Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Τι θα κάνει μια «κυβέρνηση συνεργασίας»;


Από τη συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τον δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά
-- Το ΚΚΕ σκέπτεται να συνεργαστεί με άλλα αριστερά κόμματα ώστε να δημιουργήσει κυβερνητική πολιτική;-- Εάν υπήρχαν σήμερα τέτοια κόμματα, θα προδίδαμε τις θέσεις μας αν δεν κάναμε συνεργασία. Ομως αυτή τη στιγμή, με τα άλλα κόμματα έχουμε διαφωνία. Και θα σας πω το εξής, επειδή λέτε για «αριστερά κόμματα». Εγώ δεν θα πω είναι δεν είναι αριστερά. Για να δούμε, τώρα, τι λένε. Να γίνει ένα εκλογικό «ντου», έτσι το φαντάζονται, να πάρουμε το 30% όλοι μαζί και να εκβιάσουμε να γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας. Προφανώς με το ΠΑΣΟΚ ή με ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ, έτσι λένε. Τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση; Δεν μπορούμε να καλέσουμε το λαό να φέρει το ΚΚΕ στη διακυβέρνηση και να μην πει από πριν στο λαό τι θα κάνει. Μπορεί να μην μπορείς με λεπτομέρειες να πεις, αλλά οφείλεις στα βασικά πράγματα να τον προειδοποιήσεις. Αμα του αρέσουν θα 'ρθει, αν δεν είναι έτοιμος δεν θα έρθει ακόμα.
Τι λένε; Πρώτον θα διαπραγματευθώ το μνημόνιο και το δάνειο. Να κουρευτεί ένα μέρος. Μα ήδη τώρα πάει να κουρευτεί από 35 έως 60%. Το «κούρεμα» έχει αντισταθμίσματα. Εμείς λέμε διαγραφή του χρέους, δεν θα το αναγνωρίσουμε. Αμα πας να διαπραγματευτείς τελείωσες. Δεύτερον να γίνει αναδιανομή εισοδημάτων. Πώς θα γίνει; Θα εκδώσει η κυβέρνηση μια ανακοίνωση που θα λέει αυξήστε τους μισθούς 20%. Κατώτερος μισθός π.χ. 1.000 ευρώ. Ποιος θα το εφαρμόσει; Οι επιχειρηματίες κάνουν ό,τι θέλουν. Αντε το πολύ πολύ αυτή η κυβέρνηση να αποφασίσει για το Δημόσιο. Τι θα κάνει με την εργασιακή εφεδρεία, θα τους ξαναπάρει πίσω τους δημόσιους; Αυτά πρέπει να τα πει. Τι κάνει, τα νοσοκομεία χρωστάνε στις επιχειρήσεις, τι θα κάνει με το φάρμακο; Πρέπει να πεις ορισμένα πράγματα.
Τι άλλο λένε ότι θα κάνουν; Κρατικοποιήσεις τραπεζών. Δηλαδή να κρατικοποιήσουν την Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική, άντε και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα κρατικοποιούν. Εκεί μέσα είναι μέτοχοι βιομήχανοι, εφοπλιστές κλπ. Πώς θα τα κρατικοποιήσει, θα τους δώσει ανταλλάγματα; Κι αυτές οι τράπεζες τι θα κάνουν; Ποιον θα χρηματοδοτούν; Θα αναγκάζει τις τράπεζες να χρηματοδοτούν τα μικρομάγαζα της γειτονιάς για να κάνει ανακαίνιση; Και ταυτόχρονα θα υπάρχουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες έχουν έδρα στην Ελλάδα. Οι υπόλοιπες τράπεζες θα εξαγοραστούν από άλλες και θα έχεις και πιο ισχυρά συγκροτήματα.
Εμείς λοιπόν λέμε, καταργούνται τα μονοπώλια. Αλλωστε και την κρατικοποίηση τραπεζών θα την κάνουν. Γιατί αν γίνει το «κούρεμα» πάνω από 35%, η απόφαση είναι η εξής: 'Η οι κυβερνήσεις θα δανειστούν και θα χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες γιατί καταρρέουν οι τράπεζες με τα ελληνικά ομόλογα ή θα τις χρηματοδοτήσει το ευρωπαϊκό ταμείο. Που πάλι καταθέτουν οι κυβερνήσεις. Εμείς θα σκοτωνόμαστε πώς θα χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες για να ξεζουμίζουν το λαό και να χρηματοδοτούν τους επιχειρηματίες; Πώς να πάμε να συμφωνήσουμε με αυτά;
Η μόνη αλλαγή που θα υπάρξει από μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι μια καλύτερη ατμόσφαιρα και φούντωμα των ελπίδων του κόσμου. Πόσο θα κρατήσει αυτό το φούντωμα; Ενα μήνα, πέντε, έξι, ένα χρόνο; Μετά θα δουλεύουν για πιο συντηρητικές εξελίξεις. Θυμάστε στην Ιταλία, ήρθε η κεντροαριστερά του Πρόντι και κάθισε δύο φορές ο Μπερλουσκόνι. Εφυγε η κεντροαριστερά του Ζοσπέν με κομμουνιστές μέσα και ήρθε ο Σαρκοζί. Εμείς δεν μπορούμε να συνδράμουμε σε μια τέτοια εξέλιξη και το λέμε από τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου