Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Αυτό που φοβούνται να τους συμβεί(ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ)


Παρά τρίχα αποφύγαμε μια κατάσταση εθνικής παράκρουσης. Μόλις ο πιτσιρικάς πήδηξε προχτές πάνω από το 2,33, οι τηλεπαρουσιαστές άρχισαν να ουρλιάζουν για τον Ελληνα που με την Ελλάδα στην ψυχή του ξέσκισε τους πάντες και - ω, τι συμβολισμός! - μέσα στην Κωνσταντινούπολη ανέδειξε την «Ελλάς» πρώτη δύναμη. Ευτυχώς, ενώ ακόμα ούρλιαζαν οι τηλεπαρουσιαστές, το παιδί στην πρώτη του δήλωση, αντί να πει ότι πήγε στην Πόλη για να αναστήσει τον μαρμαρωμένο βασιλιά, είπε απλά «οι συνθήκες που προπονούμαι είναι απαράδεκτες. Το στάδιο του Αγ. Κοσμά κλειστό τις περισσότερες μέρες, δεν είχε θέρμανση, δεν είχε ζεστό νερό». Μάταια ο Ευαγγελάτος προσπαθούσε να του υποβάλει ότι πρέπει να πει ότι φώναζε «Ελλάς - Ελλάς», το παιδί μιλούσε για το άλμα του και τις συνθήκες που αυτό έγινε...
***
Αλλη μια ήττα για την Ελλάδα αυτών που, με ξένα κόλλυβα, κάνουν μνημόσυνο, ήρθε απρόσμενα από την ...Καλαμάτα. Οπου το δικαστήριο έκρινε επί της ουσίας ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να εισπράττει τα χρήματα που αντιστοιχούν στο λογαριασμό της ΔΕΗ και μετά να δηλώνει ότι τα χρήματα αυτά μετατράπηκαν σε χαράτσι (το γνωστό χαράτσι που πάει σούμπιτο για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου). Η συγκεκριμένη απόφαση απαντά ευθέως στον εκβιασμό που άσκησε ο επίδοξος πρωθυπουργός Β. Βενιζέλος που είχε σπεύσει να τρομοκρατήσει όσους, ενώ αρνούνταν να


πληρώσουν το χαράτσι, πλήρωναν κανονικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και τους έλεγε πως όπως κι αν πληρώσουν το ρεύμα, τα χρήματα που θα δώσουν θα μετράνε σαν καταβολή του χαρατσιού και άρα θα τους κοπεί το ρεύμα.
Σε απλή μετάφραση, η συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνει την επιμονή των λαϊκών επιτροπών να πληρώνεται μόνο το ρεύμα, με ξεκάθαρη δήλωση (με την οργανωμένη ομαδική κατάθεση των σχετικών αποδείξεων) ότι η πληρωμή αφορά μόνο στο ρεύμα και σημαίνει άρνηση καταβολής του χαρατσιού. Αυτός είναι ο δρόμος που με επιμονή πρέπει να συνεχίσουμε. Στις λαϊκές επιτροπές, οι λογαριασμοί και οι αποδείξεις. Για να μην κοπεί σε κανέναν το ρεύμα, για να μην εισπραχτεί το χαράτσι. Για να επιστραφεί και σαν κριτήριο ψήφου ο εκβιασμός στους εκβιαστές.
***
Η χτεσινή ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για μεροκάματα, συμβάσεις και επιδόματα είναι από εκείνα τα στοιχεία που κάνουν αναπότρεπτο το ξεχείλισμα της αγανάκτησης. Απόλυτα καθορίζει ότι οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις καταργούνται. Οτι κάθε νέος εργάτης κάτω από τα 25 θα πληρώνεται μόνο με 511 ευρώ, ότι κάθε εργάτης που θα μπαίνει στην παραγωγή μετά τα 25 θα παίρνει μόνο 586 μεικτά κι ότι ο άνεργος θα παίρνει ...μία σύνταξη ΟΓΑ, δηλαδή 360 ευρώ.
***
Επειδή η επίθεση στην εργατική τάξη θα συνεχιστεί με στόχο τη συντριβή κάθε αντίστασης, αυτή η επίθεση θα έχει όλο και περισσότερο τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που της αντιστοιχούν. Γράφει, για παράδειγμα, ένας στο ΒΗΜΑ: «Η αριστερά παλεύει για τη διανομή του προϊόντος, αλλά το προϊόν το παρήγαγε ο καπιταλιστής». Αφήνουμε στην άκρη την αυθαίρετη γενίκευση περί «αριστεράς». Αυτό που εισάγει (παλιό αλλά το επικαιροποιεί) είναι ότι περνά σαν αυτονόητο ότι ο καπιταλιστής παράγει, ενώ ο καπιταλιστής είναι μόνο ένα παράσιτο που βγάζει κέρδος από την εκμετάλλευση αυτών που παράγουν, των εργατών, από την εργατική δύναμη των οποίων μαζί με τις μηχανές (παραγωγή κι αυτές των εργατών) παράγονται τα προϊόντα.
Λέει, επίσης, ότι για την παραγωγή μπορούν να μιλήσουν μόνο οι καπιταλιστές. Ξέρει πως ήταν ακριβώς ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε αυτός που απελευθέρωσε τις παραγωγικές δυνάμεις, ότι ακριβώς τότε σωρεύτηκε τεράστια εμπειρία για το τι άλματα μπορούν να συμβούν στην παραγωγή, όταν φεύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές. Δεν τον ενδιαφέρει η τεχνογνωσία των καπιταλιστών. Θέλει να βγάλει από τη μέση την εμπειρία από την εξουσία των εργατών. Γι' αυτό και θυμίζει τη χαροτρομάρα που πέρασαν οι αστοί πριν από εξήντα χρόνια στη χώρα μας. Οι αστοί δεν μπορούν να ξεπεράσουν το γεγονός ότι αμφισβητήθηκε στην πράξη και η ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής και η πολιτική εξουσία τους. Δεν συγχωρούν το ΚΚΕ για κείνη την «αποκοτιά». Και προετοιμάζονται για να μην ξανασυμβεί αυτό.
Ας φροντίσουν οι εργάτες να τους διαψεύσουν. Οι κομμουνιστές έτσι κι αλλιώς θα κάνουν το καθήκον τους: Θα συνεχίσουν ακόμα πιο επίμονα να αποκαλύπτουν το μηχανισμό εκμετάλλευσης, να δείχνουν γιατί πρέπει να ανατραπεί και η ιδιοκτησία και η εξουσία των καπιταλιστών, θα τα δίνουν όλα για να οικοδομηθεί η λαϊκή συμμαχία που θα έχει σταθερή την πυξίδα στον έναν και μοναδικό ιστορικά αναγκαίο στόχο: την κοινωνική απελευθέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου