Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΤ- ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή


«Δυστυχώς, ούτε μέσα από τη Βουλή, ούτε μέσα από τη δικαιοσύνη περνάει πάντα η αλήθεια», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στη Βουλή, για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».
Το αστικό πολιτικό σύστημα, πρόσθεσε, είναι καλά θωρακισμένο και όχι μόνο αυτό, αλλά πριν απ’ όλα η οικονομία είναι θωρακισμένη, ώστε μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και για ελάχιστα πρόσωπα να μπορεί να περάσει η αλήθεια.
Παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή.
«Όταν πρόκειται να συζητηθεί ένα τέτοιο ζήτημα στη Βουλή, συνήθως ακούμε το εξής πράγμα: Ότι με το γενικό εκλογικό δικαίωμα εξασφαλίζεται να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες. Ο λαός ψηφίζει, ανεβοκατεβάζει κόμματα, αλλά λήγουν και οι πολιτικές ευθύνες. Και η Βουλή, το μόνο που έχει να κάνει είναι να εξετάσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και τελικά να πάει το ζήτημα στη δικαιοσύνη.
Δυστυχώς, ούτε από το εκλογικό δικαίωμα, ούτε μέσα απ' τη Βουλή, ούτε απ' τη Δικαιοσύνη περνάει


πάντα η αλήθεια. Γιατί στο κάτω κάτω και με τις εκλογές κάποιος μπορεί να ανεβοκατεβάζει κόμματα, αλλά για ποιο λόγο το κάνει και τι θέλει, δεν είναι πάντα πολύ καθαρό. Τιμωρείς ένα κόμμα και βάζεις ένα άλλο που συνεχίζει την ίδια πολιτική.
Εμείς πιστεύουμε απόλυτα ότι μέσα απ' τη Βουλή, αλλά και μέσα απ' τη Δικαιοσύνη δεν περνάει ποτέ η αλήθεια. Το γιατί δεν είναι της ώρας να το αναλύσουμε. Το σύστημα, πάντως, είναι θωρακισμένο, αυτό το συγκεκριμένο. Όχι μόνο το αστικό πολιτικό σύστημα, που λέμε εμείς, αλλά πριν απ' όλα η οικονομία είναι πολύ καλά θωρακισμένη, ούτως ώστε σε ελάχιστες περιπτώσεις και για μεμονωμένα πρόσωπα - και αν υπάρχει λόγος και σκοπιμότητα να βγει - να μπορεί να περάσει η αλήθεια. Η πραγματικότητα θα μείνει απ' έξω.
Ας ξεκινήσω απ' τα επιχειρήματα που έφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Έφερε κάποια επιχειρήματα. Εξήγησε γιατί δεν έβαλε στο πρωτόκολλο το CD. Κάνω μία παραχώρηση, να δεχτώ ότι αληθεύει αυτό το επιχείρημα. Δεν αποδεικνύουν τίποτα άλλο αυτά που μας είπε, πέρα από το ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι απόλυτος γνώστης της σαπίλας αυτού του συστήματος, ανεξάρτητα πώς το χειρίστηκε. Όταν λέει, "αν το κάνω αυτό θα βγουν στη δημοσιότητα, θα αρχίσουν οι εκβιασμοί, θα, θα, θα". Αυτό το σύστημα που υπηρέτησε πιστά και υπερασπίζεται και σήμερα, αυτό αποκάλυψε.
Υπάρχει κι ένα άλλο ερώτημα και για τον κ. Παπακωνσταντίνου και για τον κ. Διώτη. Και το λέω έτσι, αν θέλετε, εντελώς ανθρώπινα. Δεν θα το χρησιμοποιήσω για την εξεταστική επιτροπή. Οι δύο άνθρωποι αυτοί δίνουν την εντύπωση ότι χρησιμοποιούν επιπόλαια, κουτά επιχειρήματα. Ο ένας το έχασε, ο άλλος δεν το έκανε, ο άλλος το άφησε στη γραμματεία, αλλά έφυγε απ' το υπουργείο και δεν ξέρει πού είναι το CD, έβγαλε αντίγραφο απ' το στικάκι, αλλά κατέστρεψε το αρχικό, έστω κι αν αυτό ήταν αντίγραφο.
Και σκέφτεσαι: Καλά, αυτοί οι δύο άνθρωποι, ιδιαίτερα ο κ. Διώτης που ήταν σε μια υπηρεσία που κατά κάποιο τρόπο έπρεπε να ήταν 10.000 φορές πονηρεμένος - δεν πας σ' αυτή την υπηρεσία μόνο κινούμενος από το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ηθικής. Εκεί συναλλάσσεσαι με ανηθικότητες. Όχι ότι θα γίνεις κι εσύ ανήθικος, αλλά εν πάση περιπτώσει είσαι πιο πονηρεμένος. Και λες, καλά αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι τόσο επιπόλαιοι; Πού μιλάνε και πού φέρνουν αυτά τα επιχειρήματα;
Αν θέλετε, εγώ καταλήγω στο εξής - και λέω εγώ, για να πάρω και την ευθύνη - έτσι όπως το σκεφτόμουνα: Μήπως οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να συγκαλύψουν πολύ σοβαρά πράγματα, ενδεχομένως όχι για προσωπικό συμφέρον - δεν μπορώ να το αποδείξω, μπορεί να το σκεφτώ, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω. Μήπως εκβιάζονται, μήπως αλληλοεξαρτώνται και προτίμησαν να δίνουν την εντύπωση δύο ανθρώπων με κουτές, επιπόλαιες απαντήσεις και χειρισμούς, προκειμένου εν πάση περιπτώσει να μη διαφανεί ποια είναι η αλήθεια;
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος ήταν στην Αντιτρομοκρατική, ο οποίος συνδέθηκε με ό,τι συνδέθηκε, να λέει αυτά τα πράγματα, "ξέρετε εγώ δεν ξέρω να χειρίζομαι ηλεκτρονικό υπολογιστή, δεν τα έχω καλά με την τεχνολογία". Τώρα, δεν μπορεί να κυνηγάς, ας πούμε, τη "17 Νοέμβρη" και να λες δεν τα έχω καλά με την τεχνολογία. Δεν κάνω την Αγκάθα Κρίστι και τον Ηρακλή Πουαρό. Είναι, λέω, δυνατόν να λέγονται τέτοια επιχειρήματα μπροστά σε επιτροπές της Βουλής; Και αύριο να αναπαράγονται στην εξεταστική ή ο κ. Διώτης δεν ξέρω πού θα εξεταστεί; Άρα, το πράγμα είναι πολύ βαθύτερο και πολύ σοβαρότερο.
Υπάρχουν ευθύνες και σε άλλους
Άλλη πλευρά, οι πολιτικές ευθύνες. Ξέρουμε και το καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά ότι άλλο πράγμα είναι οι πολιτικές ευθύνες και άλλο αν συνδέονται με τις ποινικές ευθύνες. Θα μου επιτραπεί να πω, χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να ποινικοποιηθεί η πολιτική σκέψη και η πολιτική πράξη. Σαν ΚΚΕ, επειδή ξέρουμε πού ζούμε, δεν μας συμφέρει κάτι τέτοιο. Στο σύστημα που ζούμε, αν υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο, κάθε μέρα θα είμαστε στα δικαστήρια. Αλλά κι αυτό πια το απόλυτο "αυτός έχει πολιτική ευθύνη και ο άλλος ποινική", σε κάποια στιγμή, σε κάποιο σημείο, μπορεί να είναι συγκεχυμένα τα όρια.
Βάζουμε λοιπόν το εξής ερώτημα, ξεκαθαρίζοντας - άλλωστε, ο Γιάννης ο Γκιόκας εξήγησε ότι εμείς θα ψηφίσουμε λευκό και για τον κ. Παπανδρέου και για τον κ. Παπαδήμο. Θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε κατά. Γιατί θα ψηφίσουμε λευκό; Επί των ημερών του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπαδήμου, αλλά κυρίως του κ. Παπανδρέου, το θέμα της φοροδιαφυγής είχε γίνει το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα. Ξέρει ότι υπάρχει η λίστα Λαγκάρντ και φαντάζομαι και με την έγκρισή του, δεν ζητάει απλώς ένας υπουργός απ' την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας ένα τέτοιο, μάλιστα ένα κείμενο υποκλοπής. Καλά, δεν το ελέγχει;
Θα μου πείτε, μπορεί να ασχολιόταν με την πράσινη ανάπτυξη ο κ. Παπανδρέου και να μην ασχολιόταν μ' αυτό. Δεν μπορεί. Δεν το ελέγχει; Δεν έχει ευθύνη, δεν λέμε να κάτσει ο ίδιος να αποκρυπτογραφήσει κ.λπ. Αλλά δεν το ελέγχει; Και για τον κ. Παπακωνσταντίνου ισχύει αυτό, αργότερα και για τον κ. Παπαδήμο. Διάβασα την επιστολή που έστειλε και λέει δεν με ενημέρωσε κανείς. Μάλιστα. Αναλαμβάνεις πρωθυπουργός, το υπουργείο Οικονομίας είναι το κεντρικό, η φοροδιαφυγή είναι η σημαία...
Και γίνεται σημαία η φοροδιαφυγή όχι γιατί θέλουν κάποια χρήματα έστω όπως όπως, αλλά κυρίως για να επιβληθούν φόροι στο λαό. Η φοροδιαφυγή είναι το μέσο, είναι η επίκληση. Αφού δεν μπορούμε να εισπράξουμε φόρους, βάζουμε φόρους στο λαό, κατεβάζουμε τους μισθούς κλπ. Άρα, ήταν κεντρικό ζήτημα. Έστω δεν ήξερε για τη λίστα Λαγκάρντ. Ο ίδιος δεν ξέρει - μα άνθρωπος μέσα στο σύστημα είναι - ότι υπάρχει τρόπος να μάθεις; Kαι ότι τέτοιος τρόπος είναι και οι μυστικές υπηρεσίες;
Υπάρχει κυβέρνηση που δεν χρησιμοποιεί τις μυστικές υπηρεσίες; Είναι άλλο πράγμα πώς αξιοποιείς μια πληροφορία και άλλο αν τη χρησιμοποιείς. Επομένως, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Λευκό θα ψηφίσουμε. Και εν πάση περιπτώσει, στο όνομα, ξέρετε, οι εκλογές είναι το ξέπλυμα, όχι δεν είναι έτσι. Πρέπει και μέσα απ' αυτές τις διαδικασίες, αν γίνεται, ο λαός να καταλάβει τι σημαίνει καπιταλισμός. Και μάλιστα σε μία φάση που ιδιαίτερα στην Ευρώπη και παγκόσμια, τα ιστορικά όριά του έχουν εξαντληθεί. Ό,τι έδωσε, έδωσε. Κι επομένως η σαπίλα διαχέεται.
 Ποιο είναι το όριο νόμιμου και παράνομου;
Για να δούμε τώρα πιο συγκεκριμένα. Π.χ. θα σας θυμίσω το εξής πράγμα. Ο Παπακωνσταντίνου αρχικά δεν το έκανε, αλλά είχε σχεδιάσει να εξαιρούνται απ' τις αποδείξεις που πηγαίνουμε στην εφορία, να εξαιρούνται οι αποδείξεις απ' τα σούπερ μάρκετ, που τις κόβουν ούτως ή άλλως. Αρχικά, μετά το πήρε πίσω. Δηλαδή, όλο το σύστημα το φορολογικό με τις αποδείξεις - και σήμερα συνεχίζει - ήταν στη λογική φέρτε αποδείξεις για να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή.
Αυτό έγινε πρώτη φορά έτσι ανοιχτά κι επίσημα. Άλλοτε γινόταν πιο καλυμμένα. Δηλαδή, δεν ζητάω εγώ τις αποδείξεις για να δω έσοδα - έξοδα ή αν θέλετε και μέσα απ' τις αποδείξεις να κάνω μία εκτίμηση σε διάρκεια τριών, τεσσάρων, πέντε χρόνων ποιο είναι το βιοτικό επίπεδο του λαού; Είναι κι αυτό το στοιχείο. Πηγαίνοντας τις αποδείξεις και κάνοντας και μία επιστημονική έρευνα, μπορείς να μελετήσεις πώς ζει ο λαός. Γιατί έχει σημασία. Όχι μόνο πόσα πουλάει και πού τα πουλάει.
Όχι, θα μαζεύετε αποδείξεις για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Και βγάζουμε έξω τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, όλα. Άλλα βάλανε τώρα, άλλα βγάλανε. Τα δάνειά μας για τα σπίτια, όχι θα πληρώνεις τους τόκους. Μα το φορολογικό σύστημα το κάνεις μόνο για να παίρνεις φόρο; Κι αν θέλεις να μου πάρεις φόρο, πρέπει να βρεις αυτό που λέμε το σύγχρονο βιοτικό επίπεδο ζωής - μέσος όρος δεν μπορεί να βγει, αλλά εν πάση περιπτώσει έστω και με τη λογική του μέσου όρου.
Με αυτή την έννοια, δεν λέμε να ποινικοποιήσουμε αυτές τις αποφάσεις, αλλά επειδή μιλάμε για σκάνδαλα, επειδή μιλάμε για φοροδιαφεύγοντες, υπάρχει ένα θέμα: Ποιο είναι το όριο του νόμιμου και του παράνομου, έστω και με αυτήν την αστική νομοθεσία που υπάρχει σήμερα. Υπάρχουν 1.500 μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε 35 δισ. στην εφορία. Δεν μας είπε κανείς, εισπράχτηκαν; Τόσο δύσκολο είναι; 1.500 είναι. Εγώ σας λέω ότι είναι πολύ περισσότεροι, αλλά έστω και 1.500.
Λέει, έχουν βρει 25.000, ψάχνουν 25.000 για να δουν αν οι καταθέσεις στο εξωτερικό και τα έσοδα που έχουν δηλώσει στην Ελλάδα είναι νόμιμα. Σ' αυτούς έχουν στείλει, στους 14.000 ειδοποίηση να εξεταστούν. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Είναι θέμα απουσίας μηχανισμών; Τότε κάντε έκτακτες προσλήψεις στις εφορίες, αντί να μειώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες και εξετάστε αυτό το πράγμα άμα είναι να εξακριβώσετε.
Είναι 25.000, έχετε στείλει στους 14.000 και έχουν ελεγχθεί - δεν ξέρω - 1.500, 2.000; Και υπολογίζετε λέει ότι θα υπάρχει απόκλιση 7 δισ., απ' αυτά θα εισπράξουμε 2 δισ. Την ίδια ώρα έχετε ταράξει το λαό στους φόρους. Για να μου πείτε τώρα από πολιτική πλευρά, δεν βάζω ζήτημα σκαμνί κατηγορουμένου, ποιο είναι το νόμιμο και ποιο το παράνομο;
Δεν εξυγιαίνεται το σύστημα
Ας δούμε και μια άλλη πλευρά, γιατί εν πάση περιπτώσει έχει σημασία να καταδικαστεί πολιτικά μια πολιτική, αλλά μπορεί να καταδικαστεί και επιδερμικά. Δεν μου λέτε, αν πάμε ζήτημα διασπάθισης χρημάτων, με νόμιμο τρόπο, πόσα εκατομμύρια έχουν δοθεί στη δεκαετία του '80 και μετά για θαφτικά απ' την ΕΕ - η οποία το έκανε συνειδητά, δεν της ξέφυγε - για θαφτικά αγροτικών προϊόντων. Αυτό δεν είναι σπατάλη χρημάτων;
Δηλαδή, σου δίνω να θάβεις αγροτικά προϊόντα, τον κόπο σου, τα πορτοκάλια σου, τα λεμόνια σου κλπ. και την ίδια ώρα να γίνονται αθρόες εισαγωγές και να ανεβαίνει το έλλειμμα. Σου δίνω μετά επιδότηση, πολύ λιγότερη απ' τη δεκαετία του '80, για να μην καλλιεργείς, σιγά σιγά, μέχρι να καταργηθεί. Για σκεφτείτε, πόσα δισεκατομμύρια. Και πείτε μου, αυτά δεν διαφθείρουν ανθρώπους και συνειδήσεις; Βεβαίως διαφθείρουν μεσαία στρώματα, βεβαίως. Αυτό δεν είναι κατευθυνόμενο; Η ΕΕ δεν ήξερε για τις πέτρες που μπαίνανε; Τίποτα. Αυτό είναι νόμιμο.
Όταν έχεις μια τέτοια κατάσταση, ένα τέτοιο σύστημα που ξεκινάει απ' την οικονομία και βεβαίως το πολιτικό σύστημα - το πολιτικό σύστημα, δεν λέω όλα τα πρόσωπα - υπηρετεί ένα τέτοιο σύστημα, πρέπει να είσαι βράχος ηθικής για να αντέξεις, άμα είσαι και σε αρμόδιες θέσεις. Και υπάρχουν κόμματα της αντιπολίτευσης και σηκώνουν την "εξυγίανση" του συστήματος.
Είναι άλλο πράγμα ό,τι πέφτει στην αντίληψή μας, ούτε τρίχα να μην πάει χαμένη, να πάνε και στη φυλακή. Γιατί αν εξοικειωθούμε και πούμε είναι αποτέλεσμα του συστήματος, θα διαφθαρούμε κι εμείς χωρίς καμία εξαίρεση. Αφού κλέβεις εσύ, κλέβω κι εγώ... Αλλά όμως, δεν υπάρχει εξυγίανση του συστήματος.
Το 2009, αν δεν κάνω λάθος, με πρόταση του Καρατζαφέρη, την οποία μετά υιοθέτησε και η κυβέρνηση, γινόταν λόγος να φέρουν όλοι τα χρήματά τους χωρίς πόθεν έσχες. Κι αυτοί δηλαδή - βάλαμε θέμα μέσα στη Βουλή - που ξεπλένουν με εμπόριο ναρκωτικών, αυτοί, αυτοί, αυτοί. Όχι, να έρθουν για να μειώσουν το χρέος και να γίνουν επενδύσεις.
Δηλαδή, επειδή έχουμε κρίση και η κρίση βεβαίως είναι καπιταλιστική, να 'ρθουν τα χρήματα. Πολύ ωραία. Χωρίς κανένα πόθεν έσχες. Όποιοι θα έρθετε, θα έχετε φοροαπαλλαγές. Μα από πάνω, όλο αυτό το σύστημα έγινε το εκκολαπτήριο, ο κήπος που φύτρωσαν μέσα τα άνθη. Και κοιτάξτε, άλλοι συγκαλύπτουν από ιδεολογικούς λόγους και άλλοι συγκαλύπτουν επειδή μέσα εκεί κερδίζουν και οι ίδιοι.
Εμείς θα κάνουμε, βεβαίως, ό,τι μπορούμε σ' αυτό το ζήτημα και δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία διάθεση να χρησιμοποιήσει ούτε το όνομα του Παπακωνσταντίνου, ούτε το όνομα του Βενιζέλου, ο οποίος βεβαίως έχει ευθύνη, υπουργός Οικονομίας ήταν, και ήταν στο κέντρο της προσοχής η φοροδιαφυγή. Εμείς δεν λέμε ότι κέρδισε ο ίδιος, έκλεψε ή έκανε ή συγκάλυψε συνειδητά. Αλλά υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν ξέρω, άλλος εκβιάζεται, άλλος έτσι, άλλον οι επιχειρηματίες τον απειλούν, μπορεί να είναι κι αυτά.
Επομένως, εμείς δεν οικοδομούμε την επιρροή του Κόμματος ή αν θέλετε και την εκλογική του δύναμη πάνω σ' αυτά τα φαινόμενα. Συνειδητά. Γιατί αυτά μπορεί να αυξάνουν τη γοητεία αυτού που χτυπάει το χέρι στο έδρανο και λέει και διάφορους χαρακτηρισμούς, του τύπου που ακούμε το τελευταίο διάστημα στη Βουλή. Τη γοητεία την αυξάνουν, αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε να οικοδομήσουμε, πολιτική επιρροή και εκλογική δύναμη.
Κι απ' αυτή την άποψη, θα κάνουμε το καθήκον μας, ξέροντας πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει αυτοτελώς η ευθύνη να κάνουμε το καθήκον μας. Αλλά δεν είναι απ' αυτά που το ΚΚΕ θα βγει στο λαό και θα πει "εγώ έστειλα τον τάδε στη φυλακή" κλπ.
Έχουν βγει μαχαίρια ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους
Τελειώνοντας, το τελευταίο διάστημα ζούμε το εξής φαινόμενα και φαντάζομαι το έχετε αντιληφθεί όλοι. Κάτι ΕΣΠΑ - αφήστε τώρα, το μεγαλύτερο μέρος πάει σε επαγγελματική κατάρτιση. Πάλι τα ίδια. Αυτά που κατηγορήσατε, ότι τα χρήματα αυτά πάνε για τα "φροντιστήρια" των ανέργων, πάλι εκεί πάνε. Κάτι ΕΣΠΑ, κάτι κείνο, κάτι το άλλο, κάτι Άραβες, κάτι δεν ξέρω τι, που θα έρθουν να κάνουν επενδύσεις. Αλλά οι επενδύσεις θα είναι πολύ λιγότερες, σε μια μικρότερη αγορά.
Έχουν πέσει μαχαίρια ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, μαχαίρια. Κι αφήστε τώρα ότι το διεφθαρμένο είναι το κράτος. Βεβαίως, είναι το κράτος των ιδιωτών. Εδώ είναι ικανοί μέχρι δολοφονίες να κάνουν. Ορισμένα φαινόμενα που ζούμε, βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Και δεν είναι, κοιτάξτε να δείτε, μπορεί να φαίνεται ότι είναι αυτό, ότι είναι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών μέσων. Ε, εντάξει, οι δημοσιογράφοι, η βασική τους δουλειά είναι να διοχετεύουν τις πηγές πληροφόρησης που έχουν. Καλός δημοσιογράφος είναι να έχεις πηγές και να μεταφέρεις κουτσομπολιά, ελεγμένα ή και ανεξέλεγκτα.
Αλλά εδώ θα πέσουν μεγάλα μαχαίρια. Και βέβαια, για να πέσουν μεγάλα μαχαίρια ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ποιος θα πάρει το α ή το β κέρδος, θα προσεγγιστούν πολιτικοί. Και εμείς, θα σας το πούμε καθαρά, όλο και λιγότερο - και το βλέπετε - αναφερόμαστε σε ονόματα επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί; Γιατί κινδυνεύουμε λέγοντας για τον ένα επιχειρηματικό όμιλο, να μας χρησιμοποιήσει ο άλλος.
Και με την ευκαιρία, γιατί όλοι έχουν γίνει θύματα, με συγχωρείτε, τρία χρόνια ακούγαμε για τον "Γερμανό", ότι έχουμε μετοχές στον "Γερμανό". Ο κ. Πάγκαλος ήταν αρχηγός, Καρατζαφέρης, ΠΑΣΟΚ κλπ., επιβεβαιώθηκε αυτή η πληροφορία; Ότι έχουμε τη ΝΕΟΣΕΤ. Επιβεβαιώθηκε; Κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη. Και ήταν το κύριο επιχείρημα στη διάρκεια των εκλογών.
Κι αυτό, βεβαίως, πλήττει και τα οικονομικά του Κόμματος. Γιατί σ' έναν κόσμο περνάει. Σου λέει, ένα κόμμα που έχει τον "Γερμανό", που έχει τη ΝΕΟΣΕΤ, και δεν ξέρω τι άλλα έχουμε, σε λίγο θα έχουμε και τη ΖΗΜΕΝΣ, έρχεται και μου ζητάει πενηντάρι εμένα του άνεργου για την οικονομική εξόρμηση; Γιατί να του δώσω; Γιατί εμείς δεν πάμε μόνο σ' αυτούς που πιστεύουν σε μας. Πάμε και σ' αυτούς που θεωρούν ότι έχουμε ένα χρήσιμο ρόλο, έστω σαν αντιπολίτευση.
Εδώ δηλαδή τι γίνεται; Εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να βγάλουμε μαχαίρια; Να φέρουμε να γίνει εξεταστική επιτροπή, είναι λίγο αυτό που γίνεται; Και λέτε τώρα για τη λεκτική βία. Εχω ακούσει "όχι στη λεκτική βία". Μπα, γιατί; Δηλαδή δεν έχω δικαίωμα να κάνω πολιτική κριτική, είναι λεκτική βία η πολιτική κριτική; Εμείς τι να πούμε; Που είχαμε τον "Γερμανό", είχαμε τη ΝΕΟΣΕΤ και δεν ξέρω τι άλλες επιχειρήσεις είχαμε. Ιδιοκτήτης λέει 20-30 επιχειρήσεων το ΚΚΕ.
Μπορούν αυτοί που έλεγαν αυτά να μας φέρουν τις αποδείξεις; Να πουν τάδε, τάδε, τάδε. Είναι λίγο αυτό; Ε, να σας πω τώρα, για να τελειώνω, αυτή η επίθεση μας έχει κάνει κι ένα καλό σαν Κόμμα. Όταν διαβάζουμε παραπολιτικά για άλλα κόμματα και για άλλα στελέχη όλων των κομμάτων, λέμε προσοχή. Όπως εμάς χρησιμοποιούν, έχουν και μεταξύ τους διαφορές. Και έχουμε δώσει και κατεύθυνση, δεν θα υιοθετείται, ακόμα κι αν η όσφρησή μας λέει ότι μπορεί να έχουν και δίκιο.
Και θα δείτε, στον "Ριζοσπάστη" δεν θα δείτε παραπολιτικό που αφορά άλλα κόμματα και αρχηγούς άλλων κομμάτων που θα μπορούσαμε να κάνουμε αναπαραγωγή. Οι άλλες εφημερίδες, οι εφημερίδες που εκφράζουν κυρίως τα κόμματα, το κάνουν. Μας έχει κάνει αυτό το καλό. Να είμαστε όχι ευγενείς, αλλά προσεκτικοί. Γιατί ξέρουμε ότι αυτό το σύστημα τρώει και τα παιδιά του κι αυτά που το υπηρετούν.
Επομένως, σ' αυτή την εξεταστική επιτροπή θα είμαστε αντικειμενικοί. Δεν θα συμψηφίσουμε τίποτα, αλλά δεν δεχόμαστε ούτε να μας εκβιάζουν, ούτε να μας εκφοβίζουν ότι κάνουμε πολιτικές σκευωρίες κλπ. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η σκευωρία είναι εκ του μηδενός. Αυτό είναι σκευωρία. Όταν υπάρχουν ενδείξεις, πρέπει να τις εξετάσεις. Κι εμείς εκ του μηδενός δεν υπάρχει μία φορά να μιλήσουμε για πρόσωπο ή για κόμμα εκ του μηδενός. Αποφεύγοντας αν θέλετε να μιλάμε και για πρόσωπα.
Και το ξέρετε. Το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ελάχιστα το αναφέρουμε και προηγούμενα και τώρα. Τα πρόσωπα των υπουργών ελάχιστα τα αναφέρουμε. Είναι φορείς μιας πολιτικής. Εκτός αν μας προσβάλλει προσωπικά. Επομένως, ας αφήσουμε όλα αυτά. Θα κάνουμε τη δουλειά μας, ξέροντας ότι η αλήθεια δεν θα περάσει ούτε μέσα απ' τη Βουλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου