Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ-ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ(και μην μου πειτε ότι δεν το ξέρατε)

Όλα τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ


 
Διαβάστε τη λίστα με τα μέτρα - φωτιά που την Τρίτη θα φτάσει στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και θα αφορά τη διετία 2012-2014
Σχεδόν έτοιμο θεωρείται το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ που αφορά στη διετία 2013-2014 και θα βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού μέχρι την Τρίτη. Πρόκειται για το νέο πακέτο λιτότητας που εκτός των άλλων, θα φέρει επιπλέον μειώσεις και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμα και δραστικό τσεκούρι σε συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, στα εφάπαξ, αλλά και κλείσιμο δημοσίων οργανισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο περιλαμβάνει:
* Μείωση στις συντάξεις από 700 ευρώ και πάνω από 2% έως και 15%
* Μείωση μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους σε ειδικά μισθολόγια. Η μείωση θα είναι αναδρομική από 1 Ιανουαρίου 2012, ενώ γίνεται προσπάθεια να μην θιγούν οι μάχιμοι ένστολοι
* Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Το μέτρο θα μειώσει τους μισθούς των υπαλλήλων έως και 35%
* Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών και μείωση του για τους υπόλοιπους με επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων (π.χ. ιδιοκατοίκηση)
* Μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ


* Αύξηση του κατώτατου χρόνου συνταξιοδότησης από τα 15 χρόνια στα 20
* Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης
* Νέες περικοπές στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας για όσους δημοσίους υπαλλήλους τα λαμβάνουν
* Μείωση του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους και έως 45%, για τους υπόλοιπους, ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει
* Περικοπές στα προνοιακά επιδόματα με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την οικογένεια των δικαιούχων
* Περικοπές στις συντάξεις όσων λαμβάνουν δεύτερη και τρίτη σύνταξη, καθώς και στις συντάξεις που παίρνουν οι άγαμες θυγατέρες
* Εφεδρεία για τρία χρόνια και έπειτα απόλυση για 35.000 δημοσίους υπαλλήλους από το 2013
* Μείωση του μισθολογικού κόστους σε κάθε υπουργείο έως 25%
* Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΓΑ-ΟΑΕΕ
* Επιβολή εισφοράς για τους ανέργους του Δημοσίου
* Κλείσιμο και συγχωνεύσεις για περίπου 50 φορείς του Δημοσίου
* Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσω της εφαρμογής έως και το 2015 του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτό κατά 115.000 άτομα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πακέτο μέτρων θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στον Πρωθυπουργό.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα ξεκινήσει από τα μέσα της εβδομάδας σειρά επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, αρχής γενομένης την Τετάρτη με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και αναμένεται να χρησιμοποιήσει το πακέτο των παραπάνω μέτρων ως διαπραγματευτικό όπλο για να θέσει ανεπισήμως το αίτημα της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια.
Το ίδιο θα πράξει την Παρασκευή και το Σάββατο στις κρίσιμες συναντήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει κλειδώσει μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα επιστρέψει στην Αθήνα η Τρόικα, προκειμένου να ετοιμάσει την Έκθεση Αξιολόγησής της. Από την Έκθεση αυτή θα καθοριστεί το αν θα πάρει τελικά η Ελλάδα την δόση-μαμούθ των 31 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Την τελική απόφαση θα λάβουν οι εταιροι μας στο Eurogroup του Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου