Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ-Ενας στους δύο έχουν συμπτώματα κατάθλιψης



Ερευνα της ΕΕΘΕΨΥ με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας
Ενας στους δύο Ελληνες έχουν συμπτώματα κατάθλιψης. Ενας στους τέσσερις έχουν και κατάθλιψη και άγχος. Ενας στους τρεις έχει άγχος. Από κείνους, οι οποίοι επηρεάστηκαν από την κρίση (το 47% του πληθυσμού), το 59% εμφανίζει κατάθλιψη και το 50,7% εμφανίζει άγχος - στρες. Οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από ό,τι οι άντρες. Στους νέους εμφανίζονται υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης με άμεσες συνέπειες στην παραγωγικότητα και την απόδοσή τους. Εκείνοι που βιώνουν πιο πολλά θετικά συναισθήματα έχουν λιγότερη κατάθλιψη και άγχος. Παρότι ζουν στο ίδιο περιβάλλον, βιώνοντας θετικά συναισθήματα προστατεύονται από την κατάθλιψη.
Τα παραπάνω συμπεράσματα - μεταξύ άλλων - ανέδειξε έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ) για το πόσο έχει επηρεάσει η κρίση την ψυχολογία. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΕΘΕΨΥ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτώβρη).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2008-2009 με 5.265 συμμετέχοντες στις ηλικίες από 17 ετών έως 60 ετών και η δεύτερη το 2010 με 2.701 συμμετέχοντες από 17 ετών έως 60 ετών και καλύπτει όλο το φάσμα μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, οικογενειακής και εργασιακής κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου