Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Η ΝΟΚΙΑ βρήκε ακριβή την Ρουμανία και γι' αυτό πάει Κίνα.

από redflyplanet

Μισθούς Κίνας. 
Αυτό επιζητούν τα μονοπώλια σε αυτήν την χρονική στιγμή.

Όχι μισθούς των εξακοσίων, όχι μισθούς των πεντακοσίων, ... ούτε καν μισθούς των τετρακοσίων ευρώ, δηλαδή μισθούς Ρουμανίας ! Μισθούς των 200 - 250 €, χωρίς ασφάλιση, χωρίς συνδικάτα τα οποία θα πιέζουν ή θα απεργούν, με καταστολή κατα ριπάς σε όποιον τολμήσει να κουνηθεί. Με λίγα λόγια, τις εργατικές συνθήκες της καπιταλιστικής Κίνας.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, το μονοπώλιο των κινητών τηλεφώνων που ακούει στο όνομα, ΝΟΚΙΑ, αποφάσισε πριν λίγες μέρες, να μετακομίσει απο την "ακριβή" Ρουμανία (στην οποία εγκαταστάθηκε πριν απο 3 μόλις χρόνια, φεύγοντας από την Γερμανία), στην "φθηνότερη" Κίνα, αφήνοντας πίσω της 1900 εργαζόμενους στο δρόμο.

Όπως κάθε καπιταλιστής, ο οποίος σκέφτεται την ατομική του επιβίωση, έτσι και η ΝΟΚΙΑ κοιτάζει μονάχα το δικό της στενό συμφέρον, καθώς στο σύνολό τους ο αστικός κόσμος, γνωρίζει πολύ καλά, πως αυτή η διαδικασία μεταφοράς της παραγωγής στην Ασία, θα σημάνει παράλληλα την πτώση της κατανάλωσης στην Ευρώπη. Με δεδομένο λοιπόν, το ότι οι Ασιάτες (Κινέζοι και Ινδοί εν προκειμένω) δεν έχουν την καταναλωτική δύναμη των Ευρωπαίων, οι καπιταλιστές στο σύνολό τους, δεν θα βρίσκουν να πουλάν τα προιόντα τους, δεν θα καρπώνονται την υπεραξία, οπότε για να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό, θα ζητήσουν ακόμα μικρότερα μεροκάματα ... ίσως κάπου στο Νότιο Σουδάν ... Και μην ξεχνάμε πως επεμβαίνεις στην οργανική σύνθεση του κεφαλαίου, δηλαδή μειώνεις τα έξοδά σου, και με άλλους τρόπους ... για παράδειγμα ρίχνεις την ποιότητα των προιόντων σου, ή βουτάς δημόσια πακέτα στήριξης, ή δεν πληρώνεις φόρους κλπ

Ακολουθεί το δημοσίευμα για την μετακόμιση της ΝΟΚΙΑ στην Κίνα.

Οι υπάλληλοι που απασχολεί στη Ρουμανία η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων διεθνώς, η Nokia, κι οι τοπικές αρχές στο Κλουζ υπέστησαν "σοκ" από την απόφαση του ομίλου να διακοπεί άμεσα η λειτουργία της μονάδας της στο Γιούκου, στο βορειοδυτικό τομέα της βαλκανικής χώρας.

"Είμαστε πάρα πολύ δυσαρεστημένοι, αυτήν την αναγγελία δεν την αναμέναμε, τα συνδικάτα αποδέχθηκαν χωρίς να την αντιπαλέψουν, δεν ζήτησαν το παραμικρό για λογαριασμό των μισθωτών" δήλωσε μιλώντας υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 35χρονος υπάλληλος, ανάμεσα στους 1.900 που θα μείνουν χωρίς δουλειά.
Η Nokia εγκατέστησε την μονάδα της εκεί στη διάρκεια του 2008, μεταφέροντας τις δραστηριότητες της μονάδας στο Μπόχουμ προκαλώντας και τότε δυσαρέσκεια στη Γερμανία.
Μάλιστα, η ρουμανική κυβέρνηση είχε παρακινηθεί να ανακοινώσει ότι "δεν υποσχέθηκε επιδότηση στη Nokia" για αυτήν την μετεγκατάσταση μονάδας, "παρά μόνον μια φοροαπαλλαγή για το ακίνητο της μονάδας, σε εφαρμογή συγκεκριμένα της νομοθεσίας για τα βιομηχανικά πάρκα".
Απ την πλευρά του, ο δήμαρχος του Γιούκου, Ντόρελ Πογιάρ, ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ότι "λυπάται" που καταργείται "μια επένδυση αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ" και "που θα χαθούν φορολογικά έσοδα, υπέρ της Αυτοδιοίκησης, ισόποσα με ως 2 εκατομμύρια ευρώ, κάθε χρόνο".
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου