Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Μια οφειλόμενη απάντηση στο κίνημα "Δεν Πληρώνω"

redflyplanet

(Το κείμενο εκφράζει μόνο τον γράφοντα και το ιστολόγιο που δημοσιεύεται, δεν είναι επίσημη κομματική θέση, με την επιφύλαξη απάντησης στην ανακοίνωση του κινήματος “Δεν πληρώνω” στον κομματικό τύπο)

Η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στα ιστολόγια και τις σελίδες του κινήματος “δεν πληρώνω” πραγματικά εκπλήσσει με την αφέλεια, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την πρωτοφανή προκλητικότητα απέναντι στη τεράστια συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπό το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και χιλιάδων κόσμου που συμπορεύτηκε μ' αυτό. Η ανακοίνωση γράφει:

“Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, με τη συνήθη ιδιοκτησιακή λογική τους, κατέλαβαν το Σύνταγμα και απαγόρευσαν σε οποιονδήποτε άλλον να διαδηλώσει στην ίδια περιοχή. Σωματεία, πολιτικές οργανώσεις, μέτωπα, ακόμη και απλοί άνθρωποι, αποτέλεσαν τον νέο «εσωτερικό εχθρό» του ΠΑΜΕ, και τους απαγορεύτηκε η προσέγγιση στη βουλή.   Με πρόφαση την περιφρούρηση της διαδήλωσης «του»,  παρέταξε ομάδες ροπαλοφόρων απέναντι σε χιλιάδες διαδηλωτές και, στην πραγματικότητα, περιφρούρησε το κοινοβούλιο, από το ξέσπασμα της οργής των εργαζομένων που στόχευαν να παρεμποδίσουν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και να ρίξουν την κυβέρνηση.”


Η προκλητικότητα αυτή εκφράζει στην πραγματικότητα ένα πράγμα: τον φθόνο τον υπευθύνων του εν λόγω “κινήματος” που το ΠΑΜΕ καταφέρνει σ' αυτή τη συγκυρία να συσπειρώσει κόσμο κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων και κάτω από μια προοπτική εξουσίας, μια προοπτική που ουδέποτε προσέφερε ο κοντόφθαλμος ακτιβισμός του “δεν πληρώνω”, προοπτική που απορρίπτει προφανώς το εν λόγω κίνημα μια και τη θεωρεί ακόμα μακρινή, ή ανέφικτη, ή ακόμα χειρότερα ανεπιθύμητη.
Ποτέ δεν μας εξήγησε το κίνημα, ποια είναι σε τελική ανάλυση η απώτερη στρατηγική του, τι θα εξυπηρετήσει σε βάθος χρόνου η επίτευξη των στόχων του. Έχουν αντιληφθεί ότι σε τελική ανάλυση απο-ριζοσπαστικοποιούν τον κόσμο και τον οδηγούν απλά σε αστικονομική, “συνταγματική” τεκμηρίωση της μη-πληρωμής; Ασφαλώς και το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ είναι κατά της πληρωμής χαρατσιών, συνδέοντάς το όμως με μια συνολική αμφισβήτηση του καπιταλισμού, κάνοντας ξεκάθαρο ότι οι όποιες κατακτήσεις του κινήματος εντός του καπιταλιστικού πλαισίου, αν δεν συνοδεύονται από σοσιαλιστική προοπτική, αργά η γρήγορα θα παρθούν πίσω.
Από που συνάγεται η “συνήθης ιδιοκτησιακή λογική” όταν σε μια τεράστια συγκέντρωση υπάρχει κόσμος που πρέπει να περιφρουρηθεί από κάθε είδους προβοκάτσιες που τελικά - και με τη δική σας συνδρομή -  συνέβησαν; Με ποια τεράστιας σύλληψης κινηματική λογική αποφάσισε το εν λόγω κίνημα να περάσει μέσα από τις περιφρουρημένες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ; Δεν έχετε ακούσει μήπως ποτέ να ξεπετάγονται από τέτοιες αθώες κινητοποιήσεις σαν τις δικές σας κάθε είδους αποβράσματα και παρακρατικοί; Έχουμε πείρα από τέτοια πράγματα αγαπητοί κύριοι και κυρίες του “Δεν πληρώνω”, έχουμε δεχτεί επιθέσεις μέσα από πολύχρωμες πορείες και το Δεκέμβρη του 08 που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία συντρόφων, και δεν έχουμε διάθεση να παίξουμε το παιχνίδι της κινηματικής ζύμωσης, των γελοίων κινηματικών συμβολισμών του στίλ “περνάει η μια πορεία μέσα από μια άλλη” και τέτοια. Πρόκειται για ταξική πάλη και δεν έχουμε όρεξη για τέτοια παιχνιδάκια. Όσο για το άθλιο επιχείρημα ότι το ΠΑΜΕ περιφρούρησε το κοινοβούλιο, σας υπενθυμίζουμε την εντελώς γιορτινή, αφελή και αποκριάτικη συμμετοχή σας στο διαλυμένο πια “κίνημα” των αγανακτισμένων, που αντιμετωπίσατε το “λίκνο της δημοκρατίας” με μούντζες, κατσαρόλες, σφυρίχτρες και γηπεδικά συνθήματα της πλάκας ως ό,τι καλύτερο είχατε να επιδείξετε και να εμπνεύσετε το πλήθος που κατέβηκε με ειλικρινή διάθεση να διαμαρτυρηθεί. Άλλωστε το ξέρετε πολύ καλά ότι το πολιτικό προσωπικό και οι δυνάμεις καταστολής ζυγίζουν πολύ καλά το αν θα πρέπει να επιτεθούν στα μπλοκ του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ γιατί τότε τα πράματα θα πάρουν άλλη τροπή.
Τα περί “νταβατζήδων” και λοιπά να τα πείτε στους πολιτικούς χώρους που σας περιβάλλουν με αγάπη! Κι αν υπάρχουν άλλοι που χρησιμοποιούν τα σύμβολά σας και τα συνθήματά σας, είναι πρώτα και κύρια δική σας ευθύνη να τους απομονώσετε και να τους τσακίσετε, κάτι το οποίο προφανώς είστε ανίκανοι να κάνετε. Κι επειδή μάλλον και το δικό σας κίνημα, λόγω της μονοθεματικότητάς του και του στενού του ορίζοντα έχει χάσει την αρχική του λάμψη, φαίνεται πολύ λογικό να επιτίθεστε με τον αξιοθρήνητο αυτόν τρόπο στο ΠΑΜΕ. Όταν προσπάθησαν φασιστοειδή σε παλιότερες απεργίες να μπουν στις γραμμές μας και να οικειοποιηθούν σύμβολά μας για να φωνάξουν τις βρωμιές τους, τους πετάξαμε έξω. Θα πρέπει να κάνετε κι εσείς το ίδιο σε ό,τι αφορά τις δικές σας κινητοποιήσεις.
Κι όσο για το όνειρό σας περί “ανεξάρτητου κέντρου αγώνα” για την αντιμετώπιση του πραγματικού κοινωνικού εχθρού, σας ευχόμαστε μέσα στην χαοτική, ετερόκλητη και πολύχρωμη αντιφατικότητά σας, της δικής σας και άλλων “συλλογικοτήτων”, σας ευχόμαστε να καταφέρετε να εκπληρώσετε τα ακτιβίστικα όνειρά σας, αρκεί να μην παρασύρετε εργαζόμενους και νέο κόσμο στη λογική του κινηματικού πάρτι τύπου “κοινωνικού φόρουμ”. Δεν είμαστε εμείς εναντίον σας, εσείς είστε εναντίον του πιο καλά οργανωμένου και μαχητικού τμήματος του λαϊκού κινήματος. Πάρτε τις ευθύνες σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου