Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Χρεοκοπία του λαού


Γρηγοριάδης Κώστας
ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΟΥΝ κάτι κρίσεις ειλικρίνειας ώρες ώρες; Ετσι φαίνεται. Οπότε εξηγείται και η δήλωση του Π. Τόμσεν (αυτός της «τρόικας») σχετικά με το ότι «χωρίς μεταρρυθμίσεις το χρέος δεν είναι βιώσιμο»...Γιατί - όπως όλοι ξέρουμε - ακόμη και αν υλοποιηθούν όλα όσα προβλέπει το περίφημο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» (ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις στο δημόσιο, αντεργατικές ρυθμίσεις) το χρέος θα παραμείνει το 2015 στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά.
Μόνο που τότε θα μας πουν ότι «είναι βιώσιμο». Γιατί θα έχουν κάνει τη δουλειά που θέλουν και για την οποία χρησιμοποιούν το χρέος ως «σκιάχτρο» και πρόφαση: Θα έχουν μειώσει την τιμή της εργατικής δύναμης και θα έχουν «εξαφανίσει» κατακτήσεις και δικαιώματα.
Ετσι η «Ευρώπη» τους θα μπορεί να είναι πιο «ανταγωνιστική» με τα υπόλοιπα «κέντρα» όπως οι ΗΠΑ και η Ασία, μέχρι φυσικά να αλλάξουν και πάλι οι συσχετισμοί οπότε θα ζητήσουν νέα μέτρα και νέες «θυσίες».
ΑΣ ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΟΝΤΑΙ να ...παίζουν με τις λέξεις τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία. Γιατί έχουν ξεκινήσει φιλολογικό πόλεμο με τη λέξη «χρεοκοπία».
Ο μεν Ε. Βενιζέλος προσπαθεί να μας εξηγήσει τι σημαίνει, αναλόγως του επιθετικού προσδιορισμού που προηγείται, ο δε Αντ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να τη λέμε.
Μόνο που ο εργαζόμενος, μικροεπαγγελματίας, αγρότης και συνταξιούχος ξέρει και τι σημαίνει και δε φοβάται να την προφέρει. Απλούστατα, γιατί είναι ακριβώς αυτό που ζει (Κι αυτό είναι «πραγματικό γεγονός» κ. Βενιζέλο).
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟΛΜΗΣΑΝ να το ανακοινώσουν! Για τη φερόμενη ως «αύξηση» στο επίδομα ανεργίας μιλάμε, το οποίο από 454 ευρώ πάει - μας είπαν - στα 461,5 ευρώ.
Ολοι αυτοί οι διαπρεπείς οικονομολόγοι και αναλυτές, που έχουν για ...την πλάκα τους τα «κουρέματα» ομολόγων, τις «μετακυλίσεις χρέους», τα «ευρωομόλογα» και όλους αυτούς τους όρους, ξέρουν άραγε να απαντήσουν στην απλούστατη απορία που προκύπτει;

Γρηγοριάδης Κώστας
Το πώς μπορεί να ζήσει κάποιος με 461,5 ευρώ έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου