του τραπεζικού συστήματος και γενικότερα της οικονομίας.
Την επίτευξη «ρεαλιστικής συμφωνίας» στη σύσκεψη είχε προεξοφλήσει νωρίτερα  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενος αφ' ενός το «υψηλότατο αίσθημα ευθύνης» που έχουν επιδείξει οι τρεις αρχηγοί μέχρι τώρα, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει ενιαία θέση ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με το κλιμάκιο της τρόικας. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βαφτίσει ως νέο φόρο το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, προκειμένου να διευκολύνει τη ΔΗΜΑΡ να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί λόγω των δημαγωγικών διαφωνιών της.
Για τη συμφωνία είχε προϊδεάσει το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε (στο «vima fm») μέχρι πού είναι διατεθειμένο να φτάσει το κόμμα του όσον αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε μέχρι το σημείο που θα καταλήξουμε σε μια κοινή πρόταση με τους άλλους δύο εταίρους μας»(!). Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα που εξέπεμπαν οι συνεργάτες του Φ. Κουβέλη λίγο πριν αναχωρήσει από τα γραφεία του κόμματός του για να προσέλθει στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή».
Νωρίτερα, ο Ευ. Βενιζέλος συγκάλεσε έκτακτα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για «να καθορίσει τη γραμμή που θα υποστηρίξει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών». Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να παρουσιάσει στη σύσκεψη τις «διαφορετικές εκδοχές προτάσεων για την είσπραξη του τέλους των ακινήτων» που έχει εκπονήσει το ΠΑΣΟΚ και να ξεκαθαρίσει ότι το μέτρο πρέπει να στηριχθεί από τους βουλευτές και των τριών κυβερνητικών εταίρων ώστε να διατηρηθεί η «συνοχή της κυβέρνησης».
Θέλουν επιμερισμό της ζημιάς
Την ίδια στιγμή ωστόσο ενισχύονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τον επιμερισμό του πολιτικού κόστους. Από την πλευρά της ΝΔ έχουν ήδη ξεκινήσει οι προειδοποιητικές βολές. «Νομίζω ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με τον εαυτό της εάν θέλει να είναι στην κυβέρνηση ή όχι», δήλωσε με νόημα ο βουλευτής Α. Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι «αυτή η ιδέα, ότι σε κάθε δύσκολη στιγμή της κυβερνήσεως η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζει, εμένα ως βουλευτή της ΝΔ πολύ με ενοχλεί... Αν είσαι στην κυβέρνηση, θα ψηφίσεις αυτό που λέει η κυβέρνηση»...
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρμόδιο για τα Οικονομικά επίτροπο Όλι Ρεν στο περιθώριο του 1ου Συνεδρίου για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 στο Μέγαρο Μουσικής. Στο συνέδριο θα μιλήσει ο Α. Σαμαράς, καθώς και ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου