Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ



Σωματείο Εργαζομένων                                     
στους Ο.Τ.Α  Α΄ βαθμού                                                                  Πρέβεζα, 05-03-2014
των Δήμων Ν. Πρέβεζας                                                                 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 4 Μάρτη πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ Α΄ βαθμού των Δήμων του Νομού Πρέβεζας, παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας) και στον αρμόδιο επόπτη εργασίας, όπου και έγινε επίσημη προφορική καταγγελία (θα ακολουθήσει και έγγραφη) για τα πολύ σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα καθαριότητας και γενικά στο χώρο του εργοταξίου του Δήμου Πρέβεζας (μη τήρηση κανόνων ασφάλειας και υγιεινής, μη χορήγηση ειδών ατομικής προστασίας και γάλακτος, ελλιπής συντήρηση των οχημάτων, μη ύπαρξη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας κ.α.).
Η παρέμβαση έγινε μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 28 Φλεβάρη μεταξύ του ΔΣ του σωματείου και του δήμαρχου Πρέβεζας, σχετικά με την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων. Μια συνάντηση στην οποία η δημοτική αρχή για μία ακόμη φορά επισήμανε με δραματικούς τόνους τον κίνδυνο να κλείσει ο δήμος, να μην έχει να πληρώσει τους εργαζόμενους, συνεχίζοντας την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για να πείσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας ότι κόπτεται για τη μη επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Ακολουθώντας το γνωστό δρόμο των διαπιστώσεων, ο δήμαρχος Πρέβεζας παραθέτει τα προβλήματα των εργαζομένων, συμφωνεί ότι υπάρχουν, ΑΛΛΑ κρατάει συνεχώς κλειστές πόρτες με την δικαιολογία των


 οικονομικών δυσκολιών. Ποτέ όμως δεν ανέδειξε τις πραγματικές αιτίες και τους υπεύθυνους για αυτά .
Με άλλοθι την κρατική υποχρηματοδοτηση, όχι μόνο αρνείται να λύσει πάγια και σοβαρά ζητήματα των εργαζομένων, αλλά απειλεί και με στάση πληρωμών τους εργαζόμενους .
Η στάση της δημοτικής αρχής είναι υποκριτική, θέλει να κρύψει τις δικές της ευθύνες στην υλοποίηση της Αντιλαϊκής πολιτικής, στη διαχρονική συμφωνία της και αποδοχή των κυβερνητικών επιλογών.
Η δημοτική αρχή Πρέβεζας καθώς και όλοι οι δήμοι που σήμερα «διαμαρτύρονται», είναι αυτοί που αποδέχτηκαν το κεντρικό πλαίσιο περί ανταγωνιστικότητας της οικονομίας του Καλλικράτη, ακολουθώντας παράλληλα φορομπηχτική πολιτική απέναντι στους δημότες .
Είναι οι ίδιοι που αποδέχτηκαν και αποδέχονται τις δραστικές περικοπές στα έσοδά τους χωρίς μεταφορά πόρων από το κεντρικό κράτος, και δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν το γεγονός ότι σήμερα προσπαθούν να τα «γυρίσουν» θέλοντας να φτιάξουν ένα φιλολαϊκό προφίλ ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών.
Είναι αυτοί που μιλούν για τις μνημονιακές πολιτικές για να αθωώσουν τις στρατηγικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν τους Δήμους  απαλλαγμένους από το κεντρικό κράτος και την  χρηματοδότηση .
Αξιοποιούν την κρατική υποχρηματοδότηση και τις περικοπές για να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και το μετασχηματισμό κοινωνικών δομών, που εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαζε επί τάπητος. Γι' αυτό και οι κραυγές τους για τον υπαρκτό κίνδυνο στάσης πληρωμών είναι υποκριτικές.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πολιτικοί σχεδιασμοί κυβέρνησης και τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις περνάνε μέσα από τον οικονομικό στραγγαλισμό των ΟΤΑ, δρόμο από τον οποίο περνάνε και οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες των εργαζομένων.
Ποτέ μέχρι σήμερα, δεν αναφέρθηκαν και δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά και δε συντάχθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων σε ζητήματα απολύσεων, διαθεσιμοτήτων, ούτε ποτέ τους απασχόλησε σαν μέτωπο πάλης .

Μέσα από αυτή τη γενική διαπίστωση, οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν έξω από  συμβιβαστικές λογικές που πάντα καταλήγουν αρνητικά γι αυτούς.
Και όταν υπήρχαν τα χρήματα δεν είδαμε να ικανοποιούνται τα πάγια  αιτήματα των εργαζομένων.
Πολύ περισσότερο σήμερα, πρέπει να καταλήξουμε στο πώς θα κλιμακώνεται η πάλη των  εργαζομένων για άμεσα  νόμιμα κατοχυρωμένα ζητήματα, ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων, ζητήματα επικινδυνότητας για τους εργαζόμενους λόγω απαξίωσης  τομέων, ζητήματα υγιεινής των εργαζομένων και των πολιτών.
Αναδεικνύουμε τις ευθύνες των δημοτικών αρχών και καλούμε τους εργαζομένους στους ΟΤΑ Νομού Πρέβεζας να πάρουν την υπόθεση της πάλης ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Δημάρχων και της άρχουσας τάξης στα χεριά τους. Να οργανώσουμε τον αγώνα με τα δικά μας αιτήματα, να κλιμακώσουμε τις δικές μας μορφές πάλης, να προετοιμάσουμε με γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις την οποιαδήποτε κινητοποίηση με μπροστάρη το πρωτοβάθμιο σωματείο μας.

   

     Ο Πρόεδρος                                                                       Η Γραμματέας



Μισηρλής Γεώργιος                                                            Ζουρουφίδου Μαρία





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου