Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Αυξάνονται τα λαϊκά νοικοκυριά που εξαναγκάζονται να μείνουν χωρίς ρεύμα Πάνω από 100% αύξηση παρουσιάζουν οι αιτήσεις διακοπής ρεύματος το 2012

902.gr
Αυξάνονται αυτοί πού κόβουν το ρεύμα λόγω δεινής οικονομικής κατάστασης
Διακοπές ρεύματος, αγώνας δρόμου για την επανασύνδεσή του και μετακινήσεις σε παλαιότερα και μικρότερα σπίτια για να μειωθεί το κόστος των υπέρογκων λογαριασμών, αποτυπώνονται στην έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα αύξηση πάνω από 100% παρουσιάζει η ζήτηση των αιτήσεων από τα εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά για υπηρεσίες διακοπής/επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, απότοκα τής αδυναμίας τους να αποπληρώσουν τούς υπέρογκους λογαριασμούς και τα χαράτσια, αλλά και τής μετατροπής της ενέργειας σε πανάκριβο εμπόρευμα.
Έτσι οι πελάτες για υπηρεσίες διακοπής/επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, φθάνουν τούς 513.944, ενώ στη διετία 2010- 2012 καταγράφεται μεγάλη μείωση στα αιτήματα για νέες ηλεκτροδοτήσεις, αντιστοιχώντας σε μόλις 75.257, γεγονός που αποδίδεται στη δραματική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Από τη διαχρονική ανάλυση (2004-2012) του πλήθους των αιτήσεων, ανά εγγυημένη υπηρεσία και περιφέρεια, φαίνεται ότι στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, Αττικής και Μακεδονίας-Θράκης, από το 2009 μέχρι και το 2012, παρατηρείται συστηματικά ανοδική τάση για υπηρεσίες επανασύνδεσης/διακοπής, που σύμφωνα με την έκθεση της ΡΑΕ συνδέεται με την ενεργοποίηση


 παλαιών παρόχων και ενδεχομένως αποδίδεται σε αυξημένη μετακίνηση προς παλαιότερες ή/και μικρότερες κατοικίες. Και αυτά τα στοιχεία δείχνουν εκτός των άλλων και την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και της αναγκαστικής μετακίνησης των λαϊκών νοικοκυριών σε παλαιότερες και μικρότερες κατοικίες για να γλιτώσουν τούς αυξημένους λογαριασμούς και να επιβιώσουν όπως μπορούν.
Αναλυτικότερα, από την έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά με το Πρόγραμμα «Εγγυημένες Υπηρεσίες» του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ), προκύπτει ότι τα έτη 2009 έως και 2012 παρατηρείται συνεχής και σημαντική αύξηση στα αιτήματα των πελατών για διακοπή/επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος. Αντιθέτως, κατά τα έτη 2010-2012 παρουσιάζεται μεγάλη μείωση στα αιτήματα για υπηρεσίες σχετικές με νέες ηλεκτροδοτήσεις η οποία οφείλεται στο σημαντικό περιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας.
Χαρακτηριστικό των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης είναι τα στοιχεία του 2012 από την έκθεση τής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας όπου παρατηρείται ότι οι υπηρεσίες για επανασύνδεση/διακοπή (είτε λόγω ενεργοποίησης παλαιάς σύνδεσης, είτε λόγω αλλαγής κατοικίας, είτε λόγω χρέους) παραμένουν ως οι πλέον συχνότερα χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με περαιτέρω αύξηση κατά το περασμένο έτος.
Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι η διαχρονική χρήση της υπηρεσίας αποκατάστασης ασφάλειας μετρητή παρουσιάζει φθίνουσα πορεία. Στην περιφέρεια Αττικής, η χρήση της υπηρεσίας αυτής είναι σημαντικά υψηλότερη, γεγονός που ενδεχομένως συνδέεται με την παλαιότητα των κατοικιών και την τοποθέτηση νέων ενεργοβόρων συσκευών στα νοικοκυριά, χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση και αναβάθμιση της παροχής. Δηλαδή πολλά νοικοκυριά εξαναγκάζονται, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σώματα θέρμανσης ή ψύξης, αλλά επιβαρύνοντας το υπάρχον πεπαλαιωμένο δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου