Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» Γιόρτασαν τις 100 μέρες απεργίας

Νέα βοήθεια έφτασε και από τη φτωχομεσαία αγροτιά
«Οι χαλυβουργοί θα είμαστε εδώ μέχρι να νικήσουμε». Αυτή την ξεκάθαρη και απόλυτη υπόσχεση έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, κλείνοντας 100 ολόκληρες μέρες απεργίας. Και χτες το βράδυ τις «τίμησαν» ως εργάτες απεργοί με συναυλία που διοργάνωσε το σωματείο με αγωνιστικά και εργατικά τραγούδια, χορό και με τεράστια αλληλεγγύη από εργάτες, αγρότες, φοιτητές, νέους και απλούς ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων. Γλέντησαν για κάθε μία από τις εκατό μέρες απεργίας ξεχωριστά. Με τις εκατό καθημερινές πολύμορφες δράσεις απέναντι στη στυγνή και αδίστακτη εργοδοσία που έχει πετάξει στο δρόμο 65 εργαζόμενους εκβιάζοντας την αποδοχή αντεργατικών μέτρων. Τραγούδησαν για τις εκατό μέρες με εκφρασμένη αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε κάθε μία από αυτές, από όλα τα στρώματα του λαού, όλης τη χώρας, από όλο τον κόσμο. Αλλά και για την ταξική τους ενότητα που έδεσαν τόσο ισχυρά όπως δένουν μέσα στο χαλυβουργείο το ατσάλι. Ενότητα και αποφασιστικότητα σε έναν αγώνα που απλώνεται σε όλους τους χώρους δουλειάς και τις λαϊκές γειτονιές και έγινε παντιέρα της εργατικής τάξης και του λαού για να αντιμετωπίσουν την πλέον ανελέητη και ωμή προσπάθεια εξαθλίωσης και φτώχειας τους. Γι' αυτό και χτες το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν ένα: «Εκατό ημέρες απεργία, όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία».
Ισχυρή αλληλεγγύη
Σπουδαστές και απεργοί χορεύουν αγκαλιασμένοι
Στο μεταξύ, οι απεργοί παρακολούθησαν χτες τη νέα κλιμάκωση της έμπρακτης αλληλεγγύης στον αγώνα τους. Με φοιτητές με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών να φτάνουν στην πύλη του εργοστασίου και να παίρνουν μαθήματα αγώνα. Ταυτόχρονα, αγρότες - μέλη της ΠΑΣΥ έστειλαν σημαντική έμπρακτη βοήθεια και συγκεκριμένα: Από την Κρήτη 30 γραβιέρες, τα Γιάννενα 42 κοτόπουλα, 2 αρνιά και τρόφιμα, τη Χαλκίδα δύο τόνους κοτόπουλα, την Πελοπόννησο λάδι, τρόφιμα και μια γουρουνοπούλα. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι από την Κέρκυρα, τους μετέφεραν οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ, ενώ η Λαϊκή Επιτροπή Μπραχαμίου έφερε ένα φορτηγό με είδη οικιακής χρήσης κ.ά. Σημαντική ήταν και η αλληλεγγύη με τη φυσική παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων ταξικών σωματείων του ΠΑΜΕ, που πλημμύρισαν από νωρίς την πύλη του εργοστασίου. Το συγκεντρωμένο από νωρίς πλήθος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα μέλη του συγκροτήματος «Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ», που ξεκίνησαν να παίζουν πιο νωρίς από το προγραμματισμένο 

εργατικά και αγωνιστικά τραγούδια και συνέχισαν με τη συμμετοχή όλων των συγκεντρωμένων για αρκετή ώρα, ακόμα και όταν ξεκίνησε να πέφτει βροχή.Στο μεταξύ, την αλληλεγγύη τους στους ηρωικούς απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη που απήθυνε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, εκφράζει και το Μέτωπο Αλλαγής των Παναμέζων εκπαιδευτικών.
«Αγώνας που ανέδειξε τη δύναμη των εργατών»
Τα τραγούδια διακόπηκαν μόνο όταν στην εξέδρα ανέβηκε ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου και χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους τόνισε: «Πριν 100 ημέρες ξεκινήσαμε ένα μεγάλο ηρωικό αγώνα. Είπαμε όχι στον εκβιασμό του Μάνεση και διαλέξαμε, όπως οφείλαμε ως εργάτες, το δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας, το δρόμο του αγώνα». Αναφερόμενος στα συμπεράσματα από τις 100 μέρες απεργίας επισήμανε: «Ο αγώνας μας αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα της χώρας μας και μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του. Οι 100 ημέρες απεργίας είναι ήδη μια μεγάλη νίκη των απεργών χαλυβουργών και της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης. Αποτελεί μεγάλη νίκη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, στη μοιρολατρία, στην ταξική ειρήνη, στη λογική του μικρότερου κακού, στη συμβιβαστική λογική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, στις πολύμορφες πιέσεις να μας διασπάσουν, να μας αποπροσανατολίσουν. Ανέδειξε τη δύναμη των εργατών. Οτι χωρίς εμάς δεν κινείται τίποτα, ότι εμείς παράγουμε τον πλούτο και τον καρπώνονται οι εργοδότες».
Και συνεχίζοντας ο Γ. Σιφωνιός τόνισε: «Οι χαλυβουργοί αποκτήσαμε μεγαλύτερη πείρα από τις 100 ημέρες απεργίας, είμαστε πιο έμπειροι και δυνατοί για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα και σε άλλα εργοστάσια και επιχειρήσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
Η χτεσινοβραδινή εκδήλωση έκλεισε με μπόλικη φασολάδα που μαγείρεψαν μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και με μπόλικο κερασμένο κρασί.
Μεθαύριο η εκδήλωση στο Βόλο
Nα συμμετάσχει μαχητικά στην εκδήλωση - συναυλία αλληλεγγύης προς τους απεργούς χαλυβουργούς, που διοργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», την Παρασκευή 10 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ., στο Βόλο, στο χώρο της Χωροταξίας του Πολυτεχνείου (οδός Λαμπράκη - Πεδίον του Αρεως), καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.
Στη συναυλία συμμετέχουν το συγκρότημα REDWINEBAND, η Μαρία Θωίδου με μέλη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και οι Κώστας Ζεμπίλας, (τραγούδι), Γιώργος Ζήφκος (στα πλήκτρα), Μαρία Δούλου (κιθάρα) και Οδυσσέας Χαλκιάς (μπουζούκι), καθώς και ο γνωστός σε όλους από την Εστουδιαντίνα Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου