Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Η ύπαρξη της φτώχειας και του πλούτου είναι φυσικό φαινόμενο;




Είναι «φυσικό φαινόμενο» σε συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σε έκθεση ινστιτούτου της Βοστώνης, οι ζάπλουτοι να αυξηθούν το 2012 κατά 10% κατέχοντας 52,8 τρισεκατομμύρια δολάρια; Ενώ το ένα τέταρτο των παιδιών του κόσμου  υποσιτίζεται και δεν έχει ικανοποιητική απόδοση στο σχολείο; Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Βρετανική οργάνωση «SaveTheChildren», η οποία απευθύνει έκκληση στους ηγέτες της ομάδας των οκτώ πιο ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη G8 που θα βρεθούν τον ερχόμενο μήνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η έκθεση, η οποία φέρει τον τίτλο «Τροφή για Σκέψη», βασίζεται στις μελέτες που έγιναν σε χιλιάδες παιδιά σε Αιθιοπία, Ινδία κ.α. 
Είναι φυσικό φαινόμενο την ίδια στιγμή 600.000 Ελληνόπουλα να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της Unicef σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2013;
«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Τα προβλήματα της φτώχειας και του κοινωνικού 

αποκλεισμού αυξάνονται. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη διαβίωση των παιδιών όσο και στα ζητήματα που συνδέονται με την υγεία τους, με την εκπαίδευσή τους, με την ανάπτυξή τους» επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση των στοιχείων.
Το 16,4% του συνόλου των ανηλίκων εμφανίζεται να διαβιώνει σε νοικοκυριά με «σοβαρή υλική αποστέρηση».
Το 44,3% των νοικοκυριών με παιδιά που διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας δηλώνει αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά ίσης διατροφικής αξίας την ώρα που επισημαίνουν επιστήμονες ότι ο υποσιτισμός αποδυναμώνει νου και σώμα στα παιδιά.
Η ικανότητα κάθε παιδιού να μάθει επηρεάζεται σημαντικά από τη διατροφή του.
Το 39,7% δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση.
Το ποσοστό των παιδιών που ζει σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανείς έφτασε το 9,2% το 2011, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2010 και δείχνοντας σαφή τάση ανόδου για τα επόμενα χρόνια.
Το 34,5% δηλώνει οικονομική αδυναμία αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.
Το 50,8% των νοικοκυριών με παιδιά δηλώνει αδυναμία πληρωμής μιας εβδομάδας διακοπών.
Το 37,2% των νοικοκυριών με παιδιά δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών και δόσεων.
Οι άνεργοι της ηλικιακής κατηγορίας 15 έως 18 ετών αυξήθηκαν κατά 73,2% (αύξηση κατά 35,1 ποσοστιαίες μονάδες).
Από το 2008 έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα 357.820 άτομα από 14 έως 19 ετών.
Το 2011 υπολογίζονται σε περίπου 29.000 τα άτομα από 14 έως 19 χρονών που μετανάστευσαν προς και από την Ελλάδα, με τα πολύ μικρά παιδιά έως 4 ετών να αποτελούν το ένα τρίτο του συνόλου. «Μας τελειώνουν τα τρόφιμα», «Σήμερα έχουν σταματήσει πια να μας τροφοδοτούν, με αποτέλεσμα να καθίσταται πια αδύνατη η λειτουργία της μονάδας, αφού εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανηλίκων που φιλοξενεί». «Δεν έχουμε πια είδη πρώτης ανάγκης, ενώ τελειώνουν και τα τρόφιμα. Τα παιδιά δεν θα έχουν ένα πιάτο φαΐ». Φωνή απελπισίας στην Αγιάσο της Λέσβου από την Μονάδα Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων-προσφυγόπουλων.
Δεν είναι φυσικό φαινόμενο η ύπαρξη της φτώχειας για τους παραγωγούς του πλούτου και η συσσώρευση αυτού του πλούτου στις τσέπες αυτών που κατέχουν τα μέσα παραγωγής.
Αναγκαία και επείγουσα είναι η ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Αναγκαίος και επίκαιρος ο σοσιαλισμός που θα εξαλείψει αυτομάτως τις βδέλλες που παράγουν τα «φυσικά φαινόμενα» του πλούτου και της φτώχειας, που παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου