Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ-Στον κόμβο Καναλακίου Πρέβεζας έστησαν το μπλόκο οι αγρότες της περιοχής με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα.

PHOTO:ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΑΚΗΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!!
Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αναμονή, ολιγωρία και ταλαντεύσεις απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και καταστολή. Η ωμή επιθετικότητα και αγριότητα της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής αγροτικής πολιτικής μας οδηγούν άμεσα και βίαια στη φτώχεια, την εξαθλίωση. Αγωνιζόμενοι δεν έχουμε να χάσουμε παρά το ξεκλήρισμα και την καταστροφή μας.
Η Ομοσπονδία Α.Σ. χαιρετίζει σε όλη τη χώρα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φτωχομεσαίων αγροτών, που για μια ακόμα φορά αποφασιστικά μπαίνουν στο δρόμο της πάλης και του αγώνα, διεκδικώντας την επιβίωσή τους, το δικαίωμα να συνεχίσουν να παραμένουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τη γη. Να παράγουν υγιεινά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα αξιοποιώντας το σύνολο των εδαφοκλιματολογικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας (και η παραμονή στην ΕΕ μας το στερεί), που μπορούν να πολλαπλασιαστούν με την ουσιαστική επιστημονική στήριξη και την παραπέρα μηχανοποίηση σε γεωργία και κτηνοτροφία. Ωστε να μπορούν να ζήσουν οι ίδιοι, οι οικογένειες και τα παιδιά τους μια ανθρώπινη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Σήμερα, βιώνουμε τα αποτελέσματα της στρατηγικής της ΕΕ για συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους καπιταλιστές μεγαλοαγρότες. Της συμφωνίας του Μάαστριχτ με την ενιαία απελευθερωμένη διακίνηση στην αγορά και των αγροτικών προϊόντων. Της ΚΑΠ που χρόνια συναποφασίζουν και υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Σήμερα, η νέα επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και τα νέα βάρβαρα μέτρα που παίρνει σε βάρος και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς και η νέα


 ΚΑΠ 2014 - 2020 θα οδηγήσουν στο τελειωτικό ξερίζωμά της.
Ποιος μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος μπορεί να αντέξει:
n      Τη νέα φοροεπιδρομή με τη φορολόγηση σπιτιών, αποθηκών, ακόμα και των χωραφιών.
n      Τα χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67.
n      Τις τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα.
n      Τις υπέρογκες τιμές στο πετρέλαιο, στις ζωοτροφές και στο σύνολο των αγροτοεφοδίων, για να κερδοφορούν τα μονοπώλια.
n      Τη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από 11% σε 6% και με στόχο την τελική κατάργηση.
n      Τις περικοπές των πενιχρών αγροτικών συντάξεων με το κόψιμο των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
n      Τις περικοπές στις επιδοτήσεις και στις αποζημιώσεις από ασθένειες και καταστροφές (πράσινο σκουλήκι, δάκος, χαλαζοπτώσεις κ.λπ.).
n      Την κατάργηση κάθε μέτρου προστασίας της ντόπιας παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές στον παραγωγό που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής στα περισσότερα προϊόντα.
n      Τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 που θα φέρει μείωση συνολικά των κονδυλίων και των εισροών στον αγροτικό τομέα. Ταυτόχρονα θα φέρει μείωση κατά 40% περίπου στις επιδοτήσεις με την υιοθέτηση της περιφερειοποίησης και των κριτηρίων που τίθενται, καθώς και την οριστική αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή.
Κανείς μικρομεσαίος αγρότης δεν πρόκειται να επιβιώσει. Γι' αυτό και ο μόνος δρόμος που μένει είναι ο δρόμος της συλλογικής οργάνωσης και πάλης. Ο δρόμος της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική και η ανατροπή της. Η δημιουργία των προϋποθέσεων για άλλη λειτουργία και της αγροτικής οικονομίας με βάση τις διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού αλλά και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και όχι με βάση το κέρδος των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων μεταποιητών.
Αυτός ο δρόμος απαιτεί και προϋποθέτει την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, την ενεργοποίηση των αγροτικών συλλόγων με κατάργηση στην πράξη του νόμου 4015/2011, την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και την απομόνωση όλων αυτών των δυνάμεων που, βρισκόμενοι χρόνια τώρα στην ηγεσία του, έβαλαν την υπογραφή τους στη σημερινή κατάντια της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αυτός ο δρόμος απαιτεί την κοινή στράτευση και δράση με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες. 
Διεκδικούμε                                                                                                                                 1. Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
2. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
3. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% - να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.
4. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
5. Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα - απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.
6. Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
7. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.
8. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.
9. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) - να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια.
10. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
11. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
12. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 - 2020.
13. Να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.
14. Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.
15. Να διατηρηθεί και να επεκταθεί το μέτρο της νιτρορύπανσης σε όλους τους αγρότες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου