Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

KKE T.O. Πρέβεζας-Λευκάδας:Το άσπρο μαύρο κάνει ο Αδ. Γεωργιάδης



Επιχειρώντας να εμφανίσει ότι η μεταρρύθμιση που προωθεί στην Υγεία και ειδικότερα στον ΕΟΠΥΥ αποτελεί κοινό τόπο και ότι οι όποιες διαφωνίες είναι επιμέρους και δευτερεύουσες, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό υποστήριξε: «Κανένα κόμμα δεν μας είπε -πλην των γενικών διαφωνιών που μπορεί να έχουμε, εννοώ τις πολιτικές μας διαφωνίες- ότι διαφωνεί επί της ουσίας της μεταρρυθμίσεως. Η ουσία της μεταρρυθμίσεως, που είναι η ενοποίηση των δυο παράλληλων πρωτοβάθμιων συστημάτων, έχει την καθολική, διακομματική συναίνεση της Βουλής. Δηλαδή και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα μπορεί να λένε "δεν εμπιστευόμαστε εσάς, το μνημόνιο, την τρόικα κ.λπ., αλλά και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος πυλώνας δημόσιος". Στον πυρήνα, για την ουσία αυτού που πρέπει να κάνουμε, υπάρχει απόλυτη συμφωνία».
Ο υπουργός Υγείας είτε δεν αντιλαμβάνεται τη θέση του ΚΚΕ είτε παριστάνει ότι δεν την καταλαβαίνει. Ας τον …βοηθήσουμε, παραθέτοντας ορισμένα βασικά στοιχεία των θέσεων του ΚΚΕ:
Πρώτον: Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, με ενοποίηση των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δε συνιστά ενιαίο σύστημα, αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί, όπως και σήμερα, μέρος ενός συνονθυλεύματος παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία, των Δήμων και των ΜΚΟ.
Δεύτερον: Στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η παροχή ενός «βασικού πακέτου» υπηρεσιών ΠΦΥ, το οποίο θα εξαρτάται κάθε φορά από τα έσοδα των συνεχώς υποχρηματοδοτούμενων και λεηλατημένων από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικών 


ταμείων του ΕΟΠΥΥ. Οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αγοράζουν υπηρεσίες ΠΦΥ από το νέο δημόσιο φορέα, τους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Γι’ αυτό, το ΚΚΕ καλεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα να αντιπαραθέσει στα σχέδια της κυβέρνησης και να διεκδικήσει την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους Δήμους και τις πόλεις και τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα γενικά και ειδικά δημόσια νοσοκομεία και το σύστημα της δημόσιας επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ). Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.
Σε αυτό το σύστημα που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει καμία μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο και κανένας εργαζόμενος. Όλες αυτές οι δημόσιες μονάδες ΠΦΥ να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Βεβαίως, ο υπουργός Υγείας έχει ένα δίκιο να μπερδεύεται, όταν συγκρίνει τις θέσεις του κόμματός του με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων κομμάτων που κινούνται εντός των τειχών και τα οποία υπερθεματίζουν της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, των εισφορών και των πληρωμών, ή, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, του «ελάχιστου διχτύου ασφαλείας»…
Επομένως, κ. υπουργέ, τι δουλειά έχει ο «φάντης με το ρετσινόλαδο»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου